FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 19 februari 2024

Langlaufer Schumacher boekt historische zege voor thuispubliek, dubbel voor Sundling

Voor het eerst sinds 2001 was de World Cup langlaufen afgelopen weekeinde weer in de Verenigde Staten. In het Theodore Wirth Park in Minneapolis was de sfeer fantastisch, eerst zaterdag bij de sprints en daarna zondagavond (Nederlandse tijd) bij de 10 kilometer in de vrije stijl.

Mannen
De dag werd geopend door de mannen en dat werd een onverwacht Amerikaans feest. Gus Schumacher had zijn race zeer sterk ingedeeld en noteerde aan de finish de snelste tijd, waarna hij moest wachten tot de favorieten langs de tussenpunten kwamen. Dat deden ze, maar vanaf een kilometer of vijf waren ze één voor één langzamer dan de jonge Amerikaan, die er steeds meer in begon te geloven.

De Noorse World Cup-leider Harald Østberg Amundsen was de eerste van de grote mannen die finishte, hij kwam 4,4 seconden tekort. Johannes Høsflot Klæbo strandde vervolgens op 6,5 seconden en nadat Pål Golberg 5,8 seconden tekort kwam kon het feest los bij Schumacher en de volledige Amerikaanse mannen- en vrouwenploeg: voor het eerst sinds 1983 stond er een Amerikaan op een World Cup-podium in de VS, en voor het eerst was dat als winnaar - Schumacher werd tevens pas de vierde Amerikaanse man ooit die überhaupt een World Cup-zege boekte, de eerste in meer dan tien jaar.

Vrouwen
Sprintster Jonna Sundling, die zaterdag de sprint won, vertrok razendsnel, maar beetje bij beetje werd duidelijk dat ze het ook sterk door kon trekken. Haar Zweedse landgenote Frida Karlsson verloor seconde na seconde en aan de finish was Sundling maar liefst 15,4 seconden sneller. Ondertussen waren de ogen van de vele duizenden fans vooral gericht op dé heldin: Jessie Diggins, specialiste op de 10 kilometer vrije stijl.

Diggins had het echter zwaar en kon de tijden van Sundling en Karlsson niet benaderen. Ze knokte tegen een andere Zweedse, Linn Svahn, met plek drie als inzet, en die strijd wist Diggins wél te winnen: op 31,8 seconden completeerde ze het podium voor eigen publiek, dat uiteraard hoopt niet nog eens twee decennia te moeten wachten op een terugkeer van de World Cup. Voor Sundling was het haar eerste World Cup-zege op de tien kilometer, nadat ze al wel meerdere sprintzeges boekte.

Hintermann wint afdaling Kvitfjell, Kriechmayr het snelst op super-G

's Werelds snelste alpineskiërs streken afgelopen week neer in het Noorse Kvitfjell, waar op de Olympiabakken twee World Cup-wedstrijden op de planning stonden: een afdaling op dag één, gevolgd door een super-G op de tweede dag.

Afdaling
De Canadees Cameron Alexander wist als eerste een uitstekende run neer te zetten, maar hij kon niet lang van zijn leidende positie genieten: Vincent Kriechmayr uit Oostenrijk kwam na hem naar beneden en was 0,11 seconden sneller. Ook Kriechmayr moest echter gelijk plaats maken, want Niels Hintermann uit Zwitserland dook er nog eens 0,08 seconden onderdoor.

Na het geweld van die drie, en de Amerikaan Bryce Bennett kort daarna (+0,29), was het even rustiger, maar de top-10 werd nog flink opgeschud. Hintermann pakte wel de winst, voor Kriechmayr en Alexander, maar de jonge Zwitser Franjo von Allmen stuntte nog met een vijfde plek op 0,43 seconden.

Super-G
De Canadees Jeffrey Read kwam vroeg naar beneden en leek een op het oog uiterst degelijke race te skiën, waarna bleek dat die race zelfs nog wel beter was dan 'degelijk'. De Zwitserse World Cup-leider Marco Odermatt kwam 0,02 seconden tekort, maar Kriechmayr dook met 0,17 seconden naar de leiding.

Na Kriechmayr evenaarde de Italiaanse veteraan Dominik Paris de tijd van Odermatt, waarna het nog lang spannend bleef: de top-31 zat binnen een seconde van Kriechmayr, maar de podiumplaatsen veranderden niet meer en Read's eerste podium was een feit.

Bø en Braisaz-Bouchet sluiten WK biatlon af met wereldtitels op de massastart

In het Tsjechische Nove Mesto is zondag het wereldkampioenschap biatlon afgesloten. De vrouwen en mannen kregen nog een massastart voor de kiezen, met de vijftien besten in de World Cup, aangevuld met de vijftien beste atleten van de eerdere wedstrijden op het WK.

Vrouwen
Na de twee liggende schietbeurten was de leiding in handen van de Française Justine Braisaz-Bouchet, die landgenote Julia Simon na een misser was gepasseerd. Braisaz-Bouchet maakte vervolgens grote indruk: alle schoten gingen raak en ze kwam eigenlijk geen moment meer in de problemen, de wereldtitel was een feit.

Achter Braisaz-Bouchet nam Lisa Vittozzi, die begon met tien treffers bij het liggend schieten, de tweede plek in handen na nog eens vijf treffers in schietbeurt drie. Dat wist ze af te maken in de laatste schietbeurt en zo was het zilver voor Vittozzi. Brons ging naar de Française Lou Jeanmonnot, die het bij één misser hield en die bij de laatste schietbeurt Simon met twee missers af zag haken.

Mannen
Al bij de twee liggende schietbeurten ontstonden er de nodige verschillen: Quentin Fillon Maillet uit Frankrijk en de Duitser Benedikt Doll lagen voorop, gevolgd door de Let Andrejs Rastorgujevs en Tarjei Bø uit Noorwegen. Diens broer Johannes Thinges Bø had een schijf laten staan, maar werkte zich met indrukwekkend langlaufen naar voren en pakte de leiding bij schietbeurt drie, waarna hij het bij de laatste keer schieten afmaakte voor goud.

Achter Bø hield Rastorgujevs het hoofd ijzig koel: hij schoot alle schijven omver en wist een zeer verrassende zilveren medaille te pakken, na twee bronzen medailles van Ilmars Bricis (2001, 2005) de beste Letse prestatie ooit. Fillon Maillet hield het bij één misser en pakte zo brons, gezien zijn matige seizoen een mooie verrassing voor de Fransman.

Random Pics van de Dag #1194

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

51-jarige schansspringheld Kasai pakt World Cup-punt, Prevc wint na 5 jaar weer

De World Cup schansspringen was afgelopen weekeinde neergestreken in het Japanse Sapporo, en daar waren de ogen vooral op één man gericht: Noriaki Kasai, 51 jaren jong, had zich eerder in de maand bij regionale wedstrijden dusdanig goed laten zien dat hij voor het eerst sinds februari 2020 weer in de World Cup mocht starten.

De legendarische Kasai wist zich zelfs door de kwalificatie heen te springen en, alsof het nog niet genoeg was, werd in de eerste ronde 28e. Hij mocht zo dus óók in de finaleronde in actie komen, wat wel iets minder goed ging: hij zakte weg naar plek dertig, wat hem - uiteraard als oudste ooit - wel een World Cup-punt opleverde.

Opmerkelijk detail: Kasai debuteerde in de World Cup op 17 december 1988, ook in Sapporo. Op het moment dat hij debuteerde waren welgeteld vier van de springers van zijn comebackwedstrijd überhaupt geboren. Voor wedstrijd twee plaatste hij zich overigens ook, dit keer werd hij 43e.

Wedstrijd één
Ryoyu Kobayashi sprong voor eigen publiek naar de leiding in de eerste ronde, maar de Japanner moest genoegen nemen met plek twee: de Oostenrijkse World Cup-leider Stefan Kraft ging er in de finaleronde net voorbij. Het podium werd gecompleteerd door de Duitser Andreas Wellinger, voor de Oostenrijkers Manuel Fettner, Daniel Tschofenig en Jan Hörl.

Wedstrijd twee
De leiding na de openingsronde was in handen van Domen Prevc en de Sloveen wist dat in de finale af te maken: voor het eerst sinds maart 2019 pakte hij weer eens een zege, voor het eerst sinds 2016, het jaar waarin hij als tiener enorme furore maakte, deed hij dat op een niet-vliegschans. Kobayashi werd opnieuw tweede, de Noor Kristoffer Eriksen Sundal pakte op plek drie zijn tweede World Cup-podium.

De best poker apps op Apple

Duik in de wereld van best poker apps op Apple met onze gedetailleerde gids, waarin de beste opties worden uitgelicht. Van essentiële functies tot gebruiksvriendelijke interfaces, wij hebben alles voor je op een rijtje gezet.

De beste poker apps op Apple

De populariteit van poker apps blijft elk jaar groeien. Met zo veel opties om uit te kiezen, is het vinden van de beste pokerapp die is afgestemd op jouw spelvoorkeuren de sleutel tot een optimale ervaring. Dit overzicht behandelt de beste pokerapps voor Apple-apparaten in 2024 om je te helpen beslissen.

Overzicht van de best poker apps voor Apple

Er zijn veel pokerapps beschikbaar voor Apple-apparaten, zowel voor de iPhone als de iPad. Sommige online poker nederland apps bieden de mogelijkheid om te spelen met echt geld, terwijl andere zich focussen op spelen met speelgeld:

  • Governor of Poker 3

  • Appeak Poker

  • Poker Heat

  • Poker Time

  • Zynga Poker

Hier is een overzicht van enkele van de best poker apps voor Apple.

5. Governor of Poker 3
Belangrijkste functies: Solo en multiplayer, casual en pro modi, rijk thema
Gebruikerservaring: 4,8/5 sterren op meer dan 51.300 App Store-beoordelingen

Governor of Poker 3 is de nieuwste versie van de populaire serie en neemt spelers mee naar de westerse saloons en spoorwegen van Texas rond 1870. Youda Games behoudt de basismechanismen die de vorige titels tot een hit maakten en breidt tegelijkertijd uit naar nieuwe pokerspellen.

4. Appeak Poker
Belangrijkste functies
: Vloeiende animaties, levendige kunststijl, sociale integratie
Gebruikerservaring: 4,5/5 op meer dan 275.500 beoordelingen

Wie op zoek is naar een pokerapp die entertainment combineert met diepgang, moet inzetten op Appeak. Het heeft de animatie en verrassing van console online poker nederland echt geld adaptaties met behoud van legitieme gameplay. Qua entertainmentwaarde is het een van de beste poker apps.

3. Poker Heat
Belangrijkste functies
: gepolijste console-visuals, power-up kaarten veranderen de dynamiek van de gameplay
Gebruikerservaring: 4.7 waardering over 170.000+ beoordelingen

Poker Heat onderscheidt zich door een verfijnde presentatie die lijkt op pokerbewerkingen voor consoles, iets wat de meeste populaire poker apps missen. Strakke omgevingen en vloeiende animaties versterken de traditionele Texas Hold 'Em-actie. Het bevat ook begeerde gameplay-extra's zoals power-upkaarten voor extra dimensie, een feature die je zelden ziet bij andere top online poker nederland apps.

2. Poker Time
Belangrijkste functies: persistente clubs voor teamgebaseerde gameplay, spelersprofielen en wereldwijde klassementen
Gebruikerservaring: 4.5 waardering over 127.000 beoordelingen

Poker Time onderscheidt zich door de nadruk te leggen op robuuste sociale functionaliteit naast de beproefde Texas Hold 'Em-gameplay. Spelers kunnen clubs oprichten of lid worden om het tegen rivalen op te nemen in teamcompetities met dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse tijdsbestekken.

Voor degenen die de voorkeur geven aan een gemeenschapsgevoel in hun pokerspel, levert Poker Time op dat gebied meer dan de meeste best poker apps.  Je kunt ook terecht bij de vele Nederlandse online casino's om gratis poker te spelen - kijk daarvoor op sites als https://nlcasinospot.nl/.

1. Zynga Poker
Belangrijkste functies: regelmatige thema-evenementen en toernooien, verzameling aanpassingsitems
Gebruikerservaring: 4,7 waardering over 21 miljoen+ beoordelingen

Als een van de oudste en populairste pokerapps heeft Zynga Poker een sterke naamsbekendheid, zelfs onder casual spelers. Hoewel het niet zo veel mogelijkheden biedt als nieuwere rivalen onder de best poker apps, biedt het bekende Texas Hold 'Em actie door middel van bekwame visuals en gestroomlijnde tools.


Conclusion

De best poker apps voor iPhone en iPad blinken uit door gepolijste presentaties, ondersteuning voor meerdere spelers en lonende progressie. Populaire opties zijn Governor of Poker 3 voor het Wilde Westen-thema, Appeak Poker voor een sociale ervaring, Poker Heat om prijzengeld te winnen, Poker Time om live tegen echte tegenstanders te spelen en Zynga Poker als een van de meest bekende sociale poker apps.

FAQ

Zijn deze poker apps compatibel met alle Apple apparaten?

De meeste aanbevolen poker apps zijn geoptimaliseerd voor een groot aantal Apple apparaten, waaronder iPhones en iPads. Het is echter essentieel om te controleren of de app compatibel is met jouw specifieke apparaat.

Hoe veilig zijn transacties op deze best poker apps?

Veiligheid is een topprioriteit voor gerenommeerde poker apps. Ze maken gebruik van geavanceerde coderingstechnologieën om de vertrouwelijkheid en veiligheid van je transacties te garanderen.

Kan ik poker voor echt geld spelen op deze best poker apps?

Ja, met veel van de uitgelichte apps kunnen spelers meedoen aan pokerspellen voor echt geld. Het is echter cruciaal om de lokale regelgeving en leeftijdsbeperkingen in acht te nemen.

'Veroordeelde oud-Ajacied Quincy Promes krijgt eigen dramaserie'

Producenten Horizon Film en Lusus zijn bezig met het ontwikkelen van een dramaserie over het leven van de veroordeelde voetballer Quincy Promes, dat meldt Nu.nl. De serie zal 'Quincy: Leven als een baller' gaan heten. De opnames staan voor begin 2025 op de planning. Zo meldt AT5. 

De miniserie is geïnspireerd op het roerige leven van de 32-jarige Promes. Volgens Nu.nl volgt de serie de voetballer door verschillende fasen van zijn leven: van zijn terugkeer bij Ajax na internationale avonturen tot zijn betrokkenheid bij criminele activiteiten. De dramaserie zou een combinatie worden van feiten en fictieve elementen. 

Promes speelt op dit moment in Rusland bij Spartak Moskou. Eerder speelde hij bij Ajax, FC Twente, Sevilla en Go Ahead Eagles. De aanvaller debuteerde in 2014 in het Nederlands elftal. In 2021 speelde hij op het EK zijn vijftigste en laatste interland. 

6 jaar cel
Vorige week woensdag heeft de rechtbank Promes veroordeeld tot 6 jaar cel voor zijn rol bij de invoer van twee partijen cocaïne. Medeverdachte Marylio V. kreeg dezelfde straf.

In het begin van 2020 zouden de twee neven via de haven van Antwerpen twee partijen drugs hebben ingevoerd. De eerste partij, verstopt in een container met zakken zout, werd nooit gevonden. De tweede partij werd wel onderschept.

Afgelopen donderdag werd bekend dat het Openbaar Ministerie (OM) beslag heeft gelegd op negen panden van de oud-Ajacied. De bewoners mogen hier wel blijven wonen, maar de huizen mogen niet worden verkocht. Daarmee wil het OM voorkomen dat Promes zijn huizen verkoopt en daarmee het gemoeide geld wegsluist. 

Neersteken neef
In juni vorig jaar werd de voetballer ook veroordeeld tot anderhalf jaar cel voor zware mishandeling. In 2020 stak hij zijn eigen neef tijdens een ruzie op een familiefeest in Abcoude in het been. Een pees in de knie van het slachtoffer werd bij de steekpartij volledig doorgesneden. Naast zijn celstraf moest Promes zijn neef een schadevergoeding van 7000 euro betalen. 

Ondanks dat Promes is veroordeeld voor beide strafzaken, heeft dit tot nu toe geen directe gevolgen omdat de voetballer op dit moment in Rusland verblijft. Wanneer de voetballer terugkeert naar Nederland zal hij direct worden gearresteerd.

Obvion mag hypothecaire lening opeisen na verhuur zonder toestemming

Hypotheekverschaffer Obvion mag van het hof Arnhem-Leeuwarden de woning van een echtpaar in Arnhem in het openbaar verkopen. Het echtpaar verhuurt namelijk kamers in de woning zonder toestemming van Obvion.

Het echtpaar vond dat Obvion geen redelijk belang heeft bij openbare verkoop, omdat zij hun hypotheek betaalden en Obvion volgens hen geen last heeft van de kamerverhuur.

Geen toestemming
Volgens de hypotheekvoorwaarden mag alleen verhuurd worden als Obvion daar toestemming voor geeft. Het echtpaar heeft die toestemming niet gevraagd en dus ook niet gekregen. Obvion heeft duidelijk gemaakt waarom zij dit niet toestaat. Er gelden andere voorwaarden (bijvoorbeeld wat betreft de inkomenstoets) en rentetarieven in geval van een hypotheeklening voor een woning waarin wel kamers mogen worden verhuurd. 

Recht op verkoop woning
In de procedure is duidelijk geworden dat het echtpaar de hypotheek maandelijks niet kan betalen als de huurinkomsten wegvallen. Bovendien heeft het echtpaar Obvion onvoldoende op de hoogte gehouden over hun financiële toestand. Obvion heeft het echtpaar tijdig gewaarschuwd en heeft hun een redelijke termijn gegund om alsnog hun verplichtingen na te komen. Onder deze omstandigheden mag Obvion volgens het hof haar recht uitoefenen om de woning openbaar te verkopen

De beste gokkers aller tijden

Er zijn veel redenen om te gokken in een online casino, afgezien van de spanning van potentiële winsten. Voor sommigen gaat het om de positieve ervaring van het spelen van hun favoriete online casinospellen of om de opwinding en het plezier van het ontdekken van een nieuwe titel. Voor anderen is het het comfort om terug te keren naar een oude favoriet of de opluchting om de problemen van de buitenwereld uit te schakelen en te genieten van een uur of twee online plezier. Je kunt tijdens het spelen natuurlijk niet alleen maar winnen. Verliezen hoort bij gokken, al deden de volgende gokkers dit verrassend weinig. 

Phil Hellmuth

Ongetwijfeld is een van de beste gokkers ter wereld, Phil Hellmuth, bijgenaamd de “Poker Brat”, een begrip geworden voor pokerliefhebbers. Hoewel hij algemeen bekend staat om zijn agressieve speelstijl en soms twijfelachtige casinotafeletiquette, is hij ook een pokertoernooimeester en het valt niet te ontkennen dat hij een van de beste professionele gokkers van de moderne tijd is. Hij heeft 15 World Series of Poker (WSOP) bracelets gewonnen, en zijn successen hebben ertoe geleid dat hij het pokerstrategieboek 'Play Poker Like the Pros' heeft geschreven. Als je erover denkt om met het kaartspel te beginnen of als je een regelmatige online pokerspeler bent: zijn boek geeft je een aantal interessante inzichten in de wereld van professioneel poker en geeft je inzicht in de basisbeginselen van het spel. 

Chris Moneymaker 

Hij is de winnaar van het Main Event van de World Series of Poker in 2003 – en hij heet toepasselijk Chris Moneymaker. Moneymaker schreef geschiedenis door de eerste speler te zijn die zijn deelname aan de WSOP won door online poker te spelen. Interessant is dat hij aan het WSOP Main Event van 2003 deelnam via een online satelliettoernooi van $ 39, wat naar verluidt een enorme toestroom van spelers naar online pokersites zou hebben geleid in wat bekend staat als de 'pokerboom'. Moneymaker heeft sindsdien zijn autobiografie geschreven: “Moneymaker: How an Amateur Poker Player Turned $40 into $2.5 Million at the World Series of Poker.” Moneymaker blijft vandaag de dag winsten behalen en heeft tijdens zijn carrière meer dan $3,5 miljoen gewonnen. 

Archie Karas 

Archie Karas, geboren als Anargyros Nicholas Karabourniotis in Griekenland in 1950, is waarschijnlijk de beroemdste gokker ter wereld met een ongekende hoeveelheid geluk. Karas arriveerde op 17-jarige leeftijd in de VS en werkte in een restaurant in Los Angeles, naast een bowlingbaan en een poolzaal. Al snel werd hij een ervaren poolspeler, met een uitzonderlijke handvaardigheid. Hoe is hij van een ervaren poolspeler uitgegroeid tot een van de beste gokkers uit de geschiedenis? Hij ontdekte dat hij meer van het winnen van weddenschappen hield dan van poolen en, op zoek naar nieuwe uitdagingen, probeerde hij zijn hand in de kaartspeelzaal op het terrein van de bowlingbaan. Hij had een natuurlijk vermogen om poker te spelen. Hij was niet alleen goed met de kaarten, maar had ook een aangeboren zelfvertrouwen en bravoure. Degenen die hem zagen spelen, zeiden dat hij een onverschrokken gokker was. 

Nick Dandolos

Een andere Grieks-Amerikaan die naam heeft gemaakt onder de high-roller-goklegendes is Nicholaos Andreas Dandolos. Kort nadat ‘Nick the Greek’ rond 1902 in Chicago aankwam, besloot hij gokker te worden. Door zijn natuurlijke vaardigheid in het spelen van kaarten en dobbelsteencasinospellen te combineren en tegelijkertijd andere spelers en verschillende technieken te bestuderen, werd hij een kracht waarmee rekening moest worden gehouden aan de casinotafels. Hij won zelfs zo vaak dat eigenaren van kaartclubs hem zelfs als werknemer probeerden te werven om hem van hun tafels weg te houden. Nick, ook een onverschrokken gokker, zette grote bedragen in op de worp van een dobbelsteenpokerspel, waarbij hij op één dag maar liefst $ 100.000 won of verloor (tegenwoordig ongeveer $ 6,5 miljoen waard). Hij werd al snel een legende in clubs in Chicago en in de VS.


Skiesters Gut-Behrami, Bassino en Venier pakken World Cup-zeges in Crans Montana

De beste alpineskiesters van de wereld hebben een fraai weekeinde achter de rug. Men kwam in actie in het Zwitserse Crans Montana, waar twee afdalingen en een super-G op het programma stonden, zowaar met uitstekende sneeuwomstandigheden.

Afdaling, wedstrijd één
Laura Pirovano uit Italië zette een prima run neer, maar zag kort daarna wel hoe de Oostenrijkse Cornelia Hütter er met 0,09 seconden onderdoor dook. Dat deed de Zwitserse Jasmine Flury snel daarna ook, maar Flury's landgenote Lara Gut-Behrami liet zien dat het nog harder kon: de Zwitserse dook met 0,21 seconden voorsprong naar de leiding en, uiteindelijk, de winst. Flury en Hütter deelden de tweede plek, Pirovano viel zo net naast het podium, vlak voor landgenotes Marta Bassino en Federica Brignone.

Afdaling, wedstrijd twee
Bassino mocht op dag twee als derde al naar beneden en deed dat ogenschijnlijk bijzonder goed. Dat bleek, want helemaal niemand wist echt in de buurt te komen bij de Italiaanse: alleen landgenote Brignone bleef met 0,54 seconden überhaupt binnen één seconde. De derde plek ging op 1,11 seconden naar Gut-Behrami, voor dé sensatie van het seizoen: Elvedina Muzaferija uit Bosnië & Herzegovina kwam nooit verder dan één veertiende en twee achttiende plekken, maar werd op 1,22 seconden ineens vierde.

Super-G
Brignone was met startnummer zes de eerste met een echt snelle tijd, maar de Oostenrijkse Stephanie Venier dook er gelijk vier honderdsten van een seconde onderdoor. Daarna kwamen er veel in de buurt, de hele top-10 zat uiteindelijk binnen een seconde, maar de tijden van Venier en Brignone bleven bovenaan staan. Bassino completeerde het podium op 0,15 seconden, voor de Française Romane Miradoli (+0,28), Hütter (+0,45) en Gut-Behrami (+0,46).

Merlier sprint naar winst in openingsrit UAE Tour

Tim Merlier heeft de openingsetappe in de UAE Tour gewonnen. In de massasprint was de Belgische sprinter duidelijk de snelste. Hij won voor de Nederlander Arvid de Kleijn en de Italiaan Jakub Mareczko en is ook de eerste leider in de UAE Tour.

De eerste rit in de UAE Tour was gemaakt voor de sprinters. Over voornamelijk vlakke wegen moesten de renners 141 kilometer afleggen. Vooraf werd er nog gewaarschuwd voor waaiers, maar die bleven uit en de sprinters konden zich opmaken voor de eerste van de massasprints in de UAE Tour.

In die sprint was er nog een grote valpartij, maar de meesten topsprinters konden de valpartij ontwijken. Fernando Gaviria zette zijn sprint vroeg in, zag al snel dat hij zijn sprint niet goed had getimed en werd door meerdere renners voorbij gesprint, onder wie Tim Merlier. De Belg van Soudal-QuickStep won met een fietslengte verschil voor Arvid de Kleijn en Jakub Mareczko. Fabio Jakobsen moest genoegen nemen met een vierde plaats.

Results powered by FirstCycling.com

OM brengt zaak agenten coronaprotest Malieveld aan bij Blauwe Kamer

Het Openbaar Ministerie zet de vervolging door van twee agenten voor mishandeling tijdens een coronademonstratie op het Malieveld op 14 maart 2021. De zaak was eerder al aangebracht voor de Haagse rechtbank, maar na aanvullend onderzoek zullen de agenten nu worden gedagvaard voor de zogenoemde Blauwe Kamer van de rechtbank Midden-Nederland.

Op 14 maart 2021 werd er op het Malieveld gedemonstreerd tegen de coronamaatregelen. Op bevel van de burgemeester werd de demonstratie ontbonden. De politie riep bij herhaling om dat de demonstranten zich van het Malieveld moesten verwijderen. De meeste demonstranten gaven daaraan geen gehoor. Daarop ging de politie over tot de gedwongen ontruiming van het Malieveld.

Het daarbij door de politie gebruikte geweld is volgens het Openbaar Ministerie voor het overgrote deel rechtmatig geweest. Maar één aanhouding, waarbij twee politiemensen betrokken waren, wil het OM aan de rechter voorleggen.

Blauwe Kamer
Het gaat om een hondengeleider die een man wilde aanhouden met inzet van zijn diensthond. Daarbij gebruikte hij ook zijn wapenstok. Een nabij gekomen ME'er gebruikte eveneens zijn wapenstok op de demonstrant die gevallen was en de politiehond bij de oren had gegrepen. De man liep verschillende verwondingen op waarvoor hij zich in het ziekenhuis heeft laten behandelen.

Volgens het OM was het geweld dat deze twee politiemensen toepasten niet proportioneel. Zij waren gedagvaard voor de rechtbank Den Haag, maar tegen die dagvaarding is door de advocaten een bezwaarschrift ingediend omdat zij nog onderzoekswensen hadden. Op 29 juni 2022 is dat bezwaarschrift door de rechtbank behandeld en gegrond verklaard. Daarop zijn eerst de onderzoekshandelingen verricht (getuigenverhoren).

In de tussenliggende periode is de wetgeving veranderd en moeten agenten voor de speciale Blauwe Kamer bij de rechtbank Midden-Nederland worden vervolgd. Daar zal de zaak nu voor zitting worden gepland.

EU besluit tot militaire inzet in de Rode Zee

De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-landen hebben besloten een nieuwe militaire operatie te starten om de koopvaardij in het Midden-Oosten veilig te stellen. Dit werd door verschillende EU-diplomaten bevestigd aan persbureau dpa in Brussel.

Het plan voor Operatie Aspides omvat het sturen van Europese oorlogsschepen naar de Rode Zee en aangrenzende zeegebieden. Deze moeten de daar varende koopvaardijschepen beschermen tegen aanvallen van de militante islamistische Houthi’s uit Jemen. Door schepen te beschieten probeert de militie een einde maken aan de Israëlische aanvallen in de Gazastrook. 

Riskant
Omdat de Houthi’s in het verleden ook oorlogsschepen hebben aangevallen, wordt Operatie ‘Aspides’ als relatief riskant beschouwd.


Von der Leyen stelt zich kandidaat voor tweede ambtstermijn

Ursula von der Leyen mikt op een tweede termijn als voorzitter van de Europese Commissie. Het federale bestuur van de CDU nomineerde haar begin juni uniniem als favoriet voor de Europese verkiezingen. De kans is groot dat zij voorzitter kan blijven.

CDU-leider Friedrich Merz bevestigde dit op een gezamenlijke persconferentie in Berlijn. Von der Leyen had zich eerder bereid verklaard zich kandidaat te stellen voor een tweede ambtstermijn.

Merz benadrukte dat het de verdienste van Von der Leyen is dat Europa eensgezind bleef tijdens de ingewikkelde jaren van de coronapandemie. Ze heeft een goede reputatie in de lidstaten en ver daarbuiten. De centrale boodschap voor de Europese verkiezingen is het waarborgen van veiligheid en welvaart in de komende jaren.

Von der Leyen was in 2019 niet de eerste keuze
De functie van voorzitter van de Europese Commissie moet na de Europese verkiezingen in juni worden ingevuld. In de regel wordt een kandidaat uit de Europese partijfamilie benoemd die het beste presteert bij de Europese verkiezingen. De EVP loopt tot nu toe duidelijk voorop in onderzoeken. De kans is dus groot dat Von der Leyen voorzitter kan blijven.

De CDU-politicus werd verrassend genoeg voorzitter van de Commissie in 2019. Aanvankelijk claimde de toenmalige topkandidaat van de EVP, Manfred Weber (CSU), de post. Maar het mislukte, vooral door het verzet van de Franse president Emmanuel Macron. Er volgde een patstelling die dagen duurde voordat de staatshoofden en regeringsleiders van de EU het eens konden worden over Von der Leyen. Ze werd slechts ternauwernood bevestigd door het EU-Parlement, maar in de toppositie verwierf ze vervolgens een reputatie als bekwaam manager van de gigantische Brusselse autoriteit.

Als voorzitter van de Europese Commissie heeft Von der Leyen de leiding over ongeveer 32.000 medewerkers die onder meer voorstellen doen voor nieuwe EU-wetten en toezicht houden op de naleving van de Europese Verdragen. De 65-jarige zit ook als EU-vertegenwoordiger aan tafel op vrijwel alle grote internationale topconferenties zoals de G7 of de G20. Het Amerikaanse tijdschrift ‘Forbes’ noemde Von der Leyen onlangs de ‘machtigste vrouw ter wereld’.

Europese Commissie start procedure tegen Tiktok

De Europese Commissie is een formele procedure gestart tegen het online platform Tiktok.

Volgens EU-commissaris Breton bestaat het vermoeden dat Tiktok zijn verplichtingen om minderjarigen te beschermen niet nakomt. De EU beschuldigt het videoplatform onder meer van een verslavende opzet en het achterwege laten van leeftijdsverificatie. Breton legde uit dat Tiktok een groot bereik heeft en veel gebruikers zodat het cruciaal is om minderjarigen in bescherming te nemen.

De aanleiding van de procedure is de zogenaamde 'Digital Services Act' van de EU – deze stelt strengere eisen aan online aanbieders, zoals bijvoorbeeld meer bescherming van minderjarigen.

Vorig jaar had de EU Tiktok al een miljoenenboete opgelegd wegens schending van de Europese gegevensbescherming.

Projectprocedure nieuwe kerncentrales van start

Vanaf 23 februari start het voornemen voor de nieuwbouw van 2 kerncentrales en het voorstel voor participatie. Dit is de eerste stap van de projectprocedure om tot een definitieve locatiekeuze te komen. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat nodigt geïnteresseerden tussen 23 februari en 4 april uit om mee te denken over het onderzoek voor de bouw van de 2 nieuwe kerncentrales.

Onderzoek
Bedrijven, maatschappelijke organisaties, medeoverheden en iedereen die dat wil, kan meedenken over de te onderzoeken locaties en omgevingseffecten voor de bouw van 2 nieuwe kerncentrales. Als de ideeën voldoen aan de randvoorwaarden die beschreven staan in het voornemen, zal het ministerie in de volgende stap van de projectprocedure onderzoeken of deze locaties potentieel geschikt zijn. De bestaande ‘waarborglocaties’ worden in ieder geval onderzocht. Dit zijn Borssele/Vlissingen (het Sloegebied), en Maasvlakte I (de haven van Rotterdam).

Naast het voornemen voor de nieuwbouw wordt ook een voorstel voor participatie gepubliceerd, waarin het ministerie beschrijft hoe zij geïnteresseerden en omwonenden in de toekomst zal betrekken bij de projectprocedure. Geïnteresseerden kunnen hierbij aangeven op welke manieren zij bij de volgende stappen betrokken willen worden.

Projectprocedure
Het ‘voornemen en voorstel voor participatie’ is een formeel onderdeel van de projectprocedure voor projecten van nationaal belang. Op basis van een zorgvuldige procedure zal het kabinet in 2025 een definitief besluit over de locatie nemen. De projectprocedure is een van de 4 werksporen die nodig zijn om een definitief besluit te nemen en de aanbesteding te starten. Eerder zijn de eerste technische haalbaarheidsstudies, marktconsultatie en eerste stappen voor het Rijk-Regiopakket gestart.

Reageren en meer informatie
Reageren kan vanaf 23 februari tot en met 4 april 2024 via www.rvo.nl/nieuwbouw-kerncentrales.

Ook in VS rellen bij Eritrees cultureel evenement

De politie in Charlotte, de grootste stad van de staat North Carolina, heeft er afgelopen zaterdag gedurende tien uur hun handen vol gehad aan rellen bij 'een Eritrees cultureel evenement' onder controle te brengen. Daarbij zijn onder agenten en betogers meerdere gewonden gevallen. Plaatselijke media berichtten dat een grote groep betogers tegen het evenement weigerden gehoor te geven aan het bevel van de politie te vertrekken.

12 jaar cel en tbs voor poging wurging en verkrachten vrouw(70) en bezit kinderporno

De rechtbank Overijssel veroordeelt een 39-jarige man tot een gevangenisstraf van 12 jaar en tbs met dwangverpleging voor poging doodslag, verkrachting, diefstal en het bezit van kinderporno. De man probeerde een 70-jarige vrouw uit  Zwolle te wurgen, waarbij hij haar ook verkrachtte  en hij had kinderporno in zijn bezit. Naast de gevangenisstraf en tbs-maatregel moet de man ruim 43.000 euro schadevergoeding betalen.

Zwaar toegetakeld
De 70-jarige vrouw wandelde in de vroege ochtend van 2 april 2023 vanaf haar woning naar het verpleeghuis waar haar man verbleef. Onderweg werd zij door de 39-jarige man van achteren aangevallen en heeft hij haar geprobeerd te wurgen. Ze raakte meerdere keren bewusteloos en liep onder meer kneuzingen, schaafwonden en gebroken ribben op. Ook heeft hij haar verkracht en van haar spullen beroofd waarna zij zwaar toegetakeld in de bosjes is achtergelaten. De wijze waarop de man handelde was niet alleen zeer pijnlijk, maar ook beangstigend en mensonterend voor de vrouw. Dankzij een voorbijganger kwam de politie ter plaatse, en heeft zij het overleefd. De gebeurtenis heeft niet alleen in haar leven, maar ook in dat van haar naasten diepe sporen achtergelaten.

Bezit kinderporno
Daarnaast heeft de man zich ook schuldig gemaakt aan het bezit van kinderporno. Op gegevensdragers van de man zijn in totaal 493 kinderpornografische afbeeldingen aangetroffen, waaronder waaronder een screenshot van een videogesprek tussen de man en een 11-jarig meisje dat hij seksuele gedragingen liet verrichten en foto's van baby's en peuters.

Naast een forse gevangenisstraf is vanwege een aanwezig zijnde stoornis en gevaar voor het opnieuw plegen van strafbare feiten ook de tbs met dwangverpleging opgelegd door de rechtbank.

De 'gouden muiltjes' van Trump

De dag nadat  hij een boete van bijna een half miljard dollar om zijn oren kreeg was Trump al weer druk doende om op de Sneaker Con zijn merchandise, te koop op Gettrumpsneakers.com, onder de aandacht te brengen. Met de glimmende gouden 'Never surrender' sneakers in een gelimiteerde oplage voor $399 en 'Victory47' cologne voor $99 kun je je voor een koopje in de Trumpwereld begeven. Niet iedere bezoeker van Sneaker Con was gecharmeerd van Trump, en maakte dat ook kenbaar.

Judoka Steenhuis wint Grand Slam-titel Baku, brons voor Korrel, Spijkers en Snippe

In het Azerbeidzjaanse Baku is het tweede Grand Slam-toernooi van het judoseizoen afgesloten. De zwaardere gewichten verliepen uitstekend voor Nederland, met op de slotdag één gouden en drie bronzen medailles.

Vrouwen -78kg
Guusje Steenhuis schopte het knap tot de finale en daarin wist ze zelfs de titel te pakken: met een fraaie sweep schoffelde ze Yuliia Kurchenko uit Oekraïne in de golden score onderuit voor een ippon. Yelyzaveta Lytvynenko uit Oekraïne won brons na een zege op de Sloveense Metka Lobnik, terwijl Anna Monta Olek uit Duitsland het andere bronzen gevecht won van de Poolse Beata Pacut-Kloczko.

Vrouwen +78kg
De Russische Elis Startseva schakelde twee Nederlandse judoka's uit: Karen Stevenson verloor in de tweede ronde, Marit Kamps in de kwartfinales. Laatstgenoemde mocht wel vechten voor brons en na een houdgreep op Milica Zabic uit Servië pakte ze die medaille. Startseva ging er in de halve finales uit tegen Romane Dick uit Frankrijk, maar won wel brons door in de laatste seconden van de Duitse Renee Lucht te winnen. Dicko won vervolgens de finale van de Italiaanse Asya Tavano.

Mannen -90kg
Noël van 't End verloor in de kwartfinales van thuisfavoriet Murad Fatiyev en ging in de herkansingen onderuit tegen diens landgenoot Vugar Talibov. Fatiyev haalde de finale en na vier zeges op straffen boekte hij daarin eindelijk een zege met een fraaie techniek: diep in de golden score legde hij de Hongaar Krisztian Toth op de rug. Talibov won de strijd om brons van de Fransman Alexis Mathieu, terwijl de Bulgaar Ivaylo Ivanov de andere bronzen strijd won van Ivan Felipe Silva uit Cuba.

Mannen -100kg
In de halve finales dolf Michael Korrel het onderspit tegen Piotr Kuczera uit Polen, maar hij pakte vervolgens wel brons met een zege op de Kazach Islam Bozbayev. In een Russisch onderonsje om het andere brons won Niiaz Bilalov van Mukhamed-Ali Mataev, waarna Kuczera in de finale vol op de rug gegooid werd door de Georgiër Ilia Sulamanidze: ippon.

Mannen +100kg
Jelle Snippe verloor in de halve finale van Dzhamal Gamzatkhanov uit Azerbeidzjan, nadat hij in de kwartfinales nog van landgenoot Jur Spijkers won. Snippe pakte vervolgens brons na een mooie counter op de Sloveen Enej Marinic, terwijl Spijkers met twee fraaie scores brons pakte tegen de Oezbeek Utkirbek Turoboyev. In de finale werd het toernooi afgesloten met een prachtige ippon van de Rus Valeriy Endovitskiy op thuisfavoriet Gamzatkhanov.

Beune rijdt naar WK-brons op 1500m, Stolz oppermachtig; zilver voor Nuis

In Calgary is zondagavond het wereldkampioenschap afstanden afgesloten. De 1500 meters sloten het kampioenschap af, waarmee de kalender nu bijna afgelopen is voor dit seizoen: begin maart staan de WK's allround en sprint in Inzell nog op het programma.

Vrouwen
De eerste echt goede tijd werd neergezet door Ayano Sato uit Japan, die in 1:53,29 minuten finishte. Een rit later dook verdedigend wereldkampioene Antoinette Rijpma-De Jong er met 1:53,27 nét onderdoor, maar de voorlaatste rit was een klasse apart: Miho Takagi reed met een geweldige race naar 1:52,29 minuten en in het kielzog van de Japanse ging haar Chinese teamgenote Han Mei mee naar 1:52,72. Joy Beune had de gouden vijf kilometer nog in de benen, maar reed desondanks een toprit en snelde in 1:52,91 naar brons. Rijpma-De Jong werd zo vierde, Marijke Groenewoud's 1:54,59 was goed voor plek acht.

Mannen
Daniele di Stefano reed al vroeg een dik PR met 1:43,99 en die tijd bleek goed voor een knappe vijfde plek. Kjeld Nuis ging met een fraai ingedeelde race een klap harder: 1:42,66 minuten. Uiteraard was dat bij lange na niet genoeg om de Amerikaanse topfavoriet Jordan Stolz te verslaan, de tienersensatie snelde naar 1:41,44 en pakte zo net als vorig jaar de wereldtitels op de 500, 1000 en 1500 meter. In het kielzog van Stolz ging de Noor Peder Kongshaug mee naar 1:42,66 minuten, op zes duizendsten van een seconde kwam hij achter Nuis terecht, wat de Europees kampioen wel brons opleverde. Wesly Dijs eindigde met 1:44,02 als zesde, voor een moegestreden Patrick Roest zat er na de tien kilometer niet meer in dan plek dertien in 1:44,59.

Shorttracksters winnen weer in World Cup-, 1-2'tje Velzeboer en Poutsma op 500m

In het Poolse Gdansk is zondag het World Cup-seizoen voor de shorttrackers afgesloten. Net als zaterdag stond er een 500 meter op het programma, met dit keer ook de 1000 meters en de aflossingsfinales, met weer het nodige Nederlandse succes.

1000m mannen
Friso Emons pakte de winst in de B-finale, waarin Daan Kos als vierde finishte - Bram Steenaart ging er in de herkansingen uit. Drie Zuid-Koreanen schopten het tot de finale, waarin Park Ji-won na een mooie strijd de rapste was, voor Kim Gun-woo. De Japanner Kosei Hayashi voorkwam een 'sweep', hij kaapte net de derde plek weg.

1000m vrouwen
Suzanne Schulting, gevallen in de halve finales, Michelle Velzeboer en Diede van Oorschot moesten het allemaal doen met een optreden in de B-finale, waarin ze een 1-2-3'tje pakten. In de finale ging het tussen Hanne Desmet uit België en de Amerikaanse Kristen Santos-Griswold, waarbij Desmet onderuit ging. Santos-Griswold maakte het af, voor de Zuid-Koreaanse Kim Gil-li en landgenote Corinne Stoddard.

500m mannen 2
Nadat Kay Huisman en Itzhak de Laat in de voorrondes sneuvelden, schopte Teun Boer het knap tot de A-finale. Daarin was de Canadees Steven Dubois oppermachtig, hij finishte voor landgenoot Felix Roussel en de Kazach Denis Nikisha. Roussel kreeg echter een straf voor een beuk tegen Michal Niewinski, waardoor plek drie naar de Pool ging, met Boer op de vierde plaats.

500m vrouwen 2
Yara van Kerkhof leek de B-finale te winnen, tot ze met de Amerikaanse Julie Letai onderuit ging. Selma Poutsma en Xandra Velzeboer stonden in de grote finale, waarin Poutsma domineerde...tot Velzeboer in de laatste ronde buitenom kwam en de winst pakte. Poutsma werd tweede, de Zuid-Koreaanse Shim Suk-hee completeerde het podium.

Aflossing vrouwen
Selma Poutsma, Suzanne Schulting, Michelle Velzeboer en Xandra Velzeboer vochten een mooie strijd uit met Kim Gil-li, Lee So-yeon, Seo Whi-min en Shim Suk-hee uit Zuid-Korea en wisten die uiteindelijk nipt te winnen. Canada finishte als derde, maar kreeg een straf wegens het veroorzaken van een valpartij voor de Amerikanen, die met Julie Letai, Kristen Santos-Griswold, Corinne Stoddard en Una Willhoite zo plek drie pakten.

Aflossing mannen
Canada domineerde vrijwel van start tot finish en pakte de winst met Pascal Dion, Steven Dubois, Jordan Pierre-Gilles en Felix Roussel. Jang Sung-woo, Kim Gun-woo, Kim Tae-sung en Park Ji-won pakten plek twee namens Zuid-Korea, voor de Japanse ploeg met Kosei Hayashi, Shogo Miyata, Keita Watanabe en Hiroki Yokoyama. Nederland ging er in de halve finales uit en moest het doen met een optreden in de B-finale, waar ze wel ruimschoots de winst pakten.

World Cup-klassementen
Het eindklassement bij de vrouwen werd gewonnen door Kim Gil-li, vlak voor Kristen Santos-Griswold en met Xandra Velzeboer op plek drie. Velzeboer en Selma Poutsma eindigden als eerste en tweede op de 500 meter, terwijl de Nederlandse vrouwen het estafetteklassement wonnen met vijf zeges in zes wedstrijden.

Bij de mannen pakte Park Ji-won de eindzege, nét voor Steven Dubois - Jens van 't Wout, die bij de laatste twee World Cups wegens een blessure afwezig was, eindigde op plek dertien als beste Nederlander.

FOK! Wat een weer: motregen

winterbanner

Goede morgen!

Vanochtend valt er plaatselijk af en toe wat lichte regen of motregen. Er is vrij veel bewolking, maar mogelijk breekt af en toe de zon even door. De wind komt uit het zuidwesten en is matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig.

Vanmiddag is het bewolkt met af en toe regen, vooral later in de middag. De middagtemperatuur ligt rond 10°C. De wind komt uit het westen en is matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig.

Vanavond is het eerst bewolkt en valt in het oosten nog af en toe regen. In het westen klaart het op. De wind komt uit noordwest en is matig, aan de kust en op het IJsselmeer eerst vrij krachtig.

Komende nacht is het vrijwel overal droog. De minimumtemperatuur ligt tussen 7°C aan de kust en 3°C plaatselijk in het oosten. Landinwaarts is er weinig wind, aan de kust staat een matige wind uit het westen.

Tot morgen!

                   

Vandaag minder regen, we noemen het motregen (Foto: Pixabay)
Vandaag minder regen, we noemen het motregen (Foto: Pixabay)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Random Pics van de Dag #1193

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1269
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
©FOK.nl e.a.