Amerika bezorgd over mentale en fysieke gezondheid Biden n Trump

Uit een peiling van NBC News bleek dat 68 procent van de ondervraagde Amerikanen zich zorgen maakt dat Biden, 80 jaar oud, niet over de “noodzakelijke” mentale en fysieke gezondheid beschikt om president te zijn, waarvan 55 procent aangeeft “zich ernstig zorgen te maken". Ter vergelijking, 32 procent zei dat ze zich weinig of geen zorgen maken over Biden’s gezondheid.

Toen hen werd gevraagd of ze zich zorgen maken over de mentale en fysieke gezondheid van voormalig president Trump, antwoordde 55 procent bevestigend, waarvan 44 procent die zich “ernstig zorgen” maakt over de gezondheid van Trump. Vierenveertig procent zei daarentegen zich weinig of geen zorgen te maken of Trump, 77 jaar oud, wel over de mentale en fysieke gezondheid beschikt die nodig is om president te zijn. 

Zestig procent van de respondenten gaf ook aan bezorgd te zijn dat Biden herkozen wordt voor nog eens vier jaar in het Witte Huis,waaronder 46 procent die zich hier “ernstig” zorgen over maakt. Vijfenvijftig procent gaf hetzelfde antwoord voor Trump, waarvan 51 procent die zich hier “ernstig” zorgen maakt.

De peiling, die werd uitgevoerd nadat Trump door het ministerie van Justitie was aangeklaagd wegens overtreding van regels met betrekking tot geclassificeerde documenten, toonde ook aan dat de voormalige president een comfortabele voorsprong heeft op zijn tegenstanders in de GOP-voorverkiezingen van 2024, en dat zijn voorsprong sinds april is gegroeid. De peiling toonde ook aan dat bijna de helft van de Republikeinen willen dat Trump doorgaat als leider van hun partij.

De peiling werd gehouden van 16 tot 20 juni onder 1.000 geregistreerde kiezers en heeft een foutenmarge van 3,1 procentpunt.