Ayuso wint koninginnenrit in Ronde van Zwitserland, Mäder en Sheffield komen hard ten val

Juan Ayuso heeft de koninginnenrit in de Ronde van Zwitserland. Het Spaanse talent was op de beklimming van de Albulapass duidelijk de sterkste en won met meer dan vijftig seconden voorsprong. Mattias Skjelmose werd tweede in de etappe en neemt de leiderstrui over van Felix Gall.

De vijfde etappe was de koninginnenrit in de Ronde van Zwitserland. In de beginfase lagen twee zware beklimmingen, maar ook in de finale was er een zware klim met de Albulapass (17,4 km aan 6,8%).

Vroeg in de etappe op de Furkapass, een klim van 16,5 kilometer ontstond er een kopgroep van maar liefst dertig renners. Uiteindelijk bleven daar negentien renners van over, maar richting de slotklim van de dag, de Albulapass, zorgde de ploeg van klassementsleider Felix Gall dat de voorsprong niet groot werd.

Op de beklimming nam Soudal Quickstep over van AG2R Citroën, waardoor de voorsprong weer wat zakte, waarna klassementsleider Gall op zeven kilometer van de top zelf versnelde. Wereldkampioen Remco Evenepoel kon niet mee met de versnelling, maar Romain Bardet, Juan Ayuso, Wilco Kelderman en Pello Bilbao konden wel mee met de versnelling. Niet veel later ging Ayuso in de aanval en niemand kon de jonge Spanjaard volgen. Hij raapte één voor één de vroege vluchters op en had op de top van de Albulapass een voorsprong van één minuut op zijn concurrenten.

Ayuso behield in de afdaling zijn voorsprong en zou de etappe met 54 seconden voorsprong winnen. In de achtergrond reed Matias Skjelmose naar de tweede plaats en neemt de leiderstrui over van Gall. De Deense klimmer heeft nu acht seconden voorsprong op de Oostenrijker. Ayuso volgt op achttien seconden.

In de afdaling van de Albulapass, waar de renners snelheden halen van 100 km/h, kwamen Gino Mäder en Magnus Sheffield hard ten val. Sheffield lijkt er relatief goed ervan af te komen, maar voor Mäder is het bang afwachten.

Results powered by FirstCycling.com