OekraÔne wil volgens Rusland TransnistriŽ binnenvallen maar MoldaviŽ ontkent

Rusland beschuldigt Oekraïne ervan plannen te hebben gemaakt voor een invasie in Moldavië's afgescheiden regio Transnistrië. Volgens het persbureau Tass heeft het Russische ministerie van Defensie meegedeeld dat Kyiv van plan is in de nabije toekomst een gewapende operatie 'onder valse vlag' uit te voeren in Transnistrië.

Oekraïense soldaten en het Oekraïense Azov-regiment zouden een geënsceneerde invasie door zogenaamd Russische troepen gebruiken als voorwendsel voor de invasie, aldus Tass.

Sinds de jaren negentig zijn Russische militairen gestationeerd in de regio Transnistrië, aan de grens met Oekraïne, dat is afgesplitst van Moldavië. De Moldavische geheime dienst heeft Rusland er in december al van beschuldigd een invasie te plannen. Rusland zou van plan zijn om Transnistrië en Moldavië met elkaar te verbinden. De Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy heeft ook gezegd dat Rusland concrete plannen heeft om de politieke orde in Moldavië te verstoren.

Moldavië heeft de Russische beschuldigingen ontkend, de Moldavische regering liet op Telegram weten de beweringen van het Russische ministerie van Defensie niet te kunnen bevestigen. Ze riep de bevolking op om kalm te blijven en aandacht te besteden aan officiële en geloofwaardige informatie van de autoriteiten