FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 22 februari 2023

VS: Baptisten sluiten gemeenten met vrouwelijke predikanten uit

De grootste protestantse kerk in de VS heeft vijf gemeenten uitgesloten wegens het inzetten van vrouwelijke predikanten. De Southern Baptist Union benadrukt dat het pastoraat om bijbelse redenen alleen voor mannen is.

Het onderwerp is een voortdurende discussiepunt in de kerk. De vereniging is een van de laatste grote protestantse kerken waarin alleen mannen hogere functies bekleden. De voormalige Amerikaanse president Jimmy Carter had in 2009 al kritiek geuit dat de visie van de Baptist Union niet paste bij zijn overtuiging dat alle mensen gelijk zijn. De nu uitgesloten baptistengemeenten kunnen nog in beroep gaan tegen de beslissing.

Poetin prijst de Russisch-Chinese betrekkingen

Tijdens een ontmoeting met de Chinese topdiplomaat Wang Yi in Moskou benadrukte de Russische president Poetin de nauwe banden tussen de twee landen.

De internationale betrekkingen zijn ingewikkeld, zei Poetin. Daarom is samenwerking tussen China en Rusland bijzonder belangrijk voor het stabiliseren van de internationale situatie. Poetin vertelde Wang ook dat hij uitkeek naar een bezoek aan Moskou door de Chinese president, Xi Jinping, en naar een verdieping van het partnerschap tussen de twee landen. Wang zei dat Peking bereid is om zowel de politieke als de strategische samenwerking te verstevigen. De betrekkingen tussen de twee wereldmachten bleef het laatste jaar stabiel, ondanks druk van de wereldgemeenschap.

Wagner-baas ruziet met Russische legertop over munitie

Al dagenlang beschuldigt Wagner-baas Prigozhin het Russische leger van het achterhouden van munitie voor zijn huurlingenlegioen. Nu motiveert hij de Russische bevolking - van 'chauffeur' tot 'stewardess' - om hem te hulp te schieten. De oproep laat zien hoe slecht de relatie is tussen de Wagner-baas en het leger van Moskou.

Het hoofd van de Russische huurlingengroep Wagner heeft zijn landgenoten opgeroepen zijn verzoek om munitie te steunen en druk uit te oefenen op het leger. "Als elke Rus - dit is geen oproep tot demonstraties - (...) gewoon zou zeggen: 'Geef Wagner-munitie' (...) dan zou dat heel belangrijk zijn", zei Wagner-baas Yevgeny Prigozhin in een verspreide geluidsopname. 

De ongewone oproep is een bewijs van de spanning tussen het huurlingenleger en de Russische generale staf. Al dagenlang beschuldigt Prigozhin het Russische opperbevel ervan de huurlingen die vechten voor de stad Bakhmut in Oost-Oekraïne niet van munitie te willen voorzien. In Rusland kan kritiek op het Russische leger worden bestraft met maximaal 15 jaar gevangenisstraf. Verschillende leden van de oppositie zitten op grond van deze wet gevangen.

In zijn nieuwe audioboodschap riep Prigozhin Russen op, van "chauffeurs" tot "stewardessen" om de kwestie van munitie voor Wagner aan de orde te stellen. "We zullen ze dwingen om ons munitie te geven", zei hij. Dinsdag beschuldigde Prigozhin stafchef Valery Gerasimov en minister van Defensie Sergei Shoigu van het "verraden" van Wagner door niet de verzochte munitie te leveren aan de huurlingen.

Het Russische ministerie van Defensie reageerde dinsdag op deze beschuldigingen met een verklaring waarin de munitie werd omschreven die geleverd zou zijn aan de "vrijwillige aanvalssquadrons" - een naam die het leger lijkt te gebruiken voor Wagner. Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov gaf aanvankelijk geen commentaar op het conflict. 

Vrachtwagenchauffeur veroordeeld voor verkeersfout met fatale afloop in Vught

Een 55-jarige vrachtwagenchauffeur uit Schijndel beging in oktober 2021 een verkeersfout, met fatale gevolgen voor een fietser die in zijn dode hoek reed. De chauffeur zag de fietser op een rotonde in Vught over het hoofd bij het afslaan. De rechtbank Oost-Brabant legt een taakstraf van 200 uur op en een voorwaardelijke rijontzegging van 1 jaar.

De chauffeur reed in oktober 2021 over de Vijverbosweg en stopte ter hoogte van een oversteekplaats voor fietsers om een 17-jarige jongen en zijn vriend voor te laten. De vriend reed rechtdoor, de jongen sloeg linksaf en reed via het fietspad op de rotonde in de richting van de Wolfskamerweg. De chauffeur van de vrachtauto was inmiddels de rotonde opgereden en wilde rechtsaf de Esscheweg in slaan. Daarbij reed de vrachtauto tegen de fietser aan, waardoor het slachtoffer ter plekke overleed.

Uit onderzoek blijkt dat de verdachte bij het verlaten van de rotonde geen maatregelen nam om uit te sluiten dat er iemand in de dode hoek aan de rechterkant van zijn vrachtauto zat. Dit terwijl hij er rekening mee had moeten houden dat de fietser die hij even daarvoor liet voorgaan op de rotonde kon rijden. Desondanks nam hij de afslag met zo'n 20 km/uur en botste daar met de fietser. De rechtbank oordeelt dat de verdachte onzorgvuldig en daarmee aanmerkelijk onvoorzichtig en onoplettend handelde. 

Geen straf doet recht
De verdachte schoot tekort in de zorgvuldigheid die hij als ervaren vrachtwagenchauffeur in het verkeer en in het bijzonder op een onoverzichtelijke, ingewikkelde rotonde in acht had moeten nemen. Door zijn schuld is een 17-jarige jongen plotseling en op een gruwelijke manier komen te overlijden. Het gemis van het slachtoffer is voor zijn ouders en zussen zwaar. Het gezin voelt niet meer compleet en zal ook nooit meer compleet zijn. Geen enkele straf kan en zaal daaraan rechtdoen, zo beseft de rechtbank.

Mediation traject
Bij vergelijkbare zaken is het uitgangspunt een taakstraf van 240 uur en een rijontzegging van 1 jaar. De rechtbank ziet in dit geval aanleiding om daarvan af te wijken. De verdachte leeft en zal moeten leven met het besef dat hij betrokken was bij de dood van een middelbare scholier. Hij is hierdoor aanzienlijk geraakt en is zich bewuster geworden van de zorgvuldigheidsnormen die hij als vrachtwagenchauffeur moet naleven. De rechtbank acht de kans op herhaling dan ook zeer gering. Bovendien werkte hij mee aan een mediation traject met de nabestaanden. Daarom vindt de rechtbank een taakstraf van 200 uur op zijn plaats. Omdat de rechtbank geen meerwaarde ziet om nu nog het rijbewijs van de man in te nemen, die bovendien voor zijn beroep afhankelijk is van zijn rijbewijs, krijgt hij een geheel voorwaardelijke rijontzegging.

Random Pics van de Dag #867

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Rubio wint verrassend bergrit in UAE Tour, Evenepoel nieuwe leider

Einer Augusto Rubio heeft de eerste bergrit in de UAE Tour gewonnen. De 25-jarige Colombiaan reed op negen kilometer van de streep weg uit het peloton op de Jebel Jais en pakte de winst in de derde etappe. Op veertien seconden werd Remco Evenepoel tweede en nam daarbij de leiderstrui over van Luke Plapp.

De derde etappe in de UAE Tour was er een voor de klimmers. Op het einde van de rit etappe moesten de klimmers de Jebel Jais op, een klim van negentien kilometer aan een gemiddelde van 5,6%. Lange tijd in de rit van 185 kilometer reed er een kopgroep vooruit, maar die werd gegrepen op de slotklim.

Halverwege de slotklim trok de Colombiaan Einer Augusto Rubio. De 25-jarige renner van Movistar nam snel een minuut voorsprong en ondanks het werk Ineos en Soudal-Quickstep bleef Rubio vooruit en pakte de winst in de derde etappe. Op veertien seconden werd Remco Evenepoel tweede en nam daarbij de leiderstrui over van Luke Plapp, die als vijfde over finish kwam. In het algemeen klassement heeft de Belgische wereldkampioen nu een voorsprong van zeven seconden op Plapp.

Results powered by FirstCycling.com

Coldcase: Wie vermoordde Emmy Hogema-Diepenbrock (69)

Op 30 september 1992 krijgt een vriendin van mevrouw Emmy Hogema-Diepenbrock geen contact met haar; zij heeft haar diverse keren gebeld en krijgt geen gehoor. De vriendin vindt dat vreemd en besluit naar de woning van mevrouw Hogema-Diepenbrock aan de Jacob van Weesebekestraat in Amsterdam Nieuw-West te gaan. Mw. Hogema-Diepenbrock reageert ook niet op aanbellen- en kloppen en de vriendin besluit naar binnen te gaan alwaar zij het levenloze lichaam van haar vriendin aantreft.  Alles wees erop dat de bejaarde vrouw door geweld om het leven was gebracht. 

Bij het onderzoek kwamen enkele opvallende feiten aan het licht. Op 28 september, dus een dag voordat het slachtoffer om het leven werd gebracht, bracht een onbekend persoon haar een boek met de titel ‘De verrader’. Mevrouw Hogema-Diepenbrock, die lid was van diverse clubjes, vond dit erg vreemd en wist niet wat ze ermee aan moest. De onbekende persoon heeft vermoedelijk ook nog gebruik gemaakt van het toilet. Opmerkelijk is dat het boek later niet meer in de woning werd aangetroffen.

Er is uitgebreid onderzoek gedaan naar het leven van mevrouw Hogema-Diepenbrock en zij had geen vijanden. Een scenario waar de recherche rekening mee houdt, is dat het de dader of daders, te doen is geweest om geld. Zo zou mevrouw Hogema-Diepenbrock een geldkistje thuis hebben bewaard met een bedrag van 2700 gulden erin. Dit geldkistje is echter nooit teruggevonden.

De nabestaanden van mevrouw Hogema-Diepenbrock willen erg graag duidelijkheid over haar dood. Wie meer weet over deze zaak kan contact opnemen via het tipformulier op de website van de politie. De hoofdofficier van Justitie looft een beloning uit van 15.000 euro voor de gouden tip. 

Mysterieuze metalen bol 'spoelt aan' op Japans strand

De politie en bewoners van een Japanse kustplaats hebben een hoop vragen na het aanspoelen van een grote ijzeren bal op een plaatselijk strand.

De autoriteiten hebben toegegeven geen idee te hebben wat het is, ze weten alleen dat het niet op het punt staat te ontploffen. De bol, met een diameter van ongeveer 1,5 meter, is het onderwerp van speculaties sinds hij aanspoelde op het Enshu-strand in de stad Hamamatsu aan de Pacifische kust van het land, aldus lokale media.

De vrees dat het een verdwaalde mijn zou kunnen zijn, is weggenomen nadat experts röntgentechnologie gebruikten om de 'binnenkant' van het object te onderzoeken en hierbij ontdekten dat de bal hol is. Er zijn ook geen directe aanwijzingen dat de bal te maken heeft met spionage door het nabijgelegen Noord-Korea of China.

Afvalstaking Amsterdam per direct beëindigd: akkoord over cao

Vakbond FNV heeft een akkoord bereikt met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in de onderhandeling over de loonsverhoging voor gemeenteambtenaren. De medewerkers in de lagere loonschalen krijgen de hoogste loonsverhoging, namelijk 12 procent. Het akkoord betekent dat de staking om het vuilnis op te halen in de stad per direct wordt beëindigd. Zo meldt AT5

Dat maakte Fred Bos van vakbond FNV, in het bijzijn van wethouder Van Buren, zojuist bekend voor de Stopera. 

Gemeenteambtenaren van onder anderen de stadsreiniging en de handhaving legden maandag het werk neer. Inzet was een betere cao, vakbond FNV ging voor een loonsverhoging van tussen de tien tot twaalf procent. De staking zou tot zondag duren.

Het neerleggen van het werk zorgde ervoor dat vooral de binnenstad in korte tijd veranderde in een grote vuilnisbelt. De staking zal dus afgebroken worden en de vuilophalers gaan weer aan de slag. Het zal wel nog even duren voordat alle troep is opgeruimd.

"Ik ben heel tevreden met het akkoord dat we met de vakbonden hebben gesloten", aldus de Amsterdamse wethouder Hester van Buren, die namens de VNG aan de onderhandelingstafel zat. De laagste loonschalen krijgen er 12 procent bij, dat percentage loopt iets af in de hogere loonschalen. De cao geldt voor één jaar.

"Vooral dat het gelukt is om de werknemers in de lagere loonschalen in verhouding een hogere loonsverhoging te geven, waardoor zij er netto meer aan overhouden", vervolgt Van Buren. "Dat was ook echt nodig, want zij voelen de sterk gestegen kosten voor levensonderhoud het hardst, want zij werden het hardst geraakt in de portemonnee. De staking is nu beëindigd, maar heeft Amsterdam weer bewust gemaakt hoe belangrijk onze mensen zijn voor een schone, veilige en leefbare stad. Het opruimen en schoonmaken gaat nog wel een flink aantal dagen in beslag nemen."

Staking vuilnisophaaldienst Amsterdam februari 2023 (Foto: DJMO)
Staking vuilnisophaaldienst Amsterdam februari 2023 (Foto: DJMO)

Moskou wil afgesproken bovengrens kernwapens blijven respecteren

Ondanks de opschorting van het laatste grote ontwapeningsverdrag met de VS aangekondigd door Kremlin-chef Vladimir Poetin, zegt Rusland te willen blijven voldoen aan de daarin vastgelegde bovengrens voor kernwapens.

In een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou staat: "Om een voldoende mate van voorspelbaarheid en stabiliteit op het gebied van nucleaire raketten te behouden, is Rusland voornemens een verantwoorde aanpak te volgen en zal het gedurende de looptijd van het contract uitvoering geven aan zijn geplande kwantitatieve beperkingen op strategische offensieve wapens strikt observeren."

Poetin had in zijn State of the Union-toespraak de opschorting van het zogenaamde New Start-verdrag aangekondigd.

Logiesaccommodaties ontvangen bijna evenveel gasten als voor coronacrisis

Het aantal gasten dat in 2022 in Nederlandse logiesaccommodaties overnachtte is vergeleken met een jaar eerder met 40 procent gestegen naar 44 miljoen. Het aantal gasten dat in 2022 in Nederlandse logiesaccommodaties overnachtte is vergeleken met een jaar eerder met 40 procent gestegen naar 44 miljoen. Dat is ongeveer op het niveau van voor de uitbraak van de coronapandemie. Vooral het aantal buitenlandse gasten en het aantal gasten dat in hotels overnachtte nam toe. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe, voorlopige cijfers.

De toeristen die in 2022 in Nederlandse logiesaccommodaties bleven slapen brachten er in totaal 127,8 miljoen nachten door. Dat is een stijging van 26 procent vergeleken met een jaar eerder en 4 procent meer dan in 2019, het jaar met tot nu toe de meeste overnachtingen.

Hotels ontvingen 60 procent meer gasten
In 2022 brachten 28 miljoen toeristen de nacht door in Nederlandse hotels, een groei van 60 procent vergeleken met een jaar eerder, maar iets onder het niveau van het pre-coronajaar 2019. Op huisjesterreinen met bijvoorbeeld bungalows of stacaravans verbleven bijna 10 miljoen gasten en campings trokken er bijna 5 miljoen. Ten opzichte van een jaar eerder was dat een groei van 11 en 13 procent. Daarmee trokken huisjesterreinen en campings meer gasten dan in 2019. Groepsaccommodaties kregen vorig jaar 1,5 miljoen gasten, 66 procent meer dan in 2021.

Meer buitenlandse gasten maar nog niet zoveel als voor corona
Het aantal buitenlandse gasten is in 2022 ten opzichte van een jaar eerder met 150 procent gestegen naar 16 miljoen. Dat is onder het niveau van 2019. Huisjesterreinen noteerden een groei van 121 procent, bij hotels was dat 166 procent.

Naast het aantal buitenlandse gasten zagen hotels en groepsaccommodaties vorig jaar ook het aantal Nederlandse gasten groeien. Campings en huisjesterreinen meldden juist een daling van het aantal binnenlandse gasten. Wel ontvingen deze accommodaties nog steeds meer Nederlandse gasten dan voor de coronacrisis.

Meer verblijvende toeristen in alle provincies
Het aantal gasten dat in de logiesaccommodaties overnachtte groeide in 2022 in alle provincies. De groei was in Noord-Holland het grootst en in Zeeland het kleinst. Ook vergeleken met 2019 ontvingen de meeste provincies meer gasten in de logiesaccommodaties. Vooral in Noord-Holland en Groningen lag het aantal gasten lager dan in het laatste jaar voor corona.

Rechtbank mag klacht over rookbeleid GGzE niet beoordelen

De rechtbank Oost-Brabant mag een klacht van diverse cliënten over het rookbeleid in een zorginstelling in Eindhoven niet inhoudelijk beoordelen. De cliënten willen weer kunnen roken op hun eigen kamer en in de buitenlucht op het terrein.

Stichting Geestelijke Gezondheidszorg Eindhoven (GGzE) heeft per 1 juli 2022 een rookbeleid op grond waarvan het niet is toegestaan om op het terrein en in gebouwen te roken. Een aantal cliënten is het daar niet mee eens en diende een klacht in bij de rechtbank. De kern van de klacht is dat het verbod om in de eigen kamer en in de buitenlucht op het terrein te mogen roken in strijd is met de huisregels van de kliniek.

De cliënten beogen dat de rechtbank beslist dat het rookbeleid van GGzE wordt teruggedraaid, maar dat kan de rechtbank niet. Op grond van de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz) mag de rechtbank alleen beoordelen of het rookverbod in strijd is met de huisregels.

Volgens de rechtbank zijn er geen regels opgenomen in de huisregels die zien op het roken op de eigen kamer of in de buitenlucht op het terrein. Dit betekent dat de klacht dus niet gaat over de huisregels. De rechtbank mag de klacht daarom niet inhoudelijk beoordelen en verklaart de verzoeken niet-ontvankelijk.

Rapport: ongeveer 12 procent veehouderijen heeft keurmerk

In 2021 voldeed vijf procent van de Nederlandse veehouderijen aan de voorwaarden van het Beter Leven keurmerk, vier procent aan Biologisch en bijna drie procent aan On the Way to PlanetProof. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Wageningen University & Research (WUR), die het aandeel gecertificeerde bedrijven becijferde in opdracht van Wakker Dier. Anne Hilhorst van Wakker Dier: “Er is nog een lange weg te gaan.”

Lichte groei Biologisch
Het aantal biologische veehouderijen steeg licht in de periode 2000-2021; van 821 naar 1.148. Vooral tussen 2016 en 2021 was sprake van een noemenswaardige stijging (+29 procent). Hoewel het aantal biologisch gehouden dieren in deze periode is verviervoudigd, blijft het aandeel biologische veehouderij laag. In 2021 leefden dagelijks ongeveer 4 miljoen Nederlandse dieren op een biologische boerderij; slechts 4 procent van het totaal.

Forse groei Beter Leven
Het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming is flink gegroeid. In 2021 leefden gemiddeld 16 miljoen dieren in stallen met het keurmerk – ongeveer negenmaal zoveel als in 2012. De meeste Beter Leven-stallen staan in Nederland (1.496) en een deel in omringende landen (302). Het keurmerk heeft drie niveaus (‘sterren’). Veruit de meeste stallen hebben één ster (81 procent).

PlanetProof melk en eieren
Voor melkveebedrijven en legkipstallen is er nog een bekend keurmerk: On the way to PlanetProof. In 2018 droegen 5 legkipbedrijven dit keurmerk; in 2021 was dit verzesvoudigd tot 31 bedrijven. Circa 700 melkveebedrijven waren gecertificeerd in 2021, een aanzienlijke groei ten opzichte van 2018 (150 bedrijven). In 2021 voldeed 2,6 procent van alle veehouderijen aan On the Way to PlanetProof.

Vooral kip met keurmerk
Kippenstallen hebben het vaakst een keurmerk. Van de stallen met leghennen voldoet 30 procent aan Biologisch, 37 procent aan Beter Leven en 4 á 5 procent aan PlanetProof. Op dierniveau liggen de percentages lager, omdat bedrijven met een keurmerk gemiddeld minder kippen per stal houden. Anne Hilhorst van Wakker Dier: “Alles bij elkaar opgeteld leeft een kwart van onze legkippen in een stal met een keurmerk.”

Aantal dieren
Wageningen University & Research berekende de cijfers aan de hand van de CBS Landbouwtelling aangevuld met de (productie)cijfers van de keurmerken. De genoemde aantallen dieren zijn het aantal dieren op een peildatum. In veel veehouderijen leven jaarlijks meerdere ‘rondes’ dieren in een stal. Zo heeft een bedrijf met vleeskuikens ieder jaar vijf a zes ‘rondes’. Een telling van 8,2 miljoen dieren op de peildatum komt overeen met 45 miljoen kuikens per jaar.

Onderzoek
De WUR onderzocht de drie grootste keurmerken: Biologisch, Beter Leven en On the way to PlanetProof. Kleinere keurmerken vallen buiten deze analyse. Wakker Dier gaf opdracht tot het onderzoek omdat er geen centraal orgaan is dat het aandeel diervriendelijkere stallen in Nederland bijhoudt. Hilhorst: “De Nederlandse veehouderij geeft vaak hoog op over hun inzet voor de dieren. Het zou goed zijn als de overheid bijhoudt wat zij daarvan waarmaken.”

Afgepakt crimineel vermogen gaat naar leerwerkplek in Schiedam

In de Schiedamse wijk de Gorzen wordt een leerwerkplek voor jongeren ingericht met behulp van afgepakt crimineel vermogen. Dit is het eerste project uit de afspraak van het kabinet in het coalitieakkoord om van criminelen afgepakt geld vaker terug te investeren in wijken waar die criminelen actief waren. Dankzij samenwerking tussen het Openbaar Ministerie (OM) en het Rijksvastgoedbedrijf met de ministeries van Justitie en Veiligheid, Financiën en Sociale Zaken en Werkgelegenheid gaat deze keer de opbrengst van een aantal in beslag genomen panden niet naar de staatskas, maar wordt de opbrengst geïnvesteerd in de leefbaarheid van de buurt.

Minister Yeşilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid is na het sluiten van het coalitieakkoord met maatschappelijk herbestemmen aan de slag gegaan. Het OM had al geschikte afgepakte panden van criminelen op het oog om het vastgoed, of zoals in de Schiedamse wijk de opbrengst ervan, te herbestemmen in dezelfde omgeving. Het college van burgemeester en wethouders van Schiedam heeft deze week ingestemd om het project voor maatschappelijke herbestemming samen met het OM en de wijk te realiseren.

"De schade die criminelen aan onze samenleving toebrengen, is groot. Geweld en schietpartijen op straat, door de brievenbus gegooide explosieven en intimidatie zorgen ervoor dat bewoners zich niet altijd meer veilig voelen in hun eigen buurt. Daarom investeren we fors in de bestrijding van georganiseerde misdaad. Extra mooi als we dat afgepakte geld van criminelen en alles waarmee ze willen pronken - van dure kleding, auto’s tot panden - kunnen teruggeven aan de samenleving. Dit doen we onder andere door de opbrengst ervan te investeren in de leefbaarheid van onze buurten. Zo laten we zien dat misdaad niet loont", aldus minister Yeşilgöz-Zegerius.

Structurele regeling
Er wordt gewerkt aan meer projecten waarbij afgepakt vermogen van criminelen wordt ingezet voor een publieke bestemming. Het liefst in wijken die te lijden hebben of hadden onder criminaliteit. Zo wordt geïnvesteerd in het bieden van sociaaleconomische kansen op lokaal niveau, waarmee ook de ondermijnende criminaliteit wordt tegengegaan. Hierbij gaat het om panden, zoals in Schiedam, maar het kan ook gaan om in beslag genomen goederen door de overheid die nu opgeslagen liggen en gebruikt kunnen worden in sociale- en/of leerprojecten. Dan gaat het bijvoorbeeld om auto’s, meubilair en gereedschap.

Minister Yeşilgöz-Zegerius wil op basis van de opgedane ervaringen in de projecten een structurele regeling maken, waardoor het publiek herbestemmen voortaan makkelijker wordt. Het kost nu veel tijd om dit telkens apart met alle betrokken partijen te regelen, omdat er nog geen vaste regeling voor is. Voor de regeling wordt dit jaar eerst 2 miljoen euro uitgetrokken en dat loopt op naar een bedrag van 5 miljoen euro per jaar vanaf 2025.

Hoofdofficier Hillenaar van het arrondissementsparket Rotterdam: "In 2017 hebben we als OM Rotterdam al eens een van drugscriminelen afgepakte boot aan het Scheepvaart en Transport College in Rotterdam gegeven. Door opnieuw afgepakt crimineel bezit aan de maatschappij te schenken wordt voor iedereen zichtbaar dat misdadigers verre van onoverwinnelijk zijn. In Italië is het maatschappelijk herbestemmen van met misdaad verkregen eigendommen al langer ingeburgerd en het is daar een enorm succes. Ik hoop dat het project in Schiedam op veel meer plekken in ons land navolging krijgt. Misdaad loont niet, maar in dit geval profiteert wél een hele wijk in Schiedam!"

Schiedam
In Schiedam wordt met bewoners uit de wijk De Gorzen verder uitgewerkt hoe de leerwerkplek voor jongeren het beste ingericht kan worden. Verschillende bewoners hebben al aangegeven dat ze graag met de jeugd aan de slag willen om hun vakkennis over te dragen. Met hen wordt besproken welke faciliteiten hiervoor nodig zijn.

Burgemeester Lamers van Schiedam: "Misdaad loont niet. De opbrengst van het crimineel bezit brengen we terug in de wijk door te investeren in onze jongeren. We bieden ze een plek waar ze onder goede begeleiding aan zichzelf kunnen werken. We willen graag de vakkennis en kunde van wijkbewoners gebruiken om jongeren meer toekomstperspectief te geven en ze beter weerbaar te maken tegen verleidingen van de criminaliteit."

FOK! Wat een weer: van alles een beetje

winterbanner

Goede morgen!

In Zuid-Holland en Noord-Brabant geldt code geel wegens dichte mist, het zicht is minder dan 200 meter. Na 10 uur is het zicht beter en wordt deze opgeheven.

In het zuidoosten is aanvankelijk de zon te zien, echter betrekt het vanuit het zuidwesten en is er een bui mogelijk in het westen. Ook vanmiddag plaatselijk regen, in het oosten is de zon nog even te zien. De temperatuur ligt rond de 10 graden, in Limburg kan het lenteachtig aanvoelen met mogelijk 15 graden. De wind is zwak tot matig.

Vanavond ook bewolking en een buitje, richting en in het weekend wat kouder met nachtvorst. 

Ook in Ede was het gistermiddag mistig. Een vaag zonnetje is gelukkig wel te zien. (Foto: Charged)
Mist in Ede. Een vaag zonnetje is gelukkig wel te zien. ((Archief)Foto: Charged)  

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.