Wie dit leest is gek
Wie dit leest is gek. Knettergek. Maar wél geletterd. Daar ga ik tenminste vanuit. Als je vaker columns op deze website leest en niet na de titel of de inleiding ‘bouncet’ mag je jezelf hoogstwaarschijnlijk rekenen tot de 90% geletterden in ons land.
Dit lijkt logisch. Vanaf je geboorte is een compleet arsenaal opvoeders en opleiders druk doende jou taalvaardig te maken. Je ouders, de kleuterjuf, de meester van groep 6, iedereen schotelde je teksten van diverse pluimage voor totdat je uiteindelijk het hoogste AVI-niveau haalde en je klaar was met leren lezen. Toch? Fout. Na het bereiken van dit niveau zul je door moeten groeien. En dat gebeurt bij een groot aantal tieners niet. Uit onderzoek blijkt dat bijna 20% van de 15-jarigen een taalachterstand heeft. Dat is schrikbarend. Deze jongeren zullen altijd moeite blijven houden bij het deelnemen aan onze maatschappij én hebben door hun gebrek minder carrièrekansen.
Wat moeten we hier nu mee? De Stichting Lezen & Schrijven heeft een rapport uitgebracht waarin ze deze factoren als relevant zien voor leesontwikkeling: mondelinge en schriftelijke taalkennis, leesattitude, kwaliteit van het onderwijs en ouderbetrokkenheid.
Vooral op het gebied van leesattitude (leesmotivatie) valt er nog een hoop te winnen: de Nederlandse jongere heeft relatief weinig zin om te lezen. Hoe komt dat toch? In mijn dagelijkse onderwijspraktijk leer ik 8- tot 12-jarigen de fijne kneepjes van het lezen. Aan het vak ‘lezen’ hebben veel kids over het algemeen de schurft. De teksten spreken niet tot de verbeelding en de opdrachten zijn nietszeggend en nauwelijks te controleren. (wat betekent dat je niet echt kunt ‘scoren’ door het goed te hebben en het dus geen reet uitmaakt als je poep invult) En het kwartiertje stillezen dan? Allereerst vervalt dit vaak onder de grote roosterdruk. Maar ook is dit stillezen alleen goed en leuk voor de kinderen die al goed kunnen lezen. Kinderen waarvoor lezen een grote, vervelende uitdaging is kijken tijdens dit kwartier meer uit het raam dan in hun boek en zullen minimaal een keer naar de wc ‘moeten’. Kortom: als je lezen leuk vindt word je er beter in, anders niet of nauwelijks.
Voor kinderen vindt er eens per jaar een boost plaats voor hun leesmotivatie: de Kinderboekenweek. Wij volwassenen hebben onze eigen Boekenweek, de week waarin je een treinkaartje in de vorm van een boekenweekgeschenk kunt scoren. Maar de tieners en adolescenten dan? Die raken we tussendoor dus kwijt als het om leeshonger gaat. Je kunt allerlei factoren de schuld geven, maar feit is dat we dit niet moeten willen met zijn allen. Eens? Ze moeten lezen. Wat? Wanneer? Hoe? Iemand een wervelend idee? We moeten onze oudere jeugd laten lezen, mensen. Want wie leest, is niet gek.
Deze column werd geschreven door Bas van schrijverscollectief Kaf.
George Carlin- Teach your children to question what they read!!!
Ken je hem niet? Hij's een baas man.
_____Those who would give up essential Liberty, to purchase a little temporary Safety,_____
____________deserve neither Liberty nor Safety - Benjamin Franklin___________________
_________Erst kommt das Fressen, dann kommt die Moral - Bertolt Brecht______________
De donkere kamer van Damocles en dat soort oubollige ellende.
Niet om door te komen.
Sindsdien nooit meer een boek aangeraakt.
Gelukkig vond ik na mijn studie mijn zin om te lezen weer terug. Maar dat is toch een gat van zo'n 7 jaar ...
Hoe maak je lezen leuk/interessant voor de leerlingen? Door ze ook wat leuks en interessants te lezen te geven.
toen kwam ''de Havo'' enz. enz. en ben ik gewoon ''gestopt'' met lezen.
alhoewel ik moet zeggen dat een goed boek van tijd tot tijd ''leuk'' is... ben ik meer van de beeldende media.
ik kijk liever naar films of docu's dan dat ik tegenwoordig een boek lees...
maar dat heeft mogelijk ook meer te maken met het liever fysiek bezig zijn.
die kauwen op bijen!
Altijd die saaie rot boeken, want dat is 'literatuur'. Alsof je niet leert lezen door fantasy, science fiction of welk ander genre dan ook. In al die genres heb je pareltjes, die je ook, zo je wilt, kunt analyseren. Ook die hebben gewoon een plot, motieven, verteltijd, etc. Goed, je moet even uitkijken dat de kinderen niet de hele Twilight Saga op hun lijst zetten, maar er is genoeg moois te lezen en ontleden zonder terug te vallen op die boekenlijst ellende. En sta gewoon vertaalde boeken ook toe. Het maakt echt niet uit of een boek door een Nederlander is geschreven of is vertaald uit welke taal dan ook.
En die paar boeken die je 'moet' lezen, omdat het 'cultuur' is, die lees je maar lekker met de klas en niet voor je boekenlijst.
gaan lezen, en nog heel veel andere verschrikkelijke boeken. Mijn leesplezier is daarna nooit meer teruggekomen.
Het is later wel weer teruggekomen gelukkig en nu ik weer gewoon voor de lol kan lezen en lekker kan wegdromen met een boek vind ik het weer fijn. Ik begrijp ook echt het succes van leesclubs niet. Waarom zou je een boek kapot willen analyseren?
[ Bericht gewijzigd door livelink op maandag 24 april 2017 @ 18:59 ]
Bij het lezen van een boek zul je zelf het plaatje moeten maken.
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken