Poetin geeft opnieuw het Westen de schuld van oorlog in Oekraïne

In zijn State of the Union-toespraak dit jaar gaf de Russische president Poetin andermaal de schuld aan het Westen voor de oorlog in Oekraïne. Westerse landen, vooral de VS, streven naar onbeperkte macht in de wereldpolitiek, zei Poetin in Moskou. Het doel van het Westen is Rusland te vernietigen.

Poetin kondigde aan dat Rusland hierop zou reageren en bepaalde afspraken met het Westen zou opzeggen. Ook de 'speciale operatie' in Oekraïne gaat door. "Het is onmogelijk om Rusland op het slagveld te verslaan". Het Russische staatshoofd kondigde een programma aan voor de wederopbouw van de infrastructuur in de door Rusland geannexeerde gebieden in Oekraïne, evenals uitgebreide financiële steun voor oorlogsveteranen. Poetin beschreef de westerse sancties tegen zijn land als 'niet effectief'. 

In de aanloop naar de eerste verjaardag van de Russische invasie van Oekraïne hebben de VS en andere westerse landen opnieuw hun solidariteit aan Kyiv beloofd. De Amerikaanse president Biden heeft vandaag een ontmoeting met zijn Poolse tegenhanger Duda in Polen. Biden bezocht gisteren Zelenskyy in de Oekraïense hoofdstad Kyiv.