Glyfosaat: Europa verdeeld door 's werelds meest gebruikte pesticide

De Europese Commissie bereidt zich voor om de vergunning voor glyfosaat met nog eens tien jaar te verlengen, met een stemming gepland voor vandaag, 13 oktober, in Brussel.

De Europese Unie gaf in 2017 toestemming voor het gebruik van het pesticide glyfosaat voor een eerste periode van vijf jaar, en voor nog een jaar in december 2022.

Het besluit van Brussel om deze chemische stof groen licht te geven was gebaseerd op conclusies uit een rapport van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA), gepubliceerd in juli, waarin werd vastgesteld dat glyfosaat geen “kritisch punt van zorg” vormde. Maar deze resolutie heeft aanleiding gegeven tot debat en bezorgdheid binnen de EU-lidstaten.

Théo, een slachtoffer van de onkruidverdelger
In 2006 wist Sabine nog niet dat ze zwanger was terwijl ze glyfosaat gebruikte op haar werk. Het gebruik van dit krachtige herbicide veranderde haar leven drastisch.

"Elk jaar moest ik, als onderdeel van mijn werk als organisator van paardrijtochten, een onkruidverdelger op basis van glyfosaat gebruiken op onze manege. Het betreft een zanderig gebied van zo'n 700 vierkante meter. Enik was daar een aantal dagen mee bezig", vertelde Sabine Grataloup aan Euronews. "En dat was toen Théo in mijn buik zat. Het was in  het begin van mijn zwangerschap en dat is precies het moment waarop Théo's strottenhoofd, luchtpijp en slokdarm niet goed gevormd werden."

In 2018 klaagde Sabine Monsanto aan, de Amerikaanse agrochemische gigant die het pesticide verkocht. Het verband tussen glyfosaat en Theo's misvormingen werd erkend door een compensatiecommissie. Dit was de eerste keer in Frankrijk dat het herbicide officieel wordt erkend als mogelijke bron van geboorteafwijkingen.

Wat is glyfosaat?
Glyfosaat is een herbicide dat wereldwijd veel wordt gebruikt om onkruid te bestrijden. Het werd in de jaren 70 op de markt gebracht door Monsanto onder de handelsnaam Roundup, hoewel veel andere fabrikanten ook glyfosaat-gebaseerde formuleringen produceren.

De populariteit ervan is gebaseerd op zijn uitstekende effectiviteit in het bestrijden van onkruid, het gemak van gebruik en de relatief betaalbaarheid. De werking van glysofaat bestaat uit het remmen van een enzym dat essentieel is voor de groei van planten, wat leidt tot afsterven van de plant.

Echter, glyfosaat is inmiddels een zeer omstreden middel vanwege groeiende zorgen en bewijzen over de mogelijke impact op de menselijke gezondheid en het milieu. Volgens experts zou deze stof gemakkelijk vervangen kunnen worden. Maar Glyphosate EU, een organisatie die bedrijven verzamelt die voorstander zijn van het gebruik van het pesticide, is het daar niet mee eens.