Mohammed is oké

Mijn dochtertje is alweer bijna twee. Wat gaat de tijd toch snel. Elke dag breidt zij haar kennis over de wereld een beetje uit. Ik ben alweer 32. Toch leer ik ook nog elke dag bij. Om een voorbeeld te geven: tot voor kort dacht ik dat iemand die een fikkie stookt schuldig is aan brandstichting. Dom natuurlijk. Sinds afgelopen week weet ik beter. Wijsheid komt met de jaren, zal ik maar zeggen.

De eyeopener werd mede mogelijk gemaakt door Mohammed en het Openbaar Ministerie. Mohammed was een eenvoudige arbeider die al 13 jaar lang vijf dagen per week op de fiets naar hetzelfde saaie bedrijf moest om daar hetzelfde saaie werk te doen. Maar noeste Mohammed klaagde nooit. Om de eindeloze verveling het hoofd te bieden haalden hij en zijn collega’s wel soms een geintje uit. Geef ze eens ongelijk. Zout in de suikerpot, een gaatje in de koffiebekertjes, toetsen verwisselen. Je kunt het zo lollig niet bedenken of Mo en co. hebben het op hun cv staan. Zelfs de standaard kantoorhumor ging hen na 13 jaar echter een beetje vervelen. Gelukkig waren daar de kerstdagen. Zo hadden ze een weekje de tijd om op een paar nieuwe gebbetjes te broeden. Mohammed peinsde, dubde en dacht, tot hij opeens een geniale ingeving kreeg. Hij zou een pomp met bevroren inhoud eens gaan laten ontdooien met een gasbrander! Succes verzekerd!
En zo geschiedde. Op 5 januari was het tijd voor de feestelijke première. Zijn finest moment.

De rest is geschiedenis. U weet wel, er ontstond een brandje waarbij een kleine 200 mensen in het ziekenhuis moesten worden behandeld met gezondheidsklachten. Kan gebeuren natuurlijk, met tonnen chemicaliën in de buurt. Detail. Part of the deal.

Mohammed is iemand die niet graag te koop loopt met zijn talent. Hij houdt er niet zo van om in de belangstelling te staan. Zo hield hij ook deze hilarische actie maandenlang voor zichzelf. Althans, dat hij de geestelijk vader was van het meesterwerkje. En dat pleit natuurlijk voor hem.
Ons aller Mohammed zweeg zeven maanden, tot hij met gepaste trots zijn daden wereldkundig maakte. Als beloning zuiverde het OM hem onmiddellijk van alle blaam. Stel je voor, straks gaan de buurtbewoners Mohammed er ook nog op aan kijken. Dat zou de wereld op zijn kop zijn. Want we weten met z’n allen dat de leidinggevenden de echte criminelen zijn. Ze stonden in Oostenrijk op de ski’s, need I say more? De leidinggevenden waren ernstig in gebreke gebleven. Niet op elke pomp was namelijk een sticker geplakt met de mededeling dat ontdooien met een gasbrander geen bijster goed idee was. Zo kon het dus gebeuren dat zelfs een ervaren kracht als Mohammed volledig ongewis was van het gevaar dat er uitging van een dergelijke actie. Opzettelijke brandstichting, zo luidt de aanklacht. Tegen de leidinggevenden, voor de goede orde.

Benieuwd welke straf de bandieten zullen krijgen. We zullen er nog even op moeten wachten, want eerst moet nog de zaak dienen tegen de juwelier in wiens winkel een arme overvaller door een vitrine viel en daarbij snijwonden opliep. Het OM is er alles aan gelegen hem achter de tralies te krijgen, vanwege de ernstige misdaden tegen de menselijkheid. En wat te denken van de burgemeester van Alphen aan den Rijn? Zeven doden, inclusief de arme Tristan van der Vlis. De lik, de bajes of de petoet, als het aan het OM ligt.

Mohammed zuiveren van alle blaam, dat is zoiets als Fred Rutten schorsen voor de domme rode kaart van Jeremain Lens. Geen goede vergelijking zegt u? Correct. Het is eigenlijk nog veel schrijnender. De onschuldige Mohammed heeft namelijk het bedrijf volledig verwoest. Hij en niemand anders heeft het ten gronde gericht. Onschuldige Mohammed is als de relschoppers van FC Utrecht die de clubvoorzitter onder reclasseringstoezicht laten plaatsen. De stavengooier van De Meer die de stadiondirecteur 240 uur gemeenteperken laat schoffelen. De pyromaan van Bergen aan Zee die de duinopzichter op water en brood zet. Mohammed is de mist waardoor Erwin Kroll op heterdaad door een arrestatieteam van zijn bed wordt gelicht. De bierbrouwer die opdraait voor de schade die dronken hooligans aanrichten. Enfin, wie Mohammed is weet u. Hij is degene die de ramp van Moerdijk heeft veroorzaakt en niemand anders. Het OM is gewoon een beetje in de war. Maar neem het ze eens kwalijk met het Nederlandse strafrechtklimaat.

Als u deze column overigens van erbarmelijke kwaliteit vindt, dan kan dat komen omdat ik druk was met van alles en nog wat. Zo heb ik de snelheidsboete die ik vorige week ontving, per kerende post richting het adres van Mark Rutte gestuurd, aangezien hij een klimaat heeft gecreëerd waarin mensen te hard plegen te rijden. De belastingaanslag heb ik bij mijn werkgever neergelegd en mijn studieschuld bij de universiteit. Mocht u toch nog een klacht willen indienen: don’t shoot the messenger. Ik verwijs u naar Danny Roodbol.