Kleurloos WK wielrennen

Vandaag was de elitewedstrijd voor mannen op het WK wielrennen in Kopenhagen. Met nog 4,5 kilometer te gaan begon Mart Smeets vast met de samenvatting van de dag. Het was duidelijk dat het peloton afstevende op een massasprint en hij vond het een mooi moment om zijn mening de Nederlandse huiskamers in te slingeren. Daar is het overigens altijd een mooi moment voor, voor de mening van Mart Smeets. Hij noemde het een “kleurrijk wereldkampioenschap”. Wat ik vandaag heb gezien, was echter allesbehalve kleurrijk.

Ja, het was kleurrijk als je bij zal blijven dat aan het begin van de ruim 260 kilometer twee Zuid-Amerikanen een kansloze poging waagden om weg te komen. Of dat moment van de Marokkaan en de Iraniër, die ook even aanvallend in beeld mochten rijden. Daar zou je het etiket van kleurrijk op kunnen plakken, maar verder was het verre van dat. Met uitzondering van de regenboogtrui natuurlijk, die (volkomen terecht) om de schouders van Mark Cavendish kwam te hangen.

Ook over het commentaar van Mart Smeets en Maarten Ducrot was ik niet erg te spreken. Ik ben een groot fan van Mart en, weliswaar in mindere mate, van Maarten, maar vandaag vielen ze me tegen. Mart compenseerde dat nog wel met wat mooie oneliners. “Die Belgen rijden alsof het laatste oordeel om de hoek ligt!” en “Prikkeldraad aan de kant, daar komt Johnny Hoogerland!” waren leuk bedacht. Buiten dat hadden Mart en Maarten wel wat kritischer mogen zijn op de Nederlandse equipe.

Ver van tevoren was bekend dat het zo goed als zeker een massasprint zou worden. Wereldkampioen Mark Cavendish zei na afloop dan ook dat zij er al drie jaar mee bezig waren. Maar wat was het plan van Nederland? Meesprinten blijkbaar niet, want Kenny van Hummel en Theo Bos waren niet geselecteerd. In plaats daarvan stonden onder anderen klimmers als Bauke Mollema en Wout Poels aan de start, terwijl die op dit parkoers helemaal niets te zoeken hadden. Nederland wilde de koers “hard maken”, werd op voorhand gezegd. Maar buiten kleine pogingen van Pieter Weening, Mollema en Johnny Hoogerland heb ik de oranjehemden niet gezien.

Maarten Tjallingii zei na de finish voor de camera’s van de NOS lachend het volgende: “Lars heeft het goed gedaan als onze sprinter.” Tja, als 29e worden tegenwoordig betekent dat je het goed hebt gedaan, dan wel. Gelukkig vindt het WK volgend jaar plaats in Valkenburg en dat geeft bondscoach Leo van Vliet een groot voordeel: hij hoeft geen enkele verandering aan te brengen in zijn selectie.