Italianen woest over 'tien seconden' vrijspraak in aanrandingzaak

Er is ophef ontstaan op social media na een uitspraak van een Italiaanse rechtbank. Een 66-jarige conciërge werd beschuldigd van het betasten van een scholiere, maar de rechters spraken hem vrij omdat de betasting minder dan tien seconden duurde.

Het incident vond vorig jaar plaats op een middelbare school in Rome. Het zeventienjarige slachtoffer liep samen met een klasgenoot naar de les toen haar broek naar beneden werd getrokken en een hand zowel haar billen als haar ondergoed greep.

Volgens de studente duurde de aanranding ongeveer vijf tot tien seconden. Toen hij wegliep zou de conciërge hebben gezegd: “Schat, je weet dat ik een grapje maak”, volgens de BBC.

De studente stapte vervolgens naar de politie. De openbaar aanklager eiste een celstraf van 3,5 jaar voor de conciërge, maar de rechters besloten hem vrij te spreken. Volgens hen was er geen sprake van een misdaad omdat het incident minder dan tien seconden duurde.

Als gevolg hiervan zijn er veel video’s verschenen op sociale media waarin mensen hun afschuw uiten over deze uitspraak. In deze video’s zijn bekende en minder bekende Italianen te zien die zichzelf tien seconden betasten.