Hond overleeft overdosis fentanyl, door snel optreden van zijn baas

Jippie

Een hondenbezitter uit Surrey, BC, hoopt dat zijn verhaal kan helpen levens van viervoeters te redden, nadat zijn hond ternauwernood aan een fatale overdosis opioïden ontsnapte. De close call kwam eerder deze maand, nadat Derek Thornton zijn achtjarige labrador Charlie meenam voor een late wandeling. Ongeveer een half uur nadat ze thuiskwamen, kwam Thorntons tienjarige zoon en vertelde hem dat Charlie zich vreemd gedroeg. 

“Zijn ogen waren open, terwijl hij leek te slapen. Zijn ogen waren troebel, knipperden een beetje, het zag er raar uit. Charlie reageerde niet op zijn naam, en zijn hoofd en zijn poot waren slap," aldus Thornton. 

De familie belde snel een plaatselijke dierenarts die tot laat open was en haastte Charlie om hulp. Toen hij bij de dierenarts aankwam, was de hartslag van de hond extreem laag en haalde het dier slechts drie keer adem per minuut.

De medewerkers van de dierenarts intubeerde Charlie en stabiliseerde hem, voordat ze naar een noodhospitaal voor huisdieren in Langley belden, die voorstelde om de hond  naloxone te geven.

Na één dosis naloxone steeg Charlie's ademhaling tot 20 per minuut, en na een tweede dosis kwam de hond overeind, zei Thornton. “De dokter in Langley bevestigde toen dat de hond opioïden binnen had gekregen, wat voor ons nogal een schok was”, zei hij.

“De dierenarts vermoedde fentanyl. Ze zeiden dat hij het waarschijnlijk gewoon ergens op de grond was tegengekomen, want hij is die avond met niets bijzonders in aanraking gekomen. Maar vergiftiging van huisdieren door opioïden schijnt vaker voor te komen."

Thornton gelooft dat zijn familie geluk heeft gehad omdat ze binnen 15 minuten een dierenarts konden bereiken die open was, en Charlie snel kon worden behandeld. 

Dr. Hanna Weitzenfeld, senior manager diergezondheid voor de BC SPCA, zei dat medicijnvergiftiging bij honden niet ongewoon is in British Columbia, nu er een opioïdencrisis gaande is. Hoewel ze geen aanwijzing heeft dat het nu vaker voorkomt, is het iets waar eigenaren van gezelschapsdieren rekening mee moeten houden.