Druk op Meloni neemt toe door groeiende stroom migranten

De Italiaanse premier Giorgia Meloni kwam in oktober vorig jaar aan de macht en beloofde een stevigere aanpak van de immigratie. Maar haar inspanningen hebben tot nu toe nog niet tot minder migranten in Italië geleid.

Dit jaar zijn tot nu toe meer dan 100.000 migranten aan de Italiaanse kust aangekomen, volgens officiële gegevens die vandaag zijn bijgewerkt door het ministerie van Binnenlandse Zaken. Uit de gegevens blijkt dat tussen 1 januari 2023 en 16 augustus 101.386 migranten de Italiaanse kust hebben bereikt.

Dat is meer dan het dubbele van het aantal geregistreerde in dezelfde periode in 2022, en bijna het drievoudige van dat van 2021, toen 34.556 landingen werden geregistreerd.

Van degenen die dit jaar vanuit Noord-Afrika in Italië over het water zijn aangekomen, kwam het grootste percentage uit Guinee en Ivoorkust, gevolgd door Egypte en Tunesië.  Hiervan waren 10.286 niet-begeleide minderjarigen, een lager aantal dan de 14.044 vorig jaar.

De regering van de extreemrechtse premier Giorgia Meloni van Italië staat nu onder toenemende interne druk. Ze kwam in oktober 2022 aan de macht en beloofde een stevigere greep op immigratie, maar de omstandigheden op zee deze zomer lijken de oversteek van migranten te hebben versneld en de druk op de premier te hebben vergroot.

Ze heeft de hulp van de Europese Unie ingeroepen om een deal met Tunesië te sluiten in een poging de migrantenboten tegen te houden in ruil voor economische en andere soorten hulp. 

Volgens de Verenigde Naties zijn dit jaar naar schatting 2.175 mensen om het leven gekomen toen ze Europa over zee probeerden te bereiken.