Verdachten aanslagen Brussel schuldig bevonden aan terroristische moord

Zes van de tien verdachten van de aanslagen in Brussel (2016) zijn schuldig bevonden aan terroristische moord, volgens een jury. Vier verdachten zijn volledig vrijgesproken.

Bij de aanslagen in Brussel in 2016 zijn er twee explosieven afgegaan op Brussels Airport (luchthaven Zaventem) en één in de metro bij station Maalbeek in het centrum. Hierbij zijn 32 mensen om het leven gekomen en raakten meer dan 340 mensen gewond.

De jury heeft om 19.00 uur haar oordeel bekendgemaakt. In totaal moest de jury over bijna 300 schuldvragen oordelen, die snel werden voorgelezen in de rechtbank. Dit zorgde in eerste instantie voor verwarring over welke verdachte aan welke aanklacht schuldig werd bevonden. De strafmaat wordt pas in september bepaald.

De twaalf juryleden hebben achttien dagen lang met elkaar beraadslaagd. Ze hebben in volledige afzondering geleefd, zonder tv en internet, om elke mogelijke invloed van buitenaf te voorkomen. Dat is het langste beraad ooit in België.

De verdachten kunnen een levenslange gevangenisstraf krijgen. De bekendste dader Salah Abdeslam is in Parijs al veroordeeld tot levenslang voor de aanslagen daar.