Tour: Etappe 13 - Een potentiële aanfluiting met aankomst bergop

De twaalfde etappe van de Tour de France kende geen grote bergen, maar wel bijna de hele middag klimwerk, precies wat etappes tegenwoordig vaak zo leuk maakt. Net als eerder in de week was dat ook nu het geval: vanaf het startsein werd er aangevallen, met uiteindelijk Ion Izagirre als grote winnaar, de tweede Baskische etappezege van de week.

Vandaag een op papier lastige bergetappe, waar van alles kan gaan gebeuren, maar de realiteit gaat waarschijnlijk anders zijn. We beginnen in Châtillon-sur-Chalaronne, waar een slechts 138 kilometer korte juniorenrit geopend wordt. Die is zo in elkaar gesleuteld, dat we vermoedelijk met een joekel van een peloton der favorieten aan de voet van de slotklim op de Grand Colombier arriveren.

Goed nieuws, aldus de organisatie, want dan is iedereen nog vers en gaan we volle bak aanvallen. Slecht nieuws, aldus de realiteit, want iedereen is dan nog vers en dus gaan we uiterst gecontroleerd in een afvalkoers omhoog rijden, met misschien een kilometertje voor de finish eens wat actie tussen favorieten Jonas Vingegaard en Tadej Pogacar. Het belooft niet veel goeds, maar wie weet.

In de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier vinden we nog weer de nodige toeristische details, en zaken als het feit dat de Grand Colombier ruim zeventien kilometer aan ruim zeven procent is, in elk geval wel zwaar dus. De start is pas rond kwart voor twee, Eurosport, de NOS en Sporza zijn er gelijk live bij en de aankomst staat tussen kwart over vijf en half zes gepland.

Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)
Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)

De route van vandaag (Bron: Tour de France)
De route van vandaag (Bron: Tour de France)