FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 3 februari 2020

Coronavirus: nieuwe besmettingen in Duitsland

China heeft de besmettingscijfers van alle regio's vandaag weer bekendgemaakt. Het aantal besmetting stijgt tot bijna 17.500 gevallen met daarbij 362 doden als gevolg van het 2019-nCov coronavirus. Het lichtpuntje is wel dat er inmiddels 530 mensen zijn genezen van hun besmetting.

In de Verenigde Staten zijn nog 2 nieuwe besmettingen vastgesteld in San Benito County in de staat Californië. Het gaat om een getrouwd stel waarvan de man recentelijk in Wuhan is geweest. De vrouw is dus middels mens-op-mens besmetting door het virus dat de man met zich mee droeg. India meldt de 3e besmetting in Kerala, het zou ook gaan om iemand die recentelijk uit Wuhan is teruggekomen.

Niet alleen heeft het publieke leven in China onder het virus en de daarbij ingestelde maatregelen te lijden, ook de beurs heeft het zwaar. Sinds 23 januari is de aandelenbeurs gesloten geweest in verband met het Chinese nieuwjaar en is vervolgens nog een paar extra dagen gesloten geweest vanwege de virusuitbraak. De handelsdag opende 9,1 procent lager en sloot met een verlies van bijna 8 procent.

Ook in de rest van de wereld beginnen de eerste gevolgen van de virusuitbraak in China langzaamaan naar boven te komen. Zo heeft de winkelketen Action die veel producten uit China importeert verschillende scenario's klaarliggen mocht de export stil komen te liggen.

The Wuhan virus - thebaselab
The Wuhan virus - thebaselab

Update 22.22 uur:
In Duitsland zijn 2 nieuwe besmettingen gemeld in Beieren, daarmee komt het totaal aantal besmetting in Duitsland op 12. Een van de besmettingen is een man die bij een bedrijf in Starnberg werkt en is al de 8e besmetting bij het betreffende bedrijf. De andere is het kind van een man bij wie het virus vorige week al was vastgesteld.

Jong Ajax beëindigt recordreeks Go Ahead Eagles

Go Ahead Eagles heeft na vijf maanden weer een wedstrijd verloren in de Keuken Kampioen Divisie. In Amsterdam verloren de Deventenaren met 5-1 van Jong Ajax.

De Braziliaan Danilo Pereira scoorde drie keer voor Jong Ajax, waarvan de openingstreffer vanuit een strafschop. Ook de 2-0 kwam voort uit een penalty ditmaal was Brian Brobbey trefzeker vanaf elf meter. De vijfde treffer van Jong Ajax kwam op naam van Quinten Timber. Go Ahead scoorde via Maarten Pouwels tegen.

Beide ploegen eindigde met tien man. Kik Pierie (Jong Ajax) en Gino Bosz (Go Ahead Eagles) kregen een directe rode kaart.

FC Dordrecht speelde gelijk bij Jong FC Utrecht (1-1) en is daardoor van de laatste plaats af. Helmond Sport heeft nu net zoveel punten, maar een slechter doelsaldo dan Dordrecht.

Zeikweer tijdens World Cup rodelen, Russische zegetocht op WK komt eraan

In het Duitse Oberhof is de laatste World Cup rodelen vóór het WK begint afgewerkt. Op de Duitse baan was het vooral op de eerste dag bijzonder slecht weer, waardoor het meer op een waterglijbaan dan een rodelbaan leek. Op 14 februari begint het WK in Sochi, waar Rusland wel eens een ongekende zegetocht op kan gaan voeren.

Mannen
Het was eigenlijk veel te warm en nat voor een fatsoenlijke wedstrijd, maar dat kon de organisatie niet zoveel schelen en dus ging de race gewoon door. Het zorgde voor redelijk bizarre resultaten: nagenoeg alle toppers, die als laatsten naar beneden gingen, eindigden grofweg tussen de 20e en 32e plek, volstrekt kansloos. De Oostenrijker Jonas Müller, die verrassend de eerste twee wedstrijden van het seizoen won, noteerde de snelste tijd en achter hem stonden dé sensaties van de eerste run, uiteraard geholpen door het weer: de Oekraïner Andriy Mandziy (+0,132) en de Pool Mateusz Sochowicz (+0,136). De Oostenrijker Nico Gleirscher (+0,184) en Duitser Sebastian Bley (+0,186) volgden, voor de Roemeen Valentin Cretu (+0,186) en de Italianen Lukas Gufler (+0,225) en Leon Felderer (+0,236), allemaal geen hoogvliegers.

In run twee was deze onzin uiteraard omgedraaid, want de langzaamsten van run één mochten als eersten naar beneden. Zo deed David Gleirscher, 28e na run één, het uitstekend, terwijl Johannes Ludwig (24e) de leiding in handen nam en de één na de ander kansloos achter hem zag eindigen. Dat ging lang door en met nog maar vijf mannen bovenaan de baan was Ludwig eigenlijk nog altijd niet echt in gevaar geweest. Dat gebeurde ook niet en de Duitser won de vrij bizarre race met 0,164 seconden voorsprong op de Rus Semen Pavlichenko, 23e na de eerste run. De Let Inars Kivlenieks (+0,170), veertiende na run één, pakte met plek drie zijn beste resultaat ooit in de World Cup, de top- na run één viel ver terug: Müller werd elfde, Mandziy eindigde als 29e en Sochowicz viel terug naar de 25e stek, waarmee deze rommel in elk geval nog een beetje normale uitslag kreeg.

De hoogtepunten in Oberhof

Dubbels
Ook hier was het wat raar vanwege de vreemde omstandigheden, maar met de Duitsers Tobias Wendl en Tobias Arlt stond er in elk geval een absoluut topduo op de eerste plek na één run. De Letten Oskars Gudramovics en Peteris Kalnins volgden toch wat verrassend op 0,091 seconden, voor de Canadezen Tristan Walker/Justin Snith (+0,122) en Wendl/Arlt's voornaamste rivalen Toni Eggert/Sascha Benecken (+0,129). De Italianen Ludwig Rieder en Patrick Rastner stonden op 0,202 op de vijfde plek, dé verrassing van de eerste run was het jonge Slowaakse duo Tomas Vavercak/Matej Zmij, die als eersten mochten vertrekken en daar optimaal gebruik van maakten met een sterke run.

De Letse broers Andris en Juris Sics hadden de leiding in handen op het moment dat Vavercak en Zmij de baan betraden en de jonge Slowaken konden de druk niet aan: ze crashten. Rieder en Rastner vielen ver terug, waarna ook Eggert en Benecken drie plekken in moesten leveren. Walker en Snith kwamen dan weer achter hen terecht en ook Gudramovics/Kalnins vielen terug, hoewel ze de schade beperkt hielden: derde, met alleen Wendl/Arlt nog te gaan. Die hielden de leiding vast en wonnen met 0,117 seconden voorsprong op Sics en Sics, terwijl plek drie zo op 0,171 seconden ineens ging naar de Duitsers Robin Geueke en David Gamm, dertiende na de eerste run.

Vrouwen
De omstandigheden waren in elk geval in de eerste run een heel stuk beter dan een dag eerder, maar de snelste dame was alsnog een verrassing: de jonge Duitse Anna Berreiter was 0,016 seconden sneller dan de Russische Tatyana Ivanova en bleef landgenote Julia Taubitz ook 0,047 voor. De Letse Kendija Aparjode (+0,084) en de Amerikaanse Summer Britcher (+0,088) bleven ook nog binnen een tiende van een seconde, het Russische duo Viktoriia Demchenko (+0,152) en Ekaterina Katnikova (+0,154) zat al wat verder weg van de podiumplekken.

In run twee bleef de immer nors kijkende, doch sympathieke Demchenko teamgenote Katnikova ruimschoots voor, waarna de Russische met de handen op elkaar en duidelijk onder de indruk haar meerdere moest erkennen in de Amerikaanse Britcher. Aparjode viel terug achter zowel Britcher als Demchenko, World Cup-leidster Taubitz kwam vrij ruig over de finish op 0,027 van Britcher. Ivanova nam met 0,064 seconden dan toch de leiding over, met alleen de jonge Berreiter nog bovenaan. De jongeling leek geen enkele last te hebben van zenuwen en met een indrukwekkende run pakte ze met 0,040 seconden voorsprong haar allereerste World Cup-zege.

Anna Berreiter wordt na haar eerste World Cup-zege ooit binnengehaald door coach Norbert Loch en dubbelspecialist Tobias Arlt (Pro Shots/Zuma Press)
Anna Berreiter wordt na haar eerste World Cup-zege ooit binnengehaald door coach Norbert Loch en dubbelspecialist Tobias Arlt (Pro Shots/Zuma Press)

Estafette
De Amerikaanse ploeg kwam als eerste topteam in actie en zag Letland ondanks een goede run van Sics/Sics 0,030 seconden achter zich eindigen, tot verdriet van de fantastische co-commentator Arturs Darznieks - zelf een Letse rodelaar. Ivanova verloor voor Rusland tijd op Britcher, Pavlichenko miste zijn start bijna door problemen met zijn vizier en verloor tijd op West, waarna ook de dubbels Denisev/Antonov de Amerikanen niet konden bedreigen en zelfs achter Letland eindigden. Namens Duitsland verloor Berreiter ruim drie tienden op Britcher, waarna Ludwig een paar honderdste goedmaakte op West. Wendl en Arlt waren goud waard: ze waren beduidend sneller dan Chris Mazdzer/Jayson Terdiman en doken 0,070 seconden onder de Amerikaanse tijd door.

Madeleine Egle, David Gleirscher en Yannick Müller/Armin Frauscher vielen flink tegen en Oostenrijk eindigde op meer dan een seconde ver buiten het podium. Italië kwam als laatste naar beneden, maar Andrea Vötter en Dominik Fischnaller verloren flink wat tijd. Nagler en Malleier konden Wendl en Arlt uiteraard niet bijhalen: ze eindigden zelfs als vijfde. Duitsland won zo weinig verrassend, maar opvallend genoeg wel voor het eerst dit seizoen, voor de VS en Letland.

Voor Andrey Shander en Semen Mikov uit Kazachstan ging het in de estafette niet zo lekker (Pro Shots/Zuma Press)
Voor Andrey Shander en Semen Mikov uit Kazachstan ging het in de estafette niet zo lekker (Pro Shots/Zuma Press)

Zwarte acteur roept 'racisme', wordt teruggefloten

Nadat in 2019 de zwarte acteur Jussie Smollett een valse aangifte deed van racistisch geweld, is er nóg een zwarte acteur betrapt op het maken van een valse beschuldiging.

Ging Smollet een stapje verder met het in scène zetten van zijn eigen mishandeling door twee vrienden met rode petjes op, Brits acteur Giles Terera vond dat hij onheus was bejegend door barpersoneel.


Giles Terera (Foto: David M. Benett/Dave Benett/Getty Images)

In november 2019 liet hij via Facebook weten racistisch behandeld te zijn geweest door het personeel van een bar-restaurant Aint Nothin But The Blues bar in de wijk SoHo. Samen met acht andere, zwarte, acteurs werd Terera de toegang geweigerd. Volgens een woeste Terera, ster in de Londense theaterwereld en winnaar van onder andere de Olivier Award voor beste acteur in een musical, mocht een groepje blanken wél de zaak in.

Aangezien het enige verschil tussen hen en het groepje van Terera de huidskleur leek, was het voor de Britse acteur duidelijk: hij was slachtoffer en iedereen mocht het weten. In plaats van verhaal te halen bij de bar, ging hij doodleuk via zijn Facebookpagina het slachtoffer spelen.

Lees ook: Zwarte homoseksuele acteur 'stuurde eerder dreigbrief naar zichzelf'

"Ik heb net een groep van acht zwarte acteurs, die ik regisseer in een toneelstuk over Amerikaanse bluesmuziek, meegenomen naar de 'Aint Nothin But The Blues'-bar in SoHo. We werden racistisch benaderd en ons werd de toegang geweigerd. Een groep van tien blanke gasten mochten ons ongecontroleerd passeren. WTF!", zo luide zijn ongenuanceerde tirade als ware hij Thierry Baudet.

Het stukje slachtofferproza werd echter, zoals het een goed acteur betaamt, nog dramatischer. "Deze groep getalenteerde en hardwerkende acteurs waren gesloopt, verward en overstuur achtergelaten, terwijl de manager zei: 'Het kan me niet schelen wie je bent of wat je bent.' Dat dit overal gebeurt is een verdomde schande, het feit dat het op locatie gebeurt waar Blues-muziek wordt uitgebuit is ziek."

Identiteitsbewijzen
Terera had echter niet aan Kevin Hillier, de eigenaar van de bar, gedacht die deze beschuldiging niet gedwee over zich heen liet komen. Ook hij reageerde namelijk via het online platform om zijn versie van het verhaal te vertellen:

"Aan iedereen die gisteren oneerlijke berichten over de bar hebben gelezen. Het is jammer dat mensen deze dingen gewoon kunnen beweren zonder dat de feiten kloppen. De groep werd om hun identiteitsbewijs gevraagd, omdat ze er jong uitzagen en het bleek dat een deel van de groep geen identiteitsbewijs bij zich had. Daarom konden ze niet worden bediend", aldus woorden die aan weinig aan de verbeelding overlaten.

"We doen dit elke dag bij iedereen die jong lijkt. Het is jammer dat ze dan de ‘racisme-kaart’ te moeten gebruiken om ons personeel te intimideren, alleen maar omdat de volgende groep toevallig blank was. Dit was een andere leeftijdsgroep, dus werden ze bediend. We hebben nu een reputatie die we niet verdienen en waarop we niet goed kunnen reageren. We hebben vaste klanten en personeel dat zwart is. Het maakt ons niet uit welke kleur mensen hebben", eindigde hij zijn relaas.

Inmiddels probeert Hillier met zijn advocaten een rechtzaak tegen Terera voor te bereiden. Tevens wilde de bareigenaar geen commentaar geven op vragen van de pers, omdat 'de zaak nu bij mijn advocaten ligt'.

Super Bowl: alle trailers op een rijtje!

Vannacht was weer de Super Bowl! Het moment voor filmliefhebbers om watertandend nieuwe beelden te zien van de grootste blockbusters van komende zomer. Dit jaar waren er trailers van Black WidowFast 9 en No Time To Die! In deze post hebben we ze allemaal voor jullie verzameld dus zit lekker achterover en geniet!

Minions: The Rise of Gru

Kennelijk zijn we nog niet af van de kleine gele bananenvreters. De onderbroekenlol keert komende zomer terug in een vervolg op de spin-off van Despicable Me waarin we zo te zien gaan leren hoe Gru de grootste villain aller tijden werd.

James Bond: No Time To Die

Daniel Craig keert komend voorjaar nog één keer terug als geheim agent 007, aka James Bond. Met Rami Malek (Bohemian Rhapsody) als villain wordt dit vast een knaller.

Black Widow

Natuurlijk laat Marvel de Superbowl niet aan zich voorbij gaan. Met de terugkeer van Scarlett Johanssen als Black Widow lijkt een hit weer aanstaande, zeker als de andere nieuwelingen net zo'n chemie in de film gaan hebben als deze spot doet lijken.

Fast & Furious 9

De trailer van afgelopen weekend was al bizar, en nu we inmiddels weten dat John Cena de lang-verloren broer van Dom Toretto (Vin Diesel) speelt weten we al dat we komende zomer onze lol opkunnen!

Mulan

Ook Disney zit weer op de remake-toer. Deze versie van Mulan lijkt echter heel wat anders dan de animatieversie. Vraag is wel of het Corona-virus roet in het eten gaat gooien voor deze aankomende hit, die vooral in China records had moeten gaan breken.

Top Gun: Maverick

Tom Cruise is terug in het langverwachte vervolg op Top Gun! Nostalgie, jets, haantjes-de-voorste...get ready!

The Invisible Man

Ik hem hem zelf niet gezien, maar speciaal voor jullie!

A Quiet Place Part II

Het eerste deel verraste vriend en vijand. Het tweede deel lijkt nog gekker te gaan worden.

Marvel Falcon and the Winter Soldier, WandaVision & Loki

De eerste beelden van de Marvel shows die vanaf komend najaar op Disney+ gaan verschijnen. Deze paar seconden leidden vandaag al tot veel speculaties op internet dus deze spot is zeker de moeite waard!

Drenthe maakt opvallende carrièreswitch en geeft tipje van de sluier

Royston Drenthe werkt aan een nieuwe loopbaan als acteur. De 32-jarige oud-prof, tegenwoordig actief bij Kozakken Boys, laat maandag in gesprek met het Algemeen Dagblad weten dat hij de eerste draaidagen inmiddels achter de rug heeft. "Ik kan nog niet zeggen om welke serie het gaat. Dat is geheim, je weet toch."

Drenthe heeft een roerige voetbalcarrière achter de rug, waardoor de krant tot de conclusie komt dat de voormalig Koning Toto feitelijk consequent de hoofdrol vertolkte in zijn eigen film.

"Het was nooit saai, sowieso", beaamt Drenthe, die in de rubriek Randje Buitenspel ook ingaat op zijn enige interland bij Oranje, een oefenduel met Turkije in 2010.

Drenthe had nog maar net ingecheckt of hij werd naar een kamer geroepen, waar vier rechercheurs op hem wachtten. Ze hadden foto's van dode lichamen meegenomen en vroegen zich af wat Drenthe van enkele liquidaties in Hoek van Holland afwist.

"Nu kan ik er om lachen. Maar dat was toen wel anders. In een telefoongesprek had ik gezegd: Kun je vier van mij naar Hoek brengen? Kennelijk dacht de politie dat ik daarom iets van die liquidaties afwist. Was niet zo."

"Ik doelde met mijn opmerking op mijn kinderen, van wie er een aantal in die plaats woonden", aldus Drenthe, die nadien nooit meer iets heeft gehoord van Justitie.

Daarna kreeg Drenthe ook geen uitnodiging meer voor het Nederlands elftal. "En toch ben ik er trots op dat ik dat Oranje-shirt heb mogen aantrekken. Kan lang niet iedereen zeggen."

Nu wacht Drenthe mogelijk een carrière als acteur. De oud-speler van onder meer Feyenoord en Real Madrid wil niet prijsgeven wat voor rol hij gaat vertolken. "Ook dat is nog geheim, snap je. Laat ik het zo zeggen: de rol moet wel een beetje passen bij wie ik ben. Misschien speelt Royston Drenthe dus wel gewoon Royston Drenthe, broer."

Dode kat aangetroffen: doodsoorzaak onbekend

De politie heeft eind januari een melding binnen gekregen van een inwoonster in de wijk De Oostertocht in Heerhugowaard over een aangetroffen dode jonge kat. Deze inwoonster wist te melden dat er in januari mogelijk nog een kitten en een volwassen kat met onverklaarbare botbreuken zouden zijn aangetroffen in de wijk.

Bij de melding van 21 januari bleek een jonge dode kat aangetroffen te zijn in een sloot aan de Vogelzangstraat. Omdat niet bekend is wat de oorzaak van de dood van deze jonge kat, wil de politie graag weten of er mensen zijn die informatie hebben of iets verdachts gezien hebben, dat in verband kan worden gebracht met de dood van deze jonge kat.

Getuigen kunnen contact opnemen met de politie in Heerhugowaard via 0900-8844, 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem of via een contactformulier

Ulderink en Vonk veroorzaken crisis bij 'verbijsterd' Ajax Cape Town

Andries Ulderink heeft besloten zijn ontslag in te dienen bij Ajax Cape Town en dat brengt binnen de club het nodige teweeg. Ulderink stapte eind 2018 in als hoofdtrainer van Ajax Cape Town. Het avontuur van de oefenmeester in Kaapstad zit er na ruim een jaar echter alweer op, aangezien hij heeft besloten om ontslag te nemen. Een onaangenaam verrast Ajax Cape Town komt maandag met een verklaring voor de gang van zaken bij de club.

Ulderink stelde zijn club vrijdag, een dag voor de wedstrijd tegen Free State Stars, op de hoogte van zijn beslissing om het bijltje erbij neer te gooien. Het besluit van de vijftigjarige trainer hangt samen met de ontwikkelingen rondom hoofd jeugdopleiding Hans Vonk, die momenteel geschorst is vanwege 'serieuze beschuldigingen van wangedrag', zo laat de club weten in een persbericht.

"Het is enorm teleurstellend dat de trainer heeft besloten om op te stappen vanwege Vonks schorsing. Deze schorsing heeft niets te maken met de functie van hoofdcoach", verklaart algemeen directeur Ari Efstathiou.

"Wat nog teleurstellender is, is de timing van dit besluit. Dit is een cruciale periode voor de club, aangezien we ervoor vechten om naar de PSL (het hoogste niveau in Zuid-Afrika, red.) te promoveren. Dat deze beslissing een paar uur voordat we het vliegtuig zouden pakken voor de wedstrijd tegen Free State Stars wordt genomen, is zelfs nog verbijsterender."

"Om door een coach bedreigd te worden om Vonks schorsing op te heffen, anders zou hij zijn ontslag indienen, is onprofessioneel en onacceptabel voor welke werknemer dan ook, laat staan de hoofdtrainer. Wij laten ons niet chanteren. Ik had geen andere keuze dan dit ontslag te accepteren", sluit Efstathiou af.

Ulderink zou eigenlijk aan het einde van het seizoen vertrekken, maar heeft dus besloten om per direct op te stappen. Ajax Cape Town zal binnen afzienbare tijd een opvolger aanwijzen.

Air Canada #AC837 maakt veilige noodlanding

Boven Madrid is een toestel van Air Canada in de problemen geraakt. Het toestel zou delen van het landingsgestel zijn verloren, die in een motor beland zouden zijn. Er zijn 147 mensen aan boord.

Op dit moment vliegt het rondjes om brandstof te verliezen en daarna een noodlanding te kunnen maken. Daarbij wordt het toestel begeleid door een F-18 straaljager van de Spaanse luchtmacht. Volgens de laatste geruchten zou het toestel rond 19:15 uur moeten landen. 

Update 19:14 uur
Het toestel is veilig geland. 

NS: Méh...

De Landelijke Eenheid politie gaat (veel) energie en manuren steken in een onderzoek dat strafbare feiten moet opsporen in Baudet zijn mocro-tweet. Dit onderzoek is nodig omdat de politie graag aangifte wil doen. Op dit moment wordt eerst bekeken of de betreffende agent zelf of dat zijn werkgever aangifte gaat doen.

Ook Kamerleden hameren nu vol mee op het orgel en roepen 'walgelijk' of eisen excuses van Baudet. DENK wil een debat. Zowel Baudet als FvD zwijgen nog steeds in alle talen sinds de tweet de wereld in geslingerd werd. De politiewoordvoerder zegt: "We vinden het heel kwalijk wat er gebeurd is en nog kwalijker dat er nog geen reactie is gekomen. Eerst vrijdag van de hoogste toren blazen, terwijl het echt anders in elkaar zit. Enorm kwalijk. Zeker als volksvertegenwoordiger."

Update 16:55 uur
Baudet geeft op Facebook toe te snel te hebben gereageerd. Tevens legde hij uit dat zijn vriendinnen 'ernstig overstuur' waren en dat dit hem raakte. Hij vervolgt met: "Daarbij heb ik de kwestie te haastig in een bredere politieke context getrokken: de context namelijk van de gevolgen van de massale immigratie, integratieproblemen en het gebrek aan veiligheid dat vele Nederlanders daardoor dagelijks zien en ervaren. Uiteraard heb ik niemand willen beschuldigen die geen blaam treft."

Ook vertelt de FvD-voorman dat het verhaal van de NS niet helemaal waarheidsgetrouw is: "De wijze waarop zij werden aangesproken was voor de vrouwen zeer intimiderend. Ze gaven mij aan dat er openlijk en meermalen wapengerei werd getoond, dat er sprake was van intimiderend verbaal en non-verbaal gedrag en dat de mannen op agressieve wijze hun ‘legitimatie’ toonden. Die legitimatie bevreemdde de vrouwen, omdat zij in vorm en stijl (lettertype) afwijkende geplastificeerde papiertjes te zien kregen. Dat gaf de vrouwen weinig vertrouwen en een onaangenaam gevoel. Toen de vrouwen dat kenbaar maakten, werd gedreigd hen ‘mee te nemen’. Van de-escalatie van de zijde van het personeel, was volgens hen geen sprake. Ook nadat zij geldige vervoersbewijzen toonden bleef de groep mannen de rest van de reis op een voor de vrouwen intimiderende manier om hen heen hangen."

Update 18:50 uur
Reactie van de NS op facepoepje van Baudet:

"NS heeft de verklaring van de heer Baudet gelezen. Wij staan echter pal achter de handelwijze van onze collega’s en de betrokken politieagent. We laten de beschrijving van wat zich heeft voorgedaan in de trein geheel voor zijn rekening.

We hebben kennis genomen van zijn excuses. NS laat de zaak nu achter zich."

NPO betaalde veroordeelde terroriste 400 euro voor interview

Minister Ari Slob laat in antwoord op kamervragen van de VVD weten dat het NPO-programma Mensen met M. aan veroordeelde terroriste Laura H. 400 euro heeft betaald.

VVD-Kamerlid Zohair el Yassini was 'not amused' over dit voorval: "Een tijd geleden hebben we het gedonder gehad met de baas van een motorbende die betaald werd door de publieke omroep. Inmiddels heeft de NPO gedragsregels voor het betalen van gasten. Ik vraag me toch echt af hoe het betalen van een Syriëganger binnen die regels past. Ik wil daar snel meer uitleg over van de minister. Terroristen horen geen belastinggeld te krijgen om te vertellen over hun misdaden op tv." Naast het betalen van terroristen klinkt er dus ook het verwijt dat het interview meer in het thema stond van Laura H. die haar eigen straatje kon schoonvegen in plaats van dat zij kritisch bevraagd werd over de misdaden in het kalifaat.

Minister Slob is het niet geheel eens met de visie van Zohair: "De redactionele onafhankelijkheid van de omroepen is een groot goed. Het is aan de omroepen om de inhoud van hun programma’s te bepalen." De NPO verdedigt het betalen van de terroriste met: "Het is heel gebruikelijk om financiële afspraken met mensen die in onze uitzendingen aan het woord komen te maken." 

Terroriste Laura vertrok in 2015 naar het beloofde islamitische land om een jaar later toch maar weer terug te vluchten. Na haar terugkomst werd zij veroordeeld tot een celstraf wegens het voorbereiden van terroristische misdrijven. Inmiddels is alles vergeven en is zij weer een vrije vrouw.

Win een Meowth VMAX Special Collection voor Pokémon TCG

Na Pokémon Sword en Pokémon Shield viel het te verwachten: Pokémon-kaarten krijgen ook een Dynamax of Gigantamax-versie in Pokémon Trading Card Game. Deze kaarten beschikken over enorm veel HP's en krachtige aanvallen. Wanneer een Pokémon VMAX buiten gevecht wordt gesteld, krijgt zijn tegenstander echter drie Prize-kaarten.

De eerste uitbreiding in de Sword & Shield-serie van de Pokémon TCG verschijnt op 7 februari 2020, maar we mogen alvast een Speciale Meowth VMAX-collectie als prijs weggeven. Deze collectie is afgelopen maand al uitgekomen om de nieuwe mechanic in de game te ervaren. De speciale Meowth VMAX-collectie bevat vijf booster packs, één Meowth V, één Meowth VMAX en één oversized Meowth VMAX.

Wat moet je hiervoor doen? Antwoord geven op de volgende vraag. De Meowth uit de Kanto-regio heeft een evolutie. Hoe heet deze evolutie van Meowth? Stuur je antwoord in vóór 7 februari 2020 op de volgende pagina.

Meowth V Max Special Collection - Pokemon TCG (Foto: The Pokemon Company International )

Meowth V - Pokemon TCG (Foto: The Pokemon Company International )Meowth V Max - Pokemon TCG (Foto: The Pokemon Company International )

Iraniër aangehouden vanwege verdenking van terrorisme

De politie heeft maandag in Delft een 40-jarige Iraniër aangehouden die wordt verdacht van het voorbereiden van een aanslag en deelname aan een terroristische organisatie.

Het strafrechtelijk onderzoek naar de man is in januari begonnen met informatie van de AIVD. Uit het onderzoek is gebleken dat de verdachte samen met anderen voorbereidingshandelingen aan het treffen was voor een of meerdere terroristische aanslag(en) in Iran.

De man is ook actief voor de Iraanse verzetsbeweging ASMLA die in Nederland en Denemarken is gevestigd. ASMLA is een organisatie die in 1999 in Iran is opgericht met als doel de bevrijding van de regio Ahwaz (Khuzastan) van Iran te bewerkstelligen.

Een onderdeel van de ASMLA beschikt over een gewapende tak die aanslagen pleegt in Iran en voornamelijk de Iraanse Revolutionaire Garde en olie-en gasvelden als doelwit heeft.

Ook maakt de organisatie deel uit van Ahwaz National Resistance die de aanslag op de militaire parade van de Iraanse Revolutionaire Garde in Ahwaz op 22 september 2018 heeft geclaimd. Het is op dit moment nog niet mogelijk om de organisatie als geheel strafrechtelijk aan te merken als een terroristische organisatie. Het onderzoek hiernaar wordt voortgezet.

Bij de doorzoeking van de woning van de man  is beslag gelegd op telefoons en andere gegevensdragers. Ook op zijn werkplek in een kantoorpand waarin een televisiestation van de ASMLA is gevestigd in Rijswijk is gezocht naar bewijsmateriaal.

In het strafrechtelijk onderzoek is samengewerkt met politie- en justitiediensten in Denemarken, waar vandaag ook aanhoudingen zijn gedaan van ASMLA-leden.

De in Delft aangehouden verdachte is in verzekering gesteld en zal donderdag worden voorgeleid aan de rechter-commissaris  in Rotterdam.

Stukken zaak-Wilders naar de Tweede Kamer

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid heeft vandaag de Tweede Kamer geïnformeerd over de resultaten van het onderzoek naar alle communicatie in de periode maart 2014 en december 2016 binnen zijn departement en tussen zijn departement en het Openbaar Ministerie (OM) over de ‘minder, minder’-uitspraken van de heer Wilders.

Minister Grapperhaus wil maximale transparantie. Tevens heeft de minister de Tweede Kamer nader geïnformeerd over vier genomen besluiten ten aanzien van verzoeken op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).

Het technisch onderzoek in het e-mailverkeer is uitgevoerd door een onafhankelijke derde te weten Deloitte. De toetsing van de beoordeling van de stukken is extern uitgevoerd door drie directeuren (Wetgeving en) Juridische Zaken van andere departementen.

De resultaten van het onderzoek moeten bezien worden binnen het staatsrechtelijk en wettelijk kader dat bepalend is voor de verhouding tussen de minister en het OM. De minister is politiek verantwoordelijk voor het OM en moet over beslissingen van het OM verantwoording kunnen afleggen aan het parlement. 

Aangezien de zaak-Wilders nog onder de rechter is, dient de minister zich uiterst terughoudend op te stellen. Het is van groot belang dat de rechterlijke macht zijn werk ongehinderd kan doen. Volgens de minister is het evenwel van het grootste belang dat over de gang van zaken politieke verantwoording wordt afgelegd. Dan kan zodra de zaak niet meer onder de rechter is.

Minister Grapperhaus heeft vandaag tevens de Tweede Kamer geïnformeerd over vier genomen Wob-besluiten. Dit is vast beleid bij Wob-besluiten over onderwerpen die in de belangstelling staan van de Tweede Kamer. Twee Wob-besluiten zijn genomen naar aanleiding van de tussenuitspraak van 7 november 2019 van rechtbank Midden-Nederland (‘minder, minder’-uitspraken). De twee andere Wob-besluiten zien op de vervolging van de heer Wilders voor de film Fitna en enkele andere uitlatingen (tijdvak 8 augustus 2007 tot 23 juni 2011). Voor de controlerende taak van de Tweede Kamer is volgens minister Grapperhaus aangewezen dat hier uitgebreider kennis kan worden genomen van het verloop van het dossier (artikel 68 van de Grondwet).

Hyballa nieuwe trainer van NAC

NAC Breda heeft Peter Hyballa aangesteld als nieuwe hoofdtrainer, zo brengt de club uit de Keuken Kampioen Divisie maandagmiddag naar buiten. De Duitse oefenmeester wordt de opvolger van Ruud Brood, die op Oudejaarsdag zijn congé kreeg in het Rat Verlegh Stadion. Hyballa, die eerder in Nederland bij NEC aan het roer stond, heeft zich voor anderhalf seizoen aan zijn nieuwe werkgever verbonden.

Hyballa werd al enige tijd gelinkt aan NAC, dat volgens BN DeStem twee 'goede en constructieve gesprekken' voerde met de keuzeheer uit Duitsland. Kees van Wonderen was ook enige tijd in beeld bij de Parel van het Zuiden. De oud-speler van de club, die onlangs opstapte als assistent-bondscoach van het Nederlands elftal, maakte naar verluidt echter geen goede indruk op de clubleiding van NAC.

De nieuwbakken trainer van NAC zat zonder werkgever na zijn ontslag bij FC DAC 1904 uit Slowakije vorige maand. Hyballa moest vertrekken nadat beide partijen geen akkoord konden bereiken over contractverlenging van de trainer.

De Duitser had zijn ploeg na een uiterst succesvol seizoen naar een tweede plaats geloodst, de beste eindklassering van FC DAC 1904 in zestien jaar tijd. Hyballa gaf onlangs tegenover De Telegraaf al aan graag weer in Nederland te willen werken.

Hyballa werkte al eerder in Nederland. Hij werd in de slotfase van het seizoen 2016/17 ontslagen als hoofdtrainer van NEC.

Bij NAC moet de Duitse trainer op korte termijn promotie naar de Eredivisie bewerkstelligen. De Bredanaars bezetten momenteel de zesde plaats in de Keuken Kampioen Divisie. Daarnaast is NAC kwartfinalist in de TOTO KNVB Beker, met AZ als tegenstander op 12 februari.

NL te vol, klimaatbeleid, asielbeleid en woningnood reden toenemende emigratie

Meer dan 30 procent van de Nederlanders met emigratieplannen zeggen dat Nederland te vol is. Woningnood dus. Waar het leven goedkoper is van het pensioen genieten, wordt door 21 procent als reden opgegeven. Nieuw onder de emigratiemotiveringen zijn het klimaatbeleid en daaruit voortvloeiende regelgeving. Dit blijkt uit onderzoek dat de Emigratiebeurs heeft uitgevoerd. De Emigratiebeurs is van 8 tot 9 februarie in de Expo te Houten.

Directeur Tom bey zegt dat "Negatieve externe factoren een belangrijke rol spelen bij de beslissing om Nederland te verlaten. We zien nu dat de toenemende woningnood mensen motiveert om te vertrekken. De bekende druppel..."

Bey verwacht dat in 2020 163.000 Nederlanders zullen emigreren en dat rond 2050 rond de 259.000 Nederland definitief zullen verlaten.

Activisten Extinction Rebellion vallen weer eens 'dood' neer

Op het moment dat in de hele stad Amsterdam de luchtalarmen afgingen voor de maandelijkse test, werd er bij de Stopera geprotesteerd tegen de slechte luchtkwaliteit in de stad. Activisten van het inmiddels bekende Extinction Rebellion lieten zich voor dood neervallen.

Eenzelfde actie werd al gehouden op de Dam en op Schiphol. Begin vorige maand kondigde de groep aan om iedere eerste maandag van de maand aan te grijpen voor een die-in, zoals de actie heet.

De groep wil dat de gemeente meer werk maakt van de de luchtkwaliteit in de stad. De agenda autoluw, waarbij de auto steeds minder welkom wordt in de stad, is volgens de groep niet voldoende. De activisten sluiten zich aan bij de protesten van bewonersgroepen die vinden dat de vervuiling alleen maar verplaatst wordt.

Extinction Rebellion is een wereldwijde beweging. In Amsterdam organiseerde de groep een aantal zichtbare protesten. Op 7 oktober van het vorig jaar werd de Stadhouderskade zelfs een dag lang geblokkeerd.

'PSV is een eind op weg met gesprekken met nieuwe trainer'

PSV is al een tijd in gesprek met een nieuwe trainer, zo meldt Rik Elfrink van het Eindhovens Dagblad maandag. Het was al bekend dat de Eindhovenaren zich aan het oriënteren zijn en loeren naar een opvolger van Ernest Faber. Volgens Elfrink is er al sprake van uitvoerig contact met een trainer, maar het is niet duidelijk om welke coach het gaat.

"PSV is inmiddels in gesprek met een nieuwe trainer. Wie is nog onduidelijk. De rvc wil de huidige bestuurders de ruimte geven om dit traject af te ronden, zo begrijpen we", stelt de clubwatcher op Twitter.

Het nieuws komt daags na de 1-0 nederlaag van PSV tegen Ajax. Ook tegen de Amsterdammers kon de ploeg van Faber niet imponeren.

"De sportieve ravage bij PSV is na een kansloze nederlaag bij Ajax nog een stukje groter geworden. Brandweerman Ernest Faber is uitgerust met matig materieel en heeft de om zich heen grijpende vlammen voorlopig niet kunnen blussen."

"Zijn ploeg kent inmiddels elke vierkante millimeter van de hoek waar in de Eredivisie de klappen vallen", zo schrijft het Eindhovens Dagblad.

De krant geeft aan dat de bestuurders bij PSV 'kwetsbaarder dan ooit' zijn en 'lijken alleen maar meer schade te veroorzaken op het moment dat zij opzij stappen'.

"Ze zijn al een eindje op weg in de gesprekken met een nieuwe trainer, die mogelijk weer afhaakt als zij zich bij PSV terugtrekken. Het betekent niet dat de raad van commissarissen de leiding niet mede-verantwoordelijk zal houden."

"De toezichthouders zullen op korte termijn echter geen verdere ontmanteling van de PSV-top willen. PSV is de afgelopen weken onder de ogen van Toon Gerbrands en John de Jong veranderd in een mijnenveld."

"En het lijkt erop dat de commissarissen hen de ruimte willen geven om van de club weer een vredig en bovenal succesvol voetbalbolwerk te maken", zo valt er te lezen in het dagblad.

Platinum Games teaset 'Platinum 4'

Platinum Games, bekend van titels als Bayonetta en Astral Chain, heeft een nieuwe teaser website. De website teaset #Platinum4 en het is niet duidelijk wat dit precies betekent.

Het kan een nieuw IP zijn van de ontwikkelaar of een serie van vier games die de komende tijd worden uitgegeven. Ongetwijfeld wordt er de komende dagen meer duidelijk over de mysterieuze teaser. Tot die tijd is het speculeren en, zoals gebruikelijk, afwachten.

Astral Chain - City (Foto: Nintendo)

'Maleisische Tune Group wil na QPR ook FC Den Bosch'

FC Den Bosch valt mogelijk op korte termijn in handen van de Maleisische Tune Group, zo weet het Brabants Dagblad te melden. Vertegenwoordigers van het bedrijf, dat werd opgericht door de steenrijke zakenmannen

Tony Fernandes en Kamarudin Meranun, hebben reeds verkennende gesprekken gevoerd met de clubleiding van de club uit de Keuken Kampioen Divisie, terwijl de afvaardiging tevens aanwezig is geweest bij een wedstrijd in De Vliert.

"Wij gaan niet in op namen die rondgaan. Onderhandelingen, niet zeggende dat die nu plaatsvinden, gaan over het algemeen in vertrouwelijkheid", zo laat woordvoerster Ester Bal namens FC Den Bosch weten tegenover het regionale dagblad.

"Ik kan wel zeggen dat we op zoek blijven naar nieuwe opportuniteiten en dat er oriënterende gesprekken lopen met verschillende potentiële partijen. Maar geen van die gesprekken heeft op dit moment het stadium concreet."

De Tune Group is geen onbekende in de voetbalwereld, want het Maleisische vrijetijds- en entertainmentbedrijf is tevens eigenaar van Queens Park Rangers.

Het Brabants Dagblad stelt dat het voor de hand ligt dat er eventueel een samenwerking ontstaat tussen de huidige nummer zestien van de Champonship en FC Den Bosch. Hoe die eventuele samenwerking eruit gaat zien, is volgens het regionale dagblad nog onderwerp van gesprek.

De investeringen van de Tune Group, tevens de eigenaar van AirAsia, zijn bijzonder welkom bij FC Den Bosch, dat al jaren verlies lijdt. Afgelopen jaar leek de huidige nummer elf van de Keuken Kampioen Divisie in zee te gaan met Kakhi Jordania, maar de KNVB stak een stokje voor deze overname.

Sinds die overname klapte, heeft FC Den Bosch zonder resultaat met verschillende binnen- en buitenlandse investeerders gesproken.

Toestand neergestoken 16-jarige jongen stabiel

Vrijdag 31 januari is er een 16-jarige jongen slachtoffer geworden van een steekincident aan de Prinsenstraat in Ridderkerk. Met een spoedtransport is hij naar het ziekenhuis gebracht. Inmiddels is zijn toestand stabiel. De 13-jarige verdachte zit nog steeds vast. Informatie en getuigen zijn nog steeds welkom. 

Het slachtoffer was zeer ernstig gewond, maar dankzij het snelle optreden van omstanders die de wond van het slachtoffer dichtdrukten en van de ambulancemedewerkers die de jongen zeer snel naar het ziekenhuis vervoerden, is de situatie van de jongen inmiddels stabiel.

Het was rond 14.30 uur toen het steekincident plaatsvond. Naar de aanleiding doet de recherche nog onderzoek. Om een goed en compleet beeld te krijgen, wil de recherche graag spreken met iedereen die het steekincident heeft gezien en/ of informatie over mogelijke achtergronden heeft.

De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem.

Verwarde vrouw opgepakt voor slaan van agenten

De politie hield op zondag  een vrouw in een huis aan de Nicolaas Ruychaverstraat in Utrecht nadat ze een agent sloeg. Na haar insluiting sloeg ze weer een agent in het gezicht. Er is aangifte gedaan van mishandeling door beide agenten.

De politie ging rond 20.00 uur ter plekke in verband met ondersteuning van het ambulancepersoneel. In de melding was sprake dat er mogelijk een mes in het spel was. De vrouw vertoonde verward gedrag. Zij luisterde niet naar de aanwijzingen van de agent om rustig te blijven. Zij sloeg een agent en werd daarop aangehouden voor mishandeling. 

Op het bureau sloeg de vrouw weer een andere agent. Ook hiervan is aangifte gedaan. Na beoordeling door een arts bleek zij fit genoeg om in een cel te worden geplaatst en zit zij vast voor onderzoek en verhoor. 

'Onvindbare' met 1.460 dagen gevangenisstraf aangehouden

De politie heeft een 35-jarige man uit Maastricht aangehouden die nog 1.460 dagen aan openstaande gevangenisstraf moest uitzitten.

Na gedegen speurwerk kwam recherche deze man die al twee jaar onder de radar was gebleven op het spoor. Vrijdagmiddag kon hij door agenten bij een woning in Stein worden aangehouden.

Hij zal zijn, in 2018 opgelegde, gevangenisstraf voor het overtreden van de opiumwetgeving alsnog moeten uitzitten. 

Balende Promes doet pijnlijke constateringen over PSV

Ajax won zondag met 1-0 van PSV dankzij een treffer van Quincy Promes. De Amsterdammers waren in eigen huis veel sterker dan de huidige nummer vijf van de Eredivisie, zo constateert de 28-jarige aanvaller in gesprek met De Telegraaf.

De Oranje-international baalt zelfs een beetje dat PSV momenteel een club in crisis is. "Ze moeten dicht bij elkaar blijven, een team zijn en elkaar helpen", aldus Promes, die ziet dat PSV zoekende is.

"Je ziet dat het eilandjes zijn en ik hoop dat ze hun teamspirit snel terugvinden." Ajax heeft nu veertien punten voorsprong op de Eindhovenaren.

Promes hoopt dat PSV zich in de toekomst terug kan vechten. "Ik vind het leuker als we weerstand hebben in de competitie", aldus de aanvaller, die geblesseerd uitviel tijdens het duel in de Johan Cruijff ArenA geblesseerd.

Ook Joël Veltman en Ryan Babel moesten eruit met een kwetsuur. "Drie klanten erbij die basisspeler zijn, dus dat wordt een probleem", doelt Promes mede op de verdere afwezigheid van Daley Blind, Hakim Ziyech en David Neres.

"We hebben een zwaar programma en zullen ons moeten focussen op ons herstel. Ik voelde me goed, speelde de afgelopen weken mijn wedstrijdjes weer en scoorde. Dat belooft meestal iets goeds."

"Daarvoor had ik al een goede kans en ik weet niet hoe die keeper (Lars Unnerstall, red) de bal pakte. Daar snapte ik echt niks van. Het was een goede bal van Carel Eiting."

"Hij heeft goed opgelet bij Hakim Ziyech. Carel heeft dezelfde uitstekende pass als Hakim", lacht Promes.

Vrouw hengelt kleding uit containers

Een 36-jarige vrouw uit Oudenbosch is afgelopen nacht omstreeks 03.50 uur door de politie op heterdaad op de Kerkstraat in Rucphen aangehouden ter zake diefstal uit een kledingcontainer. Ze zou met een haak kleding, schoeisel en tassen uit kledingcontainers hebben gestolen. De opbrengst daarvan is bestemd voor een goed doel.

De politie kreeg omstreeks 03.30 uur een melding van een verdachte situatie op de Kerkstraat. Er zou een witte personenauto bij betrokken zijn en er zou iemand met een witte zaklamp schijnen. De agenten zagen dat de bedoelde auto naast twee kledingcontainers stond. Het voertuig was helemaal volgeladen met kleding, tassen en schoeisel.

Terwijl de dienders bezig waren de auto te onderzoeken, zagen zij ineens een vrouw achter een van de containers vandaan komen. Zij vertelde dat dieven kleding uit de containers hadden gehaald en dat ze een deel op straat hadden achtergelaten. Zij had dit in haar auto gelegd om bij het Kringloopcentrum af te geven.

De agenten vonden dat maar een vreemd verhaal. De vrouw heeft namelijk antecedenten ter zake vermogensdelicten. Zij werd als verdachte aangehouden. In haar tas werd inbrekersgereedschap aangetroffen onder meer een haak met een touw eraan, geschikt om kleding uit containers te hengelen, diverse schroevendraaiers, een multitool en een zaklamp en in haar portemonnee enkele gripzakjes met speedresten.

NBA: Houston stopt Zion en de Pelicans

Zondag was Super Bowl Sunday in de Verenigde Staten. Tradtioneel doet de NBA die dag een stapje terug omdat er in de Verenigde Staten massaal naar football wordt gekeken. Toch werden er in de vroege middag een aantal wedstrijden gespeeld, waaronder één ‘showcase’. De Houston Rockets speelden in een landelijk uitgezonden wedstrijd tegen de New Orleans Pelicans.

Voor de ‘casual sports fan’ was deze wedstrijd de eerste kans om Zion Williamson in de NBA te zien. De rookie heeft er inmiddels vier wedstrijden opzitten, waarvan de helft werd gewonnen. Kijkers kregen al vroeg waar  voor hun geld. Al in de eerste minuut pakte Lonzo Ball een rebound en hij passte vanaf de eigen helft naar een vooruitgesnelde Zion Williamson, die de bal feilloos binnendunkte; een alley-oop.

Voor drie-en-een-half kwart kreeg het publiek een mooie wedstrijd voorgeschoteld. James Harden, die het seizoen fenomenaal was begonnen maar afgelopen maand ongeïnspireerd overkwam, speelde weer een prima wedstrijd. De jonge kern van de Pelicans; Williamson, Ball en Brandon Ingram, gaven prima partij. In de laatste minuten ontaardde de pot in het over en weer nemen van slechte schoten en werd er heel veel gemist. Houston miste iets minder en wist met 117 – 109  te winnen.

James Harden werd met 40 punten topscorer bij de Rockets. Opvallend is dat de Rockets zonder center spelen. Van de acht spelers die namens Houston op het veld stonden was Danuel House jr met 1 meter 98 het langst.

Pelicans-coach Alvin Gentry trok het boetekleed aan. De laatste minuten werd er slecht gespeeld en kreeg Williamson de bal niet in zijn handen. Dat zou niet meer mogen gebeuren. Williamson kwam tot 21 punten en 10 rebounds, prima cijfers voor een rookie. Brandon Ingram maakte 28 punten.

De Toronto Raptors wonnen de elfde wedstrijd op rij. Ditmaal waren de Chicago Bulls slachtoffer van de dadendrang van de regerend kampioen: 129 – 102.

Terence Davis werd verrassend de grote man bij de Canadezen. Davis werd deze zomer niet gekozen in de draft, maar wist zich tijdens trainingskampen in de zomer toch in de kijker te spelen bij diverse NBA-ploegen. Toronto bood hem een contract aan en Davis bedankte ze met een tot nu toe prima seizoen als back-up van Kyle Lowry. Tegen de Bulls speelde Davis zijn beste wedstrijd van het jaar. De guard miste nauwelijks en werd met 31 punten topscorer van de Raptors.

Uitslagen:

Detroit Pistons – Denver Nuggets 128 – 123 (OT)
Houston Rockets – New Orleans Pelicans 117 – 109
Milwaukee Bucks – Phoenix Suns 129 – 108
Toronto Raptors – Chicago Bulls 129 - 102

Stand Eastern Conference

Milwaukee Bucks 42 – 7
Toronto Raptors 36 – 14
Miami Heat 33 – 15
Boston Celtics 33 – 15
Indiana Pacers 31 – 18
Philadelphia 76ers 31 – 19
Brooklyn Nets 21 – 27
Orlando Magic 21 – 28
Chicago Bulls 19 – 33
Washington Wizards 17 – 31
Detroit Pistons 18 – 33
Charlotte Hornets 16 – 33
New York Knicks 14 - 36
Cleveland Cavaliers 13 – 37
Atlanta Hawks 13 - 37

Stand Western Conference

Los Angeles Lakers 37 – 11
Los Angeles Clippers 34 – 15
Denver Nuggets 34 - 16
Utah Jazz 32 – 17
Houston Rockets 31 – 18
Dallas Mavericks 30 - 19
Oklahoma City Thunder 30 – 20
Memphis Grizzlies 24 – 25
Portland Trail Blazers 23 - 27
San Antonio Spurs 22 - 26
Phoenix Suns 20 – 29
New Orleans Pelicans 20 - 30
Sacramento Kings  18 - 31
Minnesota Timberwolves 15 – 33
Golden State Warriors 11 - 39

Afschot edelherten Oostvaardersplassen mag niet hervat worden

De Provincie Flevoland mag edelherten in de Oostvaardersplassen (nog) niet laten afschieten. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland besloten. De provincie verleende een ontheffing tot afschot, maar daar werd bezwaar tegen aangetekend. Gedurende die procedure vroegen de bezwaarmakers om een voorlopige voorziening, zodat er geen dieren worden afgeschoten vóór er een nieuw besluit ligt van de provincie. De voorzieningenrechter wijst dit verzoek toe.

In deze voorlopige voorziening gaat het om het afschot van edelherten vanaf 1 januari 2020. De Provincie Flevoland verleende een ontheffing aan stichting Faunabeheereenheid Flevoland. De uitvoering ligt bij Staatsbosbeheer. Eerder gaf de provincie in 2018 al de opdracht om het aantal edelherten door afschot terug te brengen tot 490. Die opdracht was geldig tot 1 januari 2020. Twee maanden geleden werd die opdracht door de rechtbank vernietigd. De provincie kon toen niet goed motiveren waarom het afschot nodig was. In een nieuw, aanvullend rapport komt die onderbouwing beter aan de orde. Toch oordeelt de voorzieningenrechter dat het afschot (nog) niet hervat mag worden.

De provincie heeft wat betreft de ecologische onderbouwing van haar plan belangrijke stappen gemaakt. De voorzieningenrechter kan er echter niet omheen dat het nieuwe, aanvullende rapport dusdanig laat is opgesteld, dat verzoekers daarop op zitting niet goed hebben kunnen reageren. Zij willen de tijd krijgen om te reageren op het nieuwe rapport, zodat dit door de provincie kan worden betrokken in de bezwaarprocedure. Zij wijzen daarbij ook op de onomkeerbaarheid van het afschot.

Ook de voorzieningenrechter houdt rekening met die onomkeerbaarheid. Hoe belangrijk de reactie van verzoekers op het nieuwe rapport kan zijn, blijkt uit het verloop van de eerdere procedures rondom de vernietiging van de opdracht tot afschot. De voorzieningenrechter gaf in eerste instantie groen licht voor het afschieten van edelherten, maar een nieuw rapport zorgde er later in een bodemprocedure voor dat de bestuursrechter anders besloot. Het afschot van veel edelherten was toen niet meer terug te draaien. Met de beslissing om deze voorlopige voorziening toe te wijzen, wil de voorzieningenrechter een nieuwe onomkeerbare situatie, waarin onnodig edelherten worden afgeschoten, voorkomen.

Wilders en Graus doen aangifte tegen dierenmishandelaars slachthuis IJsselstein

Vorig week publiceerde RTL Nieuws geheime opnamen van varkens die gruwelijk mishandeld werden in een Nederlands slachthuis. PVV-Kamerleden Wilders en Graus walgen van die beelden en zijn woedend. Daarom doen zij morgenochtend aangifte wegens dierenmishandeling, zoals vastgelegd in de Wet Dieren.

Wilders: ‘‘Ik ben woedend over wat ik gezien heb. Dierenmishandeling is onacceptabel. De daders mogen hier niet mee wegkomen en moeten keihard worden gestraft.’’ Dion Graus vult aan: ‘‘Als dierenambassadeur maak ik mij al mijn hele leven hard voor rechten van dieren en ik wil naast een levenslang houdverbod van dieren, ook een beroepsverbod en gevangenisstraffen voor de daders.’’

ACM: KPN moet tarieven voor overzetten nummers met terugwerkende kracht aanpassen

KPN moet de tarieven voor het overzetten van telefoonnummers met terugwerkende kracht aanpassen. Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) bepaald naar aanleiding van bezwaren bij een eerder besluit over die tarieven.

Op 29 januari 2019 bepaalde de ACM dat KPN lagere tarieven moet hanteren voor het overzetten van een nummer naar een andere telecomaanbieder. Die tarieven zijn inmiddels verlaagd. Naar aanleiding van bezwaren van KPN, Voiceworks en anderen, heeft de ACM de tarieven opnieuw bekeken en besloten dat ze juist zijn vastgesteld. De hoogte blijft dus ongewijzigd. Wel moeten de tarieven met terugwerkende kracht gelden vanaf 18 januari 2017 (het moment dat voor het eerst werd geklaagd bij de ACM), in plaats van de oorspronkelijke datum van 1 maart 2019. KPN is verantwoordelijk voor de uitvoering van het besluit.

Overstappen
Klanten die overstappen van de ene telecomaanbieder naar de andere, kunnen hun telefoonnummer houden. Voor het overzetten van een nummer mag een telecomaanbieder kosten in rekening brengen bij de andere aanbieder. Telecomaanbieders kunnen deze kosten vervolgens doorberekenen aan hun klanten.

Kosten
Om ervoor te zorgen dat deze kosten klanten niet ontmoedigen om over te stappen, mogen de porteertarieven volgens de wet niet hoger zijn dan de daadwerkelijke kosten die een aanbieder maakt (kostengeoriënteerde tarieven). De ACM stelde vast dat het door KPN gehanteerde tarief van €200 per nummerblok (meerdere nummers die bij elkaar horen, bijvoorbeeld van een bedrijf) veel hoger was dan de daadwerkelijke kosten. Het tarief van €2 per nummer bleek pas vanaf oktober 2017 te hoog. KPN heeft de tarieven aangepast naar € 1,15 per nummer en € 42,80 per nummerblok.

Aanpak van overlastgevende asielzoekers start ook in noorden van het land

In Groningen, Friesland en Drenthe is deze week begonnen met de zogeheten de Top X-aanpak. Deze werkwijze komt neer op het individueel aanpakken van overlastgevende asielzoekers, onder leiding van de ketenmariniers van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Dit gebeurt om de hinder voor omwonenden, ondernemers en medewerkers in de asielketen terug te dringen.

Een relatief kleine groep asielzoekers zorgt op sommige plekken in Nederland voor overlast en criminaliteit in en om asielzoekerscentra. Dit is onaanvaardbaar, vindt staatssecretaris Broekers-Knol van Justitie en Veiligheid, niet alleen omdat mensen hier veel last van hebben, maar ook omdat hierdoor het draagvlak wordt aangetast voor asielzoekers die bescherming nodig hebben. De aanpak van overlast is dan ook prioriteit.

Zero tolerance
In de provincies Groningen, Friesland en Drenthe zijn circa 80 overlastgevers op de Top X-lijst geplaatst. Zij krijgen een ‘maatwerkbehandeling’, zegt ketenmarinier Henk Wolthof.

Wolthof: “We zitten de overlastgevers op de huid, en er geldt een zero tolerance-beleid. De overlastgevers krijgen bijvoorbeeld een gebiedsverbod, er worden vrijheidsbeperkende maatregelen genomen, we doen aangifte en zetten ze zo vaak als mogelijk in op versneld vertrek uit Nederland. Zo willen we de overlast in en buiten de centra terugdringen.”

Samenwerking
De ketenmariniers pakken de overlast niet in hun eentje aan. Ze trekken intensief op met de verschillende organisaties die betrokken zijn bij de opvang van asielzoekers. Het gaat onder meer om gemeenten, politie, Openbaar Ministerie, de IND, het COA en de Dienst Terugkeer en Vertrek. “De sleutel tot succes bij deze aanpak is samenwerking”, zegt Wolthof.

Eerste resultaten
De ketenmariniers werken nu enkele maanden met de landelijke Top X-lijst, waar zo’n 300 overlastgevende asielzoekers op staan. De aanpak is eerst geïntroduceerd in Ter Apel en Cranendonck. Na goede ervaringen daar zijn de ketenmariniers ook elders aan de slag gegaan. Voorbeelden zijn Harderwijk en Maarheeze, waar de samenwerking met de gemeente, het COA, de politie, het Openbaar Ministerie en lokale ondernemers vruchten afwerpt. Vanaf mei wordt landelijk met de aanpak gewerkt.

Marine haalt explosieven van zeebodem

Zr. Ms. Willemstad ruimt komende weken explosieven in de Noordzee. Het gebied strekt zich uit van België tot en met het zuiden van Noorwegen. Het marineschip opereert in een deel van de meest bevaren scheepsroutes ter wereld. Op de bodem van de Noordzee liggen naar schatting nog vele duizenden gevaarlijke projectielen. De mijnenjager vertrok gisteren en blijft bijna 4 maanden weg.

De Willemstad sluit zich aan bij het permanente NAVO-vlootverband. Dit is de zogenoemde Standing NATO Mine Countermeasures Group 1 (SNMCMG1), bestaande uit mijnenjagers. Gezamenlijk ontdoen ze de wateren van onder meer zeemijnen en vliegtuigbommen.

Zr. Ms. Willemstad is de 1e mijnenjager, die is uitgerust met de nieuwste Remus-systemen. Dat zijn onderwaterdrones met sonar, camera en precisienavigatieapparatuur. De Remus brengt onder water stukken bodem en objecten in kaart. Denk aan mijnen, maar ook aan andere explosieven en voorwerpen. De onderwaterdrone kan vooraf geprogrammeerde opdrachten zelfstandig uitvoeren.

Niet meer mijnengevaarlijke gebied in
Met de nieuwe Remus neemt de marine een voorschot op de nabije toekomst. Vanaf 2025 vaart de zeemacht met nieuwe mijnenbestrijdingsvaartuigen. Zij vervangen de huidige mijnenjagers. De nieuwe schepen krijgen diverse onbemande systemen, waaronder de Remus. Door deze te gebruiken hoeft een mijnenjager straks niet meer zelf het mijnengevaarlijke gebied in.

Open Spirit en Joint Warrior
Verder neemt het vlootverband deel aan de jaarlijkse Historical Ordnance Disposal operatie in de Baltische Zee. Tijdens deze Open Spirit 2020 ruimen de marines explosieven uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog. De mijnenjagers maken de zee daarmee veiliger voor de scheepvaart.

Ook neemt SNMCMG1 deel aan Joint Warrior. Daarbij wordt het juist reageren in geval van verschillende dreigingen getraind in internationaal verband.

Archieffoto Defensie
Archieffoto Defensie

Wakker Dier: concurrenten geven kip meer ruimte dan Albert Heijn

Veel merken en bedrijven geven hun kip meer ruimte dan de AH kip krijgt bij Albert Heijn. Dit laat Wakker Dier consumenten vanaf vandaag weten in een nieuwe radiocampagne. “Albert Heijn weigert om zijn AH kip meer ruimte te geven. De Zaanse multinational is links en rechts ingehaald door andere merken,” aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier.

"Er is alle reden om de AH kip te skippen,” vertelt Hilhorst. “We roepen daartoe op omdat de kippen nog altijd te weinig ruimte krijgen. Terwijl er inmiddels flink wat bedrijven zijn die juist meer ruimte eisen voor hun standaard kip.” Voorbeelden zijn supermarkten Aldi, Jumbo en Lidl. En eetgelegenheden als La Place, Starbucks, Holland Casino, Shell Deli2Go, Gauchos en Vapiano. Maar ook Aviko maaltijden, Dr. Oetker pizza’s en Struik soepen en worsten.

Rotleven
De keurmerkloze AH kip gaat bij Albert Heijn het meest langs de kassa. De kippen leven nog altijd met zestien kippen per vierkante meter en hebben daardoor een rotleven. Ze raken gestrest, lopen over elkaar heen en verwonden elkaar. Hilhorst: “Zolang Albert Heijn de AH kip geen beter leven geeft, blijven wij de consument oproepen om de AH kip te skippen.”

Minimaal één Beter Leven-ster
Wakker Dier wil dat alle kipproducten in supermarkten ten minste voldoen aan de welzijnscriteria van het één ster Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming. De kippen hebben dan meer ruimte en een overdekte uitloop. De pijlen van Wakker Dier zijn momenteel op Albert Heijn gericht, omdat de supermarkt het ronduit slecht doet op het gebied van kippenwelzijn.

FOK! Wat een weer: zacht, kans op een bui

In het noorden en oosten overheersen de wolkenvelden en kan er een bui vallen, elders zijn er zonnige perioden en blijft het aanvankelijk overwegend droog. In de loop van de middag neemt de bewolking van het westen uit toe en tegen het einde van de middag gaat het in het zuiden regenen. De middagtemperatuur ligt rond de 10°C en de west- tot zuidwestenwind is matig, aan de kust en op het IJsselmeer krachtig.

Komende nacht verlaat de regen het zuidoosten van het land en klaart het van het noordwesten uit af en toe op. Vooral in de noordelijke helft van het land komt er een enkele bui voor. Het koelt af naar omstreeks 4°C. De westenwind is matig, aan de kust (vrij) krachtig of hard 6 à 7 Bft.

Dinsdag overdag zijn er wolkenvelden en komen er geregeld buien voor. In de middag neemt de bewolking van het westen uit toe en gaat het met name in de zuidwestelijke helft langdurig regenen. De middagtemperatuur komt uit op ongeveer 6°C. De westenwind is matig tot vrij krachtig, aan de kust krachtig of hard 6 à 7 Bft. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

De molen bij Mill
De molen bij Mill

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

In veel gemeenten nauwelijks langdurige woningleegstand

Tussen 1 januari 2016 en 1 januari 2019 was het aandeel leegstaande woningen ongeveer constant, namelijk 1 procent van het totaal. Tussen de 30 en 40 procent daarvan stond langdurig leeg. Het percentage leegstaande woningen was het grootst bij huurwoningen die niet in eigendom zijn van woningcorporaties. Dit blijkt uit onderzoek van het CBS, bekostigd door het Interprovinciaal Overleg en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Op 1 januari 2019 stonden 91.500 woningen administratief leeg, waarvan 36 procent, ongeveer 33.000 woningen, langdurig. Dit zijn woningen die op twee peildata met een tussentijd van een jaar administratief niet in gebruik waren, terwijl in die tussenperiode geen sprake is geweest van een substantieel energieverbruik. De leegstand wordt alleen gemeten voor woonruimten met een eigen toegang vanaf de openbare weg. Hieronder vallen vrijstaande woningen en flat- of portiekwoningen, maar ook studentenhuizen.

Het percentage leegstaande woningen is tussen 2016 en 2019 gelijk gebleven op 1. In die periode was de absolute leegstand het hoogst op 1 januari 2017, met 98.500 woningen. Het aantal woningen dat op dat moment langdurig leegstond, 32.400, was daarentegen na 2018 het laagst. Het aantal woningen dat jaarlijks bij de woningvoorraad kwam door nieuwbouw en woningtransformaties was steeds hoger dan het aantal woningen dat langdurig leegstond. In 2018 was sprake van 13.000 toevoegingen door transformaties, en bijna 67.000 toevoegingen door nieuwbouw.

Bij twee derde gemeenten nauwelijks langdurige leegstand
Bij een vijfde van de gemeenten lag het percentage administratieve woningleegstand op 1 januari 2019 boven de 1 procent. Het percentage woningen dat langdurig leegstond was in twee derde van de gemeenten afgerond 0 procent.

Op 1 januari 2019 hadden 33 van de 40 gemeenten in krimpregio’s te maken met een langdurige leegstand van 1 procent of hoger. In de overige regio’s was dat het geval bij een kwart van de gemeenten. In twee vijfde van de gemeenten met minder dan 30.000 inwoners stond 1 of meer procent van de woningen langdurig leeg. In de gemeenten met meer dan 100.000 inwoners was dit minder vaak het geval: 1 op 5. Onder deze grote gemeenten met relatief veel langdurige leegstand vallen de drie grootste gemeenten; Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.

Meer leegstand bij overige huursector
Van de woningen waarvan de eigendomsvorm bekend is, was het percentage administratieve leegstand op 1 januari 2019 het hoogst bij huurwoningen in de overige huursector, 3 procent. Meer dan een derde van de leegstaande woningen en 42 procent van de langdurig leegstaande woningen vielen binnen deze categorie, die bestaat uit alle huurwoningen die niet van woningcorporaties zijn. Dat is niet evenredig met het aandeel van overige huur in de gehele woningvoorraad, namelijk 13 procent op 1 januari 2019. In totaal gaat het om bijna 32.000 leegstaande woningen in de overige huursector, waarvan 13.600 een jaar eerder ook al leegstonden.

Huurwoningen met hoge WOZ-waarde vaker leeg
De leegstand onder huurwoningen is het grootst bij woningen met een bekende WOZ-waarde boven de 250.000 euro. Op 1 januari 2019 waren er in Nederland 460.000 van deze woningen. 2 procent hiervan, meer dan 10.000 woningen, stond leeg. Bijna 4.000 van deze woningen stonden een jaar eerder ook al leeg, zonder dat sprake was van substantieel energieverbruik. Het gaat om huurwoningen in eigendom van zowel woningcorporaties als overige verhuurders.

Meer dan een derde van de huurwoningen met een bekende WOZ-waarde boven de 250.000 euro stond in Amsterdam. De leegstand van dit type woningen was daar op 1 januari 2019 net als landelijk 2 procent, en met 1.400 langdurig leegstaande woningen was het percentage langdurige leegstand zowel landelijk als in Amsterdam ongeveer 1 procent.

Leegstandsbepaling
Of een woning administratief leegstaat op het peilmoment wordt bepaald op basis van registraties van gebouwen en personen. Om te controleren of deze woningen daadwerkelijk leegstaan wordt gekeken of er in het jaar voorafgaand aan het peilmoment sprake is geweest van een substantieel energieverbruik. Dit wordt alleen gedaan voor woningen die een jaar voor het peilmoment ook al leegstonden.

Objecten waarvoor het niet zinvol is om leegstand te bepalen, worden uitgesloten van de onderzoekspopulatie. Dit geldt bijvoorbeeld voor recreatiewoningen. Op het peilmoment 1 januari 2019 is hierdoor bijvoorbeeld voor 1,4 procent van de woningvoorraad, 110.000 woningen, de leegstand niet bepaald.

Mensen zonder werk voelen zich minder gezond dan werkenden

Mensen die betaald werk hebben zijn over het algemeen gezonder dan mensen zonder werk. Van de werkzame personen beoordeelt 90 procent de eigen gezondheid als goed of uitstekend. Van degenen zonder werk zegt 76 procent een goede tot uitstekende gezondheid te hebben. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS over de periode 2007-2017, bekostigd door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Onder niet-werkzame personen komt de beoordeling ‘slecht’ of ‘uitstekend’ vaker voor dan bij werkenden. Bij de werkenden is de spreiding over de verschillende categorieën minder en ligt het gemiddelde hoger. Op de schaal van 1 tot 5 bedraagt de gemiddelde score van werkenden 3,4, tegenover 3,0 van de niet-werkenden.

Gegevens over werk en gezondheid over langere tijd bekeken
Om te kunnen beoordelen of mensen die minder gezond zijn moeilijker aan het werk komen, of dat de ervaren gezondheid wordt beïnvloed door wel of niet werken, is een groep mensen gedurende een langere periode gevolgd. Daarbij zijn gegevens van LifeLines, een langlopend gezondheidsonderzoek onder inwoners van Groningen, Friesland en Drenthe, gecombineerd met CBS-data over de positie van deze personen op de arbeidsmarkt.

Het onderzoek is uitgevoerd op basis van gegevens over ongeveer 112 duizend personen die in beide bronnen voorkomen. Zij rapporteerden zelf over hun gezondheid. De onderzochte personen waren zowel aan het begin als aan het einde van de onderzoeksperiode tussen de 20 en de 65 jaar. De onderzochte periode was niet voor iedereen even lang, maar varieerde van twee tot tien jaar.

Mensen zonder werk die zich gezond voelen vaker aan de slag
Ruim 40 procent van de personen die niet werken en hun gezondheid als uitstekend beoordelen, heeft in de onderzochte periode betaald werk gevonden. Van de personen zonder werk die hun gezondheid als slecht beschouwen is dat 7 procent.

Gezonde werkenden verliezen minder vaak werk
Hoe vaak het verlies van werk voorkomt, verschilt ook naar de mate van gezondheid. Van personen met een vaste baan was 6 procent aan het einde van de onderzochte periode niet meer werkzaam, van degenen met een flexibele baan was dat 15 procent. Daarbij maakte het uit hoe gezond de onderzochte personen waren. Gezondere personen kwamen minder vaak zonder werk te zitten.

Vaker achteruitgang in gezondheid bij mensen zonder werk
Personen zonder werk ervaren vaker een achteruitgang in gezondheid dan mensen met werk. Van de niet-werkenden die aanvankelijk hun gezondheid als ‘heel goed’ of ‘uitstekend’ bestempelden, rapporteerde 60 procent gedurende de onderzochte periode een verslechtering. Bij de werkenden lag dit percentage op 55.

Overige factoren werk en gezondheid
De kans om een baan te vinden of te verliezen hangt ook samen met tal van andere kenmerken zoals geslacht, leeftijd, opleidingsniveau en beroepsklasse. Ook de ervaren gezondheid verschilt voor deze kenmerken: zo geven vrouwen, laagopgeleiden, en ouderen vaker aan een slechtere gezondheid te hebben dan mannen, middelbaar en hoogopgeleiden, en jongeren. Ook als rekening wordt gehouden met al deze kenmerken, blijft overeind dat ervaren gezondheid samenhangt met de kans op het vinden, of juist verliezen van een baan. En andersom, dat het al of niet hebben van betaald werk samenhangt met veranderingen in de ervaren gezondheid.

4 februari Wereldkankerdag: 118.000 Nederlanders kregen in 2019 kanker

118.000 Nederlanders hebben in 2019 de diagnose kanker kregen, dat is 2.000 meer dan het jaar daarvoor. Dat blijkt uit de Nederlandse Kankerregistratie, beheerd door Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). Dat is een verdubbeling ten opzichte van 1990. Deze stijging komt onder andere door bevolkingsgroei en vergrijzing, omdat mensen op oudere leeftijd een grotere kans op kanker hebben.

De meest voorkomende kankersoorten waren huidkanker, borstkanker, longkanker, prostaatkanker en darmkanker. De ziekte is ook nog steeds doodsoorzaak nummer 1 in Nederland. Door verbeterde diagnostiek en behandelingen overleeft inmiddels 65% van de mensen kanker. Op dit moment leven meer dan 800.000 Nederlanders met of na kanker.

Lokale samenwerking
Op Wereldkankerdag staan mensen wereldwijd stil bij de impact van kanker met het thema ‘Kanker zet je wereld op z’n kop’. Meer dan 220 organisaties, zoals inloophuizen, fysiotherapeuten, psychologen en ziekenhuizen, bundelen de krachten. Zij organiseren samen lokale en regionale activiteiten voor mensen die op welke manier dan ook met kanker zijn geconfronteerd. De samenwerking zorgt ervoor dat de patiënt sneller de weg vindt naar de juiste zorg op het juiste moment.

KWF Kankerbestrijding financiert steeds meer lokale projecten. Zoals hand- en voetmassages voor patiënten in Harderwijk en 2 hoog-laagbedden in een zorghuis in Kedichem. Deze lokale projecten zorgen ervoor dat kankerpatiënten en hun naasten meer steun ervaren tijdens en na de behandeling. Lokale projecten waar financiering voor wordt gezocht, kunnen tot 28 februari worden ingediend bij KWF.

Nieuwe ambassadeurs
Op Wereldkankerdag worden 3 nieuwe Vrienden van KWF bekend gemaakt; Marlijn Weerdenburg (presentatrice/zangeres), Sander Schimmelpenninck (hoofdredacteur Quote) en Dennis Warmerdam (tophockeyer). Bij alle drie heeft kanker hun wereld ook op z’n kop gezet. Marlijn Weerdenburg schreef haar nieuwe liedje ‘Moed’ speciaal voor haar vader die in 2018 kanker kreeg. Sander Schimmelpenninck heeft op de werkvloer en in zijn familie te maken met kanker. Tophockeyer Dennis Warmerdam is zelf ziek geweest en zet zich in voor sportieve evenementen van KWF.

NFL: Uitslag Super Bowl LIV

De Kansas City Chiefs hebben de 54ste editie van de Super Bowl gewonnen. In een zeer spannende en leuke wedstrijd werden de San Francisco 49ers met 31-20 verslagen. De laatste keer dat de Chiefs de Super Bowl wonnen was 50 jaar geleden, tijdens Super Bowl IV.

De avond begon met een eerbetoon aan de onlangs overleden Kobe Bryant. De spelers van beide teams stelden zich op de 24-yards line, de rugnummer van Bryant, en hielden een moment stilte.

De eerste helft van de wedstrijd ging gelijk op. De 49ers openden de score met een field goal (3-0). De Chiefs wisten meteen terug te slaan met een touchdown van quarterback en sterspeler Patrick Mahomes (3-10). Tegen het einde van de eerste helft trokken de 49ers de score weer gelijk met een touchdown van Kyle Juszczyk (10-10).

Na de rust, en de half-time show van Shakira en Jennifer Lopez, waren het vooral de 49ers die de wedstrijd begonnen te domineren. Na een field goal van Robbie Gould en een touchdown van Raheem Mostert hadden de 49ers een voorsprong van maar liefst 10 punten. Met een zeer sterk spelende 49ers verdediging en nog maar 8:53 op de klok leek het er op dat de wedstrijd gespeeld was.

In deze laatste kleine negen minuten sloeg de wedstrijd echter totaal om. Een drive van 82 yards resulteerde in een touchdown van Travis Kelce voor de Chiefs (20-17). De 49ers konden geen goede drive neerzetten, waardoor de Chiefs de bal nogmaals terugkregen met ruim vijf minuten te spelen. Ook deze drive resulteerde in een touchdown. Dit keer was het een korte pass van Mahomes naar Damien Williams (20-24). Ook de volgende drive van de 49ers resulteerde in nul punten. De genadeslag kwam met nog 1:12 op de klok. Een mooi 38-yard run van Williams resulteerde in zijn tweede touchdown van de avond en de eindscore van 20-31.

Met deze overwinning nemen de Kansas City Chiefs voor de tweede keer de Vince Lombardy trophy mee naar huis. Patrick Mahomes werd na de wedstrijd uitgeroepen tot MVP en is hiermee de jongste speler ooit die die titel mag dragen.

De samenvatting van de Super Bowl

Andorrese tennisster schrijft historie op Australian Open

Tennisster Victoria Jimenez Kasintseva heeft het meisjesenkelspel gewonnen op de Australian Open. Daarmee schreef ze historie: de pas 14 jaar oude speelster, de jongste in het juniorenschema, won als eerste Andorrese speler ooit een Grand Slam-titel.

In drie van haar vijf eerste wedstrijden had Kasintseva drie sets nodig, dat was in de finale ook het geval. De Poolse Weronika Baszak won de eerste set in de finale, maar Kasintseva draaide het om en met twee opvallend simpele sets trok ze het toernooi naar zich toe: 5-7, 6-2, 6-2.

Grand Slam-titels worden ook niet dagelijks gewonnen door speelsters uit de Filipijnen en Indonesië, maar in het meisjesdubbel was dat wel het geval. Alexandra Eala en Priska Madelyn Nugroho speelden een zwaar toernooi, maar uitgerekend in de finale hadden ze het opvallend simpel: Ziva Falkner uit Slovenië en de Britse Matilda Mutavdzic gingen er met 6-1, 6-2 aan.

Het jongensenkelspel werd een Franse aangelegenheid, met eindwinst voor Harold Mayot, die in de halve finales landgenoot Timo Legout versloeg. In de eindstrijd nam hij het op tegen een andere landgenoot, Arthur Cazaux, en dat werd niet echt een spannende strijd: 6-4, 6-1.

De twee finalisten speelden samen in het dubbelspel, maar gingen er in de kwartfinales uit. De titel ging daar naar de Roemeen Nicholas David Ionel en de Zwitser Leandro Riedi, die na een prima strijd wonnen van de Pool Mikolaj Lorens en Karlis Ozolins: 6-7 (8), 7-5 [10-4].

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #954
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #160
special
Random Pics van de Dag #952
©FOK.nl e.a.