FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 20 februari 2024

PSV speelt gelijk tegen Dortmund in achtste finales Champions League

PSV heeft na de eerste wedstrijd tegen Borussia Dortmund nog zicht op een plek in de kwartfinales van de Champions League. In Eindhoven werd het 1-1.

PSV creëerde tegen Borussia Dortmund genoeg kansen, maar halverwege de eerste helft kwamen de Duitsers op voorsprong. Donyell Malen zorgde na 24 minuten voor de openingstreffer, de oud-speler van PSV scoorde in de korte hoek en zette Dortmund op voorsprong. PSV kreeg genoeg mogelijkheden, maar bij rust was het nog steeds 0-1 in het voordeel van Dortmund.

Ook in de tweede helft was het PSV dat het beste voetbal liet zien. Na tien minuten in de tweede helft kregen de Eindhovenaren een strafschop na een overtreding van Mats Hummels, waarna aanvoerder Luuk de Jong vanaf elf meter raak schoot. PSV bleef zoeken naar de overwinning, maar moest ook oppassen voor de counters van Dortmund. Uiteindelijk werd niet meer gescoord in Eindhoven en bleef het 1-1.

Over drie weken is de return in Dortmund voor een plek in de kwartfinale van de Champions League.

Amerikaanse belastingdienst: "Geef illegaal verkregen inkomen ook aan"

De IRS, het Amerikaanse equivalent van onze belastingdienst, heeft een uitgebreide opsomming gepubliceerd van zaken waar inkomstenbelasting over betaald moet worden. Best handig voor wie twijfelt of zijn illegaal verkregen inkomen nu wel of niet belast is.

In elk geval zul je de waarde op moeten geven van alle spullen die je gestolen hebt. En ook wat je met drugshandel hebt verdiend is belast. Of de aangegeven illegale verkrijgingen ook met de politie gedeeld worden is niet bekend.

De volledige lijst kun je er hier op nalezen. Zoek meteen ook even op of de kosten die je moest maken voor je criminele escapades aftrekbaar zijn. 

Werkgevers moeten CO2-uitstoot van werknemers gaan bijhouden

Per 1 juli moeten werkgevers met meer dan 100 man personeel, de CO2-uistoot bij gaan houden van woon-werkverkeer van het personeel, én van zakelijke reizen. Voor kleine en middelgrote bedrijven betekent dat weer extra administratie.

Daarbij moet wel worden opgemerkt dat vliegreizen er niet onder vallen, aldus FD-journalist Orla McDonald, die het stuk schreef. "Het gaat echt om de gereden kilometers", stelt ze. "Ook de kilometers die afgelegd worden met het ov of de fiets horen daarbij."

Het doel van de registratie is om de CO2-uitstoot te verminderen, zegt McDonald. Woon-werkverkeer en zakelijke reizen zijn verantwoordelijk voor de helft van de totale uitstoot van Nederlands verkeer. "In het verlengde daarvan is de mobiliteitssector verantwoordelijk voor 20 procent van de totale uitstoot in Nederland", vervolgt McDonald. "Een best wel fors aandeel, en dus probeert de overheid er wat aan te doen. De eerste stap is dus voor werkgevers, die het bij moeten houden."

Als de maatregelen ineffectief blijken en de hoeveelheid CO2-uitstoot daalt niet, of boven een bepaald plafond komt, dan zou de overheid ook maxima kunnen overwegen. Op het moment dat werkgevers niet meer aan die norm kunnen voldoen, kunnen ze werknemers overwegen te verbieden met de auto te komen.

Volgens McDonald zijn er bedrijven die dergelijke maatregelen al uit zichzelf hebben genomen, zoals het geven van een hogere vergoeding aan mensen die met de fiets naar werk gaan, of met het ov. "Maar het zijn met name de middelgrote industriële bedrijven op bedrijventerreinen ver weg van de Randstad, waar geen station in de buurt is. Zij hebben niet zo veel alternatieven dan de auto, en voor hen zal het lastig worden."

Het uiteindelijke doel van het kabinet is om zeker anderhalf ton CO2-uistoot te verminderen. McDonald: "Dat is op de totale uitstoot van de mobiliteitssector niet zo heel veel - ongeveer de helft van de uitstoot van een steenkoolcentrale. Ze hadden er mogelijk voor kunnen kiezen om andere maatregelen te nemen, zoals alle leaseauto's elektrisch maken, maar ze hebben hiervoor gekozen."

En dus hebben ondernemers er een nieuwe administratietaak bij, en dat is een hoop werk. Of zo voelen de ondernemers dat althans, aldus McDonald. "Zij vinden het krom dat zij de dieselauto's van hun werknemers moeten bijhouden, gezien al het vliegverkeer in de wereld", besluit ze.

Estland: Rusland verantwoordelijk voor vandalisme tegen minister en journalist

De Estse veiligheidsdienst (ISS) claimt dat het de daders heeft geïdentificeerd die vorig jaar auto's van de minister van Binnenlandse Zaken en een journalist hebben vernield. ISS denkt dat 10 aangehouden personen handelden namens de Russische speciale diensten.

De betrokken personen zouden verschillende rollen hebben gehad, variërend van het verzamelen van informatie tot het uitvoeren van de vernielingen. Behalve de eerder genoemde voertuigen zouden ook gedenkplaatsen getroffen zijn door vernielingen door deze groep. Een aantal andere acties die nog in voorbereiding waren, heeft men kunnen voorkomen. Het doel van de vandalistische acties zou zijn om angst en spanningen aan te wakkeren in de Estse samenleving.

Werving via sociale media
Van de aangehouden personen bezitten sommige de Estse nationaliteit, anderen de Russische, en sommige hebben zowel de Russische als Estse nationaliteit. Een deel van de verdachten zou via social media geworven zijn. Volgens de directeur van de ISS zou ook China via sociale media mensen werven voor ondermijnende acties.

In  buurland Letland is vandaag iemand aangehouden die die een gedenkplaats vernielde en die volgens de lokale veiligheidsdienst eveneens door Russische agenten werd aangestuurd. Premier Kaja Kallas van Estland roept andere landen op om vergelijkbare acies te melden en zo te laten zien hoe het Kremlin onrust probeert te veroorzaken in democratische landen.

FOK!stelletje: Aberkullie en Playboy69

Ahwwwwwwwwww Valentijn is nog maar net voorbij en we hebben een nieuw FOK!stelletje!

Zo wist Mortaxx ons het volgende te vertellen (Playboy69 heet blijkbaar Dima in het verhaal!):

Aber en Dima waren beiden door moeilijke tijden gegaan op liefdesgebied. Beiden hadden ze hun hart gebroken gezien en voelden zich ongelukkig in de liefde. Op een dag ontmoetten ze elkaar via videochat en er was meteen een speciale klik tussen hen.

Terwijl Aber vertederd naar kittens keek, haar plantjes verzorgde en genoot van gamen, zag Dima juist zijn geluk in geld verdienen, urenlang pumpen in de sportschool én gamen natuurlijk!

Na vele nachtelijke videogesprekken waarin ze elkaars lachende gezichten zagen tot diep in de nacht besloten Aber om samen te slapen. Ze woonde aan dezelfde kant van town maar had nog steeds lastige gordijnen waardoor zij iedere ochtend gewekt werd door al dat vervelende vroege-ochtendslicht.

Op dat moment bracht Dima mini-meubels mee voor haar slaapkamer: inclusief bedgordijnrails zodat hij kon laten zien hoe handig hij wel niet was! En toen... terwijl zij daar stonden temidden van half afgewerkte klusprojectjes realiseerden Aber & Dimi zich iets belangrijks - dit ging veel verder dan alleen praktische dingen doen.. Dit ging over ware verbintenis -

Terwijl Aber en Dima samenwerkten aan hun slaapkamerproject, groeide hun band steeds sterker. Ze lachten om elkaars grappen terwijl ze de gordijnen ophingen (en ja, zelfs met die eigenaardige ongelijke gordijnen wisten ze er iets leuks van te maken).

Na een lange dag klussen vielen ze vermoeid maar gelukkig op bed in slaap - zij aan zij, genietend van elkaars gezelschap en geborgenheid.

De volgende ochtend werd Aber voorzichtig gewekt door zachtjes gespin naast haar hoofd. Daar lag een schattig kitten naast haar op het kussen! Dima had stiekem dit verrassingscadeau klaargezet omdat hij wist hoeveel ze van kittens hield.

Vanaf dat moment waren Aber en Dima onafscheidelijk. Samen maakten ze nieuwe herinneringen: avonden gevuld met gamen waarbij liefde én competitie hand in hand gingen; uitstapjes naar plantentuinen waarin Aber al haar favoriete soorten ontdekte; gymdates waarbij Dima liet zien hoe fit worden ook leuk kon zijn!

Ze vierden mijlpalen samen: foto's van flirterige blikken tijdens romantische dinertjes werden geprint als dierbare herinnering aan hun prille relatie.

En zo groeide hun liefde gestaag. Aber en Dima vierden elkaars successen en stonden elkaar bij tijdens moeilijke momenten. Ze waren een team geworden - met Aber als pluizig kattenmoeder die altijd zorgdroeg voor haar geliefde kittens, terwijl Dima zijn spieren trainde in de sportschool om fit te blijven.

Samen verkenden ze nieuwe passies: ze ontdekten dat ze beide dol waren op danslessen en maakten er een traditie van om samen naar concerten te gaan van hun favoriete artiesten.

Op een romantische avond onder de sterrenhemel besloten Aber en Dima dat het tijd was om onvoorwaardelijk voor elkaar te kiezen. Met glinsterende ogen vroeg Dima haar ten huwelijk, wat leidde tot tranentrekkende "ja's" gevuld met pure vreugde.

Het grote dag aanbrak waarop zij eindelijk trouwden - midden tussen prachtige bloemenarrangementene lachend gezelschap van vriendenen familiedonned Zij straalddenteglijkertenarieM ettertuimelveotlopendemaarvinderder...

Aber hield vast aan haar liefhebbende mannetje eterwijsomringdwasdoorhunfavorietenkittens.


Zonder watertaxi is Ameland 's nachts onbereikbaar

Watertaxi’s zijn de levensader van de Waddeneilanden. Maar nu de watertaxi’s sinds begin 2023 niet meer in het donker varen, zit Ameland op slot. Burgemeester Leo Pieter Stoel is verbijsterd, zegt hij tegen Omrop Fryslân. Wie snel van of naar het eiland wil, koos in het verleden al snel voor de watertaxi. Die mogelijkheid is er nu echter niet meer.

Veltman Marine Service is gestopt met overtochten in de nacht, omdat de ondernemer geen vergunning binnen de Wet Natuurbescherming kon krijgen om harder te varen. Volgens Veltman verliest de dienst haar belangrijkste eigenschap bij 20 km/uur: een vlotte overtocht. “Het verschil in snelheid is veel te groot”, zegt Veltman. “Overdag mag de snelheid van een auto, maar ’s nachts die van een fiets? Bovendien mogen de sneldiensten van de veeronderneming Wagenborg wel sneller dan 20 km/uur. Dan is er dus ook nog eens een ongelijk speelveld.”

De eilanders zitten nu na de laatste veerdienst in het laagseizoen om 18.45 uur vast op Ameland. “Een dierenarts die spullen nodig heeft van de vaste wal of een man die naar de vaste wal wil omdat zijn vrouw in het ziekenhuis ligt te bevallen. In beide gevallen moeten ze soms tot de volgende ochtend wachten. Het levert schrijnende situaties op”, zegt burgemeester Stoel. In gesprekken met eilanders wordt duidelijk dat ze het jammer vinden dat de watertaxi niet meer vaart. “Het gaat één keer mis en daar hebben we nu allemaal last van”, zegt iemand, verwijzend naar het bootongeluk bij Terschelling.

“Het ging altijd goed en nu ligt het onder een loep”, zegt een andere eilandbewoner. Intussen zijn eilanders na een jaar gewend aan de situatie. “Maar het wordt pas echt lastig als je in nood zit of naar een geliefde aan de vaste wal moet.”

De burgemeester denkt dat het zou helpen als de watertaxi een veerdienstfunctie krijgt. Volgens Veltman zou het probleem daarmee voor hem in één keer opgelost zijn. De lengte is het enige verschil tussen een watertaxi en een veerboot, zegt de burgemeester: “Waarom zou dan de ene boot wel kunnen varen in het donker en de andere niet? We nodigen het ministerie uit om daarin mee te denken. Kijk constructief naar oplossingen hoe we dit mogelijk kunnen gaan maken.”

McNulty slaat dubbelslag in tijdrit UAE Tour

Brandon McNulty heeft de tweede etappe in de UAE Tour gewonnen. De Amerikaan was de snelste in de vlakke tijdrit van twaalf kilometer, waarin zijn ploeg UAE-Team Emirates in hun thuisronde het volledige podium bezette. Jay Vinde werd tweede en Mikkel Bjerg klokte de derde tijd.

Brandon McNulty startte al vroeg in de tijdrit over twaalf kilometer en de Amerikaans kampioen zette direct de snelste tijd neer. Niemand zou de tijd van McNulty verbeteren, al kwamen zijn ploeggenoten Jay Vine en Mikkel Bjerg nog dichtbij. Vine moest één seconde toegeven op zijn teamgenoot, terwijl Bjerg vier seconden langzamer was.

In het algemeen klassement neemt McNulty de leiderstrui over van Tim Merlier, die maandag gewonnen had in de massasprint. Woensdag staat een bergrit op het programma in de UAE Tour. Dan komen de renners aan op Jebel Jais, een klim van negentien kilometer.

Results powered by FirstCycling.com

Oppenheimer scoort bij de Bafta's

Christopher Nolan had een heerlijke zondagavond; zijn biopic over J. Robert Oppenheimer was de trotse ontvanger van zeven Bafta's; de Britse tegenhanger van de Oscars.

Nolan had nog niet eerder een award van de British Academy of Film and Television Arts (BAFTA) gekregen, op een ereprijs na. Nu kreeg Oppenheimer de prijzen voor Beste Film en Beste Regie, naast die voor Acteur (hoofd- en bijrol, voor Cillian Murphy en Robert Downey, Jr.), Cinematografie, Montage en Score. De film werd daarmee de winnaar van de avond, wat een goed voorteken is voor de Academy Awards die volgende maand worden uitgereikt.

Niet alleen Oppenheimer scoorde goed dit jaar; ook Poor Things, van Yorgos Lanthimos, moet wat ruimte op de prijzenplank vrijmaken. Emma Stone, die de hoofdrol speelt, kreeg een prijs voor haar vertolking van een jonge vrouw met het brein van een kind. Daarnaast waren er prijzen voor Kostuums, Makeup en Haar, Productiedesign en Visuele Effecten. Jonathan Glazers holocausdrama The Zone of Interest kreeg drie prijzen; voor Beste Geluid (veel van het verhaal werd verteld met slechts het geluid, lees ook de FOK!review), Buitengewone Britse Film en Film Niet in het Engels.

De andere acteerprijs, voor vrouwelijke bijrol, ging naar Da’Vine Joy Randolph voor haar rol in The Holdovers.

Er waren geen prijzen voor Barbie, Killers of the Flower Moon, Past Lives of Maestro;allen films die hoge ogen gooien voor de Oscars.

Het overzicht van alle winnaars kun je zien op de site van BAFTA.

Oppenheimer: Cillian Murphy

Extinction Rebellion gaat ondanks oproep Halsema zaterdag toch A10 blokkeren

Extinction Rebellion (XR) gaat, ondanks de 'dringende oproep' van burgemeester Femke Halsema om af te zien van de demonstratie aankomende zaterdag, toch in Amsterdam de A10 op. Dat werd maandagavond duidelijk tijdens een briefing van de A10 blokkade. Op 30 december blokkeerde de actiegroep de snelweg voor de eerste keer. Zo meldt AT5

De boodschap van Extinction Rebellion is duidelijk: zij gaan aankomende zaterdag om 12.00 uur de A10 op en gaan daar niet meer zomaar weg. "Onze eis: we blijven totdat ING stopt met fossiel", klonk het tijdens de briefing. 

Extinction Rebellion wil dat de ING Bank stopt met het financieren van bedrijven die iets te maken hebben met de fossiele industrie. De actiegroep is zich bewust dat zij waarschijnlijk nog een lange weg te gaan hebben voordat hun doel wordt bereikt. "Het is geen sprint, het is een marathon."

Brief
De brief die Halsema maandag aan de actiegroep stuurde en in het bezit is van AT5, werd kort benoemd. "Deze hebben we met jullie gedeeld. Er bestaat een grote kans dat de gemeente dat niet toelaat en de politie op ons afstuurt en wij worden gevorderd en worden aangehouden", aldus de organisatie van Extinction Rebellion. "Neem genoeg eten en drinken mee en houd er in je achterhoofd rekening mee dat het laat kan worden."

Afgelopen februari werd duidelijk dat actievoerders die de wet overtreden een sneller en harder politieoptreden konden verwachten, bijvoorbeeld een directe boete. De politie en het Openbaar Ministerie (OM) lieten dat weten in een gezamenlijke verklaring.

Extinction Rebellion is zich bewust van die mogelijkheid en liet vanavond weten: "Als je beboet wordt, ga dan niet ter plekke betalen. Film als het kan wat er gebeurt en wat de politie zegt, dat is belangrijk voor de advocaat om te helpen. Ga niet op dat moment betalen en geef niet toe aan de druk van de politie."

'Onaanvaardbaar risico'
Door de A10 te blokkeren nam Extinction Rebellion in december volgens Halsema al een 'onaanvaardbaar risico'. "Hiermee geeft u naar mening van de driehoek onvoldoende blijk van bewustzijn van de risico’s die verbonden zijn aan een demonstratie."

Volgens Halsema heeft Extinction Rebellion aangegeven dat ze hun deelnemers dit keer voorbereiden op die risico's. "Maar u kunt echter niet concreet maken hoe u daarin op veilige wijze gaat voorzien, en geeft u vooral aan dat u ervan uitgaat dat de driehoek uw demonstratie zal faciliteren en maatregelen treft."

De burgemeester liet in de brief weten dat Extinction Rebellion ervan zou uitgaan dat dat de weg zaterdag van tevoren wordt afgesloten. Uit een mail die de actiegroep naar de driehoek stuurde maakt de burgemeester op dat ze ook geen gebruik willen maken van een alternatieve locatie. "De driehoek betreurt deze opstelling", aldus Halsema. 

Voor de eerste blokkade op de A10 hield de politie uiteindelijk 400 demonstranten aan. Bijna allemaal werden ze kort daarna zonder boete of identiteitscontrole vrijgelaten. Ook de zeven demonstranten die langer vast bleven zitten, werden uiteindelijk niet vervolgd.

Nog meer camera's op straat en in portiek Westerduinenstraat na derde explosie

Na de derde explosie binnen een maand in een flat in de Westerduinenstraat in Amsterdam Noord komen extra camera's te hangen op straat en in het pand zelf. De eerste camera die de gemeente begin februari in de Westerduinenstraat in Noord buiten plaatste, was blijkbaar niet genoeg om te voorkomen dat er nog een explosie plaatsvond. Nu plaatst de gemeente daarom een tweede camera op straat. En woningcorporatie Stadgenoot gaat met spoed camera's binnen het pand, in de portiek, hangen.

De gemeente schakelt tevens extra boa's en toezichthouders in. "Het is verschrikkelijk dat dit nu juist hier weer is gebeurd. We blijven in nauw contact met de bewoners, en doen er alles aan om ze zo goed mogelijk te ondersteunen", aldus een woordvoerder van Stadsdeel Noord. 

Heftige emoties
Ook woningcorporatie Stadgenoot heeft veel te maken met hevig geëmotioneerde bewoners, die vaak rechtstreeks contact opnemen met hen om hun gevoelens van onveiligheid te uiten en te vertellen wie er volgens hen zou moeten verhuizen, vertelt een woordvoerder. "Dat heeft ook invloed op het dagelijks werk van onze medewerkers. Wij verwijzen ze door naar de juiste instanties, zoals Slachtofferhulp. Twee gezinnen in de Westerduinenstraat hebben we ook geholpen met tijdelijke huisvesting. Dat is al lastig met de weinige woningen die beschikbaar zijn."

Daarnaast moet Stadgenoot 'continu in allerijl schade herstellen'. Om die reden plaatsen ze dus nu ook zelf camera's. Ook overleggen ze gezamenlijk met andere woningcorporaties, politie en gemeente over de explosieproblematiek. "We doen al meer dan we kunnen, we zijn er niet voor de openbare veiligheid. Maar het gaat nu ook om vernieling van ons bezit."

12 jaar gevangenisstraf voor poging doodslag en ontucht baby (4 maanden)

De rechtbank Overijssel veroordeelt een 32-jarige man tot een gevangenisstraf van 12 jaar voor poging doodslag, het meerdere malen seksueel binnendringen bij en het mishandelen van zijn dochter. De moeder van het meisje, een 32-jarige vrouw, is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 maanden voor het in hulpeloze toestand achterlaten van haar dochtertje. Naast de gevangenisstraf moeten zij ook een schadevergoeding betalen van 172.245,29 euro.

Fors geweld
Op 12 februari 2022 zijn beide ouders samen thuis als op dat moment het vier weken oude meisje slap wordt en wegvalt op de arm van haar vader. Het meisje wordt opgenomen in het ziekenhuis, waar  hoofd- en hersenletsels, bloedingen, ribbreuken en blauwe plekken worden geconstateerd. De rechtbank stelt vast dat het letsel alleen kan zijn veroorzaakt door fors geweld en niet door het lichte schudden waar vader over heeft verklaard. De krachten die nodig zijn om het letsel te veroorzaken zijn vergelijkbaar met een auto die over de kop slaat of een val van verdiepingen. Het geweld moet maximaal enkele seconden voor het moment van slap worden/wegvallen zijn toegepast. Vader had de baby al even op de arm toen zij slap werd en wegviel. De rechtbank houdt hem verantwoordelijk voor het geweld.

Seksueel binnendringen en mishandelen
Dat er naast de poging doodslag ook sprake was van meerdere mishandelingen en het meerdere malen seksueel binnendringen kwam aan het licht toen het meisje vierenhalve maand oud was en met spoed opgenomen moest worden in het ziekenhuis. Daar bleek dat zij ernstig (ano)genitaal bloedverlies had en ernstige schade aan haar vagina en anus. Het bloedverlies en de schade was dusdanig erg dat zij zonder medisch ingrijpen was overleden. Om de schade aan haar vagina en anus te herstellen moest ze meerdere keren worden geopereerd. 

Grote inbreuk gemaakt op de lichamelijke integriteit
De rechtbank neemt het de man zeer kwalijk dat hij ernstig geweld heeft uitgeoefend tegen een weerloze baby, die volledig afhankelijk is van zijn zorg. De man heeft met zijn gedrag een grote inbreuk gemaakt op de lichamelijke integriteit van het meisje. Daarbij komt dat het seksueel grensoverschrijdende gedrag thuis heeft plaatsgevonden, een plek waar een kind juist veilig zou moeten zijn. De man is ernstig tekortgeschoten in zijn rol als vader en heeft het in hem gestelde vertrouwen ernstig beschaamd. Daarbij weegt de rechtbank in strafverzwarende zin mee dat de man geen verantwoordelijkheid heeft genomen voor zijn handelen. Hierdoor blijft het tot op de dag van vandaag voor iedereen onverteerbaar en onbegrijpelijk waarom dit is gebeurd.

In hulpeloze toestand achterlaten
De moeder van het meisje is veroordeeld voor het in hulpeloze toestand achterlaten van haar dochtertje. De vrouw heeft verzuimd adequaat in te grijpen of hulp te zoeken om haar eigen dochter te beschermen tegen het (seksueel)geweld van de man. Dit terwijl er meerdere signalen waren dat zij in gevaar verkeerde. De rechtbank rekent het de vrouw aan dat zij haar dochter gedurende het prille begin van haar leven niet de geborgenheid en veiligheid heeft geboden die zij nodig had.

Scheepvaartmuseum vervangt VOC-vlaggen, legt meer nadruk op koloniaal verleden

Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam gebruikt nieuwe manieren om om te gaan met het Nederlandse koloniale verleden. Er ligt nu meer focus op het slavernijverleden en de donkere kanten van de VOC. Zo zijn er aanpassingen gedaan aan het replica VOC-schip dat daar al sinds de jaren '90 ligt. De vlaggen van de VOC zijn onlangs vervangen in samenwerking met een kunstenaarscollectief. Zo meldt AT5.

Stefanie van Gemert is hoofd Educatie en Inclusie van het Scheepvaartmuseum en geeft aan dat het museum het belangrijk vindt dat er vanuit meerdere perspectieven naar de historie wordt gekeken. "Voor passanten die het schip vanaf de Prins Hendrikkade aan de overkant zien liggen, is het moeilijk om zo'n VOC-vlag in de openbare ruimte goed te duiden, dus daarom zijn ze vervangen door inclusievere vlaggen", legt Van Gemert uit. "Dus het helpt voor ons om het verhaal hier toe te lichten."

Weerstand
In januari organiseerde Het Scheepvaartmuseum een bijeenkomst waarbij de vraag 'hoe moeten musea omgaan met de koloniale geschiedenis?' centraal stond. Bij meer instellingen in de stad wordt meer aandacht op dit thema gevestigd. Volgens kunstcriticus Joke de Wolf kan dat ook op weerstand rekenen. "Van de mensen die denken dat het altijd al zo was en dat het altijd zo zou moeten blijven", geeft ze aan. "De vaderlandse geschiedenis, van de helden en de mooie triomfen is wat je het liefst zou willen vertellen. Maar er zijn ook andere kanten die door geschiedschrijvers in de loop ter tijd zijn ontkend omdat het niet leuk was om te vertellen. Daar schaamde je je voor. Het is denk ik alleen maar goed om beide kanten te tonen."

'Extra bordje'
Daarnaast geeft ze aan dat er door veranderingen ook angst ontstaat dat werken verdwijnen. Dat bestrijdt ze. "Mensen zijn heel bang en zeggen de hele tijd: er wordt van alles gecanceld", geeft De Wolf aan. "Uiteindelijk wordt er heel weinig gecanceld, want musea zijn juist plekken waar heel veel getoond kan worden. Soms komt er een extra bordje bij en worden bepaalde omschrijvingen veranderd. Dat betekent niet dat die kunstwerken niet meer te zien zijn."

Het Amsterdam Museum is een voorloper als het op deze kwestie aankomt. Zij werken al sinds 2017 aan een inclusievere vertelling van, onder andere, de koloniale historie. Ook deed het museum afstand van de term 'Gouden Eeuw', omdat de term iets positiefs suggereert terwijl de rijkdom als gevolg van (slaven)handel ook een duistere kant kent.

'Van en voor Amsterdammers'
Met het streven een inclusiever aanbod te kunnen tonen organiseert het museum nu voor de vierde keer een tentoonstelling in de Collecting the City reeks. Op 23 februari opent een nieuwe expositie waarin onder andere aandacht is voor de geschiedenis van de Zeedijk. "In Collecting the City willen we met verschillende netwerken en gemeenschappen uit de stad hun verhalen vertellen", aldus Gonca Yalçiner, manager Educatie en Participatie van het Amsterdam Museum. "Zij staan aan het roer, zij kiezen hun verhalen en wij ondersteunen hen hoe zij die verhalen hier in het Amsterdam Museum willen laten zien. En zo verbreden we ook onze collectie. Het Amsterdam Museum is van de Amsterdammers en iedereen moet zich hierin vertegenwoordigd zien."

Gespreksstarter
Bij Het Scheepvaartmuseum levert het in het oog springende VOC-schip al jaren discussie op. Dat juicht Stefanie van Gemert ook toe. Over geluiden dat het museum het schip zou moeten weghalen wil ze dan ook niks weten. "Op dit moment zien we gewoon dat dit schip heel veel losmaakt", vertelt ze. "En dat maakt het een prachtige gespreksstarter om met leerlingen, volwassenen en families die dit schip bezoeken in gesprek te gaan over die brede maritieme geschiedenis."

Trump woest om 'gephotoshopte buik'

Voormalig president Donald Trump ging afgelopen weekend tekeer op sociale media omdat volgens hem er een veel dikkere buik op een foto van hem is gephotoshopt dan dat hij werkelijk zou hebben.

"The Fake News heeft kunstmatige intelligentie (A.I.) gebruikt om de foto linksboven te maken," schreef Trump, 77, op Truth Social. "Dit zijn verachtelijke mensen, maar dat is algemeen bekend."

De onflatteuze foto is gemaakt tijdens het spelen van golf, Trump maakt net een swing waardoor een dikke buik zichtbaar werd.

Mannen twee keer zo vaak betrokken bij verkeersincidenten

Anders dan vrouwelijke automobilisten zien mannelijke automobilisten zichzelf vaker als goede, veilige en ervaren bestuurders. Dit blijkt uit onderzoek van Motivaction in opdracht van Interpolis. Daarbij verwachten mannen dat anderen hen ook als een goede bestuurder zien en voelen ze zich minder snel onzeker als ze worden aangesproken op hun rijstijl.

Toch toont hetzelfde onderzoek aan dat mannen vaker betrokken zijn bij verkeersongevallen en onveilige situaties dan vrouwen, die daarentegen betere en veiligere keuzes in het verkeer maken. De onderzoeksresultaten benadrukken het belang om bewust aan het verkeer deel te nemen.

Mannen twee keer zo vaak betrokken
Hoewel bekend is dat mannen vaker betrokken zijn bij ernstige verkeersongevallen*, onthult het onderzoek van Motivaction interessante nuances. Zo geven mannen aan twee keer zo vaak betrokken te zijn geweest bij incidenten vergeleken met vrouwen, zoals bij het veroorzaken van een frontale botsing, een aanrijding omdat ze geen voorrang verlenen, het achterop rijden van een auto en het verliezen van controle over het stuur. Ook geven mannen vaker aan dat zij een bijna-aanrijding hebben veroorzaakt doordat ze afgeleid waren. 3% van de mannen geeft aan dat dit drie keer of vaker is gebeurd in de afgelopen drie jaar. 61% van de mannen geeft aan vaker harder te rijden dan de maximumsnelheid, versus 52% van de vrouwen. Opvallend is dan dat mannen zichzelf vaak als een goede en ervaren automobilist beschouwen.

Vrouwen maken betere keuzes in het verkeer
De onderzoeksresultaten tonen aan dat vrouwen over het algemeen bewuster rijgedrag vertonen. Ze maken veiligere keuzes en hebben een betere voorbereiding. 62% van de vrouwelijke bestuurders passen het volume van de autoradio aan of zetten deze uit als ze de weg zoeken, en 42% doet dit wanneer ze moeten inparkeren. Wanneer ze geconfronteerd worden met een lastige parkeerplek, geeft 59% van de vrouwen er de voorkeur aan een extra rondje te rijden om een eenvoudigere plek te vinden. Van de mannen geeft slechts 34% aan dit te doen. Ook kiest 44% van de vrouwelijke automobilisten eerder voor een eenvoudige omweg dan voor een snellere, maar lastigere route, tegenover 28% van de mannen.

De resultaten uit het onderzoek sluiten aan bij reeds bestaande bevindingen over verschillen tussen mannen en vrouwen. Adriaan Heino, verkeerspsycholoog bij Interpolis: "Uit psychologisch onderzoek blijkt dat mannen vaker risico’s nemen en meer op zoek zijn naar beloning en dat vrouwen voorzichtiger zijn en zich meer zorgen maken over de negatieve consequenties van hun gedrag. Dat zie je ook terug in het verkeer. Het is wel belangrijk om je te realiseren dat dit geldt voor grote groepen mensen en dat er grote individuele verschillen bestaan. Er zijn dus ook vrouwen die meer risico’s nemen en mannen die voorzichtig zijn."

Opvallende verschillen tussen vrouwen en mannen in het verkeer

  • Mannen nemen vaker bewust risico’s in het verkeer; ze rijden vaker bewust te hard en zijn iets vaker agressief naar andere weggebruikers;
  • Mannen schatten zichzelf vaker in als een goede en ervaren bestuurders;
  • Bijna de helft van de mannelijke bestuurders rijdt liever zelf dan dat ze naast hun partner zitten;
  • Mannen zien de auto iets vaker dan vrouwen als een verlengstuk van zichzelf;
  • Vrouwen associëren autorijden vaker met gevaar, mannen vaker met veiligheid;
  • Vrouwen kijken vaker van tevoren waar ze kunnen parkeren;
  • Een kwart van de mannen kiest voor een vrouwelijke navigatiestem, iets vaker dan dat vrouwen daarvoor kiezen (20%).

Benieuwd naar de andere verschillen tussen mannen en vrouwen in het verkeer? Kijk de aflevering van BewustBestuurd hieronder:

Overgelopen Russische helikopterpiloot vermoord in Spanje

Een Russische militair die vorig jaar met medeneming van een Russische gevechtshelikopter overliep naar Oekraïne, is doodgeschoten in Spanje, volgens Spaanse en Oekraïense media. De Oekraïense geheime dienst heeft bevestigd dat de 28-jarige Maksim Koezminov is overleden, zonder verdere details vrij te geven.

Koezminov werd met vijf kogels in zijn lichaam gevonden in een parkeergarage in Villajoyosa, ten noorden van Alicante. De Spaanse autoriteiten hebben zijn dood niet gemeld.

In augustus 2023 jaar landde Koezminov met zijn Mi8-helikopter op een vliegveld in de regio Charkiv in Oekraïne, met verschillende gevechtsvliegtuigonderdelen aan boord. De twee andere bemanningsleden waren niet op de hoogte van zijn plannen en werden naar verluidt gedood door Oekraïense troepen nadat ze weigerden zich over te geven.

Koezminov wilde niet deelnemen aan de oorlog in Oekraïne, maar mocht niet ontslag nemen. Er zouden zes maanden van onderhandelingen met de Oekraïense militaire inlichtingendienst aan zijn actie vooraf zijn gegaan. Zijn familie zou eerder al naar Oekraïne zijn overgebracht. Later werd bekendgemaakt dat elke Russische helikopterpiloot die in Oekraïne landt en overloopt, een beloning van 463.000 euro zou ontvangen van de Oekraïense inlichtingendienst.

Weg met de pil: natuurlijke anticonceptie wint terrein in Amsterdam

Vrouwen in Amsterdamde stad zijn steeds vaker geïnteresseerd in natuurlijke anticonceptie. Dat zegt het Centrum voor Seksuele Gezondheid van de GGD. Volgens arts Florentien Hinsenveld is het goed dat er meer aandacht komt voor de wensen en behoeften van vrouwen, maar kleven er ook risico's aan de trend: "Het is niet zo betrouwbaar als andere anticonceptie." Zo meldt AT5.

Eerder al deze winter kwam expertisecentrum Rutgers met landelijke cijfers naar buiten, waaruit blijkt dat het percentage vrouwen dat geen anticonceptiemiddel tijdens de seks gebruikt in de afgelopen vijf jaar opliep van ruim 33 naar meer dan 41 procent. 

Ook bij de GGD hebben ze de trend dus opgemerkt. Hinsenveld vermoedt dat er twee oorzaken voor de gestegen interesse zijn. Ten eerste is er een groeiende bewustwording over bijwerkingen van anticonceptie, waar sommige vrouwen last van hebben. En ook de veranderende tijdgeest speelt een rol, vertelt Hinsenveld: "Vrouwen willen steeds bewuster leven en meer natuurlijke producten gebruiken."

Dat laatste gold ook voor Luna Java, die zwanger raakte ondanks haar hormoonspiraal en uiteindelijk een miskraam kreeg. "Ik had zoiets van, die spiraal moet uit mijn lichaam. Ik wilde het natuurlijk gaan doen voortaan."

Cervixslijm
Java verdiepte zich in het onderwerp en ging samen met haar partner een cursus volgen bij Guénaëlle de Graaf in Noord. Tijdens deze vierdelige cursus leert De Graaf vrouwen hun vruchtbaarheidscyclus te begrijpen. Ook zij merkt een toename in belangstelling bij vrouwen: "Vrouwen zijn begonnen met het slikken van de pil vanaf het moment dat ze zijn gaan menstrueren, en hebben nog nooit een natuurlijk cyclus gehad. Nu zijn ze eind twintig en vragen ze zich af hoe het eigenlijk werkt", vertelt De Graaf. 

In de methode van De Graaf staan lichamelijke factoren centraal, waaronder het meten van de lichaamstemperatuur en cervixslijm. "Cervixslijm is afscheiding van de baarmoederhals, dat kun je uitwendig waarnemen. Hoe beter de kwaliteit is, hoe beter de zaadcellen overleven in het vrouwelijk lichaam", vertelt De Graaf. 

Betrouwbaarheid
Volgens Hinsenveld is het goed dat er meer aandacht is voor het vrouwelijk lichaam. Toch heeft ze ook zorgen: "Het is goed dat er aandacht is voor wensen en behoeften van vrouwen. Aan de andere kant vinden we wel dat vrouwen goed geïnformeerd moeten worden over de betrouwbaarheid." Zo zijn natuurlijke methodes minder betrouwbaar dan anticonceptie, aldus Hinsenveld. Ook maken veel vrouwen gebruik van apps die helpen hun vruchtbare dagen bij te houden. Volgens de arts zijn deze echter niet allemaal even nauwkeurig. 

De Graaf begrijpt die zorgen wel. "Er zijn inderdaad apps die alleen uitgaan van bijvoorbeeld de temperatuur. Die zijn niet betrouwbaar genoeg. Bovendien ontbreekt daarbij ook de kennis van waarom je wel of niet iets doet", vertelt De Graaf. De methode die zij vrouwen aanleert, vergt dan ook een bepaalde wil en discipline, vertelt ze. "Het heeft inderdaad meer gebruiksaanwijzing nodig dan met de pil, maar het is goed te doen voor vrouwen die geïnteresseerd zijn en het graag willen leren."

Rallyrijder Lappi wint na zeven jaar weer in besneeuwde bossen Zweden

In de fors besneeuwde bossen rondom het Zweedse Umeå is gedurende het weekeinde de tweede rally van het WK 2024 verreden. De Rally van Zweden kende vooral op de openingsdag loodzware osmtandigheden, waarbij de sneeuw nog fors naar beneden kwam vallen.

Na de eerste proef op donderdag en de proeven op vrijdag was de leiding van de rally in handen van de Fin Esapekka Lappi en navigator Janne Ferm. In hun Hyundai hadden ze welgeteld 3,2 seconden voorsprong op de Toyota van de Japanner Takamoto Katsuta en zijn navigator Aaron Johnston, terwijl WRC2-coureur Oliver Solberg met navigator Elliott Edmondson in de Skoda al op 1:20 minuten stond.

Voor de rest van de rijders uit de topklasse waren er allerhande problemen. Adrien Fourmaux en Elfyn Evans hadden in de Ford en Toyota het tempo niet en stonden op 1:26 en 1:50 minuten op plek vier en vijf, Thierry Neuville was met zijn Hyundai weggezakt naar plek elf op 2:46 minuten. Voor wereldkampioen Kalle Rovanperä en oud-kampioen Ott Tänak was het zelfs voorbij: schade aan de radiator en een oververhitte auto, beiden na een spin in de sneeuwmuren, zorgde voor een einde van de rally voor beiden.

Al vroeg op de zaterdag ging het fout voor Katsuta: de Japanner gleed de sneeuw in en zijn rally was klaar. Lappi hield de touwtjes verder stevig in handen en sloot de dag af met 1:06 minuten voorsprong op Fourmaux, terwijl Evans de derde plek op 1:23 minuten in handen had gepakt, voor Neuville en de wat teruggezakte Solberg.

Op de slotdag kwam de leiding niet meer in gevaar voor Lappi, die het relatief rustiger aan kon doen. De Fin boekte met navigator Ferm eindelijk de tweede zege in hun carrière, na Finland 2017. Evans werd op 29,6 seconden tweede, voor Fourmaux (+47,9), die zo zijn eerste WK-podium pakte. Voor Rovanperä was de auto op zondag weer prima in orde: hij was de snelste in de afsluitende proef en de op één na snelste op de zondag, wat hem alsnog flink veel punten opleverde in het nieuwe puntensysteem.

Helldivers 2 gecapped op 450.000 spelers om servers stabiel te houden

Helldivers 2 kan momenteel door maximaal 450.000 spelers tegelijkertijd gespeeld worden. Arrowhead kiest voor deze noodoplossing om de servers stabiel te houden.

Arrowhead studios nieuwe game Helldivers 2 kampt door het ongekende succes momenteel met nogal wat serverproblemen. Er was door de ontwikkelaar gerekend op ongeveer 80.000 spelers maar, het nieuw uitgebrachte spel trekt een dusdanig groot aantal spelers dat de ontwikkelaar zelfs de global objectives heeft moeten aanpassen. Helldivers 2 is na een week al ruim 1 miljoen keer over de virtuele toonbank gegaan. Een ruwe schatting is dat het spel nu al zo een 3 miljoen keer verkocht is. 

In Helldivers 2 bestuur je als speler een zogeheten Helldiver. Dit zijn elite (maar vervangbare) soldaten die vanuit de ruimte naar de meest actieve oorlogssituaties worden geschoten. Het spel is duidelijk geïnspireerd door de jaren 90 cultfilm Starship Troopers en de daarbij behorende propaganda. Je kunt tot 4 spelers in een groep samen spelen. Je neemt het als echte Helldiver op tegen de Terminids en de smerige socialistische Automatons. De Terminids zijn een ras van insectoide wezens. Zij worden gezien als een plaag in het heelal en dienen uitgeroeid te worden in de naam van de vrijheid en democratie. De Automatons zijn smerige socialistische robotische verraders die in naam van familiewaarden en kapitalisme dienen te worden uitgeroeid. Je kunt als Helldiver verschillende 'strategems' gebruiken om bijvoorbeeld een bombardement uit te laten voeren op de vijand of zware wapens naar de planeet te laten schieten die je vervolgens kunt gebruiken. Alle spelers werken samen om het heelal te bevrijden van het smerige gespuis dat 'Super Earth' bedreigd. 

De ontwikkelaar Arrowhead is zich bewust van de problemen, en is druk bezig om de servercapaciteit uit te breiden. Helldivers 2 krijgt op Steam momenteel gemengde recensies vanwege de serverproblemen. Hierdoor werkt ook het matchmaking systeem nog niet optimaal. Ook hier wordt aan gewerkt.

FOK! Wat een weer: droog, later regen

winterbanner

Goede morgen!

Vanochtend zijn er perioden met zon. Aan het einde van de ochtend raakt het in het zuidwesten bewolkt. Het blijft nog droog. De wind komt uit het zuidwesten en is matig, aan de kust later vrij krachtig.

Vanmiddag schijnt in het oosten en midden eerst nog de zon. De bewolking neemt van het westen uit toe en later kan er plaatselijk wat lichte regen vallen. De middagtemperatuur ligt rond 11°C. De wind komt uit het zuidwesten en is matig, aan de kust vrij krachtig tot krachtig, windkracht 5 tot 6.

Vanavond is het bewolkt. Plaatselijk valt wat lichte regen. Later in de avond gaat het in het noordwesten harder regenen. De wind komt uit het zuidwesten en is matig, aan de kust vrij krachtig tot krachtig, windkracht 5 tot 6.

Komende nacht valt vooral in het noorden af en toe regen of motregen. In het noorden kan het aan het begin van de nacht wat harder regenen. De minimumtemperatuur ligt rond een graad of 8. Er waait een matige wind uit het zuidwesten, aan zee is de wind eerst (vrij) krachtig, windkracht 5 of 6.

Tot morgen!

                   

De laatste zonnestralen worden opgevangen (Foto: Anouk)
De laatste zonnestralen worden opgevangen (Foto: Anouk)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
special
Random Pics van de Dag #1264
©FOK.nl e.a.