Nieuwe Argentijnse president Milei zet het mes in wet- en regelgeving

De nieuwe president van Argentinië Milei zet zijn beloften om in daden. 's Avonds presenteerde hij de eerste onderdelen van zijn 'schoktherapie' voor de economie en de samenleving. Duizenden gingen de straat op om te protesteren.

"Argentijnen! Vandaag is een historische dag voor ons land," begon Javier Milei stipt om 21.00 uur lokale tijd in een toespraak die door alle staatsmedia werd uitgezonden. Omringd door de ministers van zijn regering, besteedde de nieuwe president van het land ongeveer vijf minuten aan het veroordelen van het socialisme als de wortel van alle kwaad. Het had Argentinië naar een "economische hel" geleid.

Milei illustreerde deze "hel" met historische en statistische gegevens, vooral de buitenlandse schuld en de snel stijgende inflatie, en las tenslotte 30 punten voor die een radicale verandering teweeg zouden moeten brengen en van Argentinië weer een "wereldmacht" zouden moeten maken.

Nieuw plan voor 'alle sectoren van de economie'
Daaronder zijn: intrekking van de huurwetten, afschaffing van industriële subsidies, vergemakkelijking van privatisering, omzetting van alle staatsbedrijven in naamloze vennootschappen om ze vervolgens te privatiseren, versoepeling van de brandveiligheidswetten, liberalisering van de wijnmarkt, openstelling van de internetmarkt voor bedrijven zoals Starlink van Elon Musk, die Milei tijdens de verkiezingscampagne had gesteund. En voetbalclubs moeten naamloze vennootschappen kunnen worden als ze dat willen.

Volgens Milei omvat zijn plan in totaal 300 punten die invloed hebben op alle gebieden van de economie. De lijst is "un bomaso" - een "enorm ding", zeiden journalisten, terwijl burgers spontaan met tinnen potten de straten van Buenos Aires opgingen.

Een symbolische dag
Het is een programma dat velen zullen verwelkomen, maar waar ook velen zullen zich tegen zullen verzetten, volgens de oppositie. Zij hadden opgeroepen tot demonstraties op 20 december, omdat Milei een zeer symbolische dag had gekozen voor zijn eerste toespraak als president.

In 2001 liepen protesten tegen het neoliberale economische beleid op 20 december uit op dodelijke rellen. Meer dan 30 mensen lieten hierbij het leven. Dit werd gevolgd door een enorme toename van armoede en een nationaal bankroet. Deze dag wordt elk jaar herdacht.

Maar dit jaar is alles anders, zegt politicologe Victoria Raidou van de burgerrechtenorganisatie Cells: "Het bijzondere aan dit jaar is dat de jonge Milei-regering heeft aangekondigd dat ze het grondrecht op vrijheid van demonstratie zal veranderen in een strafbaar feit."

De minister van Menselijk Kapitaal kondigde aan dat demonstraties alleen op de stoep zijn toegestaan zouden en dat iedereen die wegen blokkeert zwaar gestraft zou worden voor het hinderen van het wegverkeer. In de middag hielden de demonstraties zich grotendeels aan dat bevel. De sfeer bleef rustig. Waarschijnlijk ook omdat president Milei pas uren later zijn 300-puntenplan aankondigde.

Milei, die in november werd verkozen, beloofde het land een "schoktherapie" toen hij op 10 december aantrad. De 53-jarige politieke nieuweling heeft de leiding genomen over de op twee na grootste economie van Latijns-Amerika, midden in een ernstige economische crisis: de inflatie is opgelopen tot meer dan 160 procent en meer dan 40 procent van de bevolking leeft in armoede. De nieuwe regering heeft de nationale munt, de peso, al met meer dan 50% gedevalueerd. De eerste demonstraties tegen Milei vonden woensdag plaats in de hoofdstad Buenos Aires.