Geurstof in vrouwentranen vermindert agressie bij mannen

Er zit een stofje in de tranen van vrouwen die de gevoelens en het gedrag van mannen beïnvloedt. Het verlaagt de testosterongehaltes en de  agressie. Dit effect was al ontdekt bij muizen. Nu heeft een onderzoeksteam het ook bij mensen bevestigd.

Voor het onderzoek speelden zo'n dertig mannen een spel waarbij de tegenstander vals speelde. Dit zou agressie bij de mannen opwekken. Ze hadden de mogelijkheid om 'wraak' te nemen op hun tegenstander. De onderzoekers lieten de ene groep geagiteerde mannen aan vrouwentranen ruiken, de andere groep lieten ze aan zout water ruiken – zonder dat de mannen dit wisten. De groep die aan het traanvocht van vrouwen hadden geroken lieten bij ruim 40 procent een minder agressief spelgedrag zien. Ook een hersenscan toonde dit effect aan.

Waarschijnlijk hetzelfde effect op de tranen van kinderen
De onderzoekers concluderen dat tranen sociale chemosignalen bevatten. Ze vermoeden dat dit niet alleen geldt voor vrouwentranen, maar ook voor kindertranen. En de onderzoekers gaan er ook van uit dat het effect niet alleen bij mensen en muizen kan optreden, maar ook bij zoogdieren in het algemeen.

De tranen voor het experiment kwamen overigens van zes traandonoren. De onderzoekers kozen ze donoren die gemakkelijk konden huilen. De vrouwen keken vervolgens naar droevige films en vingen hun tranen op in een klein glazen flesje.