Voor de liefhebbers kijken we nog even naar de eerste vier achtste finales in de Champions League, die dinsdag- en woensdagavond afgerond werden met de returns. Het was allemaal niet al te verrassend, maar dat mocht de pret natuurlijk niet drukken.
Dinsdagavond had Benfica het niet al te moeilijk. De ploeg won in België eerder al met 0-2 van Club Brugge en thuis in Lissabon stond het bij rust alweer met 2-0 voor dankzij goals van Rafa Silva en Gonçalo Ramos. Diezelfde Ramos maakte er na rust 3-0 van, João Mario schoot een penalty binnen en David Neres tekende voor 5-0, waarna de jonge Nederlander Bjorn Meijer nog een beetje eer redde: 5-1.
Borussia Dortmund had thuis met 1-0 van Chelsea gewonnen, maar in Londen waren de rollen ietwat omgedraaid. Kort voor rust was Raheem Sterling trefzeker namens de Londenaren, kort ná de pauze mocht Kai Havertz aanleggen voor een penalty. Die ging mis, maar Danny Makkelie oordeelde dat de Duitse doelman van de lijn af was gegaan en dus mocht Havertz nog een poging wagen. Dat was succesvol en met een 2-0 zege ging Chelsea door naar de kwartfinales.
Woensdagavond speelde Tottenham Hotspur thuis tegen AC Milan en net als de eerste wedstrijd - 1-0 door een goal na zeven minuten - was dat wat goals betreft ook weer weinig boeiend: 0-0, met een met rood beloonde walgelijke zaagpartij van Spurs-speler Cristian Romero als dieptepunt.
Tot slot Paris Saint-Germain tegen Bayern München, dat in Parijs met 0-1 won. In München viel er een uur lang weinig te noteren, tot de score éindelijk geopend werd door Jean-Eric Maxim Choupo-Moting: 1-0. Serge Gnabry tekende een paar minuten voor tijd vervolgens voor het definitieve vonnis voor de Parijzenaren: 2-0.
Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.
Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.
En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)
Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!
Primoz Roglic heeft zijn eerste zege van het seizoen te pakken. In de vierde etappe in de Tirreno-Adriatico was in een sprintje heuvelop de sterkste voor Julian Alaphilippe en Adam Yates. Lennard Kämna neemt de leiderstrui over van Filippo Ganna.
De vierde etappe in de Tirreno-Adriatico was de eerste lastige rit deze week. In de finale van de rit moest vier keer beklimming van Tortoreto worden beklommen, een helling van 3,2 kilometer. Jumbo-Visma controleerde de etappe, maar in aanloop naar de slothelling leek het plan van de Nederlandse ploeg mis te lopen nadat Wout van Aert op vier kilometer van de streep ten val kwam.
Op de slotbeklimming hield Jumbo-Visma ook de controleerde. Vooral Attila Valter bepaalde het tempo waarna Primoz Roglic het in een sprintje heuvelop afmaakte. De Sloveen won voor voormalig wereldkampioen Julian Alaphilippe en Adam Yates. Lennard Kämna is de nieuwe leider in het algemeen klassement. De Duitser neemt de leiderstrui over van Filippo Ganna, die op de slotbeklimming de voorste groep niet kon volgen. Ook Mathieu van der Poel kon op de slothelling niet volgen. Vrijdag staat een bergrit op het programma in Tirreno-Adriatico.
Results powered by FirstCycling.com
Olav Kooij heeft de vijfde etappe in Parijs-Nice gewonnen. Het 20-jarige Nederlandse sprinttalent won in de massasprint voor Mads Pedersen en Tim Merlier. Tadej Pogacar blijft leider in de Franse rittenkoers.
De vijfde etappe in Parijs-Nice was de laatste kans voor de sprinters in de Franse rittenkoers. Onderweg lagen wel enkele heuvels op het 212 kilometer lange parcours, maar niet zwaar genoeg om verschil te maken. Onderweg reed Sandy Dujardin lange tijd vooruit, maar op tachtig kilometer van de finishstreep werd de Fransman al bijgehaald.
Daarna was het wachten op de massasprint. Daarin was Olav Kooij de snelste. De jonge Nederlander zat perfect gepositioneerd in het wiel van Mads Pedersen, waarna hij makkelijk overheen ging en zijn eerste zege van het seizoen pakte. Pedersen legde beslag op de tweede plaats, voor Merlier.
In het algemeen klassement zag Tadej Pogacar David Gaudu vier seconden naderen nadat hij onderweg wat bonificatieseconden wist te pakken. Het verschil tussen Pogacar en Gaudu is nu zes seconden in het voordeel van de Sloveen.
Results powered by FirstCycling.com
Het kabinet roept ondernemers op tot actie als zij een achterstand hebben in het aflossen van hun coronabelastingschuld. De Belastingdienst informeert deze ondernemers de komende tijd proactief over de achterstand en de mogelijkheden die zij hebben om de achterstand in te lopen of uitstel aan te vragen. Zo’n 73.000 ondernemers hebben nog niets afgelost sinds 1 oktober 2022. Het kabinet roept deze ondernemers op hun achterstand in te lopen, of om hulp te zoeken als dit niet mogelijk is.
Interventies
Omdat er nog veel ondernemers achterlopen met het aflossen van de opgebouwde schuld of zelfs helemaal nog niets hebben afgelost, zoekt de Belastingdienst vanaf deze maand extra contact. Zo worden ondernemers nogmaals gewezen op de mogelijkheden voor extra uitstel en worden zij gewezen op de mogelijkheden om in contact te komen met hulpverleningsinstanties (zoals gemeenten en Kamer van Koophandel) als zij ondersteuning nodig hebben. Ook wordt gewezen op de actuele informatie op de website van de Belastingdienst. In februari hebben ondernemers met een betalingsachterstand al een brief ontvangen met informatie. In maart ontvangen alle ondernemers een nieuwe brief met daarin ook een schuldoverzicht. In dit overzicht staat de totale belastingschuld, zowel de opgebouwde coronaschuld als overige belastingschulden. Als ondernemers geen verdere actie ondernemen, volgt er in april nog een brief, waarin ondernemers opgeroepen worden om binnen twee weken de opgebouwde achterstand in te lopen. Ook dan hebben ondernemers nog de mogelijkheid om versoepelingen aan te vragen.
Vanaf half mei gaat de Belastingdienst over tot het versturen van beschikkingen naar ondernemers die ondanks de eerdere brieven geen actie hebben ondernomen. Met zo’n beschikking kan een betalingsregeling worden ingetrokken. Ondernemers hebben na het ontvangen van deze brief nog twee weken de tijd om hun schuld te betalen. Vervolgens zal de Belastingdienst gefaseerd starten met invorderingsmaatregelen.
Cijfers
In oktober 2022 zijn 266.000 ondernemers die gebruik hebben gemaakt van het bijzonder uitstel van betaling in verband met de coronacrisis, begonnen met het aflossen van hun opgebouwde schuld. Hier hebben zij 60 maanden de tijd voor.
Sinds de start van de aflossingsregeling zijn er ruim 21.000 ondernemers die hun opgebouwde belastingschuld volledig hebben afgelost. Deze groep ondernemers lost de schuld sneller af dan verwacht, bijvoorbeeld omdat zij geen openstaande schuld met de Belastingdienst willen. Ruim 138.000 ondernemers lopen op schema met het aflossen en hebben de eerste vier termijnen volledig betaald. Er zijn echter ook 103.000 ondernemers met een betaalachterstand, en daarvan hebben ruim 73.000 ondernemers nog geen enkele aflossing gedaan.
Een van de voorwaarden van de betalingsregeling is dat ondernemers ook moeten voldoen aan andere betalingsverplichtingen na 1 oktober 2022. Het gaat dan bijvoorbeeld om omzetbelasting. Zo’n 18.000 ondernemers die achterlopen bij het aflossen van de coronaschuld, hebben ook een betalingsachterstand voor een andere verplichting.
Achtergrond
Sinds de start van de aflossingsregeling heeft de Belastingdienst ruim 1.600 belacties en bedrijfsbezoeken gepleegd om te achterhalen wat de oorzaken van de betaalachterstand zijn. Hieruit is gebleken dat de redenen divers zijn. Er zijn ondernemers die (ernstige) betalingsproblemen hebben, maar er zijn ook ondernemers die niet goed op de hoogte waren van de verplichtingen en na het contact met de Belastingdienst hun achterstand ingelopen hebben. Mogelijk is er ook een groep die bewust niet betaalt, omdat zij nog hopen op generieke kwijtschelding van de schulden. Het kabinet heeft echter al meerdere keren aangegeven hier niet voor te kiezen, onder andere omdat dit onrechtvaardig uitpakt voor de ondernemers die wél de schuld hebben terugbetaald.
Vervolg
De inzet van het kabinet is om in de kern levensvatbare ondernemingen te helpen. Op dit moment ligt de nadruk vooral op het veel beter en intensiever informeren en ondersteunen van ondernemers. Dat neemt niet weg dat als de ondernemer geen enkele actie onderneemt, de uiteindelijke consequentie voor ondernemers die structureel niet voldoen aan hun betalingsverplichtingen dat de betalingsregeling wordt ingetrokken. De Belastingdienst zal niet overgaan tot het intrekken van de regeling als er slechts één aflossingstermijn onbetaald is gebleven, terwijl aan de overige voorwaarden van de betalingsregeling wel wordt voldaan. In dat geval stelt de Belastingdienst zich voorlopig coulant op.
Opvallend veel Nederlands materiaal in de bioscopen, deze week. Een aantal documentaires én een op de actualiteit inhakende fictiefilm. Daarnaast echter ook slasher-horror, Oscargenomineerd drama uit de VS en op filmfestivals gelauwerd drama uit Frankrijk.
Saint Omer
De jonge schrijver Rama reist naar Saint Omer om het proces te volgen van Laurence Coly, een Senegalese immigrantenmoeder die terechtstaat voor de moord op haar baby. Rama is zelf zwanger en ontdekt veel parallellen tussen haar en Laurence. Saint Omer is een onthutsende en aangrijpende film over de twijfels die met het moederschap gepaard gaan en over het aanhoudende racisme in Frankrijk.
To Leslie
Leslie, een alleenstaande moeder in Texas, wint de loterij. Het prijzengeld is al snel op, en ze ontdekt dat ze alles heeft verloren wat haar dierbaar is. Jaren later, wanneer Leslie niet alleen meer met haar charmes weg kan komen en ze haar dieptepunt heeft bereikt, vecht ze om haar leven weer op de rails te krijgen. Gebaseerd op ware gebeurtenissen.
Scream VI
Na de laatste Ghostface-moorden laten de vier overlevenden Woodsboro achter zich en beginnen aan een nieuw hoofdstuk. In Scream VI keren Melissa Barrera (Sam Carpenter), Jasmin Savoy Brown (Mindy Meeks-Martin), Mason Gooding (Chad Meeks-Martin), Jenna Ortega (Tara Carpenter), Hayden Panettiere (Kirby Reed) en Courteney Cox (Gale Weathers) terug voor hun rol in de succesvolle franchise. Verder met Jack Champion, Henry Czerny, Liana Liberato, Dermot Mulroney, Devyn Nekoda, Tony Revolori, Josh Segarra en Samara Weaving.
What's Love Got to Do with It?
Dertigers en jeugdvrienden Zoe (Lily James) en Kazim (Shazad Latif) lopen elkaar na lange tijd weer tegen het lijf. Geïntrigeerd door Kazim’s keuze voor een traditioneel, gearrangeerd huwelijk stelt Zoe voor om de aanloop naar zijn bruiloft vast te leggen in een documentaire. Maar gaandeweg slaan de twijfels toe en komen ze voor een moeilijke beslissing: zullen ze hun hart volgen, of hun hoofd? Tegelijkertijd heeft Zoe haar eigen digitale dating perikelen en moet ze omgaan met haar bemoeizuchtige moeder Cath (Emma Thompson).
It's Raining Women
De bekroonde Finse filmmaker en producer Mari Soppela was geschokt toen ze de ‘Glass Ceiling’-index van het tijdschrift Economist ontdekte, met daarin de vooruitzichten voor vrouwen op gelijke kansen op de werkvloer in de geïndustrialiseerde wereld. Ze reisde in vijf jaar de wereld over om het merkwaardige en complexe 'glazen plafond’ te onderzoeken. Ze volgt programmadirecteur Rebecca Burke, die in een juridische strijd belandt nadat ze erachter komt dat haar voormalige mannelijke collega’s in vergelijkbare functies bijna twee keer zoveel verdienden als zij. Rebecca's geschiedenis wordt verweven met Mari's ontmoetingen met andere vrouwen die hun eigen glazen plafond hebben doorbroken of nog proberen te doorbreken.
Oema foe Sranan
Oema foe Sranan (Vrouwen van Suriname) is de eerste documentaire over Suriname gesproken in het Sranantongo in de jaren rond de onafhankelijkheid. De film volgt vier vrouwen, Jetty, Sonja, Somai en Sylvie, die zich verzetten tegen miskenning en uitbuiting en de armoede die ze dagelijks ervaren. Door middel van hun persoonlijke verhalen geven zij zicht op de geschiedenis van kolonialisme, neokolonialisme en discriminatie in Suriname en Nederland. De oorzaken van de armoede worden in beeld gebracht aan de hand van citaten uit “Wij slaven van Suriname” van Anton de Kom, het boek dat is opgenomen in de Nederlandse Canon. Het is een aanklacht tegen de rol van Nederland als kolonisator en tegen de buitenlandse bedrijven die zich verrijken maar het land berooid achterlaten. De film laat een strijdend volk zien in plaats van een lijdend volk.
Polder
Varkensboer Ronald draagt de zorg voor zijn dochtertje en de boerderij na het overlijden van zijn vrouw. De steeds strengere milieueisen hangen als een molensteen om zijn nek. Als tot overmaat van ramp dierenactivist Erik, onbekend met de situatie waarin Ronald zich bevindt, een steeds stevigere haatcampagne tegen hem begint, is Ronald de wanhoop nabij.
Nummer achttien
Het waargebeurde verhaal van Guido van der Werve: een video en performance-kunstenaar die wereldwijd succes heeft met videokunstwerken waarin hij de confrontatie met het leven opzoekt. Daarnaast is hij klassiek pianist, componeert hij muziek, schaakt hij op hoog niveau, en rent hij ultramarathons. Het is een bijzonder leven, dat genadeloos tot stilstand komt wanneer Van der Werve in 2016 bijna zijn leven verliest bij een zwaar verkeersongeval. Hij loopt traumatisch hersenletsel op, ligt een maand in coma; de artsen zien het somber in. Maar dankzij de buitengewone conditie van zijn lichaam en geest weet hij op wonderbaarlijke wijze te herstellen. In Nummer achttien, door de kunstenaar ‘autofictie’ genoemd, rekent hij definitief af met het frustrerende revalidatieproces. Een proces dat opvallend veel parallellen met zijn ingewikkelde jeugd vertoont. Omdat mensen de jonge Guido altijd vertelden dat hij een abnormaal kind was, ging hij, naar eigen zeggen, enorm overcompenseren. Eén ding is zeker: als hij wat meer was geweest zoals alle andere mensen, had hij het niet kunnen navertellen. Nummer achttien is niet alleen een poëtisch zelfonderzoek, maar ook een ode aan alle buitenbeentjes.
Rock City: The Life We Live
Een hartverwarmende film van regisseur Will Wissink over 5 eigenzinnige rockhelden uit de jaren ‘60/’70, grondleggers van onze popcultuur, die nog optreden met oude hits van vroeger voor een grote schare aan trouwe fans maar daarnaast ook verrassend mooie nieuwe muziek maken waarin de kunst van het ouder worden de boventoon voert.
Dicht bij Vermeer
In Dicht bij Vermeer geeft Gouden Kalf-winnaar Suzanne Raes een unieke inkijk in de totstandkoming van de grootste Vermeertentoonstelling ooit. Ze filmt Rijksmuseum curatoren Gregor Weber en Pieter Roelofs en restauratoren Abbie Vandivere en Anna Krekeler in hun missie om een nieuwer, completer beeld te geven van de schilder. Want hoewel Het melkmeisje en Meisje met de parel wereldberoemd zijn weten we weinig van Johannes Vermeer zelf. Geen zelfportretten, geen brieven, geen aantekeningen; een klein oeuvre is alles wat de Hollandse Meester naliet. Deze fascinerende documentaire laat alles zien: van de stille diplomatie die nodig is om de Vermeers naar Nederland te krijgen en de nieuwe kennis die wordt opgedaan door schilderijen verflaag voor verflaag schilderijen te ontleden, tot het schokkende wereldnieuws dat een schilderij mogelijk toch geen Vermeer is. Langzaamaan ontdekken we hoe Vermeer in staat was de werkelijkheid zo anders in beeld te brengen dan zijn tijdsgenoten. Maar bovenal toont Dicht bij Vermeer de aanstekelijke liefde van de conservatoren en andere betrokken voor de kunst van Vermeer. Zoals Weber het liefdevol brengt: ‘Zoiets kan je blik op de werkelijkheid voorgoed veranderen.’
Het is niet altijd even makkelijk om Destiny-fan te zijn. De franchise heeft een aantal diepe dalen gekend, maar Bungie heeft telkens naar de feedback geluisterd en is altijd keihard aan de game blijven sleutelen. Vorig jaar kende de game een hoogtepunt met The Witch Queen-uitbreiding. Dit jaar zijn we met Lightfall helaas weer in een dal terechtgekomen.
Dennis Schouten was afgelopen weekend het slachtoffer van zinloos geweld, hij werd in zijn gezicht gestoken. Hierna werd hij er ook nog eens van beticht van pedofiel te zijn. Dennis reageert hierop in zijn eigen programma en gaat een weekje Nederland uit!
Aldi, Crisp, Ekoplaza, Jumbo en Picnic hebben deze week geen folderaanbiedingen voor vlees en zuivel. Albert Heijn, Lidl, Odin en Spar volgen hun voorbeeld in de volgende editie van de Nationale Week zonder Vlees & Zuivel (NWZV&Z). Wakker Dier is blij dat deze supermarkten hun best doen om hun klanten te verleiden met plantaardig.
Albert Heijn, Lidl en Odin hebben nu geen aanbiedingen voor vlees en beloven volgend jaar ook te stoppen met zuivelacties. Spar heeft dit jaar nog wel aanbiedingen, maar is volgend jaar vrij van zowel zuivel als vleesstunts. Wakker Dier vroeg 21 supermarkten naar hun promotiebeleid in hun folders (online folders voor online supermarkten) voor vlees, vleeswaren en zuivel tijdens de huidige en de volgende editie van de Nationale Week zonder Vlees & Zuivel.
Achterblijvers
De overige twaalf supermarkten blijven vlees en zuivel promoten tijdens de NWZV&Z. Het gaat om de Superunieleden Plus, Coop, Boni, Boon’s Markt, DekaMarkt, Dirk, Hoogvliet, Jan Linders, MCD, Nettorama, Poiesz en Vomar. Dit terwijl Plus en Coop zich zelfs als partner hebben aangesloten bij de NWZV&Z. Anne Hilhorst van Wakker Dier: “Deze supermarkten proberen van twee walletjes te eten. Ze bieden wat vleesvervangers aan voor een verantwoord imago, maar tegelijkertijd duwen ze ook vlees en zuivel door je strot.”
Klimaatbelofte
Nederlanders halen op dit moment ongeveer veertig procent van hun eiwitten uit plantaardig voedsel zoals groenten en peulvruchten. Volgens het Klimaatakkoord moet dit zestig procent worden. De supermarkten hebben zich – via branchevereniging CBL – gecommitteerd aan deze doelstelling. Hilhorst: “Vleesaanbiedingen drijven de vraag op en staan haaks op deze toezegging. En juist deze week vlees pushen is wel een heel raar signaal.”
Buiten de boot vallen
Voor de eiwittransitie is het belangrijk dat we minder dierlijke producten eten. Naast vlees en zuivel betekent dit ook minder eieren en vis. Deze producten vallen tijden de Week zonder Vlees en Zuivel bij sommige supermarkten nog buiten de boot: zo willen Lidl, Albert Heijn en Aldi nog niets beloven over visaanbiedingen.
Minder dier, meer plant
Wakker Dier wil dat supermarkten – als grootste vleesverkopers – hun verantwoordelijkheid nemen in de eiwittransitie en actief gaan sturen op minder dierlijke en meer plantaardige producten. Hilhorst: “We zien supermarkten inzetten op vlees- en zuivelvervangers. Dat is goed maar onvoldoende, want die klimaatdoelstellingen gaan we alleen halen als ze ook echt minder vlees en zuivel verkopen.”
De koopkracht blijft dit jaar in doorsnee ongeveer gelijk, en stijgt volgend jaar met 2,0%. Tegelijkertijd neemt de armoede volgend jaar juist toe. Dit blijkt uit de nieuwste raming van het Centraal Planbureau, het Centraal Economisch Plan 2023 (CEP) dat op 9 maart is gepubliceerd.
De energieprijzen zijn de afgelopen maanden sterk gedaald, maar daar staat tegenover dat de inflatie is verbreed naar andere goederen en diensten. De lonen zijn inmiddels wel duidelijk in beweging gekomen. Dit jaar blijft de koopkracht – mede door het steunbeleid – in doorsnee gelijk. Volgend jaar herstelt de koopkracht, maar over de periode 2021-2024 is per saldo nog wel sprake van een daling. De armoede stijgt in 2024 naar 5,8% van de bevolking, doordat conform de huidige beleidsuitgangspunten een aantal tijdelijke inkomensmaatregelen voor de laagste inkomens volgend jaar eindigen.
Ondanks tegenwind groei
De Nederlandse economie groeit in 2023 en 2024 met respectievelijk 1,6% en 1,4%, ondanks de inflatie, zwakkere wereldhandel en dalende huizenprijzen. De arbeidsmarkt blijft krap, de werkloosheid loopt slechts licht op tot 4,1% in 2024.
Overheidsfinanciën
Het EMU-tekort verslechtert dit jaar sterk tot 3,0% bbp, vooral door de extra inkomenssteun om de hogere energieprijzen te compenseren. In 2024 bedraagt het tekort 2,6% bbp. Voor beide jaren is overigens verondersteld dat het de overheid, onder meer door de krapte op de arbeidsmarkt, niet lukt alle begrote middelen te besteden. Voor de middellange termijn gaat het CPB ervan uit dat de overheid dat wel lukt. Samen met de gestaag oplopende rentelasten zorgt dat voor verder verslechterende overheidsfinanciën, zo laat een verkenning tot 2031 zien. Na deze kabinetsperiode wordt het tekort groter dan 3% bbp. De EMU-schuld, in 2023 en 2024 stabiel rond de 50% bbp, zet een stijgend pad in tot 60% bbp in 2031.
CPB-directeur Pieter Hasekamp: “We zien herstel van koopkracht nu de inflatie daalt en de loongroei aantrekt. Maar door het wegvallen van tijdelijke overheidssteun stijgt komend jaar het aantal mensen onder de armoedegrens juist weer. Daarnaast zien we ook het overheidstekort de komende jaren verder oplopen. Dat pleit voor veel gerichtere steun dan nu het geval is.”
Goedemorgen!
Vanochtend geldt er tot 9 uur code geel in het hele land wegens gladheid. Ook more komt deze code weer van stal.
In de ochtend is er veel bewolking en valt er regen of natte sneeuw, later wordt het droog in de ochtend. In het noorden is de zon nog even te zien. De wind is zwak tot matig uit het noordoosten. Ook vanmiddag is het bewolkt en breidt een regengebied zich uit, in het noorden kan dan wat natte sneeuw vallen. Het wordt 4 graden, in het uiterste zuiden van Limburg kunnen dubbele cijfers worden gehaald.
Vanavond regent het op veel plaatsen en is er in het noorden natte seeuw mogelijk. Het kan daar dan ook glad worden, er is vooralsnog geen code voor afgegeven. De wind is iets gedraaid naar het oosten en is matig. In de nacht naar vrijdag regent het oip veelplaatsen en wederom is er in het noorden natte sneeuw, er geldt vanaf middernacht code geel in de provincies Friesland, Groningen, Drenthe en Noord-Holland.
De minimumtemperatuur ligt tussen het vriespunt in het noorden tot 9 graden in het zuiden. Zaterdag lijkt een droge da te worden, daarna wederom neerslag en weinig zon. Tot morgen!
Mooi winters uitzicht over het water in Purmerend (Foto: Pukeko)
Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.
Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.
'Gaat u nu die huisvuilzakken in de plasticcontainer gooien?'
Vladimir Poetin prees uitbundig de moeders en vrouwen van Rusland in een toespraak ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag.
Drie jaar na de dodelijke schietpartij waarbij de Afro-Amerikaanse vrouw Breonna Taylor om het leven kwam tijdens een inval in haar huis, heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie een vernietigend rapport hebben gepubliceerd over de politie van Louisville City.
Politieagenten in Louisville City in de staat Kentucky zouden buitensporig geweld gebruiken, zwarte mensen discrimineren en onrechtmatig huiszoekingen doen, aldus het ministerie van Justitie in Washington. Het ministerie van Justitie beschuldigde de veiligheidstroepen ook van ongepaste 'chokeholds', buitensporig gebruik van tasers en het overmatig inzetten van politiehonden in hun onderzoek naar de politiepraktijken van Louisville.
Het ministerie van Justitie ruim een jaar na de dood van Breonna Taylor een onderzoek ingesteld naar de politie van Louisville. De 26-jarige werd in 2020 doodgeschoten door blanke politieagenten toen agenten in burger haar appartement bestormden tijdens een nachtelijke inval op zoek naar drugs.
Na haar overlijden werd er in meerdere Amerikaanse steden geprotesteerd tegen het gebruikte politiegeweld, hierbij ontstonden rellen waarbij gewonden vielen.
De blokkade door de Duitse regering van het geplande EU-verbod vanaf 2035 op nieuwe verbrandingsauto's met CO2 uitstoot stuitte in Frankrijk op kritiek.
Volgens de vice-minister van Transport, Beaune, riep hij de Duitse minister van Transport Wissing op om toe te geven. "Je moet van de elektrische auto een betaalbaar product maken", benadrukte Beaune. Als je nu dwars gaat liggen, lukt dat niet.
Wissing motiveerde de weigering van Duitsland om akkoord te gaan door te zeggen dat er geen voorstel van de Europese Commissie was over hoe klimaatneutrale synthetische brandstoffen na 2035 in verbrandingsmotoren met CO2 uitstoot zouden kunnen worden gebruikt. De EU-stemming over het geplande einde voor nieuwe auto's met verbrandingsmotor moest vorige week vrijdag worden uitgesteld vanwege de aanvullende eisen van Duitsland.
Onderzoeksjournalisten van verschillende Duitse media alsook de 'New York Times' en de 'Washington Post' hebben over nieuwe bevindingen in de zaak van aanslagen op de Nord Stream-gaspijpleidingen in de Oostzee gepubliceerd. Vooral de Duitse publicaties bevatten enkele interessante details. Maar op basis van de tot nu toe bekende bevindingen kan echter nog niet van een onomstotelijk bewijs worden gesproken.
Het Duitse parket heeft een schip doorzocht dat verdacht wordt van betrokkenheid bij de explosies bij de Nord Stream-pijpleidingen. De autoriteit bevestigde het ARD- onderzoek naar de explosies.
Het federaal parket heeft commentaar geleverd op het onderzoek dat leidde tot een doorbraak in het onderzoek naar de aanslagen op de Nord Stream-pijpleidingen. Half januari identificeerde het federaal parket een 'verdacht' schip van een Duitse bootverhuurmaatschappij dat was gehuurd door een Poolse onderneming. Het Poolse bedrijf dat het schip huurde zou eigendom zijn van twee Oekraïners.
Men denkt dat het schip zou kunnen zijn gebruikt om explosieven te vervoeren die op 26 september 2022 op de pijpleidingen zijn ontploft, zei een woordvoerster van de Karlsruhe-autoriteit. Het schip is doorzocht. Medewerkers van het charterbedrijf worden niet verdacht iets met de aanslag te maken te hebben. Het federaal parket benadrukte dat de onderzoeken naar de dader en het motief nog lopen, verdere informatie is er momenteel niet.
Geheime operatie op zee?
Drie van de vier strengen van de Nord Stream 1 en 2 pijpleidingen op de bodem van de Oostzee werden vernietigd door explosies. Volgens het gezamenlijke onderzoek van ARD , SWR en de 'Zeit' van dinsdag leiden de sporen in de zaak in de richting van Oekraïne. Onderzoekers hebben echter nog geen bewijs gevonden over wie de vernietiging heeft bevole
Volgens het onderzoek werd de geheime operatie op zee uitgevoerd door een team van zes personen. Er wordt gezegd dat het vijf mannen en een vrouw zijn geweest. De groep zou uit een kapitein, twee duikers, twee duikassistenten en een dokter hebben bestaan. De verdachten gebruikten professioneel vervalste paspoorten, die onder meer zouden zijn gebruikt om de boot te huren.
Volgens het onderzoek vertrok het commando op 6 september 2022 vanuit Rostock. Het materiaal voor de geheime operatie zou daarvoor met een bestelwagen naar de haven zijn vervoerd. Volgens het onderzoek slaagden de onderzoekers er vervolgens in om de boot de volgende dag weer te lokaliseren in Wieck (Darß) en later op het Deense eiland Christiansø ten noordoosten van Bornholm. Het jacht is vervolgens in ongereinigde staat aan de eigenaar teruggegeven. Onderzoekers zouden sporen van explosieven hebben gevonden op de tafel in de cabine.
Volgens het onderzoek zou een westerse geheime dienst in de herfst, dus kort na de explosies, een tip hebben gestuurd naar Europese partnerdiensten, waarin genoemd werd dat een Oekraïens commando verantwoordelijk was voor de explosie. Daarna zouden er meer aanwijzingen van de inlichtingendiensten zijn geweest dat een pro-Oekraïense groep verantwoordelijk zou kunnen zijn.
Ondertussen rapporteerde de New York Times, onder vermelding van anonieme Amerikaanse regeringsfunctionarissen, ook informatie van de Amerikaanse inlichtingendienst die wees op een pro-Oekraïense groep. Er is echter geen bewijs dat de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy of zijn naasten erbij betrokken waren.
Een breed scala aan pro-Oekraïense groepen opereert in een duistere wereld met onduidelijke banden met de inlichtingen- of veiligheidsdiensten van Oekraïne of andere landen. Ze omvatten groepen die vechten in het zuidoosten van Oekraïne of sabotageoperaties uitvoeren in Rusland en zijn bondgenoot Wit-Rusland.
Kyiv: 'we hebben natuurlijk niets met de aanslagen te maken'
Desgevraagd zei de Oekraïense presidentieel adviseur Mikhail Podolyak dat Oekraïne "natuurlijk niets te maken had met de aanslagen op Nord Stream 2". Hij schreef ook op Twitter dat Kyiv ook "geen informatie had over 'pro-Oekraïense sabotagegroepen'".
De Oekraïense minister van Defensie Oleksiy Reznikov heeft een soortgelijke verklaring afgelegd. Het feit dat de Oekraïense speciale troepen geacht worden tot een dergelijke operatie in staat te zijn, is "een soort compliment", zei hij aan de zijlijn van een informele ontmoeting met de ministers van defensie van de EU-landen in Zweden. "Maar dat is niet ons werkterrein."
Rusland benoemt berichtgeving 'afleiding'
Rusland daarentegen interpreteerde de rapporten als afleidingsmanoeuvres. "Het is gewoon een middel om de verdenking af te leiden van degenen in officiële regeringsposities die de aanslagen in de Oostzee hebben bevolen en gecoördineerd, naar een abstract persoon", zei de Russische ambassade in de Verenigde Staten op het nieuwsplatform Telegram. Moskou geeft de Amerikaanse en Britse geheime diensten de schuld van de aanval.
Bovendien riep de woordvoerder van het Russische presidentiële bureau, Dmitry Peskov, op tot snel en transparant onderzoek naar de explosies. Nog maar een paar dagen geleden ontving Rusland overeenkomstige kennisgevingen uit Denemarken en Zweden. "Het is niet alleen vreemd. Het riekt naar een kolossale misdaad."
Een 'false flag' operatie zou tot mogelijkheden behoren
Voor het Duitse onderzoek zijn bronnen in verschillende landen geraadpleegd. Veiligheidsautoriteiten in Duitsland, Denemarken, Zweden, Nederland en de VS waren betrokken bij het onderzoek naar de vernieling van de pijpleidingen. In Duitsland heeft de procureur-generaal de leiding over het onderzoek, dat zowel de federale recherche als de federale politie opdracht heeft gegeven.
Ook als er sporen naar Oekraïne leiden, kan volgens internationale veiligheidskringen niet worden uitgesloten dat ook hier sprake is van een 'false flag'-operatie. Dit betekent dat er ook met opzet sporen kunnen zijn gelegd die naar Oekraïne wijzen als de boosdoener. De onderzoekers hebben echter blijkbaar geen bewijs gevonden dat een dergelijk scenario bevestigt.
Wat gebeurde er eigenlijk in september?
In de nacht van 25 op 26 september werden drie van de vier Nord Stream pijpleidingen ten oosten van het eiland Bornholm opgeblazen op een diepte van 70 tot 80 meter. Beide pijpleidingen bestaan uit twee strengen; in het geval van de jongere Nord Stream 2-gasleiding werd streng A beschadigd.
Ten tijde van de explosies waren beide pijpleidingen gevuld met gas, maar niet in bedrijf. Vanwege Russische oorlogsdreigingen tegen Oekraïne had Duitsland de certificering van Nord Stream 2 in november 2021 opgeschort en op 22 februari 2022 stopgezet, zodat de pijpleiding nooit in bedrijf is geweest. De leveringsstop door Rusland via Nord Stream 1 begon in de zomer van 2022 en werd aanvankelijk gerechtvaardigd door zogenaamd noodzakelijk onderhoud, totdat het Kremlin begin september aankondigde dat er geen gas zou stromen zolang de sancties van kracht waren.
Wie kan er belang bij hebben dat de pijpleidingen buiten gebruik zijn?
Beide pijpleidingen werden door Duitsland lang 'benoemd' als zuiver economische projecten, maar dat klopte niet. Waarschuwingen van Oost-Europese staten en van de VS dat Duitsland zich voor zijn energie afhankelijk maakte van Rusland werden door Berlijn consequent genegeerd. Zelfs tijdens zijn bezoek aan Washington begin februari 2022 vermeed kanselier Olaf Scholz expliciet te dreigen met consequenties voor Nord Stream 2 als Rusland Oekraïne zou aanvallen. De Amerikaanse president Joe Biden was minder preuts. Toen hij naast Scholz stond, zei hij dat als Russische tanks de grens met Oekraïne oversteken, "Nord Stream 2 niet meer zou bestaan".
De uitspraak van Biden wordt aangehaald als een aanwijzing dat de VS achter de explosies van de pijpleiding zou kunnen zitten, maar in feite is zo'n opmerking geen hard bewijs. De Amerikaanse investeringsjournalist Seymour Hersh, die vorige maand schreef dat duikers van de Amerikaanse marine de explosieven aan de pijpleidingen hadden bevestigd, gaf hiervoor slechts één bron. "De mensen die eigenaar zijn van de bedrijven die pijpleidingen bouwen weten hoe het zit", aldus Hersh. "Ik kreeg het verhaal niet van hen zelf, maar ik kwam er snel achter dat ze het wisten." De reden voor het opblazen van de pijpleiding, zei Hersch, was dat de VS bang waren "dat Duitsland de sancties zou opheffen vanwege een koude winter". De Duitse terreurexpert Peter Neumann beoordeelde Hersh's artikel als ongeloofwaardig.
Een soortgelijk motief als Hersh noemt zou ook door Polen en Oekraïne kunnen zijn aangevoerd. De gemeenschappelijke basis voor dergelijke speculaties is de veronderstelling dat deze landen er vanuit gingen dat de Duitse Bondsrepubliek na de oorlog opnieuw zaken zou gaan doen met Rusland - een gevolg van decennia van Duitse Ostpolitik, die de nabijheid van Moskou boven de belangen van de oostelijke EU-partners plaatste.
Hoe zit het met Rusland?
De New York Times schrijft dat het onduidelijk is welk motief het Kremlin voor een dergelijke aanslag zou kunnen hebben gehad. Het zou kunnen dat Rusland de energieprijzen in Europa wilde opdrijven. Een andere mogelijkheid is dat het Kremlin de breuk met het Westen onomkeerbaar wilde maken. En tot slot is het denkbaar dat Poetin de aanslag wilde gebruiken om het Westen te laten zien hoe kwetsbaar pijpleidingen zijn. De voormalige hoofdstrategie van de Russische oliemaatschappij Gazprom Neft, Sergey Vakulenko, schreef dat de explosies samenvielen met de ingebruikname van een andere Oostzeepijpleiding, die Noors gas naar Polen transporteert.
Net als bij de VS, Oekraïne of Polen zijn dit slechts mogelijke motieven en geen aanwijzingen voor Russische betrokkenheid. Volgens de 'New York Times' hebben de VS geen bewijs van betrokkenheid van de Russische regering.
Peter Neumann zei tegen RTL en NTV dat de aanslag een professioneel geplande operatie was, maar dat dat niet betekent dat een specifiek land de opdrachtgever is, "maar mogelijk een groepering die met een land sympathiseren".
Hoe zouden het Westen ermee omgaan als ze bewijs hadden dat Rusland achter de aanslagen zat?
De Deense militair analist Anders Puck Nielsen denkt dat Rusland waarschijnlijk achter de Nord Stream-explosies zit. Zelfs als men een andere mening is toegedaan, zijn zijn overwegingen interessant: hij vindt het niet verwonderlijk dat westerse landen niet willen praten over mogelijke Russische betrokkenheid bij de aanslag. Rusland voert al een hybride oorlog tegen het Westen, zegt Nielsen op zijn YouTube-kanaal. Het doel van deze hybride oorlogsvoering is om angst en onzekerheid te zaaien in westerse landen zodat de stemming tegen Oekraïne omslaat. Nielsen stelt dat het in deze situatie contraproductief zou zijn voor westerse politici om openlijk te spreken over Russische betrokkenheid bij de explosies. "Als ze een groot issue maken van een hybride aanval, zouden ze de aanvaller alleen maar een dienst bewijzen."