Wetenschappers: toename hetere hittegolven door opwarming van de aarde

Volgens een nieuwe studie zouden de hittegolven van deze maand in Europa, China en Noord-Amerika vrijwel onmogelijk zijn geweest zonder klimaatverandering.

De temperaturen in delen van alle drie de regio's bereikten begin juli een temperatuur van 45 graden Celsius, waardoor er forse overlast ontstond en een ernstig gezondheidsrisico vormde.

Maar in het huidige warmere klimaat zijn volgens de wetenschappers van de World Weather Attribution (WWA) deze hoge temperaturen niet langer ongebruikelijk.

Hun bevindingen, die nog niet door vakgenoten zijn beoordeeld, toonden aan dat hittegolven zoals die van juli nu naar verwachting eens in de 15 jaar voorkomen in Noord-Amerika, eens in de 10 jaar in Europa en eens in de vijf jaar in China.

De wetenschappers waarschuwden dat als er een algehele opwarming van 2C wordt bereikt, gebeurtenissen zoals de huidige hittegolven nog vaker zullen voorkomen, en wel elke twee tot vijf jaar. Zonder de opwarming van de aarde zouden deze hoge temperaturen in Europa en Noord-Amerika bijna onmogelijk zijn geweest, terwijl de hittegolf in China slechts eens in de 250 jaar zou worden verwacht.

De WWA concludeerde verder dat het vrijkomen van koolstofdioxide in de atmosfeer door verbranding van fossiele brandstoffen de temperatuur van de hittegolven in juli verder liet stijgen. Zo was de Europese hittegolf 2,5C heter, de Noord-Amerikaanse hittegolf 2C heter en de Chinese hittegolf 1C heter vanwege de klimaatverandering.

"Het resultaat van deze attributiestudie is niet verrassend", zegt Friederike Otto, auteur van het rapport en hoofddocent klimaatwetenschap aan het Grantham Institute for Climate Change.

"De wereld is niet gestopt met het verbranden van fossiele brandstoffen, het klimaat blijft opwarmen en hittegolven worden steeds extremer. Zo simpel is het. Het is absoluut cruciaal dat regeringen tijdens de COP-klimaatconferentie van dit jaar de uitfasering van fossiele brandstoffen wettelijk vastleggen", voegde ze eraan toe.

Hoewel de volledige impact van de hittegolven van dit jaar nog enige tijd op zich zullen laten wachten, stierven er in de zomer van 2022 in Europa 61.000 mensen door hittegerelateerde oorzaken.