FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 22 maart 2023

Random Pics van de Dag #891

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

NASCAR-coureur Logano wint op mini-superspeedway Atlanta

Voor de liefhebber keren we nog even een klein stukje terug, want op de Atlanta Motor Speedway werd de vijfde race van het NASCAR Cup Series-seizoen verreden. De baan in Atlanta is sinds vorig jaar een soort mini-superspeedway en dat zorgde voor de klassieke manier van slipstreamracen.

We gingen van start met Joey Logano op poleposition en Austin Cindric naast hem, de twee die de eerste stage ook domineerden en in die volgorde afsloten, voor Brad Keselowski en Ryan Blaney. Ook de tweede stage was niet al te bijzonder en in de laatste ronde ging Cindric naar de leiding: hij won nét de stage, voor Logano en Alex Bowman.

In de derde stage namen Denny Hamlin en Kevin Harvick de touwtjes in handen, gevolgd door William Byron en Kyle Larson. Met zeventig ronden te gaan was het klaar: Harvick werd op plek één in de rondte getikt door Ross Chastain, wat onder meer ook Chris Buescher, Byron en Kyle Busch flinke schade opleverde, naast Harvick uiteraard.

Na de herstart nam Almirola de leiding, maar ook dat pakte niet zo lekker uit: een van zijn vrij oude banden klapte en hij gleed ineens weg met Larson achter zich, die ook in de rondte ging en net als Almirola flinke schade opliep. Na een onderbreking en wat puinruimen konden we door met Keselowski, Bowman, Reddick en Christopher Bell voorop.

Zo reed men richting de slotfase van de race en met drie ronden te gaan had Keselowski de leiding in handen, vlak voor Reddick, Bell en de toch weer goed naar voren komende Logano. Die reed zich helemaal naar voren, ging in de slotronde naar de leiding en pakte de overwinning, voor Keselowski en Bell.

Evenepoel nu wel te sterk voor Roglic in Ronde van Catalonië

Remco Evenepoel heeft de derde etappe in de Ronde van Catalonië op zijn naam geschreven. Nadat de Belgische wereldkampioen in de eerste twee dagen al dichtbij was geweest was het dit keer wel raak voor Evenepoel. Op La Molina reed hij in de laatste honderdmeter leider Primoz Roglic uit het wiel en pakte de dagzege. Roglic blijft wel de leider in de Catalaanse rittenkoers.

Net zoals dinsdag stond vandaag een bergrit op het programma met ditmaal aankomst op La Molina. Vroeg in de etappe reed er een kopgroep van zeven weg, met daarbij olympisch kampioen Richard Carapaz. De kopgroep nam een voorsprong van vijf minuten, maar nadat de ploeg van Remco Evenepoel zich op kop had gezet van het peloton ging de voorsprong van de kopgroep snel achteruit.

Op de slotklim van La Molina werd de kopgroep ingerekend, waarna Evenepoel zijn aanval inzette. Klassementsleider Primoz Roglic kon de Belgische wereldkmapioen als enige volgen, maar na een nieuwe versnelling van Evenepoel in de laatste honderden meters moest ook Roglic passen. Evenepoel pakte zijn winst, maar de leiderstrui blijft wel in handen van Roglic. De Sloveense kopman van Jumbo-Visma staat in dezelfde tijd als Evenepoel, maar vanwege betere resultaten in eerdere etappes blijft hij aan de leiding staan van het algemeen klassement.

Results powered by FirstCycling.com

Londen: Kremlin verspreidt desinformatie over uraniumhoudende munitie

Londen heeft het Kremlin beschuldigd van het verspreiden van desinformatie over de door de Britten geplande levering van uraniumhoudende munitie aan Oekraïne.

"Het Britse leger gebruikt al tientallen jaren verarmd uranium in zijn pantsergranaten", zei een woordvoerder van het Britse ministerie van Defensie in een verklaring. "Dit is een standaard onderdeel en heeft niets te maken met kernwapens of capaciteiten. Rusland weet dit maar probeert bewust desinformatie te verspreiden", vervolgde de woordvoerder.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken James Cleverly had eerder gezegd dat er van een 'nucleaire dreiging' geen sprake is. "Het enige land ter wereld dat met nucleaire wapens dreigt, is Rusland", zei Cleverly.

Moskou had eerder zijn woede geuit over de plannen van Londen om Oekraïne te voorzien van krachtigere munitie met verarmd uranium. De Russische president Vladimir Poetin beweerde dat dit "wapens met een nucleaire component" waren. "Ik zou willen opmerken dat als dit alles gebeurt, Rusland gedwongen is om actie te ondernemen", zei Poetin dinsdag. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov reageerde ook: "Dit is een stap in de richting van verdere escalatie, en een serieuze stap"

Valve legt uit wat er nieuw is in Counter-Strike 2

Min of meer uit het niets kwam Valve vandaag met de aankondiging van Counter-Strike 2, een officiële sequel op Counter-Strike, of eigenlijk op CS:GO (Counter-Strike: Global Offensive), een doorontwikkelde en inmiddels 24 jaar oude mod van het computerspel Half-Life. Counter-Strike 2 zal dit jaar nog verschijnen als gratis upgrade voor CS:GO.

Het is lastig om Counter-Strike 2 te zien als een echte sequel aangezien het spel in essentie hetzelfde blijft. Wel draait het nu op de nieuwere Source 2-engine die de game er grafisch een stuk fraaier uit laat zien en enkele interessante features meebrengt zoals 'responsieve rook' wat in één van de filmpjes verderop wordt uitgelegd. Ook zijn een heleboel klassieke maps flink op de schop gegaan, met name met oog op verlichting en realistischere omgevingen en materialen.

Ook zal CS2 over een significant hogere tickrate beschikken, het mechanisme dat bepaalt hoe snel gebruikersinteracties daadwerkelijk op het scherm verschijnen. Een hogere tickrate levert een meer accurate en responsieve beleving op, wat vooral op hoog niveau van doorslaggevend belang kan zijn. In een drietal videos wordt uitgelegd wat er zoal nieuw is in Counter-Strike 2, bekijk ze hieronder. De game komt nog deze zomer uit.

CS:GO is momenteel ondanks zijn ouderdom nog steeds mateloos populair, op zowel streamingdiensten, eSports-evenementen maar ook gewoon als ijzersterke team-shooter voor met name PC. CS:GO is structureel het meest gespeelde spel op Valves eigen platform Steam, ten tijde van schrijven spelen 1.040.343 mensen een potje Counter-Strike. Wel is er steeds meer concurrentie van titels als Valorant en van games uit het populaire battle royale-genre.

2 jaar cel voor steekpartij op terras in Best

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 24-jarige man uit Best veroordeeld tot een gevangenisstraf van 2 jaar. Hij maakte zich schuldig aan een poging tot doodslag door zijn zwager met een mes in z'n zij te steken.

Het slachtoffer werd vader op die bewuste dag in oktober jl. en vroeg of de verdachte peetoom wilde zijn. Samen met hun (stief)vaders vierden ze de geboorte in een cafetaria in Best. Op enig moment ontstond er ruzie. Waarover dit precies ging, wil de verdachte niet zeggen. Hij achtervolgde zijn zwager het terras op. Daar raakten ze verwikkeld in een gevecht. Volgens de officier van justitie stak de verdachte daarbij met een mes in de zij van het slachtoffer. De verdachte ontkent dit. Het slachtoffer had een steekwond van 1,5 centimeter diep in zijn zij.

Op basis van camerabeelden stelt de rechtbank vast dat de verdachte tijdens de confrontatie een slaande beweging naar de linkerzij van het slachtoffer maakte. Het kan niet anders dan dat dit het moment was waarop de verdachte met een mes stak. De alternatieve scenario's die de verdediging schetste - dat een ander het slachtoffer zou hebben gestoken óf dat het letsel ontstond bij het gooien van een stoel - veegt de rechtbank van tafel. Hiervoor zit geen enkel bewijs in het dossier. 

Zinloos geweld
Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank er rekening mee dat de verdachte met een mes stak in een openbare ruimte en onder de ogen van meerdere omstanders. Dit kan slechts worden gekwalificeerd als zinloos geweld. De verdachte trok zich meerdere malen niets aan van de belangen van en gevolgen voor het slachtoffer. Ook door de-escalerende pogingen van omstanders, liet hij zich niet weerhouden. Zijn gedrag had tot de dood van het slachtoffer kunnen leiden. Dit alles terwijl de verdachte flink onder invloed van alcohol verkeerde.

Het geweld maakte grote indruk op het slachtoffer. Hij durfde zelfs niet aanwezig te zijn in de rechtbank bij deze strafzaak. Daarbij komt dat het slachtoffer en de verdachte elkaar goed kennen en er nauwe familiaire banden zijn. Hierdoor is er veel emotioneel en psychisch leed veroorzaakt binnen beide families. 

Stiefvader doodgestoken
De stiefvader van het slachtoffer werd kort na deze steekpartij neergestoken en overleed. Het Openbaar Ministerie verdenkt de vader van de verdachte van dit delict. Zijn strafzaak gaat verder in april 2023.  

Philipsen net te sterk voor Kooij in Brugge-De Panne

Jasper Philipsen heeft de 47ste editie van Classic Brugge-De Panne gewonnen. De Belg van Alpecin-Deceuninck was net te sterk voor de jonge Nederlander Olav Kooij. Yves Lampaert maakte het podium compleet in België.

De 47ste editie editie van Classic Brugge-De Panne kende een mooi startdeelnemersveld met vooral veel sprinters aan de start. De wedstrijd over 213 kilometer over vlakke wegen was een mooie kans voor de snelle mannen in het peloton, maar door de wind en de regen werd het een zware wedstrijd.

Het peloton brak meerdere keren in verschillende waaiers, maar op zestig kilometer van de streep zou de definitieve beslissing vallen in de Classic Brugge-De Panne. Er reed een eerste waaier weg met voornamelijk veel snelle mannen, waaronder de Nederlandse sprinters Fabio Jakobsen, Dylan Groenewegen en Olaf Kooij. Ook Jasper Philipsen, Edward Theuns, Arnaud Démare, Pascal Ackermann en Juan Sebastián Molano waren mee.

De groep nam al snel een mooie voorsprong op de tweede waaier en het werd duidelijk dat de winnaar in de eerste waaier zat. Met de vele sprinters in de eerste groep werd er verwacht dat die groep ging sprinten op de winst, maar op vijftien kilometer reden Philipsen, Kooij en Yves Lampaert weg uit de groep. Frederik Frison wist nog de sprong te maken naar de kopgroep en het viertal ging om de winst strijden. Daarin was Philipsen in de sprint de snelste voor Kooij. Lampaert maakte het podium compleet. In de achtervolgende groep won Jakobsen de sprint voor de vijfde plaats.

Results powered by FirstCycling.com

Vanaf juni knokken met Xenomorphs in Aliens: Dark Descent

Ontwikkelaar Tindalos Interactive gooit het samen met Focus Entertainment over een wat andere boeg dan gebruikelijk is bij de meeste Aliens-games. Aliens: Dark Descent is namelijk geen first-person shooter maar een realtime, squad-based 'strategiegame' vanuit isometrisch perspectief.

We begeven ons op Moon Lethe, waar een nieuw soort Xenomorph-uitbraak lijkt te zijn ontstaan. Met de vertrouwde Colonial Marines en hun geavanceerde wapentuig ga je de confrontatie aan met Xenomorphs, Facehuggers, Praetorians, Alien Queens, Rogue Agents van de Weyland-Yutani corporation en een angstaanjagend nieuw soort schepsel dat we niet eerder zagen in de Alien-franchise.

Vanzelfsprekend zijn er weer verschillende classes waar binnen je kunt levelen, unieke vaardigheden kunt vrijspelen en is er een soort basis om nieuwe technologie te ontwikkelen. Aliens: Dark Descent verschijnt op 20 juni voor PC, PS4, PS5, Xbox One en Xbox Series X|S.

Zorginstelling schuldig aan overlijden patiënte (29)

Het gerechtshof 's-Hertogenbosch heeft beslist dat een GGZ-instelling schuldig is aan het overlijden van een 29-jarige patiënt, en legt aan de instelling een voorwaardelijke boete van 19.500 euro op.

De rechtbank Oost-Brabant sprak eerder vrij. Volgens de rechtbank zou het personeel verkeerd hebben gehandeld, maar dit zou niet aan de instelling kunnen worden verweten.

Overgevoelig voor medicatie
In april 2013 werd de vrouw opgenomen op de afdeling Spoedeisende Psychiatrie van de zorginstelling. Zij had ernstige psychische klachten en zou hier worden ingesteld op het medicijn clozapine: een soort laatste redmiddel om iemand te helpen bij ernstig psychisch lijden. Een maand na haar opname overleed de vrouw, kort gezegd, aan hartfalen. Uit onderzoek van het NFI bleek dat zij overgevoelig was voor clozapine als gevolg waarvan zij een ontsteking kreeg aan de hartspier.

Opeenstapeling van tekortkomingen
Als een arts clozapine voorschrijft, moet de patiënt medisch goed worden gevolgd omdat het medicijn ernstige lichamelijke bijeffecten kan veroorzaken. In dit geval was dat monitoren extra belangrijk omdat de vrouw niet altijd medicijntrouw was en zich bovendien veel terugtrok op haar kamer. Het hof constateert dat er in de periode voor het overlijden van de vrouw sprake was van vele tekortkomingen binnen de instelling waardoor de zorg aan het slachtoffer ernstig tekort is geschoten. Hierbij wijst het hof onder meer op de te hoge werkdruk onder het personeel, onvoldoende supervisie op de assistent in opleiding die in feite verantwoordelijk werd voor de behandeling van de vrouw, onvoldoende controle op de kennis van deze arts over het behandelen met clozapine, het ontbreken van een opnameverslag en een behandelplan, het onvoldoende adequaat reageren op resultaten van bloedonderzoek en op lichamelijke klachten van de vrouw.

Dood door schuld
De bij de vrouw ontstane hartspierontsteking is door de tekortkomingen binnen de zorginstelling niet onderkend en onbehandeld gebleven. De instelling is daardoor haar plicht om tijdig de noodzakelijke medische hulp in te schakelen niet nagekomen. Op meerdere momenten zijn er signalen geweest die aanleiding hadden moeten geven om anders te handelen. Het hof is van oordeel dat de instelling de verantwoordelijkheid draagt voor het geheel van tekortkomingen, zowel op organisatorisch gebied als op het gebied van het handelen van het personeel binnen de instelling. Het hof is dan ook van oordeel dat de dood van de vrouw te wijten is aan de instelling.

Geldboete
Het hof legt een voorwaardelijke geldboete op van 19.500 euro. Er wordt bewust geen onvoorwaardelijke boete opgelegd omdat de betaling daarvan ten laste zou komen van de al kwetsbare zorg die juist zo hard nodig is en nieuwe cliënten hiervan de dupe zouden worden. Met de voorwaardelijke geldboete wordt tot uitdrukking gebracht dat herhaling moet worden voorkomen. Ook weegt het hof mee dat de instelling verbetermaatregelen heeft doorgevoerd.

EU wil krachtiger optreden tegen misleidende reclame 'groene' producten

De Europese Commissie wil krachtiger optreden tegen misleidende reclame voor zogenaamd milieuvriendelijke producten. 

Hiertoe zijn in Brussel twee voorstellen ingediend voor meer consumenten- en milieubescherming. Bedrijven mogen in de toekomst alleen reclame maken voor hun producten met uitspraken als 'milieuvriendelijk' of 'klimaatneutraal' als deze wetenschappelijk kunnen worden aangetoond. Bovendien zouden fabrikanten en verkopers verplicht moeten worden om reparaties aan te bieden. EU-milieucommissaris Sinkevicius benadrukte dat de zogenaamde 'greenwashing' ongelijke concurrentievoorwaarden creëert. Beide wetgevingsvoorstellen worden nu besproken in het EU-parlement en de Raad van lidstaten. 

Coldcase: Al meer dan 20 jaar vermist: Ineke Fleurke

Al meer dan twintig jaar wordt Ineke Fleurke vermist. De destijds 29-jarige vrouw woonde aan de Populierenlaan in Groningen en was verslaafd aan coke. Zij had een Iraanse vriend. Deze man dealde, ook vanuit de woning van Ineke. Op woensdag 5 oktober 1994 hebben de ouders van Ineke haar voor het laatst gezien. Dat was in haar woning aan de Populierenlaan. Ineke leek te zijn mishandeld en was depressief.

Ruim een week later, op vrijdag 14 oktober 1994, meldt een vriend bij de politie dat Ineke wordt vermist. Ongeveer een jaar later wordt aan de politie gemeld dat Ineke weer terecht is. Maar vijf jaar later, in november 2000 blijkt dat Ineke nog steeds vermist wordt. Overigens blijkt achteraf dat de melding dat Ineke weer terecht zou zijn, zeer bedenkelijk is geweest. Zo is nooit bekend geworden wie die melding heeft gedaan.

Ineke is ongeveer 1.70 meter lang en heeft schoenmaat 36,5. Op haar voorhoofd zit een klein litteken. Er zijn aanwijzingen dat Ineke Fleurke het slachtoffer van een misdrijf is geworden. Wat is er met Ineke gebeurd? Waar is zij? Er wordt een beloning uitgeloofd van 15000 euro voor de gouden tip. Deze kan worden achtergelaten via het tipformulier op de website van de politie. 

Ineke Fleurke (Afbeelding: Politie)
Ineke Fleurke (Afbeelding: Politie)

Opnieuw Israëlische aanval op de luchthaven van Aleppo

In Syrië is de internationale luchthaven van de stad Aleppo volgens staatsinformatie opnieuw aangevallen door de Israëlische luchtmacht. 

Israëlische vliegtuigen hebben verschillende raketten afgevuurd vanaf de Middellandse Zee, meldde het persbureau Sana. Er is materiële schade aangericht. Over mogelijke slachtoffers werd niets gezegd. Zoals gebruikelijk was er geen bevestiging van de aanval vanuit Israël.

Twee weken geleden was er een Israëlische aanval op het vliegveld in het noorden van het land. Daar komen momenteel veel hulpgoederen voor het Syrische aardbevingsgebied aan. De aanvallen van het Israëlische leger op Syrisch grondgebied richten zich meestal op posities van pro-Iraanse milities zoals Hezbollah.


Xi beëindigt staatsbezoek aan Rusland

De Chinese president Xi Jinping verliet woensdag Moskou na een driedaags staatsbezoek. Ten slotte kwam hij overeen met het Russische staatshoofd, Poetin, om de gezamenlijke handel tussen de twee landen verder te intensiveren: Rusland zal meer gas en olie leveren, China meer elektrotechniek. De oorlog in Oekraïne is ook besproken tijdens het bezoek. 

De Russische president Poetin heeft China een permanente en betrouwbare aanvoer van olie en gas beloofd. Rusland is in staat om aan de groeiende vraag naar energie van de Chinese economie te voldoen, zei Poetin tijdens een ontmoeting met de Chinese leider Xi Jinping in Moskou. In 2030 moet de gaslevering toenemen tot bijna 100 miljard kubieke meter per jaar. Daarnaast zouden vloeibaar gas, kolen en brandstof voor kernreactoren worden geleverd. De extra leveringen maken deel uit van een strategische samenwerkingsovereenkomst die is ondertekend door Poetin en Xi. Naast een grotere Russische energie-export staat er een uitbreiding van de transportverbindingen tussen Rusland en China gepland. Daarnaast wil China meer elektrotechniek leveren aan Rusland.

Rusland probeert al jaren de energie-export naar China te vergroten. Als gevolg van westerse sancties heeft Moskou deze inspanningen opgevoerd. Het Russische energiebedrijf Gazprom meldde dat er onlangs een nieuw record was in de dagelijkse gasleveringen aan China. Gazprom heeft geen informatie verstrekt over een specifiek volume.

Tijdens het bezoek nodigde Xi Poetin later dit jaar uit naar Peking.

Beraadslagingen over de oorlog van Rusland in Oekraïne
In een gezamenlijke verklaring verklaarden beide staten dat hun bilaterale betrekkingen het hoogste niveau hadden bereikt. Tot op heden heeft China de Russische invasie van Oekraïne niet veroordeeld en heeft het zich grotendeels onthouden van stemmen bij de VN.

Na overleg met Poetin zei Xi dat China een "onpartijdig standpunt" innam over het "conflict" in Oekraïne. China steunt "vrede en dialoog", meldde het persbureau RIA.

China presenteerde onlangs zijn eigen zogenaamde vredesplan. Poetin beschreef dit nu als een mogelijke basis voor een oplossing. Oekraïne en het Westen zouden hier echter klaar voor moeten zijn. Maar het Westen wil "tot de laatste Oekraïener" vechten, zei Poetin. Het Chinese bureau Xinhua meldde dat Rusland klaar is voor vredesbesprekingen.

Rusland en China zeiden dat ze van plan zijn om regelmatig gezamenlijke lucht- en zeemanoeuvres te houden. In de gezamenlijke verklaring staat dat de samenwerking en het vertrouwen tussen de respectieve strijdkrachten moet worden verdiept.

Kritiek
De VS had kritiek op het staatsbezoek van Xi aan Moskou. Minister Blinken van Buitenlandse Zaken verwees in Washington naar het onlangs uitgevaardigde internationale arrestatiebevel tegen de Russische president Poetin. Xi's bezoek gaf aan dat China zich niet verantwoordelijk voelt voor het ter verantwoording roepen van het Kremlin voor wreedheden in Oekraïne. Peking geeft er de voorkeur aan Rusland diplomatieke steun te bieden. Er komen ook sceptische geluiden uit de Oekraïne, die erop wijzen dat China ook helpt de oorlog te financieren door zijn nauwe economische banden.

Macron gaat pensioenhervorming toelichten op TV, opnieuw massale protesten

Na de hernieuwde protesten tegen de pensioenhervorming in Frankrijk wil president Macron vandaag het project toelichten aan de bevolking. Het staatshoofd zal een live-interview geven op het middagnieuws, aldus het Elysée. Duizenden mensen gingen gisteravond opnieuw de straat op. Er waren botsingen met de politie; alleen al in Parijs werden meer dan 140 mensen gearresteerd.

Het Franse parlementslid van het regeringskamp, Sabine Thillaye, zei in de media dat de situatie emotioneel en zorgwekkend is. Hoewel de pensioenhervorming absoluut noodzakelijk is, zijn er fouten gemaakt in de communicatie. De pensioenhervorming werd voorgesteld als een sociale hervorming, wat niet het geval is. De pensioenhervorming dient om de schuldenlast van Frankrijk te verminderen, zodat het land ook voor zijn bondgenoten een betrouwbare partner kan zijn.

Daarnaast zal de Constitutionele Raad zich bezighouden met pensioenhervormingen. Premier Borne kondigde aan de wet zo snel mogelijk te laten herzien. Zoals de televisiezender BMFTV verder meldt, hebben het rechtse nationale Rassemblement National en de links-groene alliantie Nupes een klacht ingediend tegen de pensioenhervorming. De wet werd zonder stemming in het parlement aangenomen bij decreet van president Macron. Het proces kon worden versneld doordat de regering een beroep deed op een bijzondere bepaling in de grondwet. Ze overleefde ternauwernood een twee moties van wantrouwen in het parlement.

Marine Le Pen waarschuwt voor 'sociale onrust'
De Franse rechts-populist Marine Le Pen beschuldigde de president ervan met zijn pensioenhervorming 'sociale onrust' in het land te riskeren. Maar ze zal niet helpen om 'het vuur te blussen' van de boze protesten, vertelde Le Pen aan persbureau AFP. De linkse populistische politicus Jean-Luc Mélenchon van de beweging France Insoumise (Onbedwingbaar Frankrijk) deed een soortgelijke uitspraak.

Nieuwe protesten in verschillende steden
In de loop van de nacht waren er opnieuw rellen. Volgens de politie zijn in Parijs 46 mensen gearresteerd. Ongeveer 3.500 mensen demonstreerden aanvankelijk vreedzaam in het centrum van de hoofdstad. Later onstonden er rellen tussen een paar honderd demonstranten en de politie. De demonstranten gooiden naar verluidt met voorwerpen naar de politie, die traangas gebruikte. Er waren ook nieuwe protesten in andere Franse steden, waaronder Lille, Grenoble en Nantes. Vakbonden hebben opgeroepen tot landelijke massale protesten morgen. Gisteren blokkeerden demonstranten snelwegen, brandstofdepots en de ingang van een kerncentrale.

Toegenomen levensverwachting
Pensioenhervorming is een centraal project van Macron's tweede ambtstermijn. Hij betoogt dat het noodzakelijk is om het pensioenstelsel voor een vergrijzende en langerlevende bevolking te blijven financieren. Zo moet de pensioenleeftijd in 2030 stapsgewijs worden verhoogd van 62 naar 64 jaar.

 


Prijsdaling koopwoningen in februari

In februari waren de prijzen van koopwoningen voor het eerst sinds april 2014 lager dan in dezelfde maand een jaar eerder. Bestaande koopwoningen waren gemiddeld 0,8 procent goedkoper dan in februari 2022. Dit blijkt uit onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.

Prijzen koopwoningen dalen in februari
Ten opzichte van januari is de prijsindex bestaande koopwoningen in februari met 1,5 procent gedaald. De prijzen van bestaande koopwoningen bereikten in juni 2013 een dieptepunt. Vervolgens was er sprake van een stijgende trend, tot augustus 2022. Sindsdien is de prijsindex vrijwel onafgebroken gedaald. Vergeleken met het dal in juni 2013 waren de prijzen in februari ruim 90 procent hoger. De gemiddelde transactieprijs van een woning was in februari 410.189 euro.

Minder transacties bestaande koopwoningen in februari
Het Kadaster maakte bekend dat het in februari 11.858 woningtransacties registreerde. Dat is 15,5 procent minder dan een jaar eerder. In de eerste twee maanden zijn 24.984 duizend woningen verkocht, ruim 11 procent minder dan in dezelfde periode van 2022.

Voor Beter OV: 'Toets rol verantwoordelijken dassenburchtfiasco'

Het is onaanvaardbaar dat over dassenburchten onder het spoor bij Vught al een jaar wordt overlegd zonder dat die burchten werden opgeruimd. Dat zegt de Maatschappij Voor Beter OV. Het heeft er alle schijn van dat de betrokkenen de zaak van achter de vergadertafel te lang op zijn beloop hebben gelaten, met als gevolg dat het treinverkeer tussen Den Bosch en Boxtel nu is stilgelegd omdat door verzakkingen de treinen niet meer veilig kunnen passeren. De rol van alle betrokkenen dient te worden geëvalueerd, aldus de reizigersclub.

Voor het verwijderen van een dassenburcht is toestemming nodig van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. De Waterschappen hebben daarvoor een generieke vergunning door het grote belang van veilige dijken en waterkeringen. Ook de veilige voortgang van het reizigers- en goederenvervoer per spoor is van groot nationaal belang. Daarom valt het niet uit te leggen dat ProRail niet zo’n generieke vergunning heeft om dassenburchten te mogen weghalen.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland dient nu met spoed aan ProRail toestemming te verlenen om dassenburchten op te ruimen, vindt Voor Beter OV. Daarnaast dient tot op de bodem te worden uitgezocht waarom een jaar na de ontdekking van de dassenburchten onder het spoor bij Vught deze nog steeds niet zijn opgeruimd, met als resultaat de ontwrichting van het spoorverkeer tussen Noord- en Zuid-Nederland. Daarbij dienen de rollen van ProRail, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en de bewindspersonen van IenW, EZ en LNV te worden onderzocht en geëvalueerd.

As noodmaatregel heeft Voor Beter OV gisteren aan NS en ProRail verzocht de Intercitydiensten tussen de Randstad en Zuid-Nederland om te leiden via Den Bosch - Tilburg (daar van rijrichting veranderen) - Eindhoven. Van NS noch van ProRail ontving Voor Beter OV een reactie op deze aanbeveling.

FOK! Wat een weer: regenachtig

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goede morgen!

Opnieuw een dag met regen, een neerslaggebied trekt over het land van zuidwest naar noordoost. Limburg en het oosten van Noord-Brabant ontspringen de dans en blijven grotendeels droog. De wind is matig en komt tevens uit het zuidweten. Aan de kust is de wind wat sterker met windkracht 5 tot 6. In het noordelijke kustgebied kan de wind zelfs hard worden met windkracht 7. Ook vanmiddag valt er regen en wordt Limburg niet gespaard, net als het oosten van Noord-Brabant. Het wordt ongeveer 10 tot 11 graden.

Vanavond is het ook niet droog, pas in de nacht naar donderdag klaart het op bij een gelijke temperatuur. Morgen is het overwegend droog en zien we de zon nog even voor het wederom gaat regenen. Tot morgen!

De lente is in aantocht  (Foto: DJMO)
De lente is in aantocht ((Archief)Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.