Kernenergie, CO2-neutraal en goedkoop

Het is vast een grap! Of anders een ludieke actie van kernenergietegenstanders, dacht ik toen ik er voor het eerst over hoorde, maar het was bloedserieus. Atoomstroom noemt het nieuwe energiebedrijf zich. Al uw kilowatten gegarandeerd afkomstig uit kernsplijting. Dus CO2-vrij, noemden we dat niet duurzaam? In ieder geval goedkoop, zeggen ze bij dat bedrijf. Kernenergie is namelijk best goedkoop, als er niets misgaat. Als er wel iets misgaat komt dat anders te liggen, daar weten ze in Tsjernobyl en Fukushima over mee te praten, maar wat dat kost, verschijnt nooit op een energierekening. Als het misgaat heet het een ongeluk, vooral bij ongelukken in kerncentrales zijn de gevolgen nauwelijks te overzien, dus ook niet van tevoren in te calculeren. En dus wordt de rekening ervan niet door de klant betaald maar door anderen. De belastingbetalers bijvoorbeeld. Ook als klant van elektriciteitscentrales die op fossiele brandstoffen draaien betaal je geen cent van de gevolgen van de 'collatoral damage'. In dit geval behalve olierampen, de opwarming van de atmosfeer door toename van CO2. Want dat we ernstig rekening moeten houden met die gevolgen, is geen onderwerp meer van een serieuze discussie tussen verstandige mensen. Dus de kosten van de dijkverhogingen en herinrichting van totale landschappen die straks nodig zijn, worden niet verrekend in de energierekening van kolen-, gas- en oliecentrales. Ze zijn namelijk van later zorg, zover vooruit wordt niet gerekend bij het bepalen van de elektriciteitstarieven. Wie dan leeft, die dan zorgt. Aan goede argumenten ontbreekt het dus niet om noch enthousiast te worden van fossiele, noch van atoomstroom.

Maar dat ik veel enthousiaster word van zonne- en windenergie is eerlijk gezegd in de eerste plaats een onderbuikgevoel. Een huis met zonnepanelen op het dak en een windmolen in de tuin, zo zou ik best willen wonen. Liever dan naast een kerncentrale of een olieraffinaderij. Ook niet zonder gevaar natuurlijk, er zal heus wel af en toe een wiek van een windmolen blijven afwaaien en soms zal die op een auto, of zelfs op het hoofd van een toevallige voorbijganger terechtkomen. Misschien wel op het mijne. Jammer dan, een onoverzienbare milieuramp zal het vast niet worden. Dat wind- en zonne-energie nog steeds duur zijn, daar kan ik niet mee zitten. In China zitten ze daar ook niet mee, daar wordt er grof in geïnvesteerd. En als ze ergens tegenwoordig weten hoe je geld moet verdienen, dan is het in China. Europa zal moeten aanpoten om niet achter te blijven, vooral Nederland. Je hoeft de Belgische grens maar over te steken en je ziet opeens hele daken die met zonnepanelen bedekt zijn, kom daar eens om in het land waar hoofddoekjes het grootste probleem lijken te zijn.

Helpen om vraag naar kernenergie te creëren, op mij hoeven ze bij Atoomstroom niet te rekenen. Laat ze hun gang maar gaan met zieltjes winnen voor het atoom, want zon en wind komen er aan. Als we maar blijven investeren! Geen enkel probleem als windmolens nu op subsidie draaien, zoals onze premier guitig opmerkte toen hij als lijsttrekker van zijn partij het populistische volksdeel nog moest paaien. De kost gaat voor de baat uit. De kosten van winning van fossiele brandstoffen en de veiligheid van kernenergie zullen blijven stijgen en die van de alternatieven blijven dalen. Zelfs in financiële termen, die van de bonuscultuur, de AAA ratings en de snelle jongens in de strakke pakken wordt zonne- en windenergie vanzelf rendabel, wat op gebied van milieu, veiligheid en politiek al het geval is. De vraag is alleen hoe snel. In ieder geval sneller naarmate we minder atoomstroom afnemen.