Zwemster Steenbergen 4e in WK-finale, WR na 14 jaar uit de boeken

Op de wereldkampioenschappen langebaanzwemmen in Fukuoka heeft Nederland op de vierde dag geen medailles kunnen veroveren. Wel werd er weer fel gestreden om de diverse wereldtitels, wat onder meer een prachtig nieuw wereldrecord opleverde.

800m vrije slag mannen, finale
De avond werd geopend met een op papier mooie finale, waarin dat helemaal waar werd gemaakt. De Australiër Sam Short, Ahmed Hafnaoui uit Tunesië en de Duitser Lukas Märtens streden baan na baan om de leiding, maar Märtens moest in de laatste honderd meter afhaken. Hafnaoui sloeg in de laatste baan op indrukwekkende wijze een gat en zwom naar het goud in 7:37,00 minuten, de derde tijd ooit. Short pakte in 7:37,76 het zilver, voor de sterk opkomende Amerikaan Bobby Finke (7:38,67).

200m vrije slag vrouwen, finale
Ook hier werd het een heerlijke strijd, waarin Ariarne Titmus er met de titel vandoor leek te gaan. De Australische werd in de laatste meters echter gepasseerd door landgenote Mollie O'Callaghan, die niet alleen het goud pakte, maar die met 1:52,85 minuten ook het uit 2009 stammende superpakkenwereldrecord van Federica Pellegrini uit de boeken zwom. Titmus wewrd in een eveneens geweldige 1:53,01 minuten wel tweede, brons was in een wereldjuniorenrecord van 1:53,65 voor de Canadese Summer McIntosh. Marrit Steenbergen zwom een uitstekende race en tikte in een dik persoonlijk record van 1:55,51 minuten aan als vijfde.

50m rugslag vrouwen, halve finales
Maaike de Waard ging met 28,03 seconden iets harder dan in de series, maar genoeg voor een finaleplek was het niet: twaalfde. Kira Toussaint stelde in de series flink teleur: met een matige 28,41 seconden kwam ze 's ochtends niet verder dan de 21e plek en dus geen halvefinaleplaats.

200m vlinderslag mannen, finale
Zwemfenomenaan Leon Marchand uit Frankrijk was ook op zijn andere liefde - na de wisselslag - ongenaakbaar: dé grote hoop voor Parijs 2024 zwom naar het goud in 1:52,43 minuten, alleen Kristof Milak en Michael Phelps waren ooit sneller. Het zilver ging in 1:53,62 minuten naar de Pool Krzysztof Chmielewski, die thuisfavoriet Tomoru Honda met vier honderdsten naar het brons verwees.

50m schoolslag mannen, finale
Qin Haiyang uit China ging voor zijn tweede wereldtitel en de winnaar van de dubbele afstand kreeg dat ook voor elkaar: goud in 26,29 seconden, voor de 26,59 van de Amerikaan Nic Fink. Voor China was er ook nog brons, dankzij Sun Jiajun (26,79).

4x100m wisselslag gemengd, finale
Van Nederland kon geen medaille verwacht worden, daarvoor was de overmacht van de top-3 te groot, maar Maaike de Waard, Arno Kamminga, Nyls Korstanje en Marrit Steenbergen deden het prima: vierde in 3:41,81 minuten. Het goud ging naar hét topland in het zwemmen van dit moment, China. Xu Jiayu, Qin Haiyang, Zhang Yufei en Cheng Yujie hadden 3:38,57 minuten nodig voor de finale en wonnen voor de 3:39,09 van Australië (Kaylee McKeown, Zac Stubblety-Cook, Matthew Temple en Shayna Jack) en de 3:40,19 van het Amerikaanse kwartet (Ryan Murphy, Nic Fink, Torri Huske en Kate Douglass).