Groot-BrittanniŽ herdenkt corona doden met 'Nationale dag van Bezinning'

In Groot-Brittannië worden vandaag de coronadoden herdacht. De "Nationale Dag van Bezinning" vandaag herdenkt ook het begin van de eerste coronalockdown in het land drie jaar geleden. Er staan tal van online campagnes op de planning, maar er staan ook herdenkingsmuren en een nieuw monument.

In Sheffield is een sculptuur gemaakt om de slachtoffers van de pandemie en de hulpverleners in de zorg te herdenken. Kunstenaar Georg King zei dat het coronavirus een impact heeft op iedereen. Het was voor iedereen op de een of andere manier een zware periode.

De Britse hulporganisatie Covid Aid toont op haar website diverse evenementen en hulp voor rouwenden. Scholen en andere organisaties worden uitgenodigd om momenten van herinnering en bezinning te creëren.

Beschuldigingen aan de regering
begin van de pandemie zijn in het VK meer dan 220.000 mensen overleden met Covid-19 als oorzaak op de overlijdensakte. Daarmee is het land een van de zwaarst door het virus getroffen landen in Europa.

Een gezondheidsexpert van Imperial College London geeft de Britse regering de schuld. Azeem Majeed sprak met het Duitse persbureau over een "onvoldoende reactie op de pandemie in het begin". Na de beginperiode is een betere aanpak tot stand gekomen met snelle en consistente vaccinatieronden.