Klimsensatie Anraku (16) pakt eerste World Cup-zege, Garnbret oppermachtig

In het Oostenrijkse Innsbruck is voor de sportklimmers het World Cup-seizoen op het onderdeel boulder alweer afgesloten. Op dat onderdeel wachten de finalisten vier boulders - 'problemen' - die bedwongen moeten worden binnen vier minuten, met halverwege nog de 'zone' als een soort bonuspunt.

Vrouwen
Er stond weer geen maat op Janja Garnbret, wat bepaald niet voor het eerst was. De Sloveense wist als enige op alle vier boulders de top te bereiken en daarmee was de winst dus een feit. Zowel de Amerikaanse Natalia Grossman, tegenwoordig haar voornaamste uitdaagster, als de Japanse Miho Nonaka kwamen tot twee tops én op elke boulder de zone, op basis van het aantal pogingen was plek twee voor Grossman.

Mannen
De pas 16-jarige Japanner Sorato Anraku maakt het hele jaar al grote indruk en na zijn eerste podiumplaats in de World Cup is nu ook zijn eerste zege een feit. De tiener haalde op drie van de vier boulders de top, net als zijn ervaren landgenoot Meichi Narasaki, en beiden haalden op de andere boulder geen zone, maar op basis van zijn lagere aantal pogingen was de winst voor Anraku. De Fransman Sam Avezou, Chon Jong-won uit Zuid-Korea en de Belg Nicolas Collin haalden allemaal twee tops en twee zones, waarbij Avezou daar de minste pogingen voor nodig had en dus plek drie pakte.