Hoge Raad: levenslange celstraf Willem Holleeder definitief

De strafzaak tegen Willem Holleeder hoeft niet opnieuw, dat oordeelt de Hoge Raad. De Amsterdamse crimineel moet met die beslissing de rest van zijn leven achter tralies doorbrengen. Holleeder werd in juni 2022 door het Gerechtshof in Amsterdam veroordeeld voor het geven van vijf moordopdrachten. Hij ging gelijk in cassatie, maar vangt nu bot bij de hoogste strafrechter van het land. 

'De Neus' zit momenteel al tien jaar vast in de extra beveiligde inrichting in Vught. Hij zat al meerdere straffen uit maar stond nog terecht voor het geven van vijf moordopdrachten, waarbij zes mensen om het leven kwamen. Het gaat om de moorden op Cor van Hout (2003), Willem Endstra (2004), John Mieremet (2005), Kees Houtman (2005) en Thomas van der Bijl (2006). Bij de moord op Cor van Hout raakte ook Robert Ter Haak dodelijk gewond.

'Pisbak'
Tweemaal werd Holleeder al veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf, hij zou de opdracht hebben gegeven de mannen te vermoorden. Het laatste oordeel, dat van het Gerechtshof in Amsterdam, was  juni 2022.  

"Het hof vindt dat het zeer omvangrijke dossier tegen Holleeder veel bewijs bevat dat zijn schuld aantoont. Dat bewijs bestaat onder meer uit verklaringen van veel getuigen. Ook zijn de geluidsopnamen belangrijk waarin Holleeder, zonder dat hij wist dat hij werd opgenomen, een deel van de feiten bekent", aldus het hof vorig jaar. Holleeder ging direct in cassatie. 'Pisbak', zei hij toen hij door de deur naar het cellenblok verdween.