FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 21 februari 2024

Wij hebben de langste!

De langste mannen is dat. In Nederland wonen de langste mannen ter wereld.

Met 182,54cm zijn volwassen mannen in ons land ruim 11cm langer dan gemiddeld en zelfs bijna 22cm langer dan de gemiddelde Yemeniet. Mannen uit het land van Kabouter Plop zijn bijna even groot, evenals Estse mannen. In hoofdlijnen kun je wel stellen dan mannen uit Europa groter zijn dan die in andere regio's.

De kromme is 80 jaar geworden!

Wim van Hanegem, de kromme, heeft de respectabele leeftijd van 80 bereikt. Eén van "onze" voetbalhelden. Geen Cruijff of Pelé, geen Maradona of Di Stefano, geen Garrincha of van Basten, geen Messi of Puskas.

Maar in het rijtje daaronder zou hij niet misstaan. Platini, Beckenbauer, Zidane, Ronaldo Brasil, Zico, Keegan, Rumenigge, Bloghin, Masopust, Law, Dahlglish, Weah, Romario, Meazza, Charlton, Eusebio, Gullit, Nordhal, Rossi, Müller, Ronaldo Por, Laudrup, Mattheus, Modric, Friedenreich, Haaland, Best, Leonidas, Charles, Hamrin, Cantona, Zlatan, Bergkamp, Socrates, Mazzola, Mbapé, Hagi, Stoichkow, van Himst en Henry hoeven niet te vrezen.

Gewoon een stukje opschuiven. Een klein beetje ruimte maken voor "onze" Willem. Dat zal-ie fijn vinden. Bescheiden als hij is.....

Van harte Wim van Hanegem. Dat we nog lang van je mogen genieten ouwe brombeer.......

Met je mooie, oprechte tranen........

O'Connor wint op Jebel Jais in UAE Tour, topfavoriet Yates moet opgeven vanwege valpartij

Ben O'Connor heeft de derde etappe in de UAE Tour gewonnen. De Australiër van Decathlon AG2R was op de beklimming van Jebel Jais de sterkste. Hij won met vijf seconden voorsprong op zijn landgenoot Jay Vine, die wel de leiderstrui overneemt van zijn ploeggenoot Brandon McNulty.

De derde etappe in de UAE Tour was er een voor de klimmers. Aankomst op de Jebel Jais, een klim van negentien kilometer. Met nog 100 kilometer was het even opletten voor de klassementsrenners in het peloton. Door de wind viel het peloton in meerdere groepen uiteen, maar na verandering van richting kwam alles weer samen.

Op veertig kilometer van de streep kwam Adam Yates hard ten val op zijn hoofd. De Britse topfavoriet voor de eindzege reed nog een dertigtal kilometer door, maar zou toch opgeven vanwege een hersenschudding. Het peloton was ondertussen op de beklimming en op zes kilometer kwam de eerste serieuze aanval van Jan Hirt. De renner van Soudal-QuickStep had een klein gat, maar dat werd dicht gereden door de ploeg van leider Brandon McNulty. UAE Emirates leek alles onder controle te hebben, alleen op een aanval van Ben O'Connor had McNulty geen antwoord. De Amerikaanse renner zakte snel door het peloton, terwijl O'Connor een mooi gat had gepakt.

De Australiër hield zijn voorsprong knap vast en pas in de laatste kilometer kwam het peloton onder aanvoering van Jay Vine dichterbij, maar zou uiteindelijk op vijf seconden stranden van O'Connor. Vine kwam als tweede over de streep en nam daarmee wel de leiderstrui over zijn ploeggenoot McNulty.

Results powered by FirstCycling.com

Eindelijk trailer en releasedatum Elden Ring-DLC

Na veel te lang wachten is er eindelijk meer nieuws over de aankomende uitbreiding voor Elden Ring, Shadow of the Erdtree. Eerder vandaag kondigde From Software een trailer aan die zojuist online gegaan is. Daarbij hebben we eindelijk een releasedatum: 21 juni 2024.

In deze uitbreiding zullen spelers 'The land of Shadow' moeten betreden, een gebied dat schuilgaat in de schaduw van de welbekende Erdtree. In dit gebied zwaait een onbekend sujet genaamd Messmer met de scepter en heeft het naar verluidt gefungeerd als toevluchtsoord voor Miquella, de broer van de moeilijkste boss uit Elden Ring, Malenia. De trailer laat genoeg mooie nieuwe dingen zien, dus kijk en huiver; je zal wel even moeten doorspoelen tot 29 minuten om meteen naar de gameplay te gaan.

Aanbod vleesvervangers het kleinst bij Aldi

Van de vijf grootste supermarktketens heeft Aldi het geringste aanbod in vleesvervangers, blijkt uit onderzoek van Wakker Dier. Slechts 12 procent van de producten in het versschap met vlees en vis voor het avondeten is bij Aldi een vega(n) vervanger. Bij Albert Heijn is het aandeel plantaardig met 36 procent het grootst. 

De onderzochte supermarkten verschillen onderling sterk in de totale omvang van het vers-assortiment en daarmee ook in het absolute aantal dierlijke en plantaardige producten. Het grootste dierlijke aanbod is te vinden bij Jumbo (272 producten). “Supermarkten kunnen hun klanten helpen om diervriendelijkere keuzes te maken. Helaas kun je bij Jumbo vooral kiezen tussen veel verschillende stukjes dier,” zegt Collin Molenaar van Wakker Dier.

Oppervlakte 
Wakker Dier vergeleek ook de fysieke schapruimte die dierlijke en plantaardige producten krijgen. Bij Aldi is 91 procent van het versschap gevuld met vlees- en visproducten. Bij Albert Heijn en Jumbo is het aandeel schapruimte met dierlijk het laagst; met respectievelijk 76 en 75 procent. Molenaar: “Alle supermarkten geven nog te veel ruimte aan dierlijke producten. Maar als Aldi-klant moet je écht goed je best doen als je minder vlees wilt eten.”

Eiwittransitie 
Supermarkten hebben veel invloed op wat consumenten kopen, onder meer door de omvang van hun vleesassortiment en de winkelruimte die ze voor deze producten reserveren. Wakker Dier wil daarom dat supermarkten zich actief inzetten voor minder dierlijke en meer plantaardige producten. 

Schaponderzoek 
Wakker Dier onderzocht het assortiment van de vijf grootste supermarktketens: Albert Heijn, Jumbo, Lidl, Plus en Aldi. Samen hebben zij een marktaandeel van 82 procent. Per supermarktketen zijn vijf filialen onderzocht. Er is specifiek gekeken naar de koelingen met verse, eiwitrijke producten voor het avondeten: vlees, vis en vleesvervangers. Meer informatie en cijfers over het schaponderzoek kunt u lezen in het bijgevoegde rapport.

Shin Megami Tensei V komt naar andere consoles en krijgt definitieve editie

Shin Megami Tensei V: Vengeance komt op 21 juni uit voor PS5, PS4, Xbox Series X|S, Xbox One, Switch en pc. Dat heeft Atlus vandaag aangekondigd. Dit is een nieuwe definitieve versie van de JRPG die in 2021 exclusief voor Switch uitkwam.

Atlus maakt wel vaker nieuwe versies van hun eigen games, maar Vengeance lijkt meer uitgebreid dan we van deze ontwikkelaar gewend zijn. Atlus zegt in het persbericht dat Vengeance naast het originele verhaal namelijk een compleet alternatief pad bevat die net zo lang is als de origineel. Je moet tussen de twee paden. Daarnaast belooft Atlus nieuwe locaties en demonen.

Shin Megami Tensei V speelt zich grotendeels af in een post-apocalyptische wereld waarin een oorlog woedt tussen engelen en demonen. Als speler moet je zelf bepalen welke factie je gaat ondersteunen, iets dat uiteraard tot verschillende eindes leidt.

Nieuwe Monkey Ball-game voor het eerst getoond

Vandaag bij Nintendo Direct is een nieuwe Monkey Ball-game aangekondigd. De nieuwe titel in de reeks heet Super Monkey Ball: Banana Rumble.

Verzamel bananen, snijd een stuk af en lanceer jezelf om zo snel mogelijk de finish te halen. In Super Monkey Ball: Banana Rumble speel je een aapje dat in een hamsterbal (apenbal?) zo snel mogelijk door levels heen moet racen. Het leuke aan Monkey Ball games is dat je niet het aapje, maar het level bestuurt! Kun je de puzzel oplossen om jouw aapje zo snel mogelijk aan de andere kant van de finishlijn te krijgen? Natuurlijk is racen niet het enige in Super Monkey Ball: Banana Rumble. Zo kun je onder andere Robot smash, Banana Hunt en nog meer ander spelmodi spelen. In Super Monkey Ball: Banana Rumble is het voor het eerst mogelijk om met zestien spelers tegelijk online te spelen. Super Monkey Ball: Banana Rumble komt op 25 juni dit jaar uit.

Disney's Epic Mickey: Rebrushed beelden uitgezonden bij Nintendo Direct

Vandaag is bij de Nintendo Direct Disney's Epic Mickey: Rebrushed voor het eerst getoond.

Disney`s Epic Mickey: Rebrushed is de remake van het in 2010 uitgebrachte Epic Mickey. In dit spel ga je zoals de naam al doet vermoeden als Mickey Mouse op reis door een magische wereld. Mickey wordt door een magische verfkwast een andere dimensie ingezogen waar allerlei vergeten en gevaarlijke Disneypersonages opgesloten zitten. Met behulp van de magische verfkwast moet een echte held worden en uit de magische dimensie zien te ontsnappen. Je kunt de kwast gebruiken om allerlei hulpmiddelen de wereld in te schilderen om zo verder te komen in deze klassieker.

Disney's Epic Mickey: Rebrushed komt dit jaar nog uit.

Duitse rodelaars domineren strijd der duizendsten in Oberhof, Oostenrijk pakt ook zeges

De World Cup rodelen heeft een drukke tijd achter de rug in Oberhof. Op de Duitse baan stonden twee volle World Cup-programma's gepland, met in de eerste periode een estafette naast de reguliere wedstrijden, en in de tweede periode de sprintwedstrijden - daarbij gaat de tijd pas na een paar bochten tellen. Men trekt nu naar Letland, waar in de komende twee weekeinden de World Cup afgesloten wordt in Sigulda.

Vrouwen
De eerste wedstrijd in Oberhof leverde niet verrassend een Duitse zege op, maar dat het Merle Fräbel was zagen de meesten niet aankomen. Ze won met 0,124 seconden voorsprong op de van plek zeven komende Oostenrijkse Madeleine Egle, terwijl thuisfavoriete Julia Taubitz vanaf plek dertien naar plek drie steeg (+0,152), voor landgenote Anna Berreiter.

Bij wedstrijd twee zegevierde Taubitz: na de eerste run stond ze achter Egle op plek twee, maar de Oostenrijkse zakte terug naar de derde plek (+0,116). Berreiter nestelde zich op 0,051 seconden tussen de twee en zorgde zo voor een Duits 1-2'tje.

Mannen
Wedstrijd één werd verrassend een prooi voor Kristers Aparjods. De Let stond na de eerste manche nog op de zeventiende plek, maar door de steeds slechter wordende baan wist hij zich helemaal naar voren te werken. Thuisfavoriet Max Langenhan werd op 0,042 seconden tweede, voor de Oostenrijker David Gleirscher (+0,118), die zelfs vanaf plek 23 kwam.

In de tweede wedstrijd was Jonas Müller de grote man: de Oostenrijker was in run één de snelste en maakte dat in run twee af door nog eens de snelste tijd te noteren. Langenhan werd op 0,076 seconden tweede, net voor de Duitse legende Felix Loch (+0,098).

Vrouwendubbels
Voor eigen publiek waren Jessica Degenhardt en Cheyenne Rosenthal in wedstrijd één het snelst, maar het scheelde weinig: Andrea Vötter en Marion Oberhofer uit Italië gaven slechts 0,033 seconden toe. Het podium werd gecompleteerd door Selina Egle en Lara Kipp uit Oostenrijk (+0,121), de rest kwam niet in de buurt.

Ook de tweede wedstrijd leverde een Duitse zege op, maar was vooral een bizar spannende strijd: Dajana Eitberger en Saskia Schirmer wonnen, maar Vötter en Oberhofer werden op welgeteld 0,008 seconden tweede. Dat verschil kon nog een stuk kleiner, want het Italiaanse duo was één duizendste van een seconde sneller dan Degenhardt en Rosenthal.

Mannendubbels
Oostenrijks succes in de eerste wedstrijd: Thomas Steu en Wolfgang Kindl, dit seizoen een nieuw duo, waren in beide runs het snelst. De jonge Duitsers Hannes Orlamünder en Paul Gubitz werden op 0,123 seconden tweede, voor hun illustere landgenoten Tobias Wendl en Tobias Arlt (+0,190).

Steu en Kindl waren in topvorm en pakten ook in de tweede wedstrijd de overwinning. Wederom stonden er twee Duitse duo's achter ze, maar nu in de andere volgorde: Wendl en Arlt werden op 0,073 seconden tweede, voor Orlamünder en Gubitz (+0,119).

Estafette
Het was niet verrassend dat Duitsland won: Fräbel, Orlamünder/Gubitz, Langenhan en Degenhardt/Rosenthal hadden echter maar 0,150 seconden voorsprong op het Letland van Kendija Aparjode, Martins Bots/Roberts Plume, Aparjods en Anda Upite/Kitija Bogdanova. Plek drie was op 0,288 seconden voor de Oostenrijkse ploeg met Madeleine Egle, Steu/Kindl, David Gleirscher en Egle/Kipp.

Sprints
Bij de vrouwen was Taubitz de snelste, voor de verrassende Zwitserse Natalie Maag (+0,094). Berreiter completeerde op 0,150 seconden het podium, vlak voor Fräbel (+0,192).

De snelste tijd bij de mannen ging naar Langenhan, die 0,024 seconden sneller was dan Müller. Veteraan Kindl zorgde op 0,033 seconden voor een dubbel Oostenrijks podium, vlak voor Felix Loch en de gebroeders David en Nico Gleirscher.

Bij de vrouwendubbels waren Egle en Kipp een klasse apart, ze zetten Eitberger en Schirmer op 0,112 seconden. Vötter en Oberhofer pakten plek drie, welgeteld twee duizendsten van een seconde achter het Duitse duo.

Tot slot de mannendubbels, waar Orlamünder en Gubitz met 0,022 seconden voorsprong op Steu en Kindl de winst pakten. Wendl en Arlt stonden weer op het podium, dit keer op 0,096 seconden van de winnaars.

Deel van brug in aanbouw stort in, slachtoffers bekneld

In Lochem heeft zich een ernstig ongeval voorgedaan op de bouwplaats van een brug over het Twentekanaal. De boog van de brug die in aanbouw is, is naar beneden gevallen, waarbij vier bouwvakkers gewond zijn geraakt, waaronder drie zwaargewond.

Het incident deed zich voor tijdens werkzaamheden waarbij bouwvakkers op en onder het brugdeel actief waren. Een ooggetuige beschrijft het verschrikkelijke moment: “De boog hing de hele ochtend in de takels. Ineens klonk een enorme knal. De hele boog begon te slingeren. Toen viel de hele boog  naar beneden. We zagen twee bouwvakkers naar beneden vallen.”

Eerder op de dag was al bekend dat vanwege harde wind het hoogste punt van de brug in ieder geval vandaag niet kon worden bereikt. Bij het hijsen en lassen van de brugdelen vormt regen geen probleem, maar harde wind is een risicofactor.

Het incident vond plaats tijdens de aanbouw van de brug over het Twentekanaal. De aannemer, BAM, is bezig met het in elkaar zetten van de nieuwe brug op de kade naast het kanaal. De grootste delen, waaronder de liggers en de bogen, werden vandaag de lucht in gehesen en moesten aan elkaar vast worden gemaakt op een Streekbetonterrein pal naast het kanaal.

De Veiligheidsregio heeft bevestigd dat een deel van de brug in aanbouw is ingestort. Hulpdiensten zijn ter plaatse om de gewonden te helpen. Vanwege de coördinatie tussen alle betrokken hulpdiensten is GRIP 1 afgekondigd.

Britse eierdief loopt tegen de lamp, heeft bijna 3000 illegale eieren thuis

Daniel Lingham, 71 jaar, uit Newton St Faith stond op dinsdag 20 februari voor de rechter en bekende het rapen van eieren van beschermde vogels, waaronder een nachtzwaluw.

De man, die twee eerdere veroordelingen heeft voor soortgelijke misdrijven, werd betrapt nadat een wildcamera hem filmde terwijl hij twee eieren stal uit een nest van een Nachtzwaluw in Holt. Bij een daaropvolgende huiszoeking vond de politie 2995 eieren, waaronder een aantal van niet-inheemse soorten en 2429 inheemse vogeleieren. De vogels vallen onder bescherming van de Wildlife and Countryside Act.

Oekraïne: Krynky niet ingenomen door Rusland

Het Oekraïense leger heeft het verlies van het bruggenhoofd Krynky op de door Rusland bezette oever van de rivier de Dnipro in het zuiden van Oekraïne ontkend. De informatie van de "agressor" Rusland over de inname van het bruggenhoofd was "fake news", verklaarde het Zuidelijk Commando van de Oekraïense strijdkrachten. De Russische minister van Defensie Sergei Shoigu kondigde dinsdag de inname van Krynky aan in een televisiegesprek met president Vladimir Poetin.

"We laten officieel weten dat deze informatie niet waar is", aldus het Oekraïense leger. "De verdedigingstroepen van Zuid-Oekraïne blijven hun posities behouden en brengen de Russische vijand aanzienlijke verliezen toe".

Dinsdag citeerden Russische staatsmedia de uitspraken van Shoigu die zei dat de Russische troepen zich "op de oevers van de rivier in Krynky" bevonden. Oekraïne heeft de afweer bij het dorp Krynky in de zomer van 2023 zorgvuldig opgebouwd. De vestiging van het bruggenhoofd was een van de weinige successen van het Oekraïense tegenoffensief afgelopen zomer, maar heeft niet geleid tot verdere territoriale overwinningen verder naar het zuiden.

EU wil strengere eisen aan luchtkwaliteit

De Europese Unie wil haar luchtkwaliteitsnormen verbeteren. Leden van het Europees Parlement en onderhandelaars van de lidstaten zijn het eens geworden over het invoeren van strengere limieten in 2030 voor verschillende vervuilende stoffen zoals fijnstof, stikstofdioxide en zwaveldioxide.

In de EU worden meer dan 250.000 sterfgevallen per jaar toegeschreven aan luchtvervuiling. De lidstaten hebben zich tot doel gesteld om de verontreinigende stoffen in de lucht, het water en de bodem tegen 2050 tot nul te reduceren. Volgens de nieuwe verordening moet elk land een gedetailleerd stappenplan opstellen. Het akkoord moet nog formeel worden goedgekeurd door de lidstaten en het Europees Parlement.

De doelstellingen blijven achter bij de aanbevelingen die de Wereldgezondheidsorganisatie in 2021 heeft gedaan.

Rusland verklaart Radio Free Europe tot een 'ongewenste organisatie'

De Russische autoriteiten hebben de Amerikaanse media Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) verboden om in Rusland uit te zenden. De Amerikaanse regering zei dat dit aantoont dat het Kremlin geen volledig geïnformeerde burgers wil.

Een schrijven van het Russische ministerie van Justitie, is ingezien door persbureau AFP, verklaart dat de activiteiten van de zender ‘ongewenst’ zijn. Het verbod heeft ook consquenties voor de medewerkers van de omroepgroep zij kunnen nu vervolgd worden in Rusland. RFE/RL is gevestigd in Praag en wordt gefinancierd door het Amerikaanse Congres. De groep heeft uitzendingen in de verschillende talen van de voormalige Sovjetrepublieken.

“Het is vrij duidelijk dat ze niet willen dat hun volk informatie heeft over wat het Russische regime in het buitenland doet en wat het Russische regime zijn eigen volk aandoet”, zei Matthew Miller, woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, in een commentaar op het verbod.

Sinds de Russische agressieoorlog tegen Oekraïne twee jaar geleden begon, heeft het Kremlin steeds meer actie ondernomen tegen kritische media. Een aantal buitenlandse organisaties is inmiddels verboden. Ook RFE/RL staat al langere tijd onder druk.

Journalist Alsu Kurmasheva werd in oktober gearresteerd. hij wordt ervan beschuldigd zich niet te hebben geregistreerd als ‘buitenlandse medewerker’ en de strikte Russische militaire censuurwetten te hebben overtreden. Dinsdag heeft een rechtbank haar verzoek om haar om gezondheidsredenen van voorlopige hechtenis over te brengen naar huisarrest afgewezen.

VS: man (34) sterft na beet huishagedis

Een 34-jarige man uit Colorado is overleden nadat hij gebeten werd door een van zijn gilamonsters, die hij als huisdier hield. Als de man daadwerkelijk gestorven is door het gif van het dier, is dat zeer zeldzaam: normaal gesproken is een beet van het dier niet dodelijk voor mensen. De doodsoorzaak wordt nog onderzocht.

Een gilamonster is een forse hagedis diet tot 80-100 cm lang kan worden. De dieren zijn erg sloom. Daarom worden er maar weinig mensen gebeten in de vrije natuur. Het gif (exenatide) wordt geproduceerd door klieren in de onderkaak. Het is een neurotoxine, dat het zenuwstelsel aantast en verlammingsverschijnselen veroorzaakt. De beet zelf is voor mensen vaak vervelender dan het gif, omdat de dieren niet meer loslaten.

De vriendin van de man hoorde geluid en zag dat een van zijn gilamonsters hem beet. Volgens haar begon de man bijna onmiddellijk over te geven en kreeg hij ademhalingsproblemen. De man werd op 12 februari naar het ziekenhuis gebracht en overleed afgelopen vrijdag, zo maakte de politie bekend. Hij had twee gilamonsters en minstens 26 spinnen in huis. De dieren zijn overgebracht naar een opvang. Het houden van een gilamonster is in veel Amerikaanse staten toegestaan, maar niet in het gebied waar de man woonde, volgens persbureau AP.

Bijna 11,7 miljoen mensen hebben autorijbewijs

Begin 2024 bezaten bijna 11,7 miljoen mensen een Nederlands autorijbewijs. Dat is 9 procent meer dan tien jaar eerder. Er waren vooral meer 65-plussers met een rijbewijs. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

In de afgelopen tien jaar ging de groei van het aantal autorijbewijsbezitters gelijk op met de groei van de Nederlandse bevolking van 18 jaar en ouder. Hierdoor is het aantal rijbewijshouders naar verhouding niet toegenomen: op 1 januari 2024 hadden 8 op de 10 volwassenen een rijbewijs. Dat is evenveel als tien jaar geleden.

Meer ouderen met rijbewijs
Bijna een kwart van de autorijbewijsbezitters (2,8 miljoen mensen) is 65 jaar of ouder. Dat zijn er bijna 45 procent meer dan tien jaar geleden. Deze toename komt voor een deel doordat er steeds meer 65-plussers zijn, maar ook omdat de huidige groep 65-plussers vaker een rijbewijs heeft dan die van tien jaar geleden. Vooral bij vrouwen in deze leeftijdsgroep groeide het aantal autorijbewijshouders, namelijk met 53 procent. Bij mannen was dit 38 procent. Het aantal vrouwen van 75 jaar of ouder met een rijbewijs is zelfs verdubbeld in de afgelopen tien jaar.

Begin 2024 hadden bijna 1,9 miljoen mensen onder de 30 jaar een Nederlands autorijbewijs. Dat is 6 procent meer dan tien jaar geleden. Omdat het aantal rijbewijzen minder toenam dan de bevolkingsgroei in deze leeftijdsgroep, daalde het bezit van autorijbewijzen binnen deze leeftijdsgroep toch licht.

Oudere met rijbewijs heeft het vaakst ook een auto
Nederland telde begin 2024 ruim 6,9 miljoen autobezitters. Sommige autobezitters hebben meer dan één auto. In totaal bezaten particulieren ruim 7,9 miljoen personenauto’s.

Niet iedereen met een rijbewijs heeft ook een auto; vooral jongeren hebben vaker een rijbewijs dan een eigen auto. Begin 2024 hadden 1,9 miljoen mensen onder de 30 jaar een rijbewijs, terwijl er 730 duizend met een auto waren. Bij 75-plussers ligt het aantal rijbewijshouders (1,1 miljoen) en het aantal autobezitters (796 duizend) het dichtst bij elkaar.

Rijbewijsbezit het hoogst op het platteland
Hoe stedelijker een gemeente is, hoe lager het rijbewijsbezit meestal is. Begin 2024 was het rijbewijsbezit in zeer sterk stedelijke gemeenten 68 procent. In niet-stedelijke gemeenten was dat gemiddeld 85 procent.

Het rijbewijsbezit was begin 2024 het hoogst in de gemeente Rozendaal, daar had 92 procent van de inwoners van 17 jaar of ouder een Nederlands rijbewijs. Daarna volgen Staphorst en Tubbergen (beide 91 procent). Het rijbewijsbezit was met 61 procent het laagst in Amsterdam. In gemeenten waar veel studenten wonen, is het rijbewijsbezit meestal lager. Ook in sommige grensgemeenten hebben relatief weinig mensen een Nederlands rijbewijs. Mogelijk hebben zij wel een buitenlands rijbewijs.

Ook meer motor- en bromfietsrijbewijzen
Het aantal mensen met een motor- of bromfietsrijbewijs is toegenomen in de afgelopen tien jaar. Er zijn juist minder vrachtwagen- en busrijbewijshouders dan in 2014, met respectievelijk -21 procent en -44 procent. Het aantal vrachtwagenrijbewijshouders nam, na jarenlange daling, het afgelopen jaar weer iets toe.

Het bromfietsrijbewijs komt het vaakst voor, aan het begin van 2024 waren er bijna 11,9 miljoen houders. Mensen die hun autorijbewijs halen, krijgen automatisch ook een bromfietsrijbewijs. Ruim 1,5 miljoen mensen hebben een motorrijbewijs. Er zijn minder mensen met een vrachtautorijbewijs (ruim 500 duizend) en nog minder met een busrijbewijs (ruim 200 duizend).

FOK! Wat een weer: droog, later regen

winterbanner

Goede morgen!

Vanochtend is er veel bewolking, maar op de meeste plaatsen blijft het droog. De wind uit een zuidelijke richting is boven land matig, aan zee neemt deze toe naar vrij krachtig en later mogelijk krachtig, windkracht 5 tot 6.

Vanmiddag is het bewolkt en eerst is het op de meeste plaatsen nog droog. Van het westen uit gaat het echter langdurig regenen. Voor de regen uit ligt de maximumtemperatuur rond 10°C. De wind komt boven land uit het zuiden en neemt toe naar matig tot vrij krachtig. Aan de kust waait het krachtig, rond windkracht 6 uit het zuidwesten. In het noordwestelijk kustgebied kan het mogelijk af en toe hard waaien, windkracht 7.

Vanavond is het bewolkt en regent het. Aan het einde van de avond wordt het in het westen droog. De wind komt uit het zuidwesten en neemt boven land af naar matig en aan zee naar vrij krachtig.

Komende nacht valt er eerst in het noorden en oosten af en toe wat regen of motregen. De minimumtemperatuur ligt rond een graad of 8. De wind draait van het zuidwesten naar het zuiden en is meest matig.

Tot morgen!

                   

"De grauw weer wandelaar" omgeving Huy België (Foto: Professionele-idioot)
"De grauw weer wandelaar" omgeving Huy België (Foto: Professionele-idioot)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Random Pics van de Dag #1195

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1269
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
©FOK.nl e.a.