Tong's voetbalverhalen # 203

Barcelona supporters verlieten 8 maart 2017 massaal het stadion Camp Nou. PSG maakte de 3-1 in de zestiende-finale CL. Barca moest nog 3 keer scoren in de laatste 8 minuten. Wat er in die 8 minuten gebeurde is niet meer uit te leggen. Wie er bij was kan er later wel over vertellen. 20.000 van de 90.000 niet meer.

De 6-1 werd legendarisch. PSG had Barcelona thuis met 4-0 verslagen. Toch ging Barca door naar de kwartfinale. 6-5 aggregate. Vele tv-kijkers waren getuige. Waar niet iedereen naar heeft gekeken is een wedstrijd in de eerste ronde van de EC-3/UEFA-Cup. Seizoen 1989/1990. Het mirakel van Vitosha zou het later gaan heten.

Antwerp FC. de huidige Belgische landskampioen en oudste club van het land, had uit gelijk gespeeld tegen de Bulgaren van Vitosha Sofia. Thuis moest er dus gewonnen worden. De Antwerpenaren werden weggespeeld en na 88 minuten stond het 1-3. Het had wel 1-4, of 1-5 kunnen staan. Bulgaarse internationals misten kans na kans. Velen verlieten het stadion. De verslaggever, Frank Raes, was al met zijn eindwoorden bezig. De negentigste minuut was aangebroken. Het werd nog 2-3. 'Is voor de statistieken' sprak Frank Raes.

Toen Nico Claesen, de Belgische international, in de 92ste minuut de 3-3 maakte begon het al te zinderen. Er was destijds tijdelijk door de UEFA geen scorebord met tijdsaanwijzing. Niemand had een idee hoe lang nog. Bij de allerlaatste aanval gebeurde het onwaarschijnlijke. Net als bij Barcelona-PSG. In de laatste seconde. 96ste minuut, viel de 4-3. De verslaggever werd gek, de toeschouwers stormden het veld op en een 28-jarige televisie-kijker uit Nederland zat met open mond te genieten van de euforie. Memorabel, hetgeen het Europese voetbal mooi maakt. Als het grote geld niet regeert. De romantiek de herinnering kleurt.

tong80