Lennon brak bijna met McCartney

Nog voor het ontstaan van de popgroep “The Beatles” was het bijna misgegaan tussen John Lennon en Paul McCartney. Lennon vreesde dat de “vroegrijpe” McCartney hem zou overvleugelen. Dat schrijft Hunter Davies in een boek over de skifflegroep The Quarrymen.

De toen zestienjarige Lennon was de leider van The Quarrymen, toen hij in juli 1957 na een optreden op een bazar van een kerk McCartney ontmoette. Hij was nog maar net in het bezit van een gitaar toen McCartney die dag het instrument van hem overnam en zijn kwaliteiten toonde door het nummer Twenty Flight Rock te spelen.

Lennon was diep onder de indruk en nodigde McCartney uit lid van de band te worden. Maar al snel vroeg hij zich af of hij juist had gehandeld. Hij vreesde dat McCartney snel de leiding van de groep zou overnemen. Een ander lid van The Quarrymen, Eric Griffiths, haalde hem over met McCartney te blijven spelen. ,,Ik denk graag dat dat mijn belangrijkste bijdrage aan de geschiedenis van de Beatles is geweest: voorkomen dat John Paul uit ! de Quarrymen donderde'', zo zei Griffiths tegen Davies.

Davies onthult dat Lennon een nacht heeft geslapen met Brian Epstein, de homoseksuele manager van The Beatles. Dat gebeurde in april 1963 in Spanje, kort nadat Lennons vrouw Cynthia het leven had geschonken aan hun zoon Julian. Lennon had dat in 1968 al aan Davies verteld, maar de schrijver geloofde het niet, omdat Lennon niet homoseksueel was. Maar Pete Shotton, die in The Quarrymen wasbord speelde en de beste vriend van de Beatle was, heeft het tegenover de biograaf van The Quarrymen bevestigd.