Ik denk, maar ik besta niet
Hordes filosofen hebben zich de afgelopen eeuwen gepijnigd over de vraag over wat je nu zeker kunt weten. Weet je eigenlijk wel zeker dat je zélf bestaat? De Fransman René Descartes kwam na een periode twijfelen tot de conclusie dat er maar één ding is waar hij zeker van is: hij twijfelt of hij bestaat. En omdat hij degene is die dat getwijfel voortbrengt, moet hij wel bestaan: cogito ergo sum, ik denk dus ik besta. Zolang iemand sceptisch is over zijn eigen bestaan, bewijst dat in zichzelf dat deze denker bestaat.
Brein in een glazen pot
Maar wie is dat dan, die denker? Met hoeveel zekerheid kun je zeggen dat je een mens bent, levend tussen andere schepsels op een bol die door de ruimte zweeft? Al deze overtuigingen komen voort uit prikkels die via onze zintuigen ons brein binnenkomen. De Amerikaanse filosoof Gilbert Harman stelde al dat we op geen enkele wijze kunnen bewijzen dat we niet simpel een brein in een glazen pot zijn. Aangesloten op een netwerk van draden die onze hersenen dusdanig prikkelen dat we de sensaties hebben die we nu hebben.
Ik lig 's nachts niet wakker van de gedachte dat een boosaardig genie mij als een mentale marionet bespeelt. Ook al kan ik niet bewijzen dat dit niet het geval is, het idee leunt zo sterk op een reeks aannames dat ik de waarschijnlijkheid er van niet zo groot acht.
Boltzmann-brein
Maar toen kwam Ludwig Boltzmann om de hoek kijken. Deze 19e eeuwse Oostenrijkse natuurkundige hield zich bezig met de thermodynamica. Deze tak van wetenschap veronderstelt dat er in ons heelal af en toe spontaan piepkleine deeltjes ontstaan en vrijwel direct weer verdwijnen. Met genoeg tijd (en het universum heeft geen haast) zal af en toe een nieuw deeltje met een ander deeltje samenklonteren. Sommige van deze klompjes deeltjes zullen samen grotere deeltjes kunnen vormen. Een zandkorrel weliswaar. Of een rotsblok.
Of een zelfbewust brein, zei Boltzmann. De kans dat allerlei nieuwe deeltjes ontstaan en op zo'n manier samensmelten dat ze zoiets complex als een brein vormen, is natuurlijk vreselijk klein. Maar op de schaal van het universum is het slechts een kwestie van geduld hebben voordat zo'n ruimtebrein uit het niets de realiteit in 'plopt', compleet met ervaringen en herinneringen. Sterker nog, Boltzmann berekende dat de kans op het ontstaan van Boltzmann-breinen uit kwantumfluctuaties vele malen groter is dan de kans dat breinen zijn ontstaan op de manier zoals we dat nu denken: miljarden jaren van evolutie binnen een heelal waarin alle parameters precies goed lijken te zijn.
Volgens Boltzmann is de kans dus maar klein dat je nu echt als een mens van vlees en bloed achter je schermpje deze column leest. Statistisch gezien is het veel waarschijnlijker dat alles om je heen een illusie is, gecreëerd door een eenzaam bewustzijn dat door de koude ruimte zweeft. Welterusten vanavond!
Dit item is geschreven door Job van schrijverscollectief Kaf.
https://www.epsilon-uitga(...)e-tijd-materie/10996
https://www.spectrumboeke(...)k-niet-9789000386765
https://www.spectrumboeke(...)tronen-9789000395071
Quantum mechanica nog steeds een groot raadsel. We zijn nog maar nauwelijks van deze planeet af geweest en denken dat we met wat telescoopjes de Melkweg kunnen duiden. Individueel zijn we meestal nét niet te dom om te poepen, maar het scheelt niet veel.
Gaat brein uit, dan stopt proces en is 'ziel' pleite, tenzij als patroon opgeslagen in een deel geheugen dat ook zonder energie dat patroon kan bevatten.
MCB radio 747KHz Middengolf
Natuurlijk heb je altijd keuze wat je met je gedachtes doet.
Vera hier legt het wel goed uit
Bolzmann zou helemaal uit zijn dak gaan als ie over quantummechanica zou horen waarbij deeltjes spontaan in en uit ons universum ploppen
Een ziel gaat voorbij aan het fysieke, dat is het probleem.
Als jouw Sims een ziel zouden hebben zou je je computer uit kunnen zetten zonder te saven en dan zou hun ziel blijven bestaan.
Zolang dat nog betrouwbare feiten oplevert ga ik er vanuit dat dat klopt en ik hoef dan niet nog een stap verder te zetten en er religie aan toe te voegen.
MCB radio 747KHz Middengolf
Het woord ziel betekent juist dat dat patroon blijft bestaan.
MCB radio 747KHz Middengolf
Of wel?
Ik geloof wel dat het patroon in het brein z'n eindigheid moeilijk tot niet kan bevatten en dus illusies van oneindigheid creëert. Enige vorm van leven na de dood is als je je voortgeplant hebt en of je gedachten permanent in andere hebt kunnen planten.
Dus op die manier hebben Jezus, Mohammed of Adolf Hitler e.d. een soort van eeuwig leven want hun gedachten vinden nog steeds opvolging en overdracht. Maar dat heeft een (digitaal) virus ook.
MCB radio 747KHz Middengolf
https://www.epsilon-uitga(...)e-tijd-materie/10996
https://www.spectrumboeke(...)k-niet-9789000386765
https://www.spectrumboeke(...)tronen-9789000395071
De tijd waarin Descartes leefde wil ik zeker niet ophemelen. Echter: hoe eng is het dat mensen tegenwoordig hun standpunten bepalen aan de hand van facebook, gekleurde omroepen en andere media? Da's enger dan de pest.
Ik heb zojuist even een klein testje gedaan. Sneetje in de vinger, bloeddruppel over beeldscherm, en ja ook fotootje gemaakt....het was mijn vinger, uit die vinger kwam mijn bloed over jouw column. IRL.
En reflecties van mijzelf in anderen zie ik niet zo zeer, wel overeenkomstige stukjes gedragspatroon e.d. Die overeenkomsten hoeven ook niet altijd tot harmonie te leiden maar kunnen net zo makkelijk tot conflict leiden.
MCB radio 747KHz Middengolf
Nu zijn de benamingen wel veranderd maar de praktijken niet. Social media is de nieuwe kerk die je verkettert als je niet in de pas loopt of jouw denken belangen in de weg zit. Zie MH17 en als je niet blind meegaat in de ruslandhetze. Of Wilders met z'n minder mocro's uitspraak. En wat nu weer opleeft over de tweet van Baudet, selectieve ophef.
MCB radio 747KHz Middengolf
Even mediteren, waar gedachten als een blaadje op 't water in de stroom weg worden gevoerd, dat ik niet meer besta.
Daarbij verander je continu ook nuchter..ik neem aan dat jij nu een heel ander persoon bent dan toen je bijvoorbeeld 10 was. Die reflecties van andere is naar mijn mening logisch - omdat je altijd alleen maar jezelf kunt ervaren - je kunt nooit de ander ervaren - dus je hoe jij de ander ziet en ervaart - is altijd vanuit jouw referentiekader. Naar mijn mening zijn we ook allen een bewustzijn die zichzelf op een unieke manier ervaart en is separatie een illusie. Naar mijn mening bestaat de wereld ook uit 7 miljard percepties.
[ Bericht gewijzigd door Super_Stunner op maandag 3 februari 2020 @ 18:08 ]
Moderne linkse filosofen: ik ben slachtoffer dus ik besta.
Er is trouwens een prima, en op rationele afwegingen gebaseerde, manier waarop leven na de dood kan worden verklaard. Dat je tijdsbesef eerder 'dooft' dan je zelfbewustzijn. In combinatie met de vrijgave van stoffen als DMT tijdens het proces van overlijden kan dat een (in jouw perceptie eeuwigdurend) bewustzijn veroorzaken dat je, indien je het kan navertellen, de illusie gaf in de hemel of de hel te hebben gezeten. Dit zien we trouwens als rode draad door bijnadoodervaringen heenlopen.
Maar dat is er sowieso niet. Hooguit kun je alleen concluderen dat interpretatie of bewustzijn of gedachte bestaat.
Maar niet hetgeen dat wordt geïnterpreteerd of gedacht, want dat kan een illusie of misinterpretatie of vergissing zijn.
En ook niet datgene dat interpreteert of denkt, want waarom moet er zoiets zijn. Het kan een verzinsel zijn dat er voor een interpretatie of gedachte een interpreteerder of denker nodig is.
Maar dan is er inderdaad de nieuwe social media kerk en ook de linkse media die twijfelachtige aannames tot 100% waarheden gaan verheffen, waardoor we nu ineens een stikstofcrisis schijnen te hebben.
Back on topic: Of de mens nu echt bestaat of niet is van ondergeschikt belang zolang die mens geen idee heeft hoe het heelal om hem heen functioneert. Als je je dan gaat afvragen of je als individu enig nut hebt zou ik iedereen adviseren jezelf af te vragen wat je voor anderen doet en hoe dat voor hen en voor jezelf is.
De mens is de Dinosauriër 2.0. Gaat ook uitsterven omdat er teveel komen. Dino's hebben het miljoenen jaren volgehouden.....ik vermouth dat de mensheid dat niet gaat redden.
Ik maak me geen zorgen over Moedertje Aarde. Die redt het wel.
Als laatste geef ik aan schrijver van dit stuk graag mijn visie. Of de mens bestaat of niet is volslagen irrelevant. Noem één ding waarmee de mens de Aarde verbeterd heeft. Retorische vraag.
En dat zelfde geld voor mensen die denken dat ze maar een klein draadje zijn van een groter iets,dan is de vraag:wie is dat groter iets en zit die dan ook niet weer met een draadje aan een ander groot iets?etc.etc..
Kijk naar de hele klimaatdiscussie. Er is geen enkel bewijs dat de mens invloed heeft op het klimaat, noch dat zulks niet het geval is. Sommige dingen weten we gewoon niet. Laten we daar dan eerlijk in zijn en geen aannames als waarheden verkopen. Want...uiteraard draait het om centen.
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken