FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 23 maart 2023

Random Pics van de Dag #892

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Zoenen 'op afstand' is nu mogelijk

Een Chinees bedrijf heeft een 'zoenmachine' ontwikkeld waarmee met elkaar zoenen over grote afstand mogelijk zou maken. De zoenmachine, die enigzins op een fleshlight lijkt, heeft bewegingsensoren in de siliconenkit lippen waardoor kusbewegingen aan elkaar kunnen worden doorgeven. 

Het apparaat, MUA, geeft ook geluiden door en warmt lichtjes op tijdens het zoenen. Gebruikers kunnen kusgegevens downloaden die via een bijbehorende app door andere gebruikers zijn ingediend. Eén persoon beschreef de zoekmachine als 'een warme fopspeen', terwijl velen klaagden over het 'ontbreken van een tong'.

Groves sprint naar winst in vierde etappe in Ronde van Catalonië

De vierde etappe van de Ronde van Catalonië is gewonnen door Kaden Groves. De snelle Australiër van Alpecin-Fenix was na 188 kilometer de snelste in de massasprint.

Na twee bergetappes in de Ronde van Catalonië stond vandaag eindelijk een wat makkelijkere etappe op het programma. In de eerste dertig kilometer moesten de renners nog wel de beklimming van La Molina over, maar in de resterende 150 kilometer ging het voornamelijk over vlakke wegen in Catalonië. Lange tijd kregen we een kopgroep vooruit van vijf renners met een maximale voorsprong van drie minuten, maar nadat de sprintersploegen zich op kop hadden gezet van het peloton ging de voorsprong snel achteruit en werd de kopgroep op vier kilometer van de streep bijgehaald.

Daarna konden de sprinters zich opmaken voor de massasprint. Bryan Coquaard leek op weg naar de ritzege, maar de Fransman van Cofidis werd in de laatste meters voorbij gereden door Kaden Groves, die daarmee zijn eerste zege behaalde van het seizoen. Primoz Roglic eindigde vooraan in het peloton en blijft daardoor leider in het algemeen klassement. Vrijdag staat een nieuwe bergrit op het programma in de Catalaanse rittenkoers.

Results powered by FirstCycling.com

The Lord of the Rings: Gollum heeft een nieuw releasedatum

The Lord of the Rings: Gollum komt op 25 mei uit voor PS5, PS4, Xbox Series X|S, Xbox One en pc. Dat hebben uitgevers Nacon en Daedalic entertainment aangekondigd. Een Switch-versie moet later dit jaar ook uitkomen.

In deze sluip- en avontuurgame speel je dus als Smeagol, ook wel bekend als Gollum. Volgens de ontwikkelaar kan de speler zelf bepalen welke kant je van het personage de overhand laat nemen: de geobsedeerde en agressieve Gollum of de meer zachtaardige Smeagol. Later vandaag is er een speciale showcase waarin nieuwe gameplay van het spel wordt onthuld.

The Lord of the Rings: Gollum zou eigenlijk al in 2021 uitkomen en is sindsdien meerdere keren uitgesteld. De gameplaybeelden die van het spel werden getoond ontvingen online veel kritiek vanwege de zeer povere graphics. Het is dus even afwachten of dit aspect inmiddels verbeterd is.

Laatste Fire Emblem Engage-DLC komt in april

Nintendo is al bijna klaar met de uitbreidingspas van Fire Emblem Engage. Wave 4, de laatste toevoeging, komt op 5 april uit. Daar waar de vorige waves alleen met losstaande missies kwamen belooft wave 4 meer substantieel te zijn. Het bevat namelijk een compleet nieuwe verhaalscenario.

'Fell Xenologue' speelt zich af in een alternatieve realiteit waarin de personages van het basisspel anders zijn. In deze uitbreiding zijn al je voormalige bondgenoten vijandig terwijl de antagonisten vriendelijk zijn. De uitbreiding bevat verder ook volledig nieuwe personages, maps en klassen. Fire Emblem Engage kwam in januari uit. De uitbreidingspas heeft een vraagprijs van dertig euro.

LEGO 2K Drive aangekondigd

Uitgever 2K en ontwikkelaar Visual Concepts (bekend van de WWE 2K-games) hebben Lego 2K Drive aangekondigd. Ze beschrijven het als "een AAA open wereld race- en avontuur-spel". De game komt al op 19 mei uit voor alle consoles en pc.

Lego 2K Drive bevat dus een grote open wereld genaamd Bricklandia die je vrij kunt verkennen in je auto. De wereld zou vol zitten met missies, minigames en collectibles. Tussendoor kun je natuurlijk verhaalmissies doen, waarbij het doel van je personage is om de Sky Cup Trophy te winnen. Dit alles hoef je niet alleen te doen, want Lego 2K Drive ondersteunt co-op en je kunt uiteraard ook online racen.

Visual novel Anonymous;Code komt in september uit

Anonymous;Code komt op 8 september uit voor PS4, Switch en pc. Dat heeft ontwikkelaar Spike Chunsoft bekendgemaakt. De visual novel kwam al vorig jaar uit in Japan, maar de game komt dus nu eindelijk naar het westen.

Anonymous;Code is onderdeel van Spike Chunsoft's 'Science Adventure' serie. Dat is de serie waar bijvoorbeeld ook Steins;Gate en Chaos;Child ook bij horen. Deze game speelt zich het Tokio van 2037 af. Hackers kunnen inmiddels zelfs de realiteit aantasten en proberen daarmee de toekomst te veranderen.

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 12

Het is lente. Officieel, althans, want het weerbericht lijkt het nog niet helemaal door te hebben. Gelukkig kunnen we ons nog lekker opsluiten in een donkere bioscoopzaal met een goede film. Dit wordt deze week aan het aanbod toegevoegd.

John Wick 4

John Wick (Keanu Reeves) neemt het op tegen zijn meest dodelijke tegenstanders tot nu toe in het vierde deel van de John Wick franchise. De prijs op Johns hoofd wordt steeds hoger en zijn gevecht tegen het internationale moordenaarsgilde The High Table ontwikkelt zich tot een wereldwijde strijd. Om zijn vrijheid terug te krijgen moet hij het opnemen tegen een nieuwe vijand met machtige allianties over de hele wereld en krachten die oude vrienden in vijanden veranderen.

Alice, Darling

Alice (Anna Kendrick) zit gevangen in een gewelddadige relatie. Ze wordt door haar vriend Simon psychisch mishandeld en tot het uiterste gedreven. Wanneer ze een weekendje weg is met twee goede vriendinnen leert Alice zichzelf opnieuw kennen en kan ze haar leven meer in perspectief plaatsen. Langzaam wordt ze minder afhankelijk van de giftige relatie waar ze in zit. Maar de wraak van Simon is even onvermijdelijk als verwoestend en stelt de kracht, moed en diepe vriendschappen van Alice op de proef.

L'Immensità

In het Rome van de jaren ’70 zijn nieuwe buurten in aanbouw, tv-programma’s zijn nog in stemmig zwart-wit en de sociale verhoudingen in Italië staan op een kantelpunt. Clara en Felice zijn net met hun drie kinderen naar een nieuw appartement verhuisd. Het huwelijk is voorbij, maar scheiden is niet bespreekbaar. Op de kinderen projecteert Clara al haar dromen over vrijheid. Adriana, hun twaalfjarige dochter, moet toezien hoe door de gemoedstoestand van haar moeder, de spanningen tussen haar ouders steeds groter worden. Adriana worstelt met haar identiteit, en in haar hardnekkige streven om iedereen ervan te overtuigen dat ze een jongen is, wordt het toch al broze evenwicht binnen het gezin tot een breekpunt gebracht.

The Blue Caftan

Halim (Saleh Bakri) heeft samen met zijn vrouw Mina (Lubna Azabal) een traditionele kaftanwinkel in de medina van Salé, Marokko. Zijn authentieke handwerk levert schitterende kaftans op. Hun hele huwelijk lang leven ze al met een geheim, maar desondanks heeft het echtpaar een enorme genegenheid voor elkaar. Mina's ziekte en de komst van Youssef, een nieuwe leerling die het vak wil leren, zorgen er voor dat dit fragiele evenwicht onder druk komt te staan. Verenigd in hun liefde, helpen ze elkaar om hun angsten onder ogen te zien. 

Het zit in mijn Hart

Theatergroep KamaK bestaat uit professionele acteurs met een verstandelijke beperking. Toen regisseur Saskia Boddeke hun voorstelling Furia zag, wist ze: hier wil ik wat mee en ze besloot een film te maken van de voorstelling en over dit bijzondere ensemble. Furia is een barok, op rijm geschreven, sprookje over moord, doodslag en erotiek met als leidraad de zeven hoofdzonden, dat voor deze film groots is verfilmd. Met in de ochtenden een verstilde blauwe zweem en in de nacht oranje maanverlichte taferelen. Met acteurs met hoge pruiken, witte gewaden en geschminkte gezichten. Professionele performers die je het verhaal inzuigen en je hun beperkingen doen vergeten. Hun uitzonderlijk acteerwerk is poëtisch en intens, het tuimelt rechtstreeks je hart binnen. Tegelijkertijd volgt de filmmaker het repetitieproces en zoomt in op de verschillende acteurs waarbij ze hen vraagt naar hun dromen en verlangens. Het zit in mijn hart is een film waarin documentaire en fictie in elkaar overlopen. Met hoofdpersonages die zichzelf daar soms even aan moeten herinneren. Saskia Boddeke zet in haar fantasierijke stijl alle filmische middelen in om in deze film het scherpe contrast tussen fictie en werkelijkheid op een luchtige manier voelbaar te maken zonder ook maar één moment sentimenteel te worden. Maar de vaak vertederende scènes zullen geen kijker onberoerd laten.

Medvedev: arrestatie Poetin zou oorlogsverklaring aan Rusland zijn

Voor de voormalige president van Rusland, Dmitry Medvedev, zou de arrestatie van Vladimir Poetin in het buitenland door het arrestatiebevel van het Internationaal Strafhof (ICC) een oorlogsverklaring aan zijn land zijn. Dat zei hij in een vandaag door het staatspersbureau Tass gepubliceerd interview: "Laten we ons voorstellen (...) een zittende president van een kernmacht komt bijvoorbeeld naar Duitsland en wordt gearresteerd. Wat is dat? Een oorlogsverklaring aan de Russische Federatie", zei Medvedev, die momenteel plaatsvervangend voorzitter is van de Veiligheidsraad van de Russische Federatie.

Sinds vorige week geldt er een internationaal arrestatiebevel voor oorlogsmisdaden in Oekraïne tegen Kremlin-chef Poetin. Rusland erkent echter de jurisdictie van het Internationaal Strafhof niet. Medvedev reageerde op de verklaring van de Duitse minister van Justitie Marco Buschmann (FDP) dat Duitsland het Russische staatshoofd zal arresteren als Poetin Duits grondgebied betreedt: "Is hij zich er wel van bewust dat dit een casus belli zou zijn, een oorlogsverklaring? Of heeft hij zijn huiswerk niet gemaakt?" Het ICC-besluit laat de betrekkingen met het Westen verder verslechteten dan aan het niveau aan het begin van de Koude Oorlog.

Teamchef politie vrijgesproken van verkrachting hoofdagente

Een 54-jarige man uit Almere, voormalig teamchef van de politie Haarlemmermeer, is vrijgesproken van verkrachting van en ontucht met een onder zijn gezag staande hoofdagente in 2019.

Volgens de rechtbank Midden-Nederland zijn de verklaringen van de vrouw niet bruikbaar voor het bewijs. De vrouw heeft op cruciale punten onvolledig en wisselend verklaard.

Industrieterrein
In de herfst van 2020 doet de vrouw aangifte van verkrachting door haar teamchef, ruim een jaar eerder. Zij vertelt dat zij samen met haar teamchef op 29 augustus 2019 van het politiebureau in Hoofddorp naar het station is gereden. De vrouw rijdt en haar teamchef zit naast haar. Eenmaal bij het station rijdt de vrouw naar een rustig industrieterrein. Daar zou de man verteld hebben dat hij verliefd is op haar en dwingt hij haar om hem te pijpen. Daarna zou hij de vrouw hebben gevingerd. De verklaring van de vrouw over wat er is gebeurd op het industrieterrein staat lijnrecht tegenover de verklaring van de oud teamchef. Hij zegt dat de vrouw, zijn ondergeschikte, op dat moment vertelde dat zij seks met hem wil. Volgens de man heeft hij de vrouw daarop boos aangesproken. Ook zei hij dat hij (intern) stappen ging ondernemen vanwege haar ongepaste toespelingen.

Op cruciale punten onvolledig verklaard
De rechtbank heeft de verklaringen van de vrouw getoetst. Zij heeft op meerdere momenten een verklaring afgelegd. Pas in latere verklaringen, verklaart zij over herhaaldelijk (tong-)zoenen en dat de man haar tegen haar wil gevingerd zou hebben. In het eerste gesprek is dit in het geheel niet genoemd, terwijl dit juist grote indruk op de vrouw moet hebben gemaakt. Het gaat hierbij namelijk niet om details. Daar komt bij dat vooral het binnendringen met twee vingers bij de vrouw, zoals dat juridisch heet, een dragend onderdeel van de verdenking is (verkrachting). Zij heeft dus op cruciale punten niet consistent en volledig verklaard. Dat geldt ook voor een gesprek bij een vertrouwenspersoon van de politie. In dat gesprek zegt de vrouw, toen nog hoofdagente, ook niets over het vingeren en tongzoenen.

Steunbewijs
Alleen een verklaring van een aangever is onvoldoende om iemand te veroordelen. Als die verklaring betrouwbaar is, is voor een veroordeling steunbewijs nodig. De rechtbank vindt de verklaring van de vrouw dus niet betrouwbaar. Maar ook als de rechtbank die verklaring wel betrouwbaar had gevonden, dan was er in deze zaak onvoldoende steunbewijs. De officier van justitie wijst op een getuige die verklaarde dat de vrouw die avond terugkwam met betraande, roodomrande ogen en met haar haar door de war. Niet alleen verklaarde de getuige dat pas achteraf voor hem 'de puzzelstukjes in elkaar vielen', de toestand van de vrouw zou ook kunnen passen bij de verklaring van de voormalig teamchef. Namelijk dat hij haar op het industrieterrein (boos) afwees en aangaf werk te maken van de toespelingen door de vrouw.

Vrijspraak
De verklaringen van de vrouw zijn dus niet betrouwbaar. Ten overvloede zegt de rechtbank dat er ook geen (onafhankelijk) steunbewijs is. De verkrachting en het ontucht met misbruik van gezag zijn dus niet wettig bewezen.

Ontsnapte zebra dwaalt door de straten van Seoul

Een zebra ontsnapte donderdag uit zijn verblijf en rende urenlang rond de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel voordat hij veilig werd 'gevangen'. Naar verluidt brak de zebra halverwege de middag door het houten hek van zijn hok in 'Seoul Children's Grand Park-dierentuin' in het oostelijke deel van de Seoul waarna het dier door de drukke straten van de hoofdstad van zijn vrijheid proefde. Er verschenen verschillende video's van de door het stadsverkeer heen manouvrerende zebra online.

3D-geprinte raket 'Terran1' crasht kort na lancering

De eerste lancering van een bijna volledig 3D-geprinte raket in de ruimte is mislukt. 'Terran 1' kwam tijdens zijn testvlucht niet zoals gepland in een baan om de aarde: hij steeg op vanaf het lanceerplatform in Cape Canaveral in de VS, maar vloog toen niet hoog genoeg. De werkmaatschappij Relativity Space wijtte het falen aan een 'anomalie' in het tweede deel van de vlucht.

Het doel van de eerste testvlucht was om gegevens te verzamelen en aan te tonen dat een 3D-geprinte raket bestand is tegen de druk van lancering en het reizen naar de ruimte. Eigenlijk zou Terran 1 begin maart worden gelanceerd, maar dat lukte door technische problemen niet.

85 procent van de massa van de raket is 3D-geprint van metaallegeringen. Volgens de werkmaatschappij is 'Terran 1' het grootste object dat ooit met een 3D-printer is geproduceerd. De raket is meer dan 30 meter hoog.

Agent neergeschoten bij inval Reichsbürger-groep

Autoriteiten in Duitsland hebben een reeks invallen gedaan op locaties die verband houden met de zogenaamde Reichsbürger-groep. Dat is het extreemrechtse netwerk dat afgelopen december betrokken was bij een vermeend complot om de Duitse regering omver te werpen.

Volgens de Duitse minister van Justitie Buschmann werden in totaal 20 locaties doorzocht. De  invallen vonden plaats in acht Duitse deelstaten en in Zwitserland. Bij de inval in Reutlingen, Baden-Württemberg, is woensdag een politieagent neergeschoten en gewond geraakt.

De schutter is gearresteerd en zit nu vast. De autoriteiten in Karlsruhe maakten bekend dat de man de ambtenaren had bedreigd met een groot kaliber wapen. Volgens rapporten van de dienst is de verdachte in het bezit van een wapenvergunning.

De huiszoekingen volgden op de antiterreuroperatie in december, waarbij de politie een groep Reichsburgers arresteerde. De groep zou een staatsgreep in Duitsland hebben gepland. Volgens het parket waren er nu vijf andere verdachten in beeld. Ze worden beschuldigd van het steunen van een terroristische organisatie.

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Faeser riep op tot ontwapening van de Reichsbürger-groep. Ze kondigde aan dat de acties zullen doorgaan totdat de structuren volledig zijn blootgelegd en ontmanteld. Ook de parijleider Nouripour (Groenen) deed een soortgelijke uitspraak. Hij zei dat de schoten op de politieagenten het bewijs waren van de gevaarlijke en het gewelddadige karakter van de Reichsbürger-groep. 

Amerikaanse Federal Reserve verhoogt rente ondanks problemen bancaire sector

De Amerikaanse Federal Reserve verhoogde de rente met 0,25 procentpunt.

De rente ligt in de VS nu tussen de 4,75 en 5,0 procent, zoals aangekondigd door de Federal Reserve in Washington. Ze zet haar reeks renteverhogingen voort om de aanhoudend hoge inflatie te bestrijden. In de aanloop naar deze verhoging was er gespeculeerd dat de Fed, in ieder geval tijdelijk, zou kunnen afzien van een verdere renteverhoging na de recente grote problemen in de bankensector.

Afrikaanse Unie vraagt miljoenen voor militaire missie tegen Al-Shabaab in Somalië

De Afrikaanse Unie (AU) heeft aandacht gevraagd voor een financieel tekort van omgerekend ruim 80 miljoen euro bij de vredesmissie in Somalië.

Dit tekort moet snel worden aangevuld, zei AU-commissaris Adeoye. Anders komt de inzet van de meer dan 19.600 strijdkrachten in gevaar. De AU-troepen ondersteunen de strijd tegen extremisten van de terreurmilitie Al-Shabaab in Somalië.

Een jaar geleden keurde de VN-Veiligheidsraad unaniem een AU-transitiemissie voor het land goed. Het doel is dat de Somalische strijdkrachten tegen eind 2024 zelf in staat zijn om de volledige verantwoordelijkheid voor de veiligheid van het land op zich te kunnen nemen.

Groot-Brittannië herdenkt corona doden met 'Nationale dag van Bezinning'

In Groot-Brittannië worden vandaag de coronadoden herdacht. De "Nationale Dag van Bezinning" vandaag herdenkt ook het begin van de eerste coronalockdown in het land drie jaar geleden. Er staan tal van online campagnes op de planning, maar er staan ook herdenkingsmuren en een nieuw monument.

In Sheffield is een sculptuur gemaakt om de slachtoffers van de pandemie en de hulpverleners in de zorg te herdenken. Kunstenaar Georg King zei dat het coronavirus een impact heeft op iedereen. Het was voor iedereen op de een of andere manier een zware periode.

De Britse hulporganisatie Covid Aid toont op haar website diverse evenementen en hulp voor rouwenden. Scholen en andere organisaties worden uitgenodigd om momenten van herinnering en bezinning te creëren.

Beschuldigingen aan de regering
begin van de pandemie zijn in het VK meer dan 220.000 mensen overleden met Covid-19 als oorzaak op de overlijdensakte. Daarmee is het land een van de zwaarst door het virus getroffen landen in Europa.

Een gezondheidsexpert van Imperial College London geeft de Britse regering de schuld. Azeem Majeed sprak met het Duitse persbureau over een "onvoldoende reactie op de pandemie in het begin". Na de beginperiode is een betere aanpak tot stand gekomen met snelle en consistente vaccinatieronden.

Consumenten minder somber in maart

Consumenten waren in maart voor de vijfde maand op rij minder pessimistisch dan een maand eerder. Het consumentenvertrouwen is echter nog laag. In maart kwam het vertrouwen uit op -39, tegen -44 in februari. Consumenten waren minder pessimistisch over de economie en ook de koopbereidheid was minder negatief.

Met -39 lag het consumentenvertrouwen in maart ruimschoots onder het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (-10). Het vertrouwen bereikte in januari 2000 de hoogste stand ooit (36) en in september en oktober 2022 de laagste stand ooit (-59). Het CBS meet het consumentenvertrouwen elke maand sinds april 1986.

Consumenten minder somber over economisch klimaat
Consumenten waren in maart minder pessimistisch over de economie dan in februari. De deelindicator economisch klimaat ging van -54 naar -48. Consumenten waren zowel minder pessimistisch over de economie in de afgelopen twaalf maanden als over de economie in de komende twaalf maanden.

Koopbereidheid minder negatief
De koopbereidheid kwam in maart uit op -33, tegen -37 in februari. Het oordeel over de financiële situatie in zowel de afgelopen twaalf maanden als de komende twaalf maanden was in maart minder negatief. De tijd voor het doen van grote aankopen vonden consumenten ook minder ongunstig.

HvA ontslaat docent voor grensoverschrijdend gedrag, had seksuele relatie student

Een docent van de Hogeschool van Amsterdam mag na een uitspraak van de rechter ontslagen worden. De hogeschool ontving meerdere meldingen van grensoverschrijdend gedrag door de docent en stelde hem vanaf maart 2022 op non-actief. Zes studenten en een collega dienden klachten in over de docent. Met een van de studenten had de docent een seksuele relatie. Wel is volgens de rechtbank de gedragscode van de HvA nog steeds niet duidelijk genoeg. Zo meldt AT5

De docent was sinds 2009 verbonden aan de HvA en gaf les op de faculteit Business en Economie. Begin 2022 hebben meerdere studenten klachten ingediend over zijn gedrag. Volgens de hogeschool schetsten deze meldingen een onveilig leerklimaat voor studenten. De HvA besloot de situatie onafhankelijk te laten onderzoeken.

Omhelzen
De school kreeg de klachten binnen na een aflevering van BOOS over grensoverschrijdend gedrag bij The Voice in januari 2022. Voor zes studenten en een collega met wie de docent samenwerkte was het een aanleiding om alsnog hun verhaal te doen.

De aard van de klachten loopt uiteen. Uit het rapport van het onderzoeksbureau blijkt dat zijn studenten het vervelend vonden dat hij "op blote voeten door het lokaal liep". Ook zijn informele gedrag was een punt van kritiek, dat uitte zich doordat hij bijvoorbeeld studenten en een medewerker knuffelde. Er kwam ook een klacht binnen dat de docent onder werktijd alcohol zou hebben gedronken en dat hij aan een student heeft gevraagd om een foto van haarzelf in "haar galajurk" te sturen. Uit het onderzoek blijkt dat de docent zichzelf als "intens persoon" omschrijft, met "excentrieke kanten".

Seksuele relatie
De docent heeft toegegeven dat hij in 2017 een aantal maanden een seksuele relatie heeft gehad met een studente, zo staat te lezen in het rapport. Daarbij voert hij aan dat het intitiatief van de student kwam, maar die weerspreekt dat.

In de gesprekken met het onderzoeksbureau gaf de student voor het eerst aan dat zij het seksuele contact wel als ongewenst heeft ervaren. De studente ging na haar afstuderen op de HvA werken en werd daarmee een collega van de man.

De rechtbank oordeelt dat de docent zich grensoverschrijdend gedroeg en voor een onveilig klimaat voor studenten zorgde. Ook het feit dat hij een seksuele relatie met een studente is aangegaan, wordt hem zwaar aangerekend. 

Eerder grensoverschrijdende gedrag bij HvA
In 2017 was er een eerder geval van grensoverschrijdend gedrag bij de HvA. De rechtbank oordeelde toen dat de hogeschool 65.000 euro ontslagvergoeding aan een docent moest betalen. Hij was ontslagen nadat hij werd beschuldigd van seksuele intimidatie en grensoverschrijdend gedrag. Het gedrag van de docent was volgens de rechtbank "ontoelaatbaar", maar het werd de hogeschool verweten dat zij jarenlang de klachten naast zich had neergelegd.

Voor het personeel van de hogeschool geldt een gedragscode die volgt uit de regeling ongewenst gedrag van 2006 en in 2019 werd opgevolgd door een nieuwe regeling. Hierbij werden vertrouwenspersonen aangewezen en is een klachtencommissie ingesteld. Het is onduidelijk of deze nieuwe regeling een gevolg was van de uitspraak van de rechter. 

Gedragscode te onduidelijk
In de huidige zaak ondernam de hogeschool direct stappen nadat er klachten over een docent binnenkwamen, maar volgens de rechter zijn de regels over de omgangsvormen nog altijd niet duidelijk genoeg omschreven. 

In de eerder geldende gedragscode werden seksuele gedragingen bijvoorbeeld nog niet genoemd bij het omschrijven van ongewenst gedrag. Op het intranet van de HvA over ongewenste omgangsvormen stond wel dat "alle vormen van ongewenste seksuele aandacht onder seksuele intimidatie vallen". Volgens een woordvoerder van de HvA is een docent-student relatie nooit gelijkwaardig. De HvA heeft de gedragscode vernieuwd en aangescherpt. Volgens een woordvoerder van de hogeschool waren zij hier tijdens de zaak al mee bezig. 

De rechtbank oordeelt dat de docent ontslagen mag worden, en ging niet mee in de door hem geëiste schadevergoeding. De hogeschool moet wel een ontslagvergoeding betalen, omdat zij eerder in gesprek had moeten gaan met de docent.

Langlaufers Klæbo en Skistad sprinten naar winst in slurrie van Tallinn

In het Estse Tallinn hebben 's werelds best sprintende langlaufers de voorlaatste World Cup van het seizoen afgewerkt. In het centrum van de stad lag een kort en fraai parcours, hoewel de sneeuw van tamelijk belabberde kwaliteit was. Dat maakte het wel zwaar en dat was dan weer leuk voor de races.

Vrouwen
Met Jonna Sundling stond er slechts één Zweedse in de finale, en opvallend genoeg bestond die hele finale zelfs uit zes nationaliteiten met ook de Zwitserse Nadine Fähndrich, Kristine Stavås Skistad voor Noorwegen, Coletta Rydzek uit Duitsland, de Française Lena Quintin en Tereza Beranova voor Tsjechië. Bij de start nam Sundling gelijk de leiding en zij voerde het tempo flink op, waarbij alleen Skistad echt kon volgen. De Noorse wachtte tot het laatste moment en ging er met het nodige geduw en getrek in de allerlaatste meters voorbij: winst voor Skistad dus, voor Sundling en Fähndrich, die daarmee met nog één wedstrijd te gaan zo goed als zeker is van de eindzege in de World Cup op de sprint.

Mannen
Minder diversiteit bij de mannen, waar Noorwegen met Johannes Høsflot Klæbo, Even Northug en Erik Valnes drie finalisten had, aangevuld door Edvin Anger en Marcus Grate voor Zweden en de Fransman Lucas Chanavat. In de eerste ronde namen Chanavat en Anger de touwtjes in handen, maar in de tweede ronde ging Klæbo er vandoor. De Noor sloeg een enorm gat en pakte zeer overtuigend weer de winst en inmiddels ook de eindzege in de sprint-World Cup. Chanavat finishte als tweede, Northug klopte Anger nog net in de strijd om de derde plek.

FOK! Wat een weer: buiig

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goede morgen!

Verspreid over het land komen er vanochtend buien voor, mogelijk met onweer in het oosten. In de loop van de ochtend wordt het droog en is de zon tussen de buien te zien bij windkracht 4 tot 5 uit het zuidwesten. Aan de kust is het windkracht 6 of 7. Vanmiddag hetzelfde beeld bij temperaturen tussen de 12 en 15 graden.

Ook vanavond en vannacht weer regen. De komende dagen zijn tevens niet droog, pas na het weekend komen er een paar droge maar koelere dagen aan.

Een rustige maar toch onstuimende lucht gisterochtend in Winterswijk (Foto: _UserName_)
Een rustige maar toch onstuimende lucht gisterochtend in Winterswijk (Foto: _UserName_)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #950
special
Random Pics van de Dag #949
special
Random Pics van de Dag #948
special
Random Pics van de Dag #947
special
Weekend gifdump #120
special
VrijMiBabes #159 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.