Agent neergeschoten bij inval Reichsbürger-groep

Autoriteiten in Duitsland hebben een reeks invallen gedaan op locaties die verband houden met de zogenaamde Reichsbürger-groep. Dat is het extreemrechtse netwerk dat afgelopen december betrokken was bij een vermeend complot om de Duitse regering omver te werpen.

Volgens de Duitse minister van Justitie Buschmann werden in totaal 20 locaties doorzocht. De  invallen vonden plaats in acht Duitse deelstaten en in Zwitserland. Bij de inval in Reutlingen, Baden-Württemberg, is woensdag een politieagent neergeschoten en gewond geraakt.

De schutter is gearresteerd en zit nu vast. De autoriteiten in Karlsruhe maakten bekend dat de man de ambtenaren had bedreigd met een groot kaliber wapen. Volgens rapporten van de dienst is de verdachte in het bezit van een wapenvergunning.

De huiszoekingen volgden op de antiterreuroperatie in december, waarbij de politie een groep Reichsburgers arresteerde. De groep zou een staatsgreep in Duitsland hebben gepland. Volgens het parket waren er nu vijf andere verdachten in beeld. Ze worden beschuldigd van het steunen van een terroristische organisatie.

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Faeser riep op tot ontwapening van de Reichsbürger-groep. Ze kondigde aan dat de acties zullen doorgaan totdat de structuren volledig zijn blootgelegd en ontmanteld. Ook de parijleider Nouripour (Groenen) deed een soortgelijke uitspraak. Hij zei dat de schoten op de politieagenten het bewijs waren van de gevaarlijke en het gewelddadige karakter van de Reichsbürger-groep.