Tour 23: Mark de Triomphe

Mark Cavendish won weer de strijd
Geen mens die de sprint sneller rijdt
Hij ging er vandoor
Bleef fietslengtes voor
Ik hoop niet dat hij net zo snel vrijt

Ondanks het geringe verschil tussen Contador en Schleck in het algemeen klassement was het weer bal tijdens de rit naar Parijs. Champagne, een beetje lol maken en wat kletsen tot aan Parijs en dan nog even acht rondjes volle bak.
Het verhaal van de dag is dus snel verteld.
Interessant was nog wel de strijd tussen Petacchi en Hushovd om het groen. De vraag was ook of Cavendish in Parijs nog mee zou gaan doen in de strijd om de punten. Hij had wel gezegd zich daar niet mee te gaan bemoeien, maar voetbalcoaches zeggen vlak voor een belangrijke wedstrijd ook wel eens dat een speler geblesseerd is en dan blijkt die ineens wel mee te spelen. Cavendish had echter de waarheid gesproken.
Verder de gebruikelijke uitlooppogingen op de Champs-Élysées en zowaar een paar maal met een Nederlander. Maar ook dit keer zou een Nederlander de finale niet winnen. Petacchi vond het allemaal wel best dat er wat mensen vooruitreden. Op die manier kon Hushovd de punten niet pakken bij de tussensprints.
Toch vond ik het weer erg vreemd dat verschillende ploegen de ploeg van Cavendish gingen helpen in de jacht op de kopgroep. Zouden ze echt gedacht hebben dat Cavendish dit keer wel te kloppen was? Onbegrijpelijk. Waarom Columbia niet laten jagen en gewoon wachten. Dan maar een keer geen massasprint. Maar renners zijn blijkbaar op bepaalde zekerheden in de Tour geprogrammeerd. De etappe in Parijs moet eindigen in een massasprint, want dat hoort zo.
Toch maar weer eens een tijdrit in Parijs?

De lul van de dag:

Voor mij was Herbert Dijkstra de lul van de dag. Met nog negen kilometer te rijden had de kopgroep negentien seconden voorsprong op het peloton. Dat was al een tijdje zo.
“Ze krijgen het gat niet dicht.” riep hij enthousiast. Hij was de enige kijker die dat geloofde.

De Tour de France zit er weer op voor een jaartje. Contador heeft weer gewonnen. Ik vind het een aardige vent maar mag toch niet hopen dat hij de Tour ook zeven keer gaat winnen. Bij Armstrong zat je op het laatst gewoon te hopen dat hij het ravijn in ging. Nou ja, figuurlijk dan.

Ik vond het leuk om iedere dag een Tourcolumn te schrijven. Ik hoop dat jullie ze leuk vonden, maar je kunt het natuurlijk niet altijd iedereen naar de zin maken. Zelf heb ik er in ieder geval wel plezier in gehad.

Het was een redelijk spannende Tour. Schleck en Contador ontlopen elkaar niet veel en ook Menchov deed goed mee. We hebben de doorbraak van Robert Gesink meegemaakt. Als deze ontwikkeling doorzet bij hem dan zie ik in hem wel een Tourwinnaar voor de toekomst, maar dat dacht ik ook van Michael Boogerd toen hij vijfde werd in de Tour. En er komt nog zo’n Nederlands klimtalent aan: Bauke Mollema. We zagen hem al bezig in de Giro.
Gesink moet nog wel wat aan zijn tijdrit werken. Dat kan wel. Als je geen echte tijdrijder bent dan zal je het ook nooit worden, maar je kunt het wel zodanig verbeteren dat je niet al te veel tijd hoeft te verliezen op de echte tijdrijders. Een renner als Contador komt zelden voor. Contador is een echte klimmer, maar kan ook tijdritten winnen. Armstrong was eigenlijk geen echte klimmer, ook al klinkt dat gek voor een man die iedereen uit het wiel reed in de bergen. Hij moest het van de kracht, het doorzettingsvermogen en zijn abnormaal hoge pijngrens hebben. Contador klimt op souplesse, Schleck ook, maar die was in het verleden minder in de tijdritten. Dit jaar heeft hij echter laten zien dat hij ook op dat onderdeel Contador aan het inhalen is.
Je kunt natuurlijk ook zeggen dat Contador dit jaar minder was dan vorig jaar, maar dat vind ik onzin. Dat hij meer moeite had om te winnen dan de andere jaren wil niet zeggen dat hij minder was. Het kan ook zijn dat de anderen beter zijn geworden.

Ik vond de Tour minder spectaculair dan de Giro. Ik denk dat daarvoor drie redenen zijn.
Ten eerste is de Tour altijd veel zwaarder vanwege de hectiek die rond de Tour heerst. Ten tweede waren er de eerste etappes ontstellend veel valpartijen en daardoor waren er veel renners die enigszins gewond waren. En die zijn vanzelf minder strijdlustig. En ten derde de hitte.
Ik was bij sommige bergetappes wel wat kritisch, maar bedacht me ook dat de renners dit jaar bijna alle dagen in de moordende hitte hebben moeten rijden. Ik fiets zelf ook veel en ik weet dat de hitte op een gegeven moment alle kracht uit je lichaam zuigt. Ik krijg dan meestal boven de zeventig kilometer last van de warmte en zij moesten iedere dag tegen de tweehonderd of meer kilometers in de hitte rijden. Bovendien kan ik gewoon ergens een frisdrankje gaan drinken en even stoppen, maar zij niet. Zo’n Tour mat je af en dan ben je al voor de echte bergen naar de kloten.

Maar toch heb ik nog wel mooie ritten gezien. 
De rit over de kasseien bijvoorbeeld. Er zijn mensen die vinden dat zo’n rit niet in de Ronde van Frankrijk thuishoort, maar ik vond het een van de leukste ritten om naar te kijken. Ook de rit naar Morzine-Avoriaz was redelijk spannend, omdat Contador daar voor het eerst dat hij deelneemt aan de Tour echt werd aangevallen. Verder waren de bergritten leuk omdat Gesink voorin goed meedeed, maar over de ploeg ben ik eigenlijk minder te spreken. Breukink kan dan wel zeggen dat hij een perfecte Tour heeft gezien en vanuit zijn oogpunt kan ik dat wel een beetje begrijpen, omdat ze twee renners bij de top tien hebben en eentje zelfs op het podium, maar ze hebben niets gewonnen en Nederlanders heb ik maar zelden in de aanval gezien. Geef mij wat dat betreft maar de Giro. Daar heeft Rabo ook geen etappe gewonnen, maar je zag wel heel vaak Nederlanders aanvallen en ondanks dat reed Mollema een heel goed klassement. Ik hoop echt dat Vacansoleil volgend jaar de Tour mag rijden, want dan krijgen we beslist meer aanvallen van Nederlanders te zien.

Et maintenant: Cést fini.