Biatleet Doll domineert in Zweden, Wierer klopt rivale en landgenote

De voorlaatste World Cup-week in het biatlonseizoen is in het Zweedse Östersund afgetrapt. De vrouwen en mannen kregen een individuele wedstrijd voor de kiezen, de langste op het biatlonprogramma. Vier schietbeurten, waarbij elke misser een strafminuut oplevert in plaats van een strafrondje.

Vrouwen
De eerste echte favoriet die van start ging was Dorothea Wierer en de Italiaanse liet er geen gras over groeien: ze schoot alle twintig schijven omver en noteerde uiteraard ruimschoots de snelste tijd. De uitdaging kwam uitgerekend van landgenote en rivale Lisa Vittozzi, die even later óók alle schijven wist te raken. Met name in de slotronde kon Vittozzi het echter niet bolwerken en op 25,5 seconden noteerde ze de tweede tijd.

Plek drie was voor de Duitse Denise Herrmann-Wick, die bij de eerste schietbeurt nog een misser liet noteren, maar het daar wel knap bij wist te houden: derde op 1:38 minuten, ruim tien seconden voor de Française Julia Simon, die wel een extra misser schoot. De Canadese Emma Lunder bleef foutloos en pakte zo op 2:11 minuten een uiterst verrassende vijfde plek.

Mannen
Met Johannes Thingnes Bø en Sturla Holm Lægreid waren de grote twee van de World Cup afwezig en dat betekende ook gelijk dat Bø's eindzege in de World Cup definitief binnen was - dat kon hem eigenlijk al nauwelijks ontgaan. Benedikt Doll was er wél en de Duitser was beter dan hij in lange tijd geweest is: twintig treffers én prima langlaufen, wat hem een tijd opleverde waar niemand serieus bij in de buurt wist te komen.

Het jonge Italiaanse toptalent Tommaso Giacomel hield het bij één misser en dat leverde de eerste podiumplek op voor de Italiaanse hoop voor de Spelen van Cortina over drie jaar, 1:09 minuten van Doll. Op de derde plek, twee tellen achter Giacomel, eindigde de Noor Vetle Sjåstad Christiansen, ook met één misser. De Duitsers waren lekker bezig, want met twee missers werd Philipp Nawrath vierde (+1:51), voor Roman Rees (+2:02).