PTT komt met digitale postzegel

PTT Post gaat als eerste postbedrijf in Europa een digitale postzegel op de markt brengen die via internet 24 uur per dag, zeven dagen per week kan worden aangeschaft. Elke digitale zegel bevat een speciale en unieke streepjescode.

De gebruiker koopt via het internet frankeertegoed bij PTT Post. In het ene geval wordt er gebruik gemaakt van een speciale zegelprinter (deze berekent automatisch de juiste frankeerwaarde door een geïntegreerde weegschaal en print de digitale zegel op een zelfklevend etiket. Dit zelfklevende etiket kan vervolgens als frankering op een brief of een pakket worden geplakt). In het andere geval wordt gebruik gemaakt van een normale pc en printer. In een programma moet naast een frankeerwaarde ook een adres worden ingevuld. Het programma print naar keuze de digitale zegel op een envelop of direct op de brief.
Wanneer de zegel op de brief wordt geprint, is er een envelop met twee vensters nodig: één voor het adres en één voor de zegel.

Ook post met digitale frankering mag gewoon in de rode brievenbussen van PTT Post. Speciale scanners in de sorteercentra 'lezen' de digitale zegels. Elke zegel herbergt naast de frankeerwaarde essentiële informatie voor tracking en tracing en goede verzending en bezorging van het poststuk. Bovendien is hij beveiligd tegen fraude.

PTT Post wil de digitale zegel introduceren in 2001.
Meer informatie vind je op www.digitalezegel.com.