EV dumpplaatsen in China

De beelden uit Hangzhou met honderden verlaten auto's zal iedereen inmiddels wel kennen. Er zijn echter nog meer van dit type verzamelingen verlaten auto's gevonden in China.

Bij andere steden, tenminste 6, zijn nog meer verzamelplaatsen van ongewenste volledig elektrische voertuigen (BEVs) ontstaan, hoewel er ook al weer enkele zijn opgeruimd. In Hangzhou staan sommige auto's al zo lang stil dat er planten uit groeien.

Bloomberg concludeert dat deze auto's waarschijnlijk zijn gedumpt toen de online taxidiensten waar ze toe behoorden failliet gingen. En mogelijk ook doordat ze snel verouderd raakten toen autofabrikanten steeds sneller nieuwe en betere BEVs lanceerden met een groter rijbereik.

De overheid gaf in het begin subsidies tot wel 60.000 yuan (ca. €7.500) per voertuig om de verkoop van elektrische auto's op gang te helpen. Autofabrikanten investeerden vervolgens in ride-hailing-startups om hun elektrische auto's te slijten. Het resultaat van excessieve investeringen in deze voertuigen is zichtbaar geworden in de enorme aantallen ongebruikte BEVs.