Organische Machines

B-FliP stuurde via de submit de volgende column in:

Naar aanleiding van het nieuwsbericht waarin staat dat volgens het RIVM de doelstellingen voor gezondheid niet gehaald zijn voor 2009, waarin ze stellen dat er harder opgetreden moet worden en waarin nieuwe regels en verboden als oplossingsmethode worden gezien, moet ik toch echt even wat kwijt.

Ik vraag me af hoe het gemiddelde leven van een gemiddelde RIVM-adviseur eruit ziet. Mijn leven bestaat over het algemeen uit meer dan 8 uur per dag werken, daarna naar huis, hond uit laten, eten maken, afwas doen. Daarna even een computerspelletje of wat muziek maken en dan is het weer bedtijd. De lichaamsbeweging krijg ik vooral door bedgymnastiek en het haasten van hot naar her. Mijn vriendin maakt dezelfde uren, heeft een avondstudie en is blij dat ze daarnaast wat ontspannende entertainment kan hebben.
In het weekend is het boodschappen doen, het huis schoonmaken en uiteindelijk rust en wat entertainment, wat vrienden of familie en een jointje op zijn tijd (gewoon roken doen we verder niet), af en toe een feestje of een optreden, en dan is het weer maandag. Ik zou niet willen weten hoe we het zouden moeten doen als er ook nog kinderen bij zouden komen. Ik durf te zweren dat er mensen zijn met een krappere tijdsindeling.

Maar volgens het RIVM is het allemaal niet genoeg. De gemiddelde percentages liegen er niet om. Nog te veel mensen hebben een overgewicht, doen niet genoeg aan sport, en overigens is zeker nog een kwart van de mensen aan het roken en zijn er nog veel probleemdrinkers en drugsmisbruikers. Alsof alle verantwoordelijkheden, opgelegde regeltjes en dingen waar je op moet letten al niet vermoeiend genoeg zijn, zouden ze zich daarom nog wat verder willen opdringen met regels die volgens hen de situatie zouden verbeteren.

Een gezond lichaam is immers belangrijk, maar over de geest wordt met geen woord gerept. Dat er enorm veel mensen aan de antidepressiva zitten is kennelijk ook niet belangrijk. Nee, een gezond lichaam is kennelijk het enige waar de RIVM zich zorgen om maakt. Dat het drank en drugsgebruik niet afneemt heeft ook niets met de geestesgesteldheid van mensen te maken toch? En al dat snelle voedsel heeft helemaal niets met passen en meten in de tijdsindeling te maken toch? Nee, mensen worden volgens het RIVM vanzelf wel gelukkiger als ze naast hun drukke leven nog even tijd vrijmaken om in een hamsterrad of op een tredmolentje te gaan lopen om hun calorieën te verbranden. Ontspannen met een pilsje of sigaretje zien ze ook liever niet. Ouders zouden zich ook liever meer met hun conditie en gewicht bezig moeten houden dan met de opvoeding van de kinderen die ze overigens maar een paar uur per dag zien.

Ik vraag me af of de RIVM wel doorheeft wat ze eigenlijk aan het doen zijn met het maken van bepaalde doelstellingen die louter gericht zijn op het menselijk lichaam, oftewel de organische machine, maar totaal niet stilstaan met de psyche die dat lichaam in stand houd. Mensen met paardenmiddelen zo veel mogelijk uit het ziekenhuis houden en met een burnout de psychische zorg in helpen is kennelijk geen probleem. Mooie doelstelling...