FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 24 februari 2023

'Door dierenbeulen getatoeŰerde Sphynx-kat zoekt nieuw baasje'

Een naakt-kat met tatoeages zoekt een nieuw tehuis na te zijn gered uit een Mexicaanse gevangenis tijdens een drugsinval. De schattige grijze Sphynx, waarvan wordt aangenomen dat hij 1 jaar oud is, werd gered uit de Cereso 3-gevangenis in Ciudad Juárez, waar hij werd mishandeld door een stel criminelen. Het dier is aan beide zijden van zijn buikje getatoeëerd met: 'Made in Mexico' - een uitdrukking die vaak wordt gebruikt door aan het Sinaloa-kartel gelieerde straatbendes.

De getatoeëerde kat werd meegenomen door de politie en is opgevangen door de dierenbescherming, waar het dier is hersteld van de mishandeling en nu in afwachting is van een zorgzaam baasje.

3500 jaar oude beer aangetroffen in Siberische permafrost

Een bruine beer die 3500 jaar lang bijna perfect bewaard is gebleven in de bevroren wildernis van Oost-Siberië, heeft een autopsie ondergaan door een team van wetenschappers nadat hij was ontdekt door rendierherders op een verlaten eiland in het Noordpoolgebied.

De bruine beer werd in 2020 werd ontdekt door rendierherders. "Deze ontdekking is de enige in zijn soort ter wereld - een compleet karkas van een versteende bruine beer. De absolute leeftijd is 3.460 jaar oud. Daarvoor zijn alleen botten van het skelet of de schedel gevonden. Wetenschappers hebben nu voor het eerst een autopsie uitgevoerd op een compleet karkas van zo'n dier met 'zacht weefsel', wat de onderzoekers gelegenheid heeft gegeven om de interne organen en de hersenen te ontleden", aldus Maxim Cheprasov, Laboratoriumchef van het Mammoth Museum Laboratory.

Het dier is de Ethericaanse bruine beer genoemd omdat het net ten oosten van de Bolshoy Etherican River is aangetroffen.

Rusland onderbreekt stilte voor slachtoffers Oekra´ne tijdens VN-Veiligheidsraad

Vandaag, op de eerste verjaardag van de Russische inval in Oekraïne, vroeg de Oekraïense  minister van Buitenlandse Zaken, Dmytro Kuleba tijdens een vergadering van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties om een minuut stilte ter nagedachtenis aan alle slachtoffers die het leven lieten door 'Russische agressie'.

De stilte werd onderbroken door de vertegenwoordiger van Rusland, VN-ambassadeur Vasily Nebenzya, die zijn hand opstak en zei: "Alle levens zijn van onschatbare waarde... wij staan op ter nagedachtenis van de slachtoffers door Oekraïne vanaf 2014".

Groenewegen sprint naar winst in UAE Tour

Dylan Groenewegen heeft zijn eerste overwinning van het seizoen in de WorldTour binnen. In de vijfde etappe van de UAE Tour was de 29-jarige Nederlandse sprinter de snelste. Hij won voor Fernando Gaviria en Sam Bennett. Remco Evenepoel blijft leider in het algemeen klassement.

De vijfde etappe in de UAE Tour was opnieuw een rit voor de sprinters. Over alleen maar vlakke wegen lag na 170 kilometer de finish in Umm al Quwain. Nadat de eenzame vluchter Thomas de Gendt op twintig kilometer van de streep werd bijgehaald kon er gesprint worden.

In die sprint was Dylan Groenewegen de snelste. De renner van Team Jayco AlUla koos aan de linkerkant het treintje van Bora hansgrohe, waar Danny van Poppel de sprint aantrok voor zijn sprinter Sam Bennett. Groenewegen ging er vrij gemakkelijk overheen en pakte de winst voor Fernando Gaviria en Bennett. Zaterdag staat een nieuwe vlakke etappe op het programma in de UAE Tour.

Results powered by FirstCycling.com

Navo kondigt nieuwe gesprekken Turkije over Finland en Zweden aan

Secretaris-generaal Jens Stoltenberg heeft aangekondigd dat de gesprekken met Turkije over de toetreding van Finland en Zweden tot de NAVO zullen worden hervat. Hij had vorige week goede gesprekken met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, zei de Noor in de Estse hoofdstad Tallinn. Afgesproken was het overleg te hervatten en half maart een ontmoeting tussen Finland, Zweden en Turkije in Brussel te beleggen. Vervolgens moet worden besproken hoe het toetredingsproces kan worden afgerond.

De Zweedse premier Ulf Kristersson had na weken van radiostilte al nieuwe gesprekken tussen Zweden en Turkije aangekondigd voor maart. Stoltenberg zei nu dat hij gelooft dat het tijd is om de toetreding van beide landen te bevestigen. Het belangrijkste is niet dat Finland en Zweden tegelijkertijd lid worden, maar dat de landen zo snel mogelijk tot de NAVO kunnen toetreden. Tot nu toe hebben alle 28 andere NAVO-landen, behalve Turkije en Hongarije, de toetreding van de twee landen goedgekeurd. Stoltenberg verheugt zich erover dat Hongarije hier de komende week mee wil beginnen.

Finland en Zweden hadden afgelopen mei het lidmaatschap van de westerse defensiealliantie aangevraagd onder druk van de Russische aanvalsoorlog in Oekraïne. Alle 30 NAVO-landen moeten de toetreding ratificeren. Turkije heeft het proces lange tijd geblokkeerd. Ze verwijt Zweden onder meer dat het niet consistent genoeg optreedt tegen mensen en organisaties die door Ankara als terrorist worden aangemerkt. 

Polen heeft eerste Leopard tanks aan Oekra´ne geleverd

Volgens de Poolse minister van Defensie Mariusz Blaszczak heeft Polen de eerste Leopard 2 tanks aan Oekraïne geleverd. Dat maakte de minister bekend op een vergadering van de Nationale Veiligheidsraad. De Poolse president Andrzej Duda kondigde aan het begin van de bijeenkomst aan dat premier Mateusz Morawiecki niet aanwezig kon zijn. "Hij reisde naar Kyiv om de eerste Leopard tanks af te leveren die aan Oekraïne werden geleverd."

Morawiecki brengt vrijdag een bezoek aan Kiev ter ere van de eerste verjaardag van de Russische aanvalsoorlog tegen Oekraïne. De regeringsleider wilde een "duidelijk signaal" van steun afgeven, zei de Poolse regeringswoordvoerder Piotr Muller op Twitter. Binnen enkele dagen zullen meer tanks aan Oekraïne worden geleverd door Polen.

WHO bezorgd over vogelgriep bij mensen in Cambodja

In Cambodja zijn twee ziektegevallen door H5N1 in één familie bevestigd. Gisteren overleed een elfjarig meisje aan de gevolgen van de vogelgriep, ook haar vader testte positief op het virus. De WHO had onlangs het risico van vogelgriep voor mensen laag ingeschat. Nu wil ze haar risicobeoordeling herzien.

Hoewel het nog niet duidelijk is of er sprake was van overdracht van mens op mens in de gevallen in Cambodja, zijn de toenemende meldingen van gevallen bij mensen en zoogdieren zorgwekkend. In januari had een negenjarig meisje in Ecuador intensieve zorg nodig na besmetting met H5N1. In Peru zijn de afgelopen weken niet alleen tienduizenden vogels gestorven, maar ook honderden zeeleeuwen aan de vogelgriep. Tijdens een uitbraak van vogelgriep op een nertsenfokkerij in Spanje afgelopen oktober, is de ziekteverwekker mogelijk overgedragen van zoogdier op zoogdier. 

Bekende Britse kinderboeken schrijver slachtoffer van woke

Wie kent de boeken van Roald Dahl niet? Menig ouder heeft voorgelezen uit werken als 'Sjakie en de grote glazen lift', 'De Griezels', 'De Grote Vriendelijke Reus', 'De Heksen' of 'Mathilda'. Helaas zullen de toekomstige (voor)lezers nooit meer de originele werken kunnen gebruiken, want er zijn enkele ingrijpende veranderingen aangebracht door de uitgever.

De uitgever van de Britse heeft namelijk besloten om de boeken te herschrijven en woorden die volgens hen beledigend zijn, te vervangen. Vanuit Nederland wordt kritisch op de beslissing gereageerd.

Zo zijn bijvoorbeeld de Oempa Loempa's ge-genderneutraliseerd: ze identificeren zich nu niet meer als "kleine mannetjes", maar als "kleine mensen". Ook zijn woorden zoals "dik" en "lelijk" niet meer gewenst: er zouden zich immers mensen beledigd door kunnen voelen. Ze zijn dan ook per direct vervangen door de woorden "enorm" en "minder mooi".

Het boek 'De Heksen' is al twee keer verfilmd, waarbij er in de 2e film al een knieval werd gedaan: enkele van de oorspronkelijk blanke acteurs werden vervangen door mensen van kleur. Natuurlijk onvoldoende, want het is uiteraard ook beledigend dat de heksen in het boek kaal zijn. Daarom is er nu een extra zinnetje toegevoegd: "Er kunnen een heleboel andere redenen zijn waarom vrouwen pruiken dragen en daar is zeker niets mis mee." Het is onduidelijk of de uitgever op eigen initatief wenst te 'deugen', of dat men is gezwicht voor de druk vanuit de woke-community. Maar speciale 'sensitivity readers' worden ingezet om het hele oeuvre van Dahl door te nemen. In totaal gaat het om enkele honderden aanpassingen.

Eerder werd al het taalgebruik in de boeken over Pippi Langkous (Astrid Lingen) gewijzigd. In de originele versies van de boeken werd Pippi's vader 'negerkoning' genoemd. In de nieuwe editie is hij 'koning van de Zuidzeeën'.


China's standpunt over politieke oplossing voor crisis in Oekra´ne

China heeft opgeroepen tot een staakt-het-vuren in de oorlog in Oekraïne. Een langverwacht position paper, uitgegeven door het ministerie van Buitenlandse Zaken van Peking op de verjaardag van de Russische invasie van Oekraïne, roept op tot spoedige hervatting van de besprekingen tussen de twee partijen. "Dialoog en onderhandelingen zijn de enige haalbare oplossing voor de crisis in Oekraïne", zegt het.

De inspanningen van China om met dergelijke voorstellen meer betrokken te raken bij een vredesoplossing worden echter met scepsis bekeken, aangezien de Chinese leiders de Russische aanvalsoorlog tot nu toe niet hebben veroordeeld. 

"Alle partijen zouden Rusland en Oekraïne moeten steunen om in dezelfde richting te werken en uiteindelijk een alomvattend staakt-het-vuren te bereiken”, luidt het 12-puntendocument. “Conflict en oorlog dienen niemand. Alle partijen moeten rationeel blijven, terughoudendheid betrachten en het vuur niet doen oplaaien, en voorkomen dat de crisis verergert of zelfs uit de hand loopt." Dit is het argument dat China altijd heeft gebruikt om westerse wapenverkopen aan Oekraïne tegen te houden. 

Aan het begin van het position Paper eist China dat de principes van de Verenigde Naties strikt worden nageleefd. "De soevereiniteit, onafhankelijkheid en territoriale integriteit van alle landen moeten daadwerkelijk worden gehandhaafd", staat er, zonder in detail te treden over wat er moet gaan gebeuren met de door Rusland bezette gebieden. Ook wordt geëist dat de "legitieme veiligheidsbelangen van alle landen" serieus worden genomen. Diplomaten zien deze formulering als een duidelijke verwijzing naar het argument van Rusland dat het zich moet verdedigen tegen de Verenigde Staten en de NAVO. 

'Kernwapens mogen niet worden gebruikt'
Er moet een einde komen aan de "Koude Oorlog-mentaliteit", blijft China betogen. De veiligheid van het ene land mag niet ten koste gaan van de veiligheid  van andere landen. China stelt dat blokconfrontaties moeten worden vermeden - een beschuldiging die China eerder uitte tegen de Verenigde Staten. Zonder de naam van de NAVO te noemen, betoogt China ook dat regionale veiligheid niet moet worden bereikt door militaire blokken te versterken of uit te breiden.

In het document roept China op tot vermindering van de strategische risico's van oorlog: "Kernwapens mogen niet worden gebruikt en kernoorlogen mogen niet worden uitgevochten." De dreiging van het gebruik van kernwapens moet ook worden afgewezen - een uitdrukking die indirect op Moskou gericht zou kunnen zijn. China eist resoluut een einde aan de sancties tegen Rusland, "die alleen maar nieuwe problemen creëren". "China verwerpt unilaterale sancties die niet zijn goedgekeurd door de VN-Veiligheidsraad." Rusland en China hebben het vetorecht in het hoogste VN-orgaan.

Het document roept ook op om aanvallen op burgers of civiele voorzieningen te vermijden. China verwerpt ook gewapende aanvallen op kerncentrales of andere civiele nucleaire installaties. Alle partijen zouden ook graantransporten vanuit Oekraïne moeten faciliteren en de Verenigde Naties moeten steunen om hierin een belangrijke rol te spelen.

Het document is getiteld "China's standpunt over de politieke oplossing voor de crisis in Oekraïne". Diplomaten in Peking waren huiverig om de voorstellen te omschrijven als een "nieuw vredesinitiatief" of "vredesplan". Er werd verwezen naar de nabijheid van China tot Rusland en het gebrek aan neutraliteit. Sinds de Russische invasie van Oekraïne een jaar geleden begon, heeft China altijd de Russische president Vladimir Poetin gesteund, waarbij het de VS en de NAVO omschreef als de echte boosdoeners van de crisis.


Regering-Biden wil aanvragen asiel bemoeilijken

De regering-Biden heeft dinsdag nieuwe maatregelen voorgesteld om het aantal asielaanvragen in het land terug te dringen. De regering wil zo een toestroom van migranten aan de zuidgrens van de VS voorkomen. Meer hierover bij het AD.

De maatregel is al van kracht voor migranten uit Oekraïne, Venezuela, Cuba, Nicaragua en Haïti. Als men asiel wil aanvragen in de VS, zal men dat voortaan vooraf moeten aanvragen. Mensen die toch het land illegaal binnenkomen maken in de VS geen kans meer op een succesvol asiel-traject, zij worden direct teruggestuurd.

De nieuwe regel gaat binnen dertig dagen in en moet Tirtle 42 vervangen. Deze coronapandemie-maatregel gaf de VS de mogelijkheid om de instroom van asielzoekers te beperken door een beroep te doen op beschermen van de volksgezondheid.

Schansspringster Althaus springt naar wereldtitel op de kleine schans

In het Sloveense Planica is tijdens het wereldkampioenschap op de noordse sporten de eerste gouden medaille in het schansspringen vergeven. De dames streden om de wereldtitel op de kleine schans, wat een mooie strijd werd.

In de eerste ronde was de Noorse Anna Odine Strøm ietwat verrassend de sterkste, voor de Duitse Katharina Althaus. World Cup-leidster Eva Pinkelnig uit Oostenrijk bleef nog wel redelijk in de buurt, net als Selina Freitag uit Duitsland, maar daarna werden de verschillen tamelijk groot.

De Noorse Thea Minyan Bjørseth voerde de rest van het veld aan, voor Yuki Ito uit Japan, Maren Lundby uit Noorwegen en de Canadese Alexandra Loutitt - verdedigend wereldkampioene Ema Klinec moest het uitgerekend voor eigen publiek doen met slechts een 21e plaats, haar medaillekans was voorbij.

Loutitt ging in de tweede ronde flink in de fout en zakte achttien posities terug, waarna Lundby haar positie wel wist te verdedigen. Ito bleef de Noorse voor, maar Bjørseth ging daar vervolgens met een sterke sprong ruim overheen. Freitag deed het nog weer iets beter, maar Pinkelnig deed met een nog betere sprong een gooi naar goud.

Dat kwam er niet, want Althaus sprong naar de leiding, met alleen Strøm nog te gaan. De Noorse kreeg het echter net niet voor elkaar en moest genoegen nemen met brons, achter Pinkelnig en kersvers wereldkampioene Althaus.

Acht ton gemeentelijke subsidies voor langere Queer en Pride Amsterdam

Het Amsterdamse college heeft flink wat geld over voor de unieke Pride die Amsterdam deze zomer te wachten staat. De opzet voor het komende jaar, met twee organisatoren en meer dan twee weken aan programmering, kost de stad ruim acht ton aan subsidies. Dat is 2,9 keer zoveel als in 2021. Zo meldt AT5.

Geen Pride Amsterdam, maar Queer & Pride Amsterdam. Het jaarlijkse festijn krijgt dit jaar twee opeenvolgende weken van feest en activisme, met twee strikt gescheiden agenda's en twee organisatoren. Het is een zwaar bevochten compromis, dat afgelopen december werd beklonken met het tekenen van een convenant tussen de gemeente en de twee organiserende partijen.

Evenementenfonds
De stad is bereid om flink wat geld uit te trekken voor de nieuwe opzet. In het persbericht waarin wethouder Touria Meliani (GroenLinks) bekend maakt welke evenementen het meeste subsidies krijgen uitgekeerd, krijgt Stichting Pride Amsterdam (SPA) 250 duizend euro toegekend, net als in voorgaande jaren.

De Stichting Queer Amsterdam, die de eerste helft van de Pride 2023 op zich zal nemen. Die krijgt net iets minder dan 125 duizend euro.

Diversiteit
Behalve uit het Evenementenfonds wordt er ook vanuit de afdeling Diversiteit subsidie toegekend aan beide organisatoren. "Vanuit de afdeling Diversiteit ontvangt stichting Queer Amsterdam, als nieuwkomer in de organisatie van dit evenement, een subsidie van 350.000 euro om haar plannen te verwezenlijken", staat in het persbericht. En ook de Stichting Pride Amsterdam krijgt een diversiteitssubsidie: 100.000 euro.

Daarmee komt de subsidie voor de Queer & Pride 2023 een stuk hoger te liggen dan voorgaande edities. In de jaarrekening van de Stichting Pride Amsterdam van 2021 - die van 2022 is nog niet gepubliceerd - staat dat de afdeling Diversiteit 35.000 euro subsidie had uitgekeerd voor de Pride van dat jaar. Bovenop de kwart miljoen uit het Evenementenfonds kwam het totaal voor dat jaar daarmee dus op 285.000 euro aan gemeentelijke subsidies. De subsidies voor 2023 komen samen neer op 824.902,50 euro. Dat is bijna drie keer zoveel als in 2021.

In de raadsbrief wordt toegelicht waarom de gemeente meer subsidie uittrekt voor de nieuwe opzet: "Stichting Pride Amsterdam heeft jarenlange ervaring met het aangaan van sponsoring en haalt inkomsten uit de botenparade en heeft daardoor een ruimer budget, dat is voor Stichting Queer Amsterdam niet het geval."

De eerste week - die Stichting Queer Amsterdam voor haar rekening neemt - is rijk aan samenwerkingen met ideële en niet-commerciële organisaties, en vindt ook plaats buiten het stadsdeel Centrum.

Behalve de subsidies voor Queer & Pride Amsterdam staan ook de andere gehonoreerde aanvragen in het persbericht. Het gaat onder meer om de SAIL (100.000 euro), de Sinterklaasintocht (190.500), Kwaku (90.000) en ADE (130.000)

Twee man aangehouden voor projecteren discriminerende teksten

De Rotterdamse politie heeft vrijdagochtend twee mannen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de projectie van kwetsende en discriminerende leuzen op de Erasmusbrug tijdens oud en nieuw. Het gaat om een 34-jarige man uit Landgraaf en een 24-jarige man uit Zwijndrecht. De oudste verdachte zou ook betrokken zijn bij een soortgelijke projectie in Eindhoven eerder deze week. De jongste verdachte bij een soortgelijke projectie in Alkmaar in januari van dit jaar.

Tijdens de jaarwisseling verschenen op de Erasmusbrug diverse teksten. Deze kwetsende en discriminerende teksten werden van afstand met een laser geprojecteerd op de brug en waren live op televisie te zien. De politie startte onder leiding van het Openbaar Ministerie direct een onderzoek. Er vond fysiek sporenonderzoek plaats, er werd buurtonderzoek gedaan en getuigen werden opgeroepen zich te melden. Daarnaast verrichtten rechercheurs online onderzoek en verdiepten specialisten van de politie zich in de herkomst van de gebruikte projectieapparatuur. Het onderzoek leidde naar de twee verdachten. Na hun arrestatie zijn hun woningen doorzocht. Daarbij zijn onder andere diverse gegevensdragers, een kruisboog en 3D-geprinte wapenonderdelen aangetroffen en meegenomen voor verder onderzoek.

Stadhuizen Alkmaar en Eindhoven
Na de projectie op de Erasmusbrug was het op 18 januari en 20 februari opnieuw raak toen op de stadhuizen van Alkmaar en Eindhoven soortgelijke uitlatingen als in Rotterdam werden geprojecteerd. De man uit Landgraaf wordt verdacht van betrokkenheid bij de projectie in Eindhoven en de Zwijndrechter wordt verdacht van betrokkenheid bij de projectie in Alkmaar. Hun precieuze rol bij deze incidenten wordt op dit moment verder onderzocht. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

Politie neemt lesauto in beslag

De politie heeft donderdag de auto van een Haarlemse autorijschoolhouder inbeslaggenomen. Reden was dat de verdachte zich herhaaldelijk schuldig heeft gemaakt aan diverse verkeersovertredingen.

Het was politiemensen opgevallen dat de man in de periode van 2019-2022 herhaaldelijk is bekeurd. Het ging dan voornamelijk over de mobiele telefoon vasthouden tijdens het rijden, maar ook gevaarlijk inhalen en een overtreding van de wet rijonderricht motorrijtuigen.

Reden om een rapportage te maken aan het IBKI, het instituut voor certificering voor onder meer rijinstructie.

Deze besloot het certificaat van de man einde januari 2023 in te trekken. Dat weerhield de man niet om door te gaan met zijn werkzaamheden als rijinstructeur. Hij is opnieuw staandegehouden op 1 februari ’s morgens en ’s middags. Toen hij donderdag op de Vergierdeweg wederom door de politie staande werd aangehouden is zijn auto inbeslaggenomen, wegens het hardleers doorgaan met rijonderricht geven terwijl hij de bevoegdheid niet meer had. De 38-jarige autorijschoolhouder kan de nodige bekeuringen tegemoet zien. Het openbaar ministerie zal een beslissing nemen over het al dan niet teruggeven van de lesauto.

Vijf verdachten veroordeeld voor aanslagen op Poolse supermarkten

De rechtbank Noord-Holland heeft vijf mannen veroordeeld voor de rol die zij hebben gespeeld bij aanslagen op Poolse supermarkten in Aalsmeer, Beverwijk, Heeswijk-Dinther en Tilburg. Dit speelde zich af in de periode van 8 december 2020 tot en met 4 januari 2021.

De rechtbank heeft aan vier verdachten gevangenisstraffen opgelegd die oplopen tot acht jaar. De vijfde verdachte heeft jeugddetentie en een taakstraf gekregen. Ook moeten de vijf verdachten schadevergoedingen betalen. Het gaat in totaal om een bedrag van ruim 166.000 euro.

De aanslagen
Er is sprake van een reeks aanslagen op Poolse supermarkten, die steeds in de nachtelijke uren werden uitgevoerd. De eerste aanslagen waren op 8 december 2020 in Aalsmeer en Heeswijk-Dinther. Op 9 december 2020 was er een ontploffing in Beverwijk. Bij de Poolse supermarkt in Beverwijk was op 12 december 2020 opnieuw een explosie. De laatste aanslag was op 4 januari 2021 in Tilburg. 

De ontploffingen veroorzaakten bij alle supermarkten een enorme ravage. Er was heel veel schade aan de inventaris, winkelvoorraad en panden van de supermarkten, waardoor deze vrijwel volledig zijn verwoest. Bij de explosies in Aalsmeer en Heeswijk-Dinther was ook sprake van levensgevaar voor de mensen die boven de supermarkten woonden. 

Wat de aanleiding is geweest voor de explosies bij de Poolse supermarkten is niet duidelijk geworden.

Oordeel rechtbank
De aanslagen getuigen volgens de rechtbank van een extreme brutaliteit. De explosies zijn uiterst bedreigend geweest voor de eigenaren van de supermarkt en hebben in de samenleving geleid tot onrust en gevoelens van onveiligheid. De verdachten hebben bijgedragen aan een zeer intimiderende vorm van grof geweld en dit actief uitgevoerd dan wel ondersteund.

Straffen
De 28-jarige S. is betrokken geweest bij de aanslag in Heeswijk-Dinther en de beide aanslagen in Beverwijk. S. heeft de aanslagen niet zelf uitgevoerd, maar een rol in de organisatie daarvan gehad. Hij heeft chauffeurs benaderd en sturende informatie gegeven, de uitvoerders bij zijn woning laten instappen bij de chauffeurs en daar materialen ingeladen die bij de ontploffingen werden gebruikt. Ook heeft hij de chauffeurs en uitvoerders voor hun aandeel in de aanslagen betaald. S. is veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar. 

De 28-jarige N. is veroordeeld voor medeplichtigheid aan de aanslag in Heeswijk-Dinther en een van de aanslagen in Beverwijk. Hij trad beide keren op als chauffeur en vervoerde de uitvoerders van die aanslagen. De rechtbank heeft aan N. een gevangenisstraf opgelegd van 48 maanden, waarvan 12 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. 

De 21-jarige A. heeft in opdracht van anderen de aanslagen in Aalsmeer en Tilburg en een van de aanslagen in Beverwijk uitgevoerd door explosieven tot ontploffing te brengen. Wie de opdracht gaven is onbekend gebleven. De rechtbank heeft in de zaak van A. op advies van een psycholoog en de reclassering het jeugdstrafrecht toegepast. Hij functioneert namelijk op een matig beperkt intelligentieniveau, handelt zonder na te denken en gedraagt zich in het contact met anderen jonger dan zijn leeftijd. Ook de officier van justitie had dit advies overgenomen. A. is veroordeeld tot een jeugddetentie van 22 maanden, waarvan 11 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Ook moet hij een taakstraf van 120 uur uitvoeren. 

De rechtbank vindt bewezen dat de 21-jarige D. betrokken is geweest bij de aanslag in Aalsmeer. Hij heeft de explosieven die bij die aanslag zijn gebruikt en een telefoon die van belang was bij de communicatie opgehaald en naar A. gebracht. Vervolgens heeft hij A. naar Aalsmeer gebracht, die de explosieven daar tot ontploffing heeft gebracht, en weer naar huis gebracht. D. is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 36 maanden, waarvan 12 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. 

De 23-jarige O. is vrijgesproken van strafrechtelijke betrokkenheid bij de aanslag in Beverwijk op 12 december 2020. Hij heeft die dag de uitvoerder van die aanslag, A., in zijn taxi naar Beverwijk gereden. Het is niet bewezen dat hij ook wist wat A. daar zou gaan doen. O. is wel veroordeeld voor medeplichtigheid aan de aanslag in Tilburg op 4 januari 2021. O. heeft A. toen ook in zijn taxi naar Tilburg vervoerd en na de explosie weer naar huis gebracht. De rechtbank vindt bewezen dat hij toen wel vooraf wist wat er zou gaan gebeuren. Aan O. is een gevangenisstraf opgelegd van 24 maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. 

Schadevergoeding
De vijf mannen moeten schadevergoedingen betalen voor de schade die is veroorzaakt door de aanslagen waarbij zij betrokken zijn geweest. Het gaat om schade van supermarkteigenaren, eigenaren van naastgelegen panden en mensen die boven de supermarkt woonden. Het totaalbedrag van de toegewezen schadevergoedingen is ruim 166.000 euro. De supermarkteigenaren krijgen ieder 2000 euro aan immateriële schade (smartengeld) en de drie bewoners van woningen boven de supermarkt in Aalsmeer ieder 3000 euro.

Hof zet streep door vertragingstactiek strafrechtadvocaten

Het gerechtshof Amsterdam heeft donderdag in hoger beroep twee verdachten veroordeeld voor het inzetten van illegale werknemers bij bouwklussen en het op die manier behulpzaam zijn van deze werknemers bij hun illegaal verblijf in Nederland.

Eind aan vertragingstactiek
Op de zitting waar de zaken inhoudelijk werden behandeld vroegen de advocaten om vijftien getuigen te horen. Een aantal van deze getuigen had over de verdachten belastende verklaringen afgelegd. Normaal gesproken heeft de verdediging het recht om zulke getuigen te ondervragen.

In dit geval wees het hof de verzoeken af, omdat bij het plannen van de inhoudelijke behandeling van de zaak door de verdediging te kennen was gegeven dat zij geen getuigen wilde horen. De verdediging had geen goede argumenten waarom zij van mening was veranderd. Het hof kiest voor deze strenge benadering omdat deze werkwijze van advocaten recent vaker voorkomt en funest is voor de kwaliteit en de effectiviteit van de strafrechtspleging.

Het niet horen van de getuigen in deze zaken doet volgens het hof geen afbreuk aan het recht van de verdachte op een eerlijk proces.

Het hof legde de 2 mannen die werkten vanuit een loods in Zaandam beiden een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden op.

Hogwarts Legacy meer dan twaalf miljoen keer verkocht

Dat Hogwarts Legacy een succes was, dat was al duidelijk. De game is ongekend populair en wist op bijvoorbeeld streamingsplatform Twitch al een kijkrecord voor singleplayer-games neer te zetten (1.28 miljoen gelijktijdige kijkers).

Warner Bros. heeft nu bekendgemaakt dat de game ruim twaalf miljoen keer is verkocht en een slordige 850 miljoen dollar heeft opgeleverd in de eerste twee weken na release. Hiermee is het de best verkopende Warner Bros.-game tot nu toe en verkoopt de game ook sneller dan andere titanen als Cyberpunk 2077 en Elden Ring.

Autorijbewijsbezit jongeren nog niet op niveau van voor corona

Op 1 januari 2023 hadden ruim 11,5 miljoen mensen een Nederlands autorijbewijs, 0,7 procent meer dan een jaar eerder. Het aantal rijbewijshouders nam het meest toe bij jongeren jonger dan 20 en 75-plussers. Toch lag het aantal jonge rijbewijsbezitters nog onder het niveau van voor corona. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over rijbewijzen.

Het aantal 20-minners met een autorijbewijs is begin 2023, vergeleken met een jaar eerder, met 5,4 procent gestegen naar 191.000. Voor aanvang van de coronapandemie, begin 2020, hadden 227.000 20-minners een rijbewijs. Door coronamaatregelen konden rijlessen soms niet doorgaan en werden rijexamens uitgesteld.

Steeds meer 75-plussers met autorijbewijs
Begin 2023 hadden 995.000 75-plussers een autorijbewijs, 5,8 procent meer dan een jaar eerder. Deze toename komt door mede door de vergrijzing en de daarmee samenhangende toename van het aantal 75-plussers. Daarnaast hebben 75-plussers tegenwoordig relatief vaker dan in het verleden een rijbewijs. Iets minder dan 14 procent van de personen in deze leeftijdscategorie was 85 jaar of ouder.

Meer rijbewijzen dan auto’s bij jongeren
Nederland telde begin 2023 ruim 6,8 miljoen autobezitters. Sommige autobezitters hebben meer dan één auto. In totaal bezaten particulieren 7,8 miljoen personenauto’s. Niet elke rijbewijshouder is ook autobezitter; met name jongeren hebben vaker een rijbewijs dan een auto. Begin dit jaar waren er 1,8 miljoen 30-minners met een rijbewijs en 720.000 autobezitters jonger dan 30.

Bij 75-plussers ligt het aantal rijbewijshouders (995.000) en het aantal autobezitters (754.000) het dichtst bij elkaar.

Hoogste rijbewijsbezit in Staphorst
Op 1 januari van 2023 was in zowel Staphorst als Rozendaal 91,5 procent van de inwoners van 17 jaar of ouder in het bezit van een Nederlands autorijbewijs, het hoogste percentage van Nederland. Daarna volgen Tubbergen (91,2 procent) en Renswoude (90,7 procent). Het rijbewijsbezit was met 61,8 procent het laagst in Amsterdam.

Drie jaar corona in cijfers

Drie jaar geleden, op 27 februari 2020, werd de eerste Nederlandse coronabesmetting vastgesteld. Wat deed de pandemie met Nederland? Het CBS zag naast uitzonderlijke perioden van oversterfte, tal van andere uitschieters in de statistieken. Zo rapporteerden meer mensen psychische klachten, remde de bevolkingsgroei tijdelijk af en werd er minder getrouwd. Het CBS zet een paar opvallende pieken en dalen op een rij.

Al snel na de komst van corona in Nederland steeg het aantal overledenen tot ver boven de verwachte sterfte. Ook tijdens de tweede golf in najaar en winter van 2020/'21 was er oversterfte, evenals een jaar later tijdens de derde golf. Uit de doodsoorzakenstatistiek blijkt dat de oversterfte grotendeels samenvalt met de COVID-19-sterfte, maar in de derde golf was er meer oversterfte dan sterfte aan COVID-19. De oversterfte hield aan in 2022 en was opnieuw hoger dan de COVID-19-sterfte (t/m oktober bekend). In 2020 tot en met oktober 2022 overleden 47.076 duizend mensen aan COVID-19.

Bevolkingsgroei halveerde, vooral door minder immigranten
De coronapandemie remde de bevolkingsgroei in het eerste jaar. In 2020 halveerde de bevolkingsgroei ten opzichte van 2019. Er overleden meer mensen dan er kinderen geboren werden, en de groei door buitenlandse migratie kwam net na de invoering van de coronamaatregelen vrijwel tot stilstand. Door reisbeperkingen daalde het aantal immigranten dat in 2020 naar Nederland kwam naar bijna 221 duizend, 58 duizend minder dan een jaar eerder.

In 2021 was de bevolkingsgroei weer op het oude niveau. In dat jaar was er een geboortegolfje en werden er 10 duizend meer kinderen geboren dan in 2020. Dit was echter van korte duur want in 2022 werden er weer minder baby's geboren. Dat zorgde, gecombineerd met aanhoudend hogere sterfte, voor een negatieve natuurlijke aanwas (geboorte min sterfte) in 2022. Vanaf maart 2022 nam de immigratie sterk toe, vooral vanwege de oorlog in Oekraïne. Ook zonder migratie van en naar Oekraïne kwam het migratiesaldo hoger uit dan in 2021. Vooral uit Syrië, Turkije en India kwamen er meer mensen bij.

Meer mensen met psychische klachten, vooral jongeren
Eind 2020 en in 2021 rapporteerden meer mensen psychische klachten dan in voorgaande jaren. Vooral de mentale gezondheid van jongeren ging tijdens de coronacrisis achteruit. Ongeveer 18 procent van de 12- tot 25-jarigen rapporteerde in 2021 psychische klachten. Voor het uitbreken van de pandemie was dat nog 11 procent. Dit blijkt uit de Gezondheidsenquête van het CBS.

Bijna de helft van de 12-tot 25-jarigen zei dat de coronacrisis hun leven in het algemeen (heel) negatief heeft beïnvloed. 43 procent ervoer zowel een negatieve als positieve invloed. Dat blijkt uit het onderzoek Belevingen 2021. Jongeren misten door de coronacrisis vooral het buitenshuis leuke dingen doen en afspreken met familie of vrienden. Ook ervoeren jongeren vaker dan voor de coronacrisis school- of studiestress.

Minder beweging, meer tijd achter beeldscherm
Een derde van de Nederlanders van 12 jaar of ouder gaf eind 2020 aan door de coronamaatregelen minder te zijn gaan sporten en bewegen, 15 procent juist meer. De coronacrisis had vooral impact op de lichaamsbeweging van jongvolwassenen van 18 tot 25 jaar: 45 procent van hen was minder gaan sporten en bewegen. Onder thuiswerkers waren er grote verschuivingen te zien: enerzijds was er een grote groep die minder ging bewegen (38 procent) en anderzijds was er een aanzienlijke groep die juist meer ging bewegen (23 procent). De tijd die buiten werk of school om achter een beeldscherm werd besteed is met 41 procent flink toegenomen.

Daarnaast gaf 20 procent van de Nederlanders van 12 jaar of ouder aan meer ongezonde snacks en tussendoortjes te zijn gaan eten door de coronamaatregelen, 10 procent deed dat juist minder. Vooral jongeren en jongvolwassenen snackten meer (31 procent).

Minder huwelijken en partnerschappen
In coronatijd zijn minder huwelijken gesloten. Zowel in 2020 als in 2021 trouwden er minder mensen dan in 2019. De eerste lockdown leidde tot een plotselinge daling. De tweede lockdown viel in de winter, een seizoen waarin altijd minder getrouwd wordt. Ook daarna bleef het aantal huwelijkssluitingen nog achter, door (onzekerheid over) nieuwe perioden van coronamaatregelen. Ook het aantal partnerschapssluitingen daalde tijdens de eerste lockdown, en werd daarna iets hoger dan in eerdere jaren. De maatregelen hebben er mogelijk toe geleid dat een deel van de stellen voor een partnerschap koos in plaats van een huwelijk.

Criminaliteit daalt, minder woninginbraken en diefstal tijdens lockdowns
De geregistreerde criminaliteit daalde tijdens lockdowns. Dit gebeurde tijdens de eerste lockdown in maart 2020, na het afroepen van de tweede lockdown halverwege oktober 2020, en nog een keer tegen het einde van 2021. Die dips zijn mogelijk deels te danken aan lege winkelstraten en meer thuiswerkende mensen tijdens de lockdowns. Dit zorgde voor een afname van woninginbraken, zakkenrollerij, en winkeldiefstal. In 2022 nam het aantal registraties van zakkenrollerij en winkeldiefstal weer toe.

Nederlanders boekten vaker overnachting in eigen land
Door de reisbeperkingen brachten Nederlanders in 2020 met 81 miljoen dagen ruim 3 keer zo weinig vakantiedagen in het buitenland door als een jaar eerder. In 2021 was dat weer iets hoger (117 miljoen). Meer Nederlanders boekten een overnachting in toeristenaccommodaties (zoals hotels of huisjes) in eigen land, en buitenlanders juist minder. In 2022 boekten toeristen een recordaantal overnachtingen in Nederland, vooral door een toename van buitenlandse gasten.

Het aantal vliegtuigpassagiers op luchthavens van nationaal belang was in 2020 en 2021 ook lager dan het jaar ervoor. In die jaren bleven reizigers dichterbij huis en reisden ze hoofdzakelijk binnen Europa. In 2022 reisden 2 keer zoveel mensen met het vliegtuig van en naar de vijf nationale luchthavens in Nederland, maar nog altijd een kwart minder dan in het jaar voor de coronacrisis.

Defensie hijst Oekra´ense vlag

Precies een jaar na de Russische inval voert Defensie vandaag de Oekraïense vlag. Het blauw-gele doek prijkt niet alleen op het ministerie in Den Haag, maar ook op tal van militaire panden in het hele land, zoals hoofdkwartieren en kazernes.

Volgens Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim en minister van Defensie Kajsa Ollongren is de oorlog aan de oostflank van het NAVO-grondgebied van wezenlijke invloed op de veiligheid van Nederland. Maar ook op dat van de bondgenoten en op Europa als geheel.

Nederland levert Oekraïne militaire steun voor de strijd tegen de Russische agressie. Vandaag wordt die steun ook symbolisch betuigd.

De Oekraïense vlag wordt gehesen tussen zonsopkomst en zonsondergang. Als er op een Defensielocatie slechts een vlaggenmast beschikbaar is, mag de Nederlandse vlag bij hoge uitzondering een dag wijken voor de Oekraïense.

Ook op andere overheidsgebouwen hangt de Oekraïense vlag in top.

De Oekraïense vlag (Afbeelding: Defensie)
De Oekraïense vlag (Afbeelding: Defensie)

Minder geregistreerde partnerschappen gesloten in 2022

In 2023 bestaat het geregistreerd partnerschap 25 jaar. Sinds de invoering is deze vorm van verbintenis populairder geworden, vooral onder stellen van verschillend geslacht. Het aantal partnerschapssluitingen steeg vanaf 2001 bijna elk jaar, vooral sinds 2014. In 2022 was er voor het eerst weer een afname. Dat meldt het CBS op basis van voorlopige cijfers.

In 2022 werden ruim 24.000 partnerschappen gesloten, 2.000 minder dan het jaar ervoor. Het aantal huwelijkssluitingen nam wel toe. Er trouwden meer mensen dan in de jaren voor het uitbreken van de coronapandemie. Na invoering van de coronamaatregelen trouwden er in 2020 en 2021 minder mensen, maar het aantal stellen dat geregistreerd partnerschap sloot nam in die periode nog wel toe. De coronamaatregelen hebben er mogelijk toe geleid dat een deel van de stellen voor een partnerschap koos in plaats van een huwelijk.

Steeds meer heterostellen kiezen voor partnerschap
Het geregistreerd partnerschap werd in 1998 geïntroduceerd, vooral om het ook voor paren van gelijk geslacht mogelijk te maken om hun relatie formeel vast te leggen. In het eerste jaar sloten 3 duizend paren van gelijk geslacht een geregistreerd partnerschap: 1.700 mannenparen en 1.300 vrouwenparen. In de jaren daarna namen deze aantallen af. Sinds 2001, toen stellen van gelijk geslacht voor het eerst mochten trouwen, kiest de meerderheid voor het huwelijk.

Ook heteroparen kozen in het eerste jaar al voor het geregistreerd partnerschap, al waren zij toen nog in de minderheid. In de loop van de jaren hebben heteroparen meer belangstelling gekregen voor deze vorm van verbintenis.

Inmiddels kiest rond een kwart van alle paren die naar de burgerlijke stand gaat voor een partnerschap. In de loop van de jaren hebben verschillende wijzigingen plaatsgevonden in de wet- en regelgeving, die van invloed zijn geweest op formele verbintenissen. De meest recente wijziging is van april 2014, toen het huwelijk en geregistreerd partnerschap gelijkgetrokken werden voor toekenning van het juridisch ouderschap aan vaders en partners in paren van gelijk geslacht. Na deze invoering nam de populariteit van het partnerschap snel toe.

Stellen steeds jonger bij partnerschapssluiting
Aanvankelijk waren paren die voor een geregistreerd partnerschap kozen gemiddeld ouder dan paren die trouwden. Inmiddels verschilt de gemiddelde leeftijd nog nauwelijks, en zijn mensen die een partnerschap sluiten zelfs iets jonger. Sinds 1998 nam de gemiddelde leeftijd van mensen bij een partnerschapssluiting af, terwijl die van mensen die trouwden juist verder toenam.

Partnerschap gaat vaker gepaard met belangrijke gebeurtenis
Geregistreerd partners lijken hun relatie zakelijker te benaderen dan mensen die trouwen. Zo vinden huwelijken relatief vaak plaats op vrijdagen in de lente en nazomer. Voor partnerschappen is maandag de populairste dag, en ze worden gedurende het hele jaar gesloten. Ook gaat het partnerschap vaker dan een huwelijk gepaard met een andere belangrijke gebeurtenis, zoals een verhuizing of het krijgen van een kind. Zo kreeg 53 procent van de stellen die de afgelopen jaren een partnerschap sloten, binnen een jaar een kind en/of verhuisde. Bij getrouwde stellen was dit 32 procent.

Chinees en Zwitsers aerialsgoud op WK freestyleskiŰn

Op het wereldkampioenschap freestyleskiën in het Georgische Bakuriani zijn de eerste individuele wereldtitels vergeven. Men kwam in actie op de aerials, waarop een paar dagen eerder ook al gestreden werd om de titel in de gemengde landenwedstrijd.

Vrouwen
De Chinese Kong Fanyu moest het nog doen met een vierde plek in de eerste finale, waarin de top-12 van de kwalificatie streed om een plek in de beslissende tweede finale voor de beste zes. In die tweede finale liet Kong echter haar beste sprong zien: een back-double-full-full leverde haar 85,30 punten en het goud op. De Australische Danielle Scott werd met een back-lay-triple-full en 83,84 punten tweede, brons was met 82,84 punten voor de Oekraïnse Anastasiya Novosad en haar back-full-full.

Mannen
Noé Roth uit Zwitserland pakte vier jaar geleden als tiener al eens WK-brons, dit keer zat er nog meer in. Hoewel hij zich als zesde nét wist te plaatsen voor de tweede finaleronde, was hij daarin geweldig sterk: zijn back-full-double-full-full leverde 118,59 punten op en daar kwam niemand meer aan. Goud voor Roth dus, voor de Amerikaan Quinn Dehlinger, die zijn back-double-full-full-full met 114,48 punten beloond zag worden. De Chinees Yang Longxiao pakte met zijn back-full-double-full-full brons met 110,18 punten.

Gemengde landenwedstrijd
De openingswedstrijd van het WK leverde Amerikaans goud op: Ashley Caldwell, Christopher Lillis en Dehlinger kwamen samen tot 331,37 punten. Daarmee was het wel spannend, want Kong, Li Tianma en Yang brachten China met 320,71 punten naar het zilver. Oekraïne pakte op ruime afstand met 255,56 punten het brons dankzij Novosad, Oleksandr Okipniuk en Dmytro Kotovskyi. Het favoriete Zwitserland kon vanwege een trainingsval van Alexandra Bär niet van start gaan.

Ollongren waarschuwt: met oorlog in Oekra´ne staat ook onze vrijheid op het spel

“De Oekraïense krijgsmacht houdt stand: moedig, trots en vastberaden. En wij steunen hen. Het komt nu aan op volhouden, versnellen en vooruitdenken.” Dat zei minister Kajsa Ollongren donderdag in Den Haag voor een stampvolle zaal met zo'n 300 studenten, wetenschappers en andere belangstellenden. Ze waren op initiatief van onder meer de Atlantische Commissie bijeen gekomen. Op de agenda stonden de oorlog in Oekraïne, de toekomst van de Europese veiligheid en de rol van Nederland.

Wat Ollongren betreft mag deze oorlog niet wennen. “Laten we elkaar blijven uitleggen waarom dit ook onze oorlog is”, riep ze op. “Samen met onze bondgenoten verdedigen we het NAVO-grondgebied”, vervolgde Ollongren. “We schrikken Rusland af, trainen Oekraïense militairen, verzamelen bewijs voor oorlogsmisdaden en leveren wapens en munitie aan Oekraïne.”

Ollongren verduidelijkte waarom ze dit tot haar gehoor zei. “Omdat onze betrokkenheid bepaalt wie deze oorlog wint. Jullie betrokkenheid. De Oekraïners vechten op de grond. Zij verdedigen hun land en betalen de hoogste prijs. Maar daarmee alleen redden ze het niet.”

Afgedwongen besef
Op 24 februari vorig jaar stond Europa op. “Het Europa, waar oorlog tot het verleden leek te behoren”, voegt de minister toe. “Het Europa, waar miljoenen zoals jullie opgroeiden in een tijd van globalisering, van welvaart, hoop en handel.”

Ollongren haalde aan dat Europa niet toekeek, maar in actie kwam. “Militaire steun kwam op gang en net als in Nederland groeiden de Defensiebudgetten in andere Europese landen. In het afgedwongen besef dat onze vrijheid niet gratis is.”

Volgende op het lijstje
84% van de Nederlanders staat achter de huidige steun voor Oekraïne. 88% steunt de NAVO, zo bleek vorige week uit onderzoek van de Atlantische Commissie.

Ook in de Tweede Kamer is breed draagvlak voor de militaire steun. “En waarom eigenlijk?”, vroeg Ollongren. “Omdat ook onze vrijheid op het spel staat. Als we hier geen grens trekken, waar ligt dan de grens? Dan zijn Moldavië en de Baltische Staten de volgende op het lijstje van het gedroomde imperialistische Groot-Russische Rijk. En reken maar dat China en andere regimes meekijken. Komt Poetin hiermee weg, dan is de wereld zoals we die kennen geen gegeven maar een kaartenhuis”, waarschuwde ze. “Daarom is deze oorlog ook onze oorlog. Jullie oorlog.”

Wat Ollongren betreft mag deze oorlog niet wennen. “Laten we elkaar blijven uitleggen waarom dit ook onze oorlog is”, riep ze op. "Waarom het belangrijk is dat we Oekraïne blijven steunen. Uitleggen wat er op het spel staat. In de strijd voor blijvende betrokkenheid zijn wij allen ambassadeur.”

Lees hier de volledige toespraak van minister Ollongen.

FOK! Wat een weer: regengebied treft Nederland

winterbanner

Goede morgen!

Een regengebied trek vanuit het noorden naar het zuidoosten, in het uiterste zuiden blijft het nog droog deze ochtend. De wind is hierbij matig, aan de kust (vrij) krachtig. Vanmiddag trekt het gebied verder zuidwaarts, er trekken nog wat buitjes over na het regengebied. De temperatuur ligt met 7 graden iets lager dan de afgelopen dagen. 

Vanavond is het overwegend bewolkt met een buitje, aan de kust kan een harde wind staan, windkracht 7. Ook in de nacht naar zaterdag en zaterdag overdag buien. daarna droger, zonniger maar ook wat frisser met nachtvorst.

 Het was en is bewolkt, nu zelfs met regen! (Foto: Charged)
Het was en is bewolkt, nu zelfs met regen! ((Archief)Foto: Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

Destiny 2 is klaar voor Lightfall

Bungie heeft vandaag de launchtrailer voor Destiny 2: Lightfall tijdens Sony's State of Play getoond. In de nieuwste trailer zien we geen gameplay, maar een aantal hele interessante fragmenten van cutscenes. The Witness is aangekomen en is klaar om toe te slaan.

Destiny 2: Lightfall is de nieuwe grote uitbreiding voor de populaire looter-shooter MMO. De uitbreiding introduceert Neonuma (een nieuwe speellocatie) en ook de subklasse Strand. Verder kun je uiteraard weer een hoop verhaalmissies verwachten met als climax de nieuwe raid. Het komt op 28 januari uit voor PS5, Xbox Series X|S en pc.

PlayStation Plus-games voor maart aangekondigd

Sony heeft tijdens de State of Play-presentatie de PlayStation Plus-games voor maart onthuld. Vermodelijk zitten hier nog niet de Premium-exclusive games bij. Abonnees kunnen in ieder geval aan de gang met bijvoorbeeld Ghostwire: Tokyo en Battlefield 2042.

De andere opvallende naam is Tchia, dit is een nieuwe game die op 21 maart uitkwam en gelijk voor Extra- en Premium-abonnees beschikbaar is. In deze kleurrijke platformer kun je bezit nemen van allerlei objecten en vervolgens daarmee bewegen.

Essential:

  • Battlefield 2042
  • Minecraft Dungeons
  • Code Vein

Extra/Premium:

  • Ghostwire: Tokyo
  • Rainbow Six: Extraction
  • Tchia
  • Immortals: Fenyx Rising

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #175 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1049
review
Remnant II
special
Random Pics van de Dag #1048
review
Payday 3
review
Ballantine's Finest Moxxi's Bar Edition
©FOK.nl e.a.