Bol weer de beste in Diamond League, Van Klinken boekt fraaie zege en Noren heersen

In het befaamde Bislettstadion wordt donderdagavond de Diamond League-wedstrijd van Oslo gehouden. Daar is weer de nodige Nederlandse deelname te melden en het hoofdprogramma werd geopend door dé Nederlandse ster van tegenwoordig.

400m horden vrouwen
Femke Bol liet als topfavoriete zien dat haar vorm weer groeiende is. Ze liep nog weer een stukje beter dan onlangs in Florence en snelde opnieuw naar een beste wereldjaarprestatie, dit keer leverde haar dat de winst op in 52,30 seconden. De Jamaicaanse Rushell Clayton werd in 53,84 seconden tweede, voor Gianna Woodruff uit Panama (54,46).

400m mannen
De jonge Zambiaanse sensatie Muzala Samukonga maakte weer indruk, maar kon niet afrekenen met Wayde van Niekerk. De Zuid-Afrikaanse grootheid snelde in een uitstekende race naar de winst in 44,38 seconden, voor Samukonga (44,49) en de Amerikaan Vernon Norwood (44,51). Opvallend was de vierde plek van Håvard Bentdal Ingvaldsen, die met 44,86 seconden niet alleen een dik PR liep, maar ook het Noors record van Karsten Warholm afpakte.

Hinkstapspringen vrouwen
Een spannende strijd tussen de drie favorieten, te beginnen met de 14,75 meter van de Oekraïnse Maryna Bekh-Romanchuk, wat plek drie opleverde. De tweede plek was voor de Cubaanse Leyanis Perez Hernandez, die in poging één naar een PR van 14,87 meter sprong, terwijl de Venezolaanse grootheid Yulimar Rojas met 14,91 meter uit poging één de winst pakte.

Kogelstoten vrouwen
Jessica Schilder liet drie foutpogingen noteren en was klaar, maar de strijd om de winst was spannend: de Canadese Sarah Mitton kwam tot 19,54 meter, de Amerikaanse Maggie Ewen stootte 19,52 meter. Danniel Thomas-Dodd uit Jamaica, de Amerikaanse Chase Ealy én de Portugese Auriol Dongmo stootten allemaal 19,44 meter, maar plek drie ging op basis van haar op één na beste poging (19,32m) naar Thomas-Dodd.

Kogelslingeren mannen
Geen officieel Diamond League-onderdeel, maar wel een topprestatie: de Pool Wojciech Nowicki slingerde de kogel naar een zeer indrukwekkende 81,92 meter, een verbetering van het uit 1985 stammende meetingrecord. Hij won uiteraard, ruim voor de Amerikaan Rudy Winkler (79,42m) en de Canadees Ethan Katzberg (77,93m).

3000m vrouwen
Ze deed niet zozeer mee voor de winst, wat ook niet verwacht was, maar liep wel een meer dan uitstekende race: Maureen Koster eindigde als negende in een fraai nieuw PR van 8:35,93 minuten. Voorin snelde de Keniaanse Beatrice Chebet met een mooi eindschot naar de winst in een beste wereldjaarprestatie van 8:25,01 minuten, voor landgenotes Lilian Rengeruk (8:25,90) en Margaret Kipkemboi (8:26,14). Diane van Es finishte in 8:56,28 als veertiende.

200m mannen
De jonge Amerikaan Erriyon Knighton was de grote favoriet en dat maakte hij weer helemaal waar: met 19,77 seconden pakte hij niet alleen ruimschoots de winst, hij verbrak ook het tien jaar oude meetingrecord van niemand minder dan Usain Bolt. De Cubaan Reynier Mena werd in 20,09 seconden tweede, voor de 20,23 van de Liberiaan Joseph Fahnbulleh.

Mijl vrouwen
Richting de helft van de race nam Birke Haylom het stokje over van de haas en de pas 17-jarige Ethiopische had er bijzonder veel zin in. Ze trok ijzersterk door naar de finish en snelde naar een wereldrecord onder-20 van 4:17,13 minuten - slechts negen vrouwen waren ooit sneller. De Amerikaanse Cory Ann McGee werd in 4:18,11 minuten tweede, voor de Australische Jessica Hull (4:18,24).

5000m mannen
Er werd hard gelopen en dat ontaardde uiteindelijk in een bijzonder fraaie tweestrijd: de Ethiopiër Yomif Kejelcha en Jacob Kiplimo uit Oeganda liepen nek-aan-nek richting de finish en eindigden nota bene met dezelfde tijd: 12:41,73 minuten, de zesde tijd ooit gelopen. Kelejcha bleek na bestudering van de finishfoto nét de winnaar, voor Kiplimo en met de Ethiopiër Telahun Bekele in een eveneens indrukwekkende 12:46,21 op plek drie.

Discuswerpen vrouwen
Kersvers collegekampioene Jorinde van Klinken meldde zich in Oslo en dat was bepaald geen slechte keuze: met 66,77 meter in haar vijfde poging pakte ze zowaar een zeldzame Nederlandse zege op een werpnummer. Plek twee was voor de Amerikaanse Valarie Allman (66,18m), wiens laatste worp beduidend verder edoch ongeldig was. De Kroatische Sandra Perkovic werd met 65,26 meter derde.

100m vrouwen
Marie-Josée Ta Lou schoot uit de startblokken en de Ivoriaanse denderde door naar de finish in een indrukwekkende beste wereldjaarprestatie van 10,75 seconden. De Bahamiaanse Anthonique Strachan verbeterde zich eindelijk weer eens met een prima 10,92 en plek twee, voor de Jamaicaanse Shericka Jackson (10,98).

Verspringen mannen
De Zwitser Simon Ehammer sprong in de tweede ronde naar 8,32 meter en dat leverde hem de winst op. De Amerikaan Marquis Dendy pakte met een prima 8,26 meter de tweede plek, voor de Griek Miltiadis Tentoglou (8,21m).

Polsstokhoogspringen mannen
Armand Duplantis had het niet al te makkelijk, maar toch was de Zweed weer eens de enige die de 6,01 meter wist te slechten. Hij won dus, voor de 5,91 meter van de Amerikaan Christopher Nilsen, terwijl Ernest John Obiena uit de Filipijnen met 5,81 meter de derde plek pakte.

400m horden mannen
Karsten Warholm was één van de twee redenen waardoor het stadion volledig vol zat en de wereldrecordhouder maakte dat weer waar: met niet eens een perfecte race vloog hij naar 46,52 seconden, de vierde tijd ooit gelopen - alleen hijzelf en concurrenten Rai Benjamin en Alison dos Santos waren ooit één keer sneller. De Amerikaan CJ Allen werd weggeblazen, maar pakte met een uitstekende 47,58 seconden wel plek twee, voor de Fransman Wilfried Happio (48,13).

1500m mannen
Jakob Ingebrigtsen was de andere reden voor de massale ticketverkoop en ook hij maakte het volledig waar. De Noorse superloper schroefde het tempo beetje bij beetje op en wist er ook nog een serieuze sprint uit te persen. Hij finishte in 3:27,95 minuten, een verbetering van zijn eigen Europese record en mondiaal de eerste sub-3:28 sinds 2015. Plek twee ging in 3:28,89 naar de Spanjaard Mohamed Katir, voor het Amerikaans record van Yared Nuguse (3:29,02) - de hele top-8 liep uiteindelijk onder de 3:30, een ongekend resultaat.