Oekraïense rechtbank doet eerste uitspraak over Maidan-doden 2013/2014

Een Oekraïense rechtbank heeft voor het eerst een vonnis uitgesproken over de dood van bijna vijftig demonstranten. Ze werden neergeschoten tijdens pro-westerse protesten op de Maidan in Kyiv in 2014. Een plaatsvervangend regimentscommandant van de speciale politieeenheid ‘Berkut’ werd veroordeeld tot levenslang in de gevangenis, zo meldden Oekraïense media. Tegen twee politieagenten zijn tot vijftien jaar gevangenisstraf veroordeeld.

De drie mannen zijn bij verstek veroordeeld omdat ze in 2019 bij een gevangenenruil aan de pro-Russische separatisten in Oekraïne zijn overgedragen en niet meer toegankelijk zijn voor de Oekraïense rechterlijke macht. De jury sprak twee andere verdachten vrij van betrokkenheid bij de dodelijke schietpartij. Het vonnis is nog niet juridisch bindend.

In de winter van 2013/2014 demonstreerden tienduizenden mensen bijna drie maanden lang in Kiev op Maidan, het Onafhankelijkheidsplein, tegen de pro-Russische president Viktor Janoekovitsj. De protesten werden gewelddadig en de staat ondernam geweld tegen de bevolking: tientallen demonstranten en zeventien politieagenten kwamen hierbij om. Na de val van Janoekovitsj in februari 2014 bezette en annexeerde Rusland het Zwarte Zee-schiereiland de Krim.