Waterpolosters bereiken WK-finale en verzekeren zich van olympisch ticket

De Nederlandse waterpolosters hebben in het Japanse Fukuoka voor het eerst in acht jaar weer de WK-finale bereikt. In een spannende halve finale tegen Italië won het met 9-8 en door de zege plaatst Oranje zich ook voor de olympische spelen in Parijs. In de finale speelt Nederland tegen Spanje.

Italië had in de kwartfinale knap gewonnen van Verenigde Staten, die de laatste vier keer het WK hadden gewonnen. De Nederlandse waterpolosters waren dus gewaarschuwd en Oranje begon ook goed tegen Italië. Na de eerste periode stond het met 4-2 voor. Italië was in de tweede periode sterker en kwam iets terug, al was de stand bij rust nog altijd in het voordeel van Nederland (6-5).

In de derde periode was het verschil nooit groot tussen Oranje en Italië en was het na drie periodes spelen 8-7 in het voordeel van Nederland. Kitty Lynn Joustra zorgde vroeg in de vierde periode dat het verschil weer twee werd, maar nadat Italië twee minuten voor tijd de aansluitingstreffer had gemaakt werd het toch weer spannend in Japan. Oranje hield gelukkig stand en plaatst zich voor de zesde keer voor de WK-finale. Alleen in 1991 werd Nederland wereldkampioen.