'Dan ga je naar de hel!'

Ik las laatst in Trouw dat 53% van de Nederlanders gelooft dat er na de dood iets is. 19 % weet het niet en 4% gelooft in de hel. Het stond er niet bij in Trouw, maar deze cijfers zouden dus betekenen dat 24% van de Nederlanders gelooft dat er niets is na de dood.
Het onderzoek was gedaan door Ipsos en Kieskompas in opdracht van Trouw, want het was de Maand van de Spiritualiteit.

Veel mensen zijn bang voor de dood en religies hebben daar altijd lekker op ingespeeld. In onze cultuur betekende dat: de hemel als je braaf naar de kerk ging en de hel als je dat niet deed. Dat je als pastoor bij kleine jongetjes aan hun piemeltjes zat, maakte niet uit, als je maar in God geloofde en kerkelijk was.
Ik zou het wel een beetje teleurstellend vinden als er na de dood niets meer zou zijn, maar ik kan er nu nog niet mee zitten en in de hemel en de hel geloof ik zeker niet. Als je dood gaat en er is niets, dan weet je het toch niet en als er wel iets is dan merk je dat vanzelf.

Het is echter wel leuk om over een leven na de dood te fantaseren. Het zal echt nog niet meevallen voor God om het iedereen naar de zin te maken in de hemel. Wat verwacht je als je naar de hemel gaat? Dat je tot in de eeuwigheid leuke dingen mag doen natuurlijk. Maar wat voor de één leuke dingen zijn, hoeven dat voor een ander niet te zijn.

Laat ik eens bedenken wat ik dan graag zou willen. Steeds lekker eten zonder dik te worden. Hardlopen en wielrennen zonder moe te worden. Altijd winnen met snookeren. Ajax altijd kampioen en winnaar van de Champions League. Iedere dag neuken zonder condooms en zonder consequenties. Een enorme jungle met veel wilde dieren waarin ik lekker Tarzan kan spelen zonder dat de dieren mij aanvallen en wat mij betreft mogen daar ook een stel naakte echte meisjes in ronddartelen en dat hoeven echt geen maagden te zijn. Ik wil vleugels, zodat ik kan vliegen. Je moet er af en toe kunnen skiën, maar dan wel met alleen maar zon en boven de twintig graden. Je moet er kunnen duiken in de mooiste wateren met schitterend koraal en prachtige vissen. Ik wil symfonische rock, rockblues, drum 'n bass, ambient en new-age muziek horen en zelf verschrikkelijk goed gitaar en viool kunnen spelen. Je moet er actiefilms, actiekomedies en komedies kunnen kijken als je er zin in hebt.

Maar alleen al met zo'n beperkt wensenlijstje stel je God voor behoorlijke problemen. Allereerst heb je er weer een tijdseenheid voor nodig, want zonder tijdseenheid bestaan er geen dagen en kun je niet de hele dag neuken. Maar die tijdseenheid schijnt niet te bestaan in de hemel.
De Feyenoordfans in de hemel zullen niet blij zijn met mijn lijstje. Maar misschien kan God dan voor hen regelen dat Feyenoord altijd kampioen wordt en de Champions League wint. En dat kan dan misschien voor alle fans van voetbalclubs geregeld worden. Dat is echter wel een enorm georganiseer voor die arme oude man. Zelf is hij natuurlijk fan van IJsselmeervogels. Het lijkt me ook wel een beetje matchfixing trouwens.
Die echte meisjes in de jungle moeten het ook maar leuk vinden om in mijn jungle rond te dartelen en leuke spelletjes met mij te doen. Nu is dat laatste niet zo moeilijk te regelen voor God, denk ik. Maar misschien hadden ze heel iemand anders voor ogen om lekker mee te kroelen in de hemel.

En als ik zo naar mijn lijstje kijk, dan denk ik dat het na een bepaalde tijd wel gaat vervelen. Ik hou erg van erwtensoep en nasi goreng, maar toen ik in de jaren zestig bij de Marine diende, kregen we iedere maandag erwtensoep en nasi goreng. Zomer en winter. En dat ging op een gegeven moment toch vervelen.

Wat denken de christenen en moslims nou eigenlijk te vinden na de dood? Een eigen paradijs? Eigenlijk verwachten moslims en christenen precies hetzelfde na de dood te vinden: een tussenvorm die duurt tot het laatste oordeel. Dat laatste oordeel wordt dan geveld door God. Hij gaat dan bepalen wie er naar de hemel gaan en wie naar de hel. Een soort laatste bod dus, maar je hoeft er niet Apeldoorn voor te bellen.

Er zijn veel mensen die denken dat de hemel op aarde zal zijn. dat we daar allemaal in vrede met elkaar zullen leven in het paradijs. Die mensen hebben wel een probleem. De aarde gaat namelijk naar de Filistijnen, om maar in Bijbelse termen te blijven. Als de zon sterft, is het ook met de aarde gedaan. Bovendien is het heelal waarschijnlijk ook eindig. Wat er na het heelal komt, weet niemand nog. Wel gaat de wetenschap er vanuit dat er meerdere dimensies zijn.

Het is voor mij dan ook wel duidelijk dat er geen hemel of hel bestaat in de vorm die door de christenen, moslims en joden wordt benoemd. Als er dan toch een hemel en een hel zouden bestaan, dan zijn die gewoon nu al op aarde. Dan wordt je opnieuw geboren. De een heeft dan een lekker leventje in Nederlandse provincies waar geen aardbevingen zijn en de ander wordt bijvoorbeeld in Bagdad of Sierra Leone geboren.

Ik heb dus geen antwoord op de vraag wat er na de dood komt. Tot nu toe leef ik echter als God in Frankrijk en heb ik niets te klagen. Wat er na dit leven komt, zien we dan wel weer.