FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 23 februari 2023

Street Fighter 6-trailer onthult Zangief, Lily, en Cammy

Capcom heeft de laatste vechtersbazen onthuld die in de basis-versie van Street Fighter 6 uitkomen. De nieuwe onderstaande trailer toont  Zangief, Lily (een nieuw personage) en Cammy. Inclusief deze trio zitten er nu achttien speelbare personages in de game.

Personages uit Street Fighter II:
Ryu, Ken, Chun-Li, Guile, Zangief, E. Honda, Blanka en Dhalsim.

Terugkerende personages uit allerlei vorige delen:
Cammy, Juri, Dee Jay en Luke.

Zes nieuwe personages:
Lily, Jamie, Kimberly, Manon, Marisa en JP.

Street Fighter 6 komt op 2 juni uit voor PS5, PS4, Xbox Series X|S en pc.

Before Your Eyes toont unieke 'knipper' mechaniek

Knipper met je ogen en de wereld verandert. Before Your Eyes introduceerde deze mechaniek in 2021, je had er alleen wel een webcam voor nodig. De game krijgt op 10 maart een port voor PlayStation VR2. Dankzij de eyetracking-technologie van die headset heb je geen webcam nodig; de headset ziet wanneer je knippert.

Bekijk hoe dat precies in zijn werk gaat in de trailer hieronder.


Zweedse vrouwen en Noorse mannen domineren sprint op WK langlaufen

In het Sloveense Planica zijn de eerste medailles vergeven op het wereldkampioenschap noordse sporten en dan specifiek in het langlaufen. De sprint stond op het programma donderdag en werd dit keer afgewerkt in de klassieke stijl.

Vrouwen
Zweden was in z'n geheel wel topfavoriet voor de medailles en dat bleek: met Maja Dahlqvist, Linn Svhan, Emma Ribom en titelverdedigster Jonna Sundling schopten vier van de vijf Zweedse dames het tot de finale. Daarin namen ze het op tegen Kristine Stavås Skistad en Tiril Udnes Weng uit Noorwegen, waarbij vooral Skistad indruk had gemaakt.

In de finale was de pijp echter leeg bij beide Noorse dames, dus werd het een Zweeds feestje. Een onhandige beweging van Svahn bracht niet alleen haar, maar ook Dahlqvist uit de strijd om goud, die tussen Ribom en Sundling ging. Op Sundling stond weer eens geen maat en zij pakte na het vorige WK én de Olympische Spelen wederom het goud, voor Ribom en Dalqvist.

Mannen
Johannes Høsflot Klæbo was de absolute topfavoriet, zeker nadat meerdere outsiders de finale niet eens haalden. In die finale gaf Klæbo halverwege stevig gas en daarbij sloeg hij gelijk een gat dat hem de titel opleverde. Landgenoot Pål Golberg won de zeer spannende sprint om zilver van de jonge Fransman Jules Chappaz, die wel gewoon blij was met brons. De verrassende Tsjech Michal Novak, veteraan Calle Halfvarsson uit Zweden en de Fransman Lucas Chanavat kwamen er niet echt meer aan te pas.

Ajax uitgeschakeld in Europa na nederlaag tegen Union Berlin

Net als PSV is ook Ajax uitgeschakeld in de Europa League Tegen Union Berlin verloren de Amsterdammers met 3-1 en gaat de Duitse ploeg naar de achtste finales van de Europa League.

Ajax had de heenwedstrijd met 0-0 gelijkgespeeld en in de return speelde de Amsterdammers een betere wedstrijd dan de eerste wedstrijd, maar halverwege de eerste helft keek de ploeg van John Heitinga tegen een 1-0 achterstand aan. Calvin Bassy kreeg de bal op zijn hand in het strafschopgebied, waarna Robin Knoche de strafschop benutte. Vlak voor rust verdubbelde Union Berlin de score na een blunder van Gerónimo Rulli op een schot van Josip Juranovic.

Vlak na rust was de hoop even terug bij Ajax. Al in de tweede minuut van de tweede helft zorgde Mohammed Kudus voor de aansluitingstreffer uit een voorzet van Steven Bergwijn. Waar de hoop snel kwam was die ook snel weer verdwenen, want drie minuten na de 2-1 zorgde Danilho Doekhi uit een corner voor de 3-1. Kudus kreeg nog wel een opgelegde kans voor de 3-2, maar die wist de Ghanees niet te benutten en zou bleef het 3-1 in Berlijn.

Door de nederlaag zit het Europees seizoen voor Ajax erop en wacht nu nog de competitie en de beker en gaat Union Berlin naar de achtste finales van de Europa League.

Nieuw lekkermakertje RE4 Remake vlak voor release

Een maandje voor de release van Resident Evil 4 - Capcom neemt al niet eens meer de moeite om 'remake' in de titel op te nemen - worden we nog even getrakteerd op een verse trailer. Resident Evil 4 verschijnt op 24 maart voor PS4, PS5, Xbox Series X|S en pc.

Voor oningewijden gaat het om een remake van één van de populairste Resident Evil-games, Resident Evil 4 die in 2005 aanvankelijk alleen verscheen voor de GameCube, maar later naar velerlei andere platforms werd geport. De originele Resident Evil 4 voerde in het releasejaar talloze GOTY-lijstjes aan en wordt regelmatig genoemd in welbekende lijstjes van beste games allertijden. De opgekalefaterde versie bevat vanzelfsprekend talloze verbeteringen op audiovisueel gebied, zoals deze nieuwe trailer wederom duidelijk maakt.

PS5-release Baldur's Gate III onthuld

Tijdens de State of Play vanavond is bekendgemaakt dat het langverwachte Baldur's Gate III, in ontwikkeling bij Divinity: Original Sin-makers Larian Studios, op release ook naar PlayStation 5 zal komen. Tot dusver was er nog niets bekend over een console-release. De game verschijnt op 31 augustus dit jaar.

Het Belgische Larian Studios, verantwoordelijk voor één van de beste RPG's ooit gemaakt (Original Sin 2), werkt al enkele jaren aan een nieuw deel in de Baldur's Gate-serie, waarvan we in 2019 een eerste trailer zagen. Hoewel de meest recente games van Larian ook een console-versie kregen, was er voor Baldur's Gate III nog weinig over bekend. Tot nu dus, met een fonkelnieuwe trailer specifiek voor PS5. Of het hier gaat om een console-exclusive, en Xbox dus buiten de boot valt, is nog niet helemaal duidelijk. Bekijk de nieuwe trailer hieronder.

AI Picture Gallery #129

Een galerij met afbeeldingen die volledig zijn gemaakt door AI (kunstmatige intelligentie). Bij technologie zoals Midjourney of Dall-E voer je een beschrijving in van wat je wilt en je krijgt een door een computer gegenereerde interpretatie terug van je omschrijving. Elke afbeelding is uniek en volledig gemaakt door kunstmatige intelligentie. Wil je meer weten of zelf aan de slag, dan kun je in ons Digitalforum hier topics over vinden.

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Random Pics van de Dag #868

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

PSV ondanks winst op Sevilla uit Europa League

PSV is er niet in geslaagd de achtste finales van de Europa League te bereiken ten koste van Sevilla. De ploeg van Ruud van Nistelrooij moest een 0-3 achterstand ophalen tegen de Spaanse ploeg, maar kwam niet verder dan een 2-0-zege.

In de eerste helft kon PSV weinig kansen creëren en bij rust stond het 0-0. In de tweede helft waren er wat meer mogelijkheden. Luuk de Jong en Johan Bakayoko wat kansjes, terwijl Ivan Rakitic op de lat schoot namens Sevilla.

Met nog een kwartier te spelen kwam PSV op voorsprong. De Jong tikte de bal door door de benen van Sevilla-doelman Marko Dmitrovic en zorgde voor de 1-0. Snel leek de aanvoerder PSV de 2-0 te maken, maar het doelpunt werd afgekeurd doordat Fábio Silva in aanloop naar het doelpunt buitenspel stond. In blessuretijd wist Silva nog wel de 2-0 te maken, maar het doelpunt kwam te laat om Sevilla in de problemen te brengen en gaat de Spaanse ploeg naar de achtste finales van de Europa League.PS

Molano net te snel voor Kooij in UAE Tour

Juan Sebastián Molano heeft de vierde rit in de UAE Tour gewonnen. De Colombiaanse sprinter van thuisploeg UAE-Emirates was in de massasprint sneller dan de jonge Nederlander Olav Kooij. In het algemeen klassement blijft Remco Evenepoel aan de leiding.

Na de eerste bergrit van woensdag stond in de UAE Tour weer een volledige vlakke rit op het programma. De etappe was 174 kilometer lang en eindigde in Dubai. Nadat een kopgroep van drie ruim voor de finish werden teruggepakt kon er gesprint worden voor de overwinning.

Daarin was Juan Sebastián Molano net iets sneller dan Olav Kooij. Daarmee zorgde de Colombiaanse zijn ploeg een belangrijke zege in de thuisronde van zijn ploeg. In het algemeen klassement blijft Remco Evenepoel aan de leiding staan met nog drie etappes te gaan in de Ronde van de Verenigde Arabische Emiraten.

Results powered by FirstCycling.com

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 8

Een beer die stijf staat van de coke, of een gevoelig en alom geprezen dubbelportret van een vader met zijn dochter? Er is aan beide kanten van het bioscoopspectrum wat te beleven, deze week.

Aftersun

De jonge tiener Sophie en haar dertigjarige vader Calum gaan op vakantie naar een Turkse badplaats waar ze zwemmen, poolen, zonnebaden en luieren. Terwijl er voor de beginnende puber een nieuwe wereld opengaat, worstelt Calum buiten het zicht van Sophie met de zwaarte van het leven. Twintig jaar later vormen Sophies tedere herinneringen aan deze vakantie een krachtig en hartverscheurend portret van hun relatie, waarbij ze probeert de donkere kant van haar liefdevolle vader te begrijpen.

Cocaine Bear

Cocaine Bear is gebaseerd op een waargebeurd verhaal uit 1985 over een drugssmokkelaar wiens vliegtuig neerstort en de zwarte beer die de zoekgeraakte cocaïne verorbert. In deze chaotische thriller komt een bonte verzameling van politieagenten, toeristen en tieners samen in een bos in Georgia waar een gevaarlijk roofdier van ruim 200 kilo een onvoorstelbare hoeveelheid cocaïne binnen heeft gekregen en daarna stijf van de coke op rooftocht gaat naar meer drugs… en slachtoffers.

Missing

Missing is een ijzingwekkend mysterie van de makers van Searching dat je als kijker achterlaat met de vraag hoe goed je je dierbaren eigenlijk kent. Als haar moeder (Nia Long) tijdens een vakantie in Colombia met haar nieuwe vriend verdwijnt, gaat June (Storm Reid) op zoek naar antwoorden. Gehinderd door internationale bureaucratie maakt June duizenden kilometers verderop in Los Angeles creatief gebruik van alle moderne technologie die tot haar beschikking staat om haar moeder te vinden voordat het te laat is. Maar haar digitale detectivewerk levert langzaamaan meer vragen op dan antwoorden. Haar moeder blijkt veel geheimen te hebben en dat zorgt ervoor dat June mogelijk zelf ook gevaar loopt.

The Inspection

Ellis, een jonge, homoseksuele zwarte man, heeft een slechte band met zijn moeder, die niets met hem te maken wil hebben. Met weinig hoop voor de toekomst besluit hij om zich bij de mariniers aan te sluiten. Vechtend tegen de diepgewortelde vooroordelen en de slopende basistraining, vindt hij onverwachts kameraadschap, kracht en steun in deze gemeenschap.Zijn nieuwe gevoel van verbondenheid heeft grote invloed op zijn identiteit en zal hem voor altijd veranderen. Regisseur Elegance Bratton baseerde zijn debuutfilm op gebeurtenissen uit zijn eigen leven.

Sword Art Online the Movie -Progressive- Scherzo of Deep Night

‘s Werelds eerste VRMMORPG (Sword Art Online) is een spel des doods geworden. Meer dan een maand is verstreken sinds 10.000 gebruikers vast kwamen te zitten in de gamewereld. Asuna, die de eerste verdieping van het zwevende ijzeren kasteel van Aincrad vrijmaakte, sloot zich aan bij Kirito en vervolgde haar reis om de bovenste verdieping te bereiken. Met de steun van de vrouwelijke Information Broker Argo, leek het vrijmaken van de verdiepingen soepel te verlopen, maar... Er breekt een conflict uit tussen twee grote topspelersgroepen die zouden moeten samenwerken - de ALS (Aincrad Liberation Squad) en de DKB (Dragon Knights Brigade). En ondertussen is er achter de schermen een mysterieuze figuur die aan de touwtjes trekt.... In een gevaarlijke doodsstrijd volgt een aanval die anders is dan de dreiging en deze heeft alles te maken met Asuma en Kirito...!

De Eerste Wereldoorlog als RTS met The Great War: Western Front

Ontdek hoe elke beslissing de frontlinie van de Eerste Wereldoorlog beïnvloedt in de RTS The Great War: Western Front. In de video 'Commanding the Western Front' leiden senior producer Ted Morris, hoofdontwerper Chris Becker, senior ontwerper Patrick Pannullo en senior contentontwerper David Kondor van Petroglyph ons door een stuk van de campagne van het spel.

Elke beslissing die spelers nemen, zal een veelzeggende invloed hebben op hun oorlogsinspanningen, van hoe ze vitale economieën van goud en bevoorrading het beste kunnen gebruiken, tot de technologieën waaraan ze hun onderzoekspunten zullen toevertrouwen in een poging om de balans van de oorlog te doen doorslaan in hun voordeel.

Spelers moeten hun resources gebruiken om hun plannen te verwezenlijken; het creëren van ingewikkelde loopgravennetwerken, het betrekken van vijandelijke jagers in luchtgevechten of het lanceren van gecoördineerde artilleriebeschietingen. Soms is het beter om je leger een halt toe te roepen om waardevolle resources en moreel te behouden.

The Great War: Western Front verschijnt op 30 maart op pc. Spelers kunnen nu pre-orderen op Steam en de Epic Games Store voor een adviesprijs van €34,99 en €39,99 voor de Victory Edition. Spelers die een pre-order plaatsen, kunnen hun strijdplannen drie dagen eerder opstellen, vanaf 27 maart.

Champions League: Real pijnigt Liverpool, Inter klopt Porto

Na twee dinsdagen en twee woensdagen zijn de eerste wedstrijden van alle achtste finales in de Champions League dan eindelijk gespeeld. In maart worden de returns gespeeld, die ook weer over twee speelweken uitgesmeerd worden.

Woensdagavond speelde RB Leipzig thuis tegen Manchester City, dat dankzij een goal van Riyad Mahrez binnen een half uur op voorsprong kwam. Dat hield de ploeg ook een tijdje vol, maar de thuisploeg trok de stand toch nog gelijk: Josko Gvardiol tekende na zeventig minuten voor de 1-1 eindstand.

De andere woensdagavondwedstrijd was wat goals betreft nog matiger: Inter Milaan ontving FC Porto, maar na bijna anderhalf uur spelen viel er nog altijd geen enkele goal te noteren. Toch mocht er in de slotfase uiteindelijk alsnog een keertje gejuichd worden: Romelu Lukaku tikte een paar minuten voor tijd de winnende 1-0 binnen.

Een dag eerder won Napoli dankzij goals van Victor Osimhen en Giovanni di Lorenzo met 0-2 van Eintracht Frankfurt, maar het spektakel speelde zich af in Liverpool. Real Madrid ging daar op bezoek en dankzij goals van Darwin Nuñez en Mo Salah kwam de thuisploeg binnen een kwartier op 2-0. Real liet zich echter niet kennen: Vinicius scoorde voor rust twee keer, Eder Militão was kort na rust goed voor de 2-3 en Karim Benzema legde er ook nog eens twee in, waardoor Real het spektakelstuk met 2-5 won.

Vorige week hielpen goals van João Mario en David Neres Benfica naar een 0-2 zege tegen Club Brugge, terwijl Borussia Dortmund dankzij Karim Adeyemi met 1-0 van Chelsea won. AC Milan begon tegen Tottenham Hotspur veelbelovend met een snelle 1-0 door Brahim Diaz, maar het bleef bij slechts één goal in anderhalf uur voetbal, terwijl Kingsley Coman Bayern München met 0-1 aan een zege op Paris Saint-Germain hielp.

Oekraïne wil volgens Rusland Transnistrië binnenvallen maar Moldavië ontkent

Rusland beschuldigt Oekraïne ervan plannen te hebben gemaakt voor een invasie in Moldavië's afgescheiden regio Transnistrië. Volgens het persbureau Tass heeft het Russische ministerie van Defensie meegedeeld dat Kyiv van plan is in de nabije toekomst een gewapende operatie 'onder valse vlag' uit te voeren in Transnistrië.

Oekraïense soldaten en het Oekraïense Azov-regiment zouden een geënsceneerde invasie door zogenaamd Russische troepen gebruiken als voorwendsel voor de invasie, aldus Tass.

Sinds de jaren negentig zijn Russische militairen gestationeerd in de regio Transnistrië, aan de grens met Oekraïne, dat is afgesplitst van Moldavië. De Moldavische geheime dienst heeft Rusland er in december al van beschuldigd een invasie te plannen. Rusland zou van plan zijn om Transnistrië en Moldavië met elkaar te verbinden. De Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy heeft ook gezegd dat Rusland concrete plannen heeft om de politieke orde in Moldavië te verstoren.

Moldavië heeft de Russische beschuldigingen ontkend, de Moldavische regering liet op Telegram weten de beweringen van het Russische ministerie van Defensie niet te kunnen bevestigen. Ze riep de bevolking op om kalm te blijven en aandacht te besteden aan officiële en geloofwaardige informatie van de autoriteiten

Ruim 8 miljoen verkeersovertredingen in 2022, meer fout parkeren en bellen op fiets

Er zijn 8.153.043 verkeersovertredingen geconstateerd in 2022 op grond van de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften (Wahv). Dat is meer dan een jaar eerder, toen werden 8.024.118 verkeersboetes opgelegd. Dat is een stijging van 1.6%.

De boetes zijn opgelegd onder meer voor te hard rijden, door rood licht rijden en handheld bellen. Naast deze drie overtredingen is ook een forse toename te zien in de opgelegde boetes voor de categorie fout parkeren/stilstaan. Dat zijn bijna 60.000 meer dan in het jaar ervoor. Een mogelijke verklaring kan zijn dat na de coronacrisis weer meer werd geparkeerd in stadscentra doordat de winkels weer open waren. Er is verder een opvallende stijging in de cijfers te zien bij het telefoongebruik op de fiets: 53.259 in 2022, tegen 45.778 een jaar eerder. Dat is een stijging van 16.3%.

Snelheidsovertredingen
De meeste verkeersboetes zijn opgelegd voor te hard rijden. Van de in totaal opgelegde aantal boetes 8.153.043 waren dat 6.512.086 voor het overtreden van de maximum snelheid. Dat is een verschil van 129.850 ten opzichte van het jaar daarvoor. Toen waren dat 6.641.936.

Het merendeel van deze verkeersovertredingen wordt geconstateerd met handhaving op kenteken. In 2022 zijn 3.014.680 snelheidsboetes opgelegd na controle met een flitspaal, in 2021 waren dat er 2.830.213. Dat is een stijging van ongeveer 6.5%. Ook zijn 1.340.692 snelheidsovertredingen met mobiele radarsets geconstateerd, tegen 1.509.650 een jaar eerder.

Er is een daling te zien bij het aantal snelheidsovertredingen met trajectcontrolesystemen. Bij de trajectcontroles is in totaal het aantal geconstateerde snelheidsovertredingen gedaald van 2.103.772 naar 2.026.939 in 2022. Dat is een daling van 3,7%. Een mogelijke verklaring hiervoor is het uitstaan van een aantal trajectcontrolesystemen door wegwerkzaamheden, en de drukte op de snelwegen waardoor automobilisten hun snelheid moesten aanpassen.

In november 2022 is een nieuw handhavingsmiddel in gebruik genomen: de flexflitser. Een verplaatsbare flitspaal die ongeveer 2 maanden op één plek blijft staan. In 2022 zijn de eerste tien flexflitsers geplaatst. Het aantal overtredingen per flexflitser is apart opgenomen in het overzicht van de overtredingen per flitspaal.

Het gemiddelde boetebedrag voor een verkeersovertreding in 2022 was €84,16 en voor een snelheidsovertreding specifiek was dit €62,88. In 2021 was dit respectievelijk €81,15 en €63,60.

Buitenlandse verkeersovertreders
In 2022 zijn 874.539 van de opgelegde verkeersboetes opgelegd aan een bestuurder van een voertuig met een buitenlands kenteken, tegenover 784.421 een jaar eerder. Dat is een flinke stijging en waarschijnlijk te verklaren doordat meer mensen na de coronacrisis ons land weer hebben bezocht. De meeste verkeersboetes zijn opgelegd aan voertuigen met een Duits, Frans of Belgisch kenteken.

* Het overzicht van de verkeersboetes op grond van de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften (Wahv), ofwel Wet Mulder, wordt samengesteld door het ministerie van Justitie en Veiligheid, Nationale Politie, het CJIB en het Openbaar Ministerie (OM).

Verkenning afbouw koopkrachtpakket na 2023

Het kabinet onderzoekt voor de komende jaren of en welke gerichte maatregelen kunnen worden ingezet als de energieprijzen hoog blijven. Het doel is om huishoudens die kwetsbaar zijn voor hoge energieprijzen ook na 2023 zoveel mogelijk te ondersteunen.

De verkenning richt zich op diverse groepen maatregelen, namelijk: mogelijkheden binnen de bestaande koopkrachtmaatregelen en specifieke minimaregelingen, de energiebelasting, een energietoeslag, een meer gerichte vorm van prijsplafond, maatregelen op de energiemarkt en het verlagen van de lasten van huurders. Ook wordt gekeken naar opties om woningen van kwetsbare huishoudens met energiearmoede sneller te verduurzamen.

Afgelopen jaar heeft het kabinet een historisch groot pakket aan generieke koopkrachtmaatregelen genomen. Dit was nodig om onzekerheid voor huishoudens te beperken en te voorkomen dat huishoudens niet meer rond konden komen. Uit onderzoek blijkt dat deze maatregelen werken, en dat het prijsplafond de onzekerheid voor huishoudens heeft verlaagd. Tegelijk is er meer rust gekomen door de dalende gasprijzen. Echter, generieke maatregelen zetten de overheidsfinanciën onder druk, kunnen verduurzaming in de weg staan en de inflatie verder aanwakkeren.

Het kabinet zal in de voorjaarsnota beslissen op welke maatregelen wordt ingezet om het beleid tijdig te kunnen ontwikkelen voor invoering in 2024. Het kabinet zal hierover dan ook in gesprek gaan met de Tweede Kamer. De maatvoering van de maatregelen zal in augustus, gelijktijdig met besluitvorming over de koopkracht, definitief worden vastgelegd. Daarbij is de uitvoerbaarheid van de maatregelen belangrijk, omdat de uitvoeringscapaciteit van de uitvoeringsinstanties van de overheid begrensd is. Het introduceren van nieuwe maatregelen kan de uitvoering van ander beleid verdringen. Sommige maatregelen kunnen daarom uiteindelijk op korte termijn niet uitvoerbaar blijken.

Sommige desinfectiemethoden tegen het coronavirus mogelijk onveilig

Door de coronapandemie kwamen er meer en nieuwe desinfectiemethoden beschikbaar. Deze vallen niet allemaal onder dezelfde wetgeving. Hierdoor zijn er producten op de markt waarvan de werkzaamheid en veiligheid niet door een onafhankelijke instantie is beoordeeld.

Dit is met name het geval voor producten die gebruik maken van ozon of uv (ultraviolet ) C-straling, waarbij kans is op blootstelling. Zoals draagbare lampen of polsbandjes. Het RIVM adviseert deze producten niet te gebruiken. Ozon kan leiden tot luchtwegklachten en uv-straling kan onder andere huidirritatie of oogklachten veroorzaken.

Werkzaamheid en veiligheid niet altijd zeker door verschillen in wetgeving
Tijdens de coronapandemie kwamen nieuwe toepassingen van desinfectiemethoden op de markt. Het RIVM heeft hiervan een overzicht gemaakt en aangegeven welke wetgeving van toepassing is om gebruikers te beschermen.

Bij biociden, geneesmiddelen en medische hulpmiddelen beoordeelt een onafhankelijke instantie de werkzaamheid en de veiligheid. Bij desinfectiemethoden die onder de Warenwet vallen, beoordeelt alleen de fabrikant de werkzaamheid en de veiligheid. Een onafhankelijke beoordeling geeft hier meer zekerheid over. Het RIVM beschrijft in het rapport hoe gebruikers of verkopers kunnen zien onder welke wet een desinfecterend product is beoordeeld.

Ozon en uv (ultraviolet ) C-straling mogelijk onveilig
Draagbare lampen en polsbandjes die werken met uv C-straling vallen onder de Warenwet. Het RIVM vindt deze producten niet veilig genoeg, omdat de kans bestaat dat mensen of dieren worden blootgesteld aan te veel van deze straling. Ook ozon, gebruikt om lucht en ruimtes te desinfecteren, valt (nog) onder de Warenwet. Teveel ozon kan luchtwegklachten veroorzaken.

Cosmetica, zoals reinigende handgels, en schoonmaakmiddelen kunnen op desinfectiemiddelen lijken, maar zijn dat niet. Dit soort producten moeten dus niet als zodanig worden gebruikt. Desinfecterende handgels zijn wel desinfectiemiddelen.

Wetgeving niet altijd duidelijk
Voor sommige producten die zijn bedoeld voor desinfectie is niet duidelijk onder welke wet ze vallen. Het RIVM adviseert betrokken toezichthouders en toelatingsautoriteiten om samen te zorgen voor helderheid.

Onderzoek nodig naar effectiviteit desinfectiemiddelen
Desinfecterende producten die werkzaam zijn, doden ziekteverwekkers. Dit wil niet altijd zeggen dat de producten ook effectief zijn en er dus voor zorgen dat ziekteverwekkers minder worden overgedragen tussen mensen. Het RIVM adviseert te onderzoeken welke desinfectiemethoden effectief zijn tegen ziekteverwekkers als het coronavirus. Zo kan het onnodig gebruik van desinfectiemiddelen worden verminderd, wat de kans verkleint dat ziekteverwekkers voor dit middel ongevoelig worden.

Meer info hierover bij het RIVM.

Steeds meer jonge criminelen op straat

De politie maakt zich steeds meer zorgen over pubers, die op gewelddadige wijze leeftijdsgenoten beroven. Volgens Slachtofferhulp Nederland zijn er in 2022 ruim 770 kinderen beroofd.

Het werkelijke aantal zal veel hoger liggen, omdat minderjarigen vaak geen aangifte doen. Ronald van der Sman, Recherche Den Haag, doet om die reden in de Telegraaf een oproep om gewoon aangifte te doen, zodat nieuwe berovingen deels kunnen worden voorkomen. 

Straatrovers gaan steeds jonger op pad, ongeveer tussen de 11 en 13 jaar. Twee jaar geleden speelden ze nog op straat en nu gaan ze het gewelddadige criminele pad op aldus de Haagse rechercheur. Naast straatroven komen ook steekincidenten of overvallen op woningen en bedrijven door jongeren voor. Meer hierover bij WNL.

Rachel Hazes geen erfgenaam maar wel recht op erfenis, dochter te laat met kort geding

De weduwe van Andre Hazes, Rachel, mag zich voorlopig erfgenaam blijven noemen van de Nederlandse volkszanger. Ook mag zij de exploitatie van de intellectuele eigendomsrechten van de zanger voortzetten, ondanks het feit dat zij volgens het testament geen erfgenaam is. Tot die conclusie komt de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland. De dochter van Andre Hazes, Roxanne, is volgens de rechter te laat met het indienen van haar vorderingen in deze kort gedingprocedure omdat zij in 2020 al wist dat haar moeder geen erfgenaam was. Het spoedeisende belang ontbreekt. De beoordeling van de eisen van de dochter hoort thuis in een bodemprocedure.

Verdeling erfenis
Andre Hazes is in 2004 overleden. Op dat moment was hij getrouwd met Rachel. Hazes heeft in zijn testament laten opnemen dat zijn vrouw geen erfgenaam is als er op het moment van zijn overlijden een echtscheidingsprocedure loopt. Begin 2005 is de erfenis van Hazes verdeeld. Toen is door alle betrokkenen (de weduwe, de executeur en de belangenvertegenwoordiger van de kinderen) beslist dat alles wat tot de huwelijksgoederengemeenschap behoorde (waaronder de erfenis) aan de weduwe wordt toegekend. Omdat zij daardoor meer kreeg dan waar zij recht op had, is zij aan beide kinderen een bedrag verschuldigd. Dat bedrag is toen berekend.

Eisen dochter
Volgens de dochter van de zanger doet haar moeder sinds 2005 zich ten onrechte voor als erfgenaam van Hazes. In een kort gedingprocedure vraagt de dochter de rechter haar moeder dit te verbieden. Ook wil de dochter dat de rechter bepaalt dat haar moeder stopt met de exploitatie van de intellectuele eigendomsrechten (zoals het auteursrecht en merkenrecht). Tot slot wil de dochter een kopie van stukken die bij de afwikkeling van de erfenis een rol hebben gespeeld.

Te laat
De voorzieningenrechter gaat ervan uit dat Rachel geen erfgenaam is op grond van het testament van Andre Hazes. Het staat vast dat er op het moment van zijn overlijden een echtscheidingsprocedure liep. Zoals gezegd waren alle betrokkenen het er destijds over eens dat Rachel alles kreeg toegekend wat tot de huwelijksgoederengemeenschap behoorde, waaronder de volledige erfenis. In dat licht beschikt zij dus over de volledige erfenis. Maar of zij zich ook erfgenaam mag noemen hangt af van de context waarin zij dat zegt en de woorden die zij gebruikt. De beoordeling daarvan hoort niet thuis in een kort gedingprocedure, maar in een bodemprocedure. Bovendien wist de dochter al in 2020 dat haar moeder volgens het testament geen erfgenaam was. Als zij over die kwestie pas in 2023 een kort geding aanspant is zij voor zo’n spoedprocedure te laat. Dat geldt ook voor het gevraagde verbod om zelfstandig door te gaan met de exploitatie van de intellectuele eigendomsrechten. Ook de beoordeling van die vordering hoort in een bodemprocedure thuis. Partijen twisten er namelijk over of die rechten (geheel of voor een deel) door Andre Hazes zijn ondergebracht in zijn vennootschappen. Als dat zo is, mag de weduwe in elk geval die rechten zelf exploiteren. Zij is namelijk bij de verdeling in 2005, met toestemming van alle betrokkenen, eigenaar geworden van die vennootschappen. Voor zover Hazes bij zijn overlijden intellectuele eigendomsrechten in eigen bezit had, hangt de beoordeling van deze vordering af van weer een andere vraag. Dan gaat het erom of de aan de weduwe toegekende rechten wel aan haar zijn overgedragen conform de voor dat soort rechten geldende eisen.

Bankafschriften
Wel moet de weduwe haar dochter kopieën geven van twee (toenmalige) bankrekeningen van haar en van Andre Hazes. Ook moet zij het rapport dat destijds door een accountantskantoor is opgemaakt over de waardering van de aandelen van de holdingvennootschap van de volkszanger in kopie aan haar dochter toesturen. Als uit die stukken blijkt dat de waardering van de huwelijksgoederengemeenschap niet goed is gegaan, kan dat betekenen dat de weduwe haar kinderen een te laag bedrag heeft betaald.

Topchef gezocht in Chef Life: A Restaurant Simulator

Nacon en studio Cyanide hebben hun nieuwe simulatie-game Chef Life: A Restaurant Simulator uitgebracht voor PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X|S, Xbox One, Nintendo Switch en pc.

In de game kunnen spelers een eigen restaurant beheren, waarmee ze uiteindelijk zelfs kunnen worden opgenomen in de virtuele Michelin-gids en beroemde prijzen kunnen winnen. Daarvoor moeten ze op het hoogste niveau presteren in de keuken, de beste ingrediënten kiezen en op hun team vertrouwen om hun klanten elke dag weer tevreden te stellen.

Chef Life: A Restaurant Simulator biedt een management- en simulatie-ervaring waarin alle facetten van het restaurantleven aan bod komen, van het selecteren van ingrediënten tot het kiezen van leveranciers, het managen van het team en de inrichting van de keuken. Net als in het echt, moeten spelers zich voorbereiden op de komst van een anonieme inspecteur die het restaurant kan selecteren voor opname in de beroemde Michelin-gids.

Om het restaurant naar eigen inzicht te runnen, krijgen restaurantbezitters alle ruimte om hun eigen beslissingen te nemen, van de inrichting van het eetgedeelte tot de indeling van de gerechten. Zo kunnen spelers hun eigen persoonlijkheid via hun restaurant tot uitdrukking brengen. Of spelers nu streven naar culinaire uitmuntendheid of met een familierestaurant de buurt nieuw leven in willen blazen.

De gevarieerde en bekende recepten dagen spelers uit om hun kennis van de Franse en Italiaanse gastronomie te verbeteren. Spelers kunnen verschillende doelen nastreven door eenvoudige recepten in gastronomische gerechten te veranderen, hun menu’s aan de seizoenen aan te passen en de verwachtingen van klanten te overtreffen. Om de kwaliteit van de keuken te beoordelen volgens de methodologie van de anonieme inspecteurs van de Gids, worden diverse criteria gebruikt, zoals de productkeuze, de beheersing van culinaire technieken en de harmonie van smaken. Ook de consistentie van de kwaliteit van de klantervaring wordt in de oordelen meegewogen. Spelers kunnen ook streven naar de Bib Gourmand, een officiële onderscheiding voor restaurants die kwaliteitsgerechten aanbieden voor schappelijke prijzen.

Vanaf vandaag lomp Fantasy Football in Blood Bowl 3

De Franse game-ontwikkelaar Cyanide Studio en uitgever Nacon maken bekend dat Blood Bowl 3 vanaf vandaag verkrijgbaar is voor pc, PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X|S en Xbox One.

Blood Bowl 3 is een getrouwe videogame-versie van het bordspel, inclusief de nieuwe features uit de nieuwste versie - en natuurlijk alle maffe humor. In de nieuwe Campaign kun je het opnemen tegen zes trainers, die er alles aan zullen doen om je te verpletteren. Deze mode geeft een nieuwe draai aan de wereld van Blood Bowl, geheel in de humoristische geest van de franchise.

In de online-mode en PvP-wedstrijden zijn er nieuwe facties en diverse game-modi. Voordat de officiële klassementen van Season 1 beginnen, kun je via het matchmaking-systeem al potjes tegen tegenstanders van jouw niveau spelen. Met het door spelers beheerde toernooisysteem kun je ook je eigen competities opzetten. Blood Bowl 3 heeft diverse aanpassingsopties die de game-ervaring werkelijk tot leven wekken. Spelers kunnen diverse opties gebruiken om hun teams naar eigen smaak vorm te geven, van teamkleuren tot voorwerpen en cheerleaders.

Blood Bowl 3 biedt de speler-community voor het eerst een seizoenssysteem. Dit systeem moedigt aan tot competitief spelen en levert nieuwe content, als onderdeel van de Blood Pass. Elke drie maanden begint een nieuw seizoen met een nieuwe factie en een nieuwe Blood Pass. Door wedstrijden te spelen kunnen spelers stijgen in de 50 tiers van de Blood Pass om gratis beloningen vrij te spelen, met de nieuwe factie als beloning voor het bereiken van de hoogste tier.

Blood Bowl 3 is vanaf vandaag verkrijgbaar voor Steam, Epic Games Store, PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X|S en Xbox One. De Nintendo Switch-versie verschijnt later.

Eerste Diablo IV 'Inside the Game' video uitgebracht

Er is een insight video voor Diablo IV uitgebracht die de functies en ontwerpinspiraties van het spel belicht. Leden van het ontwikkelteam bespreken hoe ze de donkerste en meest uitgebreide versie van Sanctuary in de serie hebben gemaakt.

De art style in Diablo IV is schaduwrijk en macaber, en doet in veel opzichten denken aan de grimmige sfeer van Diablo II. Er zijn vijf unieke zones, elk met hun eigen grimmige omgevingen en bijpassende thematische dungeons. Eén van de artistieke doelen was om elke scène eruit te laten zien en aan te laten voelen als een schilderij, dus elke kleur en textuur werd zorgvuldig gemaakt om het gewenste grimmige ontwerp te bereiken.

Elk monster in Diablo IV's Sanctuary is bewerkt tot de donkerste, gruwelijkste versies van zichzelf. Spelers vechten zich een weg door allerlei nieuwe en oude wezens, maar ook met andere typische beesten die je in elke zone kunt tegenkomen.

Diablo IV komt 6 juni uit op PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X|S, Xbox One en pc.

Wetsvoorstel seksuele misdrijven aangepast om slachtoffers beter te beschermen

Het wetsvoorstel seksuele misdrijven wordt aangepast om slachtoffers van ernstige seksuele misdrijven beter te beschermen. De bijzondere verjaringsregeling voor seksuele misdrijven wordt verruimd, zodat verkrachting niet meer verjaart en slachtoffers ook na het verstrijken van een lange tijd aangifte kunnen doen. Ook kunnen slachtoffers van alle delictsvormen van verkrachting in de toekomst aanspraak maken op een tegemoetkoming uit het Schadefonds Geweldsmisdrijven. Woensdag heeft minister Dilan Yeşilgöz-Zegerius (Justitie en Veiligheid) een nota van wijziging bij het wetsvoorstel aan de Tweede Kamer aangeboden. Aan het wetsvoorstel wordt ook een strafrechtelijk verbod op kindersekspoppen toegevoegd. Deze wijzigingen zijn in lijn met voorstellen van slachtoffers van seksuele misdrijven met wie Yeşilgöz-Zegerius gesprekken heeft gehad en met verzoeken van verschillende partijen in de Tweede Kamer.

“Seksueel geweld en grensoverschrijdend gedrag zijn onaanvaardbaar en moeten worden gestopt. Dat vergt een breed maatschappelijk offensief. Het strafrecht is een onmisbaar sluitstuk in deze brede aanpak. Met een extra aanpassing in de wet worden slachtoffers van seksueel geweld beter beschermd. Ik vind het belangrijk dat slachtoffers ruim de tijd krijgen om aangifte te doen. Daar moet tijdsdruk geen rol spelen.” Aldus minister Yeşilgöz-Zegerius.

Verjaringstermijn
Er kan lange tijd voorbij gaan voordat slachtoffers van seksueel geweld naar buiten treden en zich in staat voelen om aangifte te doen. Terwijl er ook na dat tijdsverloop in de maatschappij en bij het slachtoffer nog sterke behoefte kan bestaan aan vervolging en bestraffing van de dader. Dit is door verschillende partijen in de Tweede Kamer naar voren gebracht. Daarom wordt de bijzondere verjaringsregeling voor seksuele misdrijven verruimd waardoor schuld- en opzetverkrachting niet meer verjaren. Voor ernstige seksuele misdrijven tegen kinderen was al een aangepaste verjaringsregeling opgenomen in het wetsvoorstel, waardoor deze ook niet verjaren.

Schadefonds
Verkrachting, zowel schuldverkrachting als opzetverkrachting, kan langdurige en ingrijpende gevolgen hebben voor slachtoffers. Het Schadefonds Geweldsmisdrijven is bedoeld om in de meest schrijnende gevallen een laagdrempelige ingang te bieden tot een financiële tegemoetkoming, die een erkenning vormt van het leed dat een slachtoffer is aangedaan. Om mogelijk te maken dat alle slachtoffers van verkrachting in aanmerking komen voor zo’n tegemoetkoming, wordt schuldverkrachting onder het bereik van de Wet schadefonds geweldsmisdrijven gebracht.

Strafrechtelijk verbod op kindersekspoppen
Bezit en verspreiding van kindersekspoppen worden strafbaar gesteld. Deze seksattributen spiegelen kinderen af als seksuele lustobjecten en kunnen de indruk wekken dat het normaal is om seksuele handelingen met kinderen te verrichten. Dit terwijl seksualisering van kinderen moet worden tegengegaan. De strafbaarstelling zorgt ervoor dat kindersekspoppen in beslag kunnen worden genomen en vernietigd en dat strafrechtelijk kan worden opgetreden tegen daders.

Wetsvoorstel seksuele misdrijven
In oktober vorig jaar is het wetsvoorstel seksuele misdrijven bij de Tweede Kamer ingediend. Dit wetsvoorstel moderniseert de strafwetgeving voor seksueel grensoverschrijdend gedrag die verouderd is en op onderdelen tekort schiet. De wetgeving wordt daarom fundamenteel herzien. Zo worden verschillende delictsvormen van aanranding en verkrachting geïntroduceerd, waarmee eerder sprake is van strafbaar gedrag. Seksueel contact met iemand waarvan je weet of moest vermoeden dat die ander niet wilde, wordt strafbaar als een vorm van aanranding of verkrachting. Ook wordt seksuele intimidatie, in het openbaar (offline en online), strafbaar.

De Tweede Kamer heeft schriftelijke vragen gesteld over dit wetsvoorstel. De antwoorden op deze vragen worden vandaag aangeboden aan de Tweede Kamer. De volgende stap in het wetgevingsproces is de mondelinge behandeling van het wetsvoorstel door de Tweede Kamer. Het streven is om de nieuwe wet in te laten gaan in 2024. Tot die tijd is het belangrijk dat er een zorgvuldige voorbereiding met alle betrokken partijen plaatsvindt voor een effectieve uitvoering. Samen met de betrokken organisaties, zoals politie, OM, slachtofferhulp en medewerkers in de strafrechtketen wordt de implementatie van de wet voorbereid.

Bijna 40 procent minder uitgevoerd naar Rusland in 2022

In 2022 is de Nederlandse uitvoerwaarde van goederen naar Rusland met 38 procent afgenomen. Er werden vooral minder halfgeleiders en chips, transportmiddelen, bloemen en planten, machines en apparaten naar Rusland geëxporteerd. De invoerwaarde uit Rusland groeide echter met 13 procent. De hogere prijzen van brandstoffen, die het overgrote deel van de invoer uit Rusland vormden, waren hier debet aan. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Vanwege de sancties tegen Rusland als gevolg van de oorlog in Oekraïne was de Nederlandse uitvoerwaarde van goederen naar Rusland in 2022 fors lager dan in voorgaande jaren. In 2022 kwam de totale uitvoerwaarde uit op 3,7 miljard euro. Dat is 38 procent minder dan in 2021. In januari en februari nam de uitvoerwaarde nog toe, maar was daarna elke maand lager dan dezelfde maand in 2021. De sterkste daling vond plaats in maart.

De waarde van de invoer van goederen uit Rusland kwam in 2022 uit op bijna 21 miljard euro. Dit is 13 procent meer dan in 2021. Hiermee komt circa 3 procent van de totale Nederlandse invoer uit Rusland. De waarde van deze invoer is in de laatste twee jaren flink opgestuwd door de hogere prijzen van brandstoffen. De invoer van minerale brandstoffen, waaronder ruwe aardolie, aardolieproducten en gas, vormt al jaren ongeveer 90 procent van de totale invoerwaarde van goederen uit Rusland.

Vooral minder export van transportmiddelen naar Rusland
Meer dan de helft van de Nederlandse uitvoer naar Rusland bestond uit in Nederland geproduceerde goederen. Deze export van Nederlandse makelij daalde in 2022 sterker dan de wederuitvoer. In heel 2022 gingen er vooral minder vrachtvoertuigen, bussen, bloemen en planten en bepaalde chemische producten van Nederlandse makelij naar Rusland. De daling van de wederuitvoer zat voornamelijk in de export van goederen als halfgeleiders en chips, mobiele telefoons, computers, laptops, tablets en kantoormachines.

Invoerwaarde uit Rusland 13 procent hoger in 2022
In 2022 werd voor 18,3 miljard euro aan minerale brandstoffen uit Rusland ingevoerd, bijna 12 procent meer dan in 2021. Daarnaast was de invoerwaarde van de metalen nikkel (+62 procent), koper (+12 procent) en aluminium (+121 procent) in 2022 fors hoger dan in 2021. Rusland blijft in waarde de belangrijkste leverancier van koper (aandeel stijgt van 30 naar 34,6 procent). Rusland was in 2021, met ruim een kwart van de invoerwaarde, de belangrijkste leverancier van nikkel. In 2022 kwam nikkel iets vaker uit Australië dan uit Rusland, maar nog steeds was 22 procent van Russische herkomst.

Sinds de inval van Rusland in Oekraïne heeft de Europese Unie nieuwe sancties opgelegd aan bedrijven die zakendoen met Rusland. Zo is de invoer van bepaalde goederen ((producten van) ijzer en staal, steenkool, hout, cement) verboden. Ook werd de Europese invoer van minerale brandstoffen uit Rusland in 2022 steeds verder aan banden gelegd, mede door een prijsplafond op Russische aardolie en aardolieproducten. De Nederlandse invoerwaarde van minerale brandstoffen uit Rusland daalde na maart 2022 vrijwel continu ten opzichte van een maand eerder, maar mede door de hogere prijzen kwam de totale importwaarde in 2022 dus nog wel hoger uit dan in 2021.

Meer ondersteuning voor Oekraïense vluchtelingen

Gemeenten krijgen 15 miljoen euro om Oekraïense vluchtelingen op een laagdrempelige manier lessen Nederlands aan te bieden. Nederlands spreken maakt het makkelijker om een baan te vinden, helpt in contacten met Nederlanders en zorgt dat Oekraïense kinderen het Nederlandse onderwijs kunnen volgen.

Dat schrijft minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan de Tweede Kamer. Het doel is dat gemeenten een taalaanbod ontwikkelen dat Oekraïense ontheemden vrijwillig kunnen volgen. Dit helpt ze bijvoorbeeld om een baan op hun eigen niveau te vinden.

Van Gennip: "Een jaar geleden begon de verschrikkelijke oorlog in Oekraïne, waardoor miljoenen mensen hun land moesten ontvluchten. Ondanks deze moeilijke omstandigheden hebben velen van hen in Nederland hun leven opgepakt en werk gevonden. Dat is een buitengewone prestatie. Ook waardeer ik het zeer dat veel werkgevers hun deuren hebben geopend voor deze groep. We zien nu dat bij Oekraïners de behoefte groeit om Nederlands te leren en werk te vinden op hun eigen niveau. Daar gaan we bij helpen."

Snel aan het werk
Uit de nieuwste cijfers blijkt dat ruim 30.000 Oekraïense ontheemden in Nederland aan het werk waren op 1 november 2022. Dit komt neer op 46 procent van de 15- tot 65 jarige Oekraïners in Nederland. Dit aandeel groeit naar verwachting nog steeds. Wel gaat het vaak om tijdelijke contracten en past het werk lang niet altijd bij de vaardigheden en ervaringen van de werknemer.

Betrokkenheid
Afgelopen voorjaar zijn Oekraïners in loondienst vrijgesteld van de verplichte tewerkstellingsvergunning, waardoor ze snel aan het werk konden. Ook hoeven ze geen procedures voor verblijfsrecht en inburgering te doorlopen. Het enthousiasme, de betrokkenheid en het draagvlak bij veel Nederlanders om Oekraïense ontheemden in Nederland op te vangen lijkt veel effect te hebben gehad bij het snel vinden van een baan, bijvoorbeeld via informele netwerken. Werkgevers en gemeenten hebben creatief en proactief mogelijkheden gecreëerd. Minister van Gennip beschouwt het als een opdracht aan allen om dit elan vast te houden, ook ten aanzien van andere groepen nieuwkomers.

Lessen trekken
Oekraïners zijn sneller aan het werk gegaan dan we meestal zien bij andere groepen nieuwkomers met een vluchtelingenachtergrond. Zij hebben op een andere manier toegang gekregen tot Nederland en de voorzieningen verschillen ten opzichte van andere groepen. Deze groepen zijn dus niet één op één met elkaar te vergelijken, maar het kabinet wil graag lessen trekken om te bevorderen dat ook statushouders sneller aan het werk gaan. De participatie van Oekraïners op de langere termijn wordt gemonitord en vergeleken met andere nieuwkomers.

Rode Kruis: ruim 5.000 vrijwilligers helpen mensen uit Oekraïne in Nederland

Het is deze week een jaar geleden dat mensen uit Oekraïne op de vlucht zijn geslagen na het geweld in het land. Het Rode Kruis heeft in Nederland het afgelopen jaar op verschillende manieren mensen uit Oekraïne geholpen. Ruim 5.000 vrijwilligers hebben zich ingezet om te zorgen dat mensen goed werden opgevangen en dat zij de juiste informatie kregen. Wanneer nodig verleende de hulpverleners ook EHBO en boden zij een luisterend oor.

Het Rode Kruis is een jaar geleden direct gestart met het ondersteunen van de opvang van mensen uit Oekraïne. Het afgelopen jaar heeft het Rode Kruis mensen geholpen op 151 locaties. Zo werden er bijvoorbeeld bedden, dekens, toiletspullen, kleding en eten en drinken geleverd. Ook zorgde het Rode Kruis ervoor dat er gastheren of -vrouwen aanwezig waren voor een luisterend oor en coördineerde de hulporganisatie in een aantal gevallen de gehele opvanglocatie. Ook sprong het Rode Kruis bij in het vervoer van mensen naar opvanglocaties. Wie tijdens de vlucht het contact met familieleden heeft verloren, kon terecht bij de service Restoring Family Links. Het Rode Kruis helpt mensen om het contact weer te herstellen.

Het was vorig jaar al snel duidelijk dat er veel vragen bij vluchtelingen speelden en dat het belangrijk was om hen te voorzien van de juiste informatie. Daarom is het Rode Kruis gestart met hulplijnen. Deze lijnen zijn telefonisch en via WhatsApp bereikbaar, mensen kunnen in verschillende talen om hulp of informatie vragen. Naar de telefonische hulplijn hebben 4.130 mensen gebeld met vragen. Via de WhatsApp-hulplijn hebben 14.248 mensen het Rode Kruis benaderd. Veel vragen die binnenkomen gaan over plekken voor opvang, het verkrijgen van de juiste documenten, medische hulp en werk.

RefugeeHomeNL
Het Rode Kruis ondersteunt ook bij de opvang van mensen uit Oekraïne in gastgezinnen, via het consortium RefugeeHomeNL. Samen met het Leger des Heils, VluchtelingenWerk Nederland en Takecarebnb worden gastgezinnen aan vluchtelingen gekoppeld en begeleid. Afgelopen jaar zijn er via RefugeeHomeNL 3.236 vluchtelingen opgevangen bij gastgezinnen.

Hulp blijft nodig
Op dit moment werken hulpverleners van het Rode Kruis op 18 opvanglocaties voor mensen die gevlucht zijn uit Oekraïne. Op 12 locaties wordt de locatie volledig door het Rode Kruis verzorgd. Ook zijn er nog drie humanitaire servicepunten beschikbaar, in Amsterdam, Utrecht en Ter Apel. Ook hier kunnen mensen uit Oekraïne, en mensen die gevlucht zijn uit andere landen, terecht voor informatie of eerste hulp.

Internationaal
Het Rode Kruis helpt niet alleen in Nederland, maar ook in Oekraïne en omliggende landen. Nederlanders hebben onder andere bijgedragen aan deze hulp via Giro555. Volgende week publiceert Giro555 een rapportage over deze hulpverlening van de aangesloten organisaties.

Gameplay van Transport Fever 2: Console Edition getoond

Nacon en Urban Games presenteren de eerste gameplayvideo met commentaar voor de game Transport Fever 2: Console Edition. Deze transportsimulatie-game verschijnt op 9 maart 2023 voor PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One en Xbox Series X|S.

De gameplayvideo wordt begeleid door commentaar van Nihat Isik, een ontwikkelaar bij Urban Games, en toont enkele van de mechanics die spelers kunnen gebruiken om hun eigen transport-imperium te bouwen. Als voorbeeld wordt in de video een tropisch eiland in de jaren 70 als basis hiervoor gebruikt.

De ontwikkeling van je transportbedrijf is nauw verbonden aan de groei van de omringende steden. Hoe meer de steden zich uitbreiden en met elkaar verbonden worden, hoe meer gebruikers en goederen je bedrijf moet vervoeren, wat de inkomsten verhoogt. Voor optimale resultaten kun je verschillende transportdiensten aanbieden: bus, spoor, lucht, zee, enz. Dit maakt het makkelijker om nieuwe gebieden binnen dezelfde stad te bedienen en te verbinden met andere stedelijke gebieden. Daarnaast kun je de frequentie en capaciteit van je vervoer verhogen, lijnen moderniseren en verbeteringen doorvoeren om de circulatie van verkeer soepeler te laten verlopen.

Transport Fever 2: Console Edition is een tycoon-game waarin je een transportbedrijf opzet en alle infrastructuur ontwikkelt die nodig is om je bedrijf te laten groeien. Door vracht en passagiers te vervoeren, bouw je een transportimperium en draag je bij aan de wereldwijde economie. Dankzij verbeterde graphics, een aangepaste interface en de controllerbesturing is het straks dus ook beschikbaar op console. In de game kunnen spelers:

  • Alle transportverbindingen bouwen om een stad te laten groeien, van 1850 tot nu
  • Complexe transportverbindingen bouwen met geavanceerde interactieve constructie-tools
  • Ongeveer 200 realistische en historische voertuigen besturen: treinen, bussen, trams, trucks, vliegtuigen en schepen
  • Hun eigen maps maken met drie verschillende soorten landschappen
  • Een grote spelers worden in de economie van de stad door toegang en handel te verbeteren. Naast passagiers kunnen spelers ook grondstoffen en vracht vervoeren

Transport Fever 2: Console Edition ligt vanaf 9 maart 2023 in de winkel voor PlayStation 5 en is daarnaast ook digitaal beschikbaar voor PlayStation 4, Xbox One en Xbox Series X|S.

FOK! Wat een weer: van tijd tot tijd regen

winterbanner

Goede morgen!

Het is bewolkt en regent vooral in het oosten van het land. De wind is matig uit het noordwesten. Vanmiddag trekt een gebied met (mot)regen over het land, vanuit het noorden klaart het later op. De wind draait iets naar het noorden en is aan de kust vrij krachtig. Het wordt 9 graden.

Vanavond wordt het steeds droger, al kan er in het zuidoosten nog wat regen vallen. In de nacht naar vrijdag is het overal droog, de minimumtemperatuur ligt rond het vriespunt. Later weer regen. De komende dagen ligt de nachttemperatuur onder het vriespunt.

 Bewolking boven 't Twiske in Amsterdam  (Foto: Interpretatie)
Bewolking boven 't Twiske in Amsterdam (Archief)Foto: Interpretatie)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.