Multicultureel geweld

Op een periode van amper enkele weken tijd werd België tot meerdere keren toe opgeschrikt door "multicultureel" geweld. Een Poolse zigeuner steekt op de drukste plek van de hoofdstad op klaarlichte dag een Brusselse jongeman neer om zijn Ipod te bemachtigen. Een Afrikaanse asielzoeker werd bij een benzinepomp gemolesteerd omdat "die aap" na het tanken nog even zijn voorruit schoonmaakte. Een zwarte Parijzenaar kwam in een coma terecht nadat hij door drie skinheads werd aangevallen. In Antwerpen trok vorige donderdag een dolle schutter met extreem-rechtse sympathieën door de stad en vermoordde een zwarte zwangere vrouw en een tweejarige kleuter; een Turkse vrouw die ook door hem beschoten werd, belandde zwaargewond in het ziekenhuis. Diezelfde week werd bovendien brand gesticht bij een Marokkaans gezin uit Kortrijk en verdronk een Marokkaanse jongen uit Antwerpen op verdachte wijze in de Schelde. Waarschijnlijk werd hij door blanke discotheekgangers in het water geduwd.

Zeker na de waanzinnige moordpartij in Antwerpen de afgelopen week ontwaakte België in een grote schok. Wat bezielt een achttienjarige jongeman om op een bepaalde dag om zomaar Antwerpen binnen te trekken, een wapen te kopen en doelbewust allochtone medemensen neer te schieten?
Voor de media in België was het andermaal smullen, de hele vrijdagavond werd zowel de openbare als de commerciële teevee gevuld met extra groots opgezette debatprogramma's. Allemaal hadden ze de "waarheid" in pacht. De schuld lag bij het Vlaams Blok, tegenwoordig Vlaams Belang.

Ja, het inkoppertje was makkelijk. De tante van de dader van de Antwerpse moorden is parlementslid voor het Vlaams Belang. Zijn vader was jarenlang een "hulpvaardige" militant voor die partij. "Het Vlaams Belang is moreel verantwoordelijk voor de moord." "Het Vlaams Belang zaait haat over de allochtonen" "Het Vlaams Blok dialogiseerde de allochtoon"
Ik kreeg opeens een flashback te verwerken toen ik dat commentaar hoorde op de teevee, las in elke krant. Is dit niet min of meer hetzelfde wat geroepen werd na de moord op Pim Fortuyn? Waren de "groene" politici, de milieubewegingen, … dan verantwoordelijk voor de daden van Volkert Van der G.? Nee, toch?

Laten we de feiten vooral bekijken zoals ze zijn. Waarom schoot Volkert Pim Fortuyn neer? Waarom schoot hier Hans Van Themsche enkele willekeurige allochtonen neer in Antwerpen? In de eerste plaats omdat ze een psychopatische gek zijn. Anders kun je het moreel niet maken om zoiets te doen.
Waarom gaan enkele Poolse zigeuners desnoods over lijken om een MP3-speler te stelen? Omdat ze krapuleuze criminelen zijn. Waarom vallen skinheads een willekeurige Afrikaan aan? Omdat ze krapuul zijn.

Laat ons eerlijk zijn, aan het feit of iemand nu blank of zwart is, neger of Marokkaan, je zal er weinig aan kunnen veranderen. Je kan een Marokkaan of een Afrikaan naturaliseren, je kan hem als Belg of Nederlander benoemen, hij zal voor veel mensen nog altijd gewoon een Marokkaan of een neger blijven.
Afgelopen zaterdag echter was ik in de Luikse deelwijk "Seraing-Flamenne" om aan de rand daarvan de start van de wielerwedstrijd Giro d'Italia bij te wonen. Ik trok er even die wijk in, die deelwijk is een Italiaans "getto" dat in niets lijkt te verschillen met de Noord-Afrikaanse getto's die we uit de andere grootsteden kennen. Alleen zijn alle inwoners daar Italiaans of van Italiaanse afkomst. Dat hoor je er, dat zie je er, dat ruik je er zelfs. Hier wonen de nakomelingen van de duizenden voormalige mijn en staalwerkers uit de vroegere grauwe Waalse industrie. De werkloosheid is er verschrikkelijk hoog, de bewoners zijn er straatarm.

En toch is er vrijwel geen criminaliteit, kun je er je wagen probleemloos parkeren zonder bij terugkomst je "TomTom" en je "stereo-installatie" te missen. Hangjongeren zijn er niet, want "La Mama" in elke "famiglia" houdt de touwtjes van de sociale controle sterk aangespannen.

In België wonen er ondertussen zo'n achthonderdduizend inwoners van Italiaanse afkomst, vrijwel allemaal nakomelingen uit die Italiaanse "mijnmigratie" van de jaren '50 en '60. Niemand kijkt nog op als Silvio Proto in het doel van de Nationale Ploeg staat, niemand kijkt nog op als Elio Di Rupo verkozen wordt tot Waalse Minister-president.
Maar wonen die Italianen in een "volkomen gemengde multi-culturele samenleving"? Nee, zelfs nu nog, vijftig jaar na hun migratie zoeken hun nakomelingen elkaars gezelschap op. Nog altijd eten ze pasta en ravioli in plaats van frieten en aardappelen. Nog altijd wonen ze nog altijd het liefste in hun gettowijken. En niemand heeft er problemen mee. "Zij" niet, en "wij" niet.

Maar geen enkele Belgische psychopaat die het tot nog toe in zijn hoofd haalde om naar Seraing of Waterschei of een andere Italiaanse wijk te rijden en er enkele Italianen neer te knallen.
Je kunt je afvragen waarom. Heeft dat met het Vlaams Blok/Belang te maken? Maar dan vraag ik mij af waarom die hun "scheldtirades" nooit op die Italianen gericht hebben. Immers, ze zijn met véél meer dan alle andere "allochtonen" in België samen. Ze maken ondertussen meer dan 1/12de van de Belgische bevolking uit!

Misschien kunnen bepaalde delen van de "allochtone" gemeenschap, en de beleidsmakers overal in Europa daar eens over nadenken. Bepaalde "statistieken" zoals de criminaliteitscijfers liegen nu eenmaal ook niet. Maar dat mag je natuurlijk niet te hard zeggen. Wie weet is er morgen wel een psychopaat uit hun midden die dit leest.