Zoenen is gezond

Ken je dat? Zo’n situatie waarbij het niet duidelijk is of er gekust gaat worden? Je zusje stelt je voor aan haar nieuwe vriend. Eerst vliegt zij jou om nek en krijg je drie enthousiaste zoenen. Zoals zussen doen. Maar dan stelt ze hem en jou aan elkaar voor. Wat doe je? Als je niet zoent, vindt hij je misschien een kille bitch en is de toon voor schoonzus en zwagerschap daarmee meteen gezet. Als je wél zoent, vindt hij je waarschijnlijk een overdreven type. Het wringt.

Wij hebben van die kennissen die soms wel zoenen, en soms niet. Als ze bij ons thuis komen, dan is het duidelijk; er wordt gezoend. Als we elkaar op het terras treffen waar we inmiddels een aardige vriendengroep hebben opgebouwd, dan is het onduidelijk. Soms komen ze aanlopen en vliegen ons om de nek, de andere keer blijven ze staan en beginnen een praatje. Ik denk dan alleen maar: moet ik nu opstaan en ze zoenen? Of houden we het gewoon zo? Ik heb er ook niet altijd zin in hoor, dat gezoen. Maar dat vermeld ik dan wel. Dan zitten er veel vrienden van ons aan de stamtafel en dan zwaai ik vriendelijk naar iedereen en roep: “ Ik doe het maar even zo, hoor!” Duidelijk. Soms zoenen we wel iedereen, maar dan heb je er soms iemand tussen zitten die je nog niet kent. Een vriend van een vriend, zogezegd. Je wordt aan dit persoon voorgesteld, en dan vind ik het wederom lastig. Je zoent iedereen binnen de groep, maar deze ene persoon niet. Omdat hij er nog niet bij hoort. Een hard gelag! Maar om een wildvreemde man te gaan lopen zoenen, dat is ook niet helemaal mijn stijl. Wat een gedoe!

Het is in Nederland gewoon niet duidelijk genoeg. Als je in Frankrijk komt, dan zoent iedereen elkaar. Mannen zoenen mannen, vrouwen zoenen vrouwen, mannen zoenen vrouwen en vice versa. Duidelijk. Maakt niet uit, of je elkaar al wel of niet kent. Je gaat nooit op je bek, want het is gewoon de norm. Daar word je een stuk zelfverzekerder door!

Mannen die mannen zoenen. Dat is in Nederland eerder uitzondering dan regel. Een gevalletje: ‘dat doen wij nuchtere Hollanders niet. Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.’ Wat een onzin. Het is gewoon een hartelijke begroeting, een begroeting die in andere landen heel normaal is. Jammer, dat veel Nederlandse mannen elkaar een beetje schutterig de hand schudden, of elkaars ruggenwervels bijna kneuzen door de harde meppen die ze elkaar quasi kameraadschappelijk geven. Doe gewoon. Geef elkaar gewoon een hartelijke omhelzing en een kus!

Een kus. O ja, dat is ook nog lastig. Als je dan al hebt besloten om te zoenen, hoeveel zoenen geef je dan? Soms stopt iemand bij twee, en dan staat die ander nog wezenloos als een vis op het droge in de lucht te happen. Of je begint allebei aan dezelfde kant en botst onhandig tegen elkaar op. Het is toch niet zo moeilijk om hier een landelijke afspraak over te maken? Ik ben voor: één kus op de linkerwang. Dus dat houdt in - je moet ook alles uitleggen! - dat je met je hoofd schuin naar rechts gaat. Klaar. Duidelijk.

Ach ja, zoenen. Eigenlijk best een rare gewoonte, als je er eens over nadenkt. Pas rond het jaar 1500 kwamen er voor het eerst afbeeldingen van zoenende mensen, dus of er voor die tijd al gezoend werd, is nog maar de vraag. Maar zoenen is universeel en tijdloos. Waarom we zoenen? Daar zijn de meningen over verdeeld. Sigmund Freud, de Oostenrijkse psychiater stelt, dat zoenen een egoïstische obsessie is, waarbij de mens terug wil naar de moederschoot. De mens probeert via deze weg in de geborgenheid van de ander te komen. Andere deskundigen zien zoenen als een vorm van ‘besnuffelen’, zoals honden dat doen, en dat daaruit het zoenen is voortgekomen.

Tegenwoordig zijn bijna alle deskundigen het er wel over eens, in navolging van Jung en Freud, dat zoenen is voortgekomen uit het zuigen en likken van de moederborst in de babytijd. Mensen vinden zoenen zo heerlijk omdat de moederborst werd ervaren als liefde en vertrouwen.

Mochten er al situaties zijn, dat ik me onzeker voel over wel of niet zoenen, thuis heb ik dit gelukkig nooit. Wanneer ik maar wil, zoen ik mijn partner en hij mij. Ik vind het heerlijk om met mijn partner te zoenen. Er gaat dan ook geen dag voorbij, of er wordt wel even stevig gezoend.  Ik kan me geen beter voorspel voorstellen dan lange, natte, heerlijke tongzoenen. Of van die kleine kusjes in mijn nek. Kippenvel en kriebels in mijn buik.  Nou ja, too much information is ook niet prettig voor de lezer…

Een tijdje geleden heb ik besloten om te gaan sporten. Ruim vier maanden geleden gestopt met roken, maar helaas wel wat kilootjes aangekomen. Nu gaan mijn man en ik twee keer in de week naar het zwembad. Baantjes trekken. En ook qua eten let ik goed op wat ik in mijn mond stop. Vooral ’s avonds ligt het snacken op de loer. Maar ik doe het niet! Ik blijf sterk, en er zijn al twee kilootjes af. Voor het onderwerp van deze column heb ik wat zitten snuffelen op het internet, over de herkomst van het zoenen, en daar kwam ik wel iets heel interessants tegen. Want wat is eigenlijk het effect van een zoen?

Je bloeddruk stijgt, je ademhaling versnelt en je stofwisseling neemt toe. Je hartslag neemt een sprong van zeventig naar honderd slagen per minuut en je speekselklieren maken veel speeksel aan .Je hersenen maken het stofje endorfine aan.. Met het zoenen gebruik je verschillende gezichtsspieren die je normaal niet gebruikt. Dit maakt zoenen niet alleen lekker, maar ook gezond. Daarnaast verbrand je bij een kwartiertje heftig en vurig zoenen ook nog eens zo’n 30 calorieën.

Kijk…Calorieën verbranden, dat klinkt me als muziek in de oren.  Een vrouw mag zo’n 2000 calorieën per dag verbruiken, heb ik gelezen. Ik heb met mijn man afgesproken, dat wij naast het zwemmen vanaf nu even wat intensiever én intenser gaan zoenen. Over de dag verspreid twee uur zoenen, verbrandt toch al gauw zo’n 240 calorieën. En aangezien ik het zoenen met hem best wel opwindend vind, is de kans groot dat het niet bij zoenen blijft. Hoeveel calorieën zou je verbranden tijdens het vrijen? Toch ook wel een calorietje of  100, lijkt mij.

Ik vind het een gouden tip. Misschien moet er gewoon veel meer gevreeën worden. Mensen die overgewicht hebben, onzeker zijn over hun uiterlijk, zet je eroverheen. Niet langer somber zitten te piekeren op de bank met een zak chips op schoot, nee, versier die kerel van je! Door vrijen voel je je geweldig, dus dat straal je meteen al uit, en het is hartstikke gezond. En ook nog eens goed voor je relatie, wat wil je nog meer? Het is een idee om te zoenen!