FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 14 februari 2023

AI Picture Gallery #122

Een galerij met afbeeldingen die volledig zijn gemaakt door AI (kunstmatige intelligentie). Bij technologie zoals Midjourney of Dall-E voer je een beschrijving in van wat je wilt en je krijgt een door een computer gegenereerde interpretatie terug van je omschrijving. Elke afbeelding is uniek en volledig gemaakt door kunstmatige intelligentie. Wil je meer weten of zelf aan de slag, dan kun je in ons Digitalforum hier topics over vinden.

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Vestal keert terug in Darkest Dungeon II

Ontwikkelaar Red Hook heeft zojuist bekendgemaakt dat er weer een nieuw personage aan het Darkest Dungeon II-roster is toegevoegd. Het gaat om de Vestal, een 'battle healer'/backliner die tevens van zich af kan meppen met een strijdknots en vijanden kan stunnen.

Vestal werd via een nieuwe trailer geïntroduceerd waarin we ook in vogelvlucht wat van haar skills kunnen zien. Dit personage is net zoals het gros van de huidige selectie bekend uit het eerste deel van Darkest Dungeon. De game is momenteel nog in early access en wordt naar verwachting in mei van dit jaar officieel gereleased. Bekijk de trailer hieronder.

Nederlandse F-35's onderscheppen vanuit Polen 3 Russische vliegtuigen

2 Nederlandse F-35’s hebben vanuit Polen een eerste onderschepping uitgevoerd. Eerder vandaag werd de Nederlandse quick reaction alert (QRA) in Polen geactiveerd. De 2 gevechtsvliegtuigen werden de lucht in gestuurd om een formatie vliegtuigen te identificeren en begeleiden. De toen nog onbekende vliegtuigen naderden vanuit Kaliningrad het Pools NAVO-verantwoordelijkheidsgebied.

Na identificatie bleek het om 3 vliegtuigen te gaan: een Russische IL-20M Coot-A die begeleid werd door 2 SU-27 Flankers. De Nederlandse F-35’s hebben de formatie op afstand geëscorteerd en de begeleiding overgedragen aan NAVO-partners.

F-35's in Polen
In Polen staan in februari en maart 8 Nederlandse F-35's. 4 van deze gevechtsvliegtuigen zijn vanaf Vliegbasis Malbork beschikbaar voor de bewaking van het NAVO-luchtruim boven Oost-Europa. Wanneer nodig stijgen 2 vliegtuigen binnen enkele minuten op om een ander vliegtuig te onderscheppen. Zoiets gebeurt bijvoorbeeld wanneer een toestel het NAVO-luchtruim nadert zonder zich te identificeren. 2 F-35’s staan als reserve klaar voor deze taak.

Met de andere 4 gevechtsvliegtuigen wordt een trainingsprogramma met bondgenoten doorlopen. Uiteraard zijn deze ook direct in te zetten als de situatie daarom vraagt.

We Love Katamari remaster aangekondigd

We Love Katamari REROLL+ Royal Reverie komt op 2 juni uit. Dat heeft Bandai Namco aangekondigd. Het gaat hier om een remaster van de tweede Katamari Damacy-game uit 2005 die tot nu toe alleen speelbaar was op de PS2.

Net als in de originele game moet je weer in verschillende levels met een bal over allerlei objecten rollen om een steeds groter wordende bal te creëren. Het remaster poetst natuurlijk de graphics op, maar voegt ook vijf nieuwe uitdagingen toe, een 'Eternal' modus en meer mogelijkheden om je favoriete muziek te selecteren.

We Love Katamari REROLL+ Royal Reverie komt uit voor alle consoles en pc.

Wo Long: Fallen Dynasty krijgt een demo

Koei Tecmo maakt vanaf 24 februari een demo voor Wo Long: Fallen Dynasty beschikbaar. Je kunt de save data van de demo meenemen naar de hoofdgame als het op 3 maart uitkomt voor PS5, PS4, Xbox Series X|S, Xbox One en pc.

Wo Long: Fallen Dynasty is de nieuwste actie-game van Team Ninja, onder andere bekend van Nioh. Wo Long speelt zich af in China in een alternatieve en fantasierijke versie van de 'Three Kingdoms'-periode. Het vechtsysteem is sneller dan andere Team Ninja games en er wordt verwacht van de speler dat ze veel parries doen om een snelle executie van je tegenstander te forceren. De game wordt daarom al met Sekiro vergeleken.

Consumptie huishoudens groeit met bijna 10 procent in december

In december 2022 hebben huishoudens 9,9 procent meer besteed, voor prijsveranderingen gecorrigeerd, dan in december 2021. Aan diensten hebben ze bijna 20 procent meer uitgegeven, terwijl ze aan goederen 0,6 procent minder hebben besteed, meldt het CBS.

De consumptiecijfers betreffen volumecijfers. Dat wil zeggen dat ze zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen. Daarnaast is ook voor veranderingen in de samenstelling van de koopdagen gecorrigeerd. Volgens de CBS Consumptieradar waren de omstandigheden voor de consumptie in januari wat gunstiger dan in december.

Huishoudens besteden meer aan diensten
Consumenten hebben in december, voor prijsveranderingen gecorrigeerd, 19,5 procent meer besteed aan diensten, zoals horeca, cultuur en recreatie, dan in december 2021. In de tweede helft van december 2021 was er een lockdown van kracht. Bestedingen aan diensten maken ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen door huishoudens uit.

In december hebben consumenten 6,3 procent minder besteed, voor prijsveranderingen gecorrigeerd, aan voedingsmiddelen, dranken en tabak. Verder hebben ze 5,7 procent meer besteed aan duurzame goederen dan in december 2021. Ze besteedden vooral meer aan kleding, textiel, schoenen en lederwaren. Aan overige goederen, zoals aardgas, hebben ze in december 1,1 procent minder besteed. Ondanks dat het in december 2022 kouder was dan in december 2021, hebben huishoudens bezuinigd op het verbruik van energie. Ze hebben echter meer besteed aan motorbrandstoffen en persoonlijke verzorging.

Ruim een week geleden meldde het CBS dat het verkoopvolume van de detailhandel in december 0,5 procent kleiner was dan in december 2021. Het volume van de non-foodsector steeg met 11,1 procent en dat van de foodsector kromp met 7,8 procent. Deze cijfers zijn ook gecorrigeerd voor de samenstelling van koopdagen.

Omstandigheden consumptie in januari wat gunstiger
Het CBS publiceert elke maand ook over de omstandigheden voor de consumptie in de consumptieradar. De consumptie door huishoudens hangt onder meer samen met de verwachtingen van consumenten, de situatie op de arbeidsmarkt en de ontwikkeling van hun vermogen. De indicatoren in de radar hangen goed samen met de consumptie door huishoudens, maar een verbetering van de omstandigheden betekent niet per se een hogere groei van de consumptie.

Volgens de consumptieradar waren de omstandigheden voor de consumptie in januari wat gunstiger dan in december. Consumenten waren minder pessimistisch over hun financiële situatie in de komende 12 maanden. Verder was de stijging jaar op jaar van de werkzame beroepsbevolking groter en waren industriële ondernemers positiever over hun personeelssterkte. De prijsstijging jaar op jaar van bestaande koopwoningen was echter kleiner en de jaar-op-daling van de beurskoersen was groter.

Politieagenten veroordeeld voor schending ambtsgeheim en computervredebreuk

De rechtbank Overijssel veroordeelt een 32-jarige en 33-jarige man tot een gevangenisstraf van 34 dagen en taakstraffen van 240 respectievelijk en 180 uren voor het schenden van hun ambtsgeheim en computervredebreuk. De mannen waren politieagenten en zochten zonder ambtelijk doel gericht door de politiesystemen naar informatie. Deze informatie speelden ze vervolgens door. Eén van de twee deed dit ook naar personen die zich in het criminele milieu bevonden en onderdeel uitmaakten van een criminele organisatie.

Vertrouwen ernstig geschaad
De mannen hebben, door zich niet als integer politieambtenaar te gedragen, het vertrouwen in en het aanzien van de politie zeer ernstig geschaad. Een onkreukbaar politiekorps is voor het functioneren van de rechtsstaat een absoluut vereiste. De mannen hebben ook het in hen door hun werkgever gestelde vertrouwen ernstig geschonden.

Vrijspraak deelname criminele organisatie
De rechtbank spreekt de mannen vrij van deelname aan een criminele organisatie. De rechtbank is van oordeel dat niet bewezen kan worden dat zij tot deze organisatie behoorden. Op grond van het dossier kan worden vastgesteld dat zij contacten onderhielden met leden van de organisatie en dat zij meerdere keren de politiesystemen raadpleegden. Soms nadat een hennepkwekerij was ontmanteld, soms over zaken die niet over hennep gingen maar waar wel leden van de organisatie bij betrokken waren. Weliswaar hebben de mannen daarmee (mogelijk) strafbaar gehandeld, maar daaruit volgt niet dat ze deelnamen aan de criminele organisatie.

Sea of Stars komt in augustus uit

Sea of Stars komt op 29 augustus uit, dat heeft ontwikkelaar Sabotage Studios aangekondigd. De retro RPG komt uit voor PS5, PS4, pc en Switch. Voor die laatste platform is nu ook een demo beschikbaar op de eShop. Sabotage Studios is bekend van The Messenger, een Ninja Gaiden-achtige metroidvania game.

Sea of Stars werd in 2020 via Kickstarter gefundeerd. De game draait om twee helden die de kracht van de zon en de maan kunnen gebruiken om te vechten. De game bevat verder veel puzzels en een Chrono Trigger-achtig vechtsysteem.

Student wint zaak om energietoeslag: Amsterdam mag studenten niet uitsluiten

De gemeente Amsterdam mag studenten niet uitsluiten van de eenmalige energietoeslag voor huishoudens met een laag inkomen, zo heeft de rechtbank bepaald. Volgens de rechter kan de gemeente onvoldoende onderbouwen dat studenten niet vergelijkbaar zijn met de groep minima. Zo meldt AT5

De 24-jarige student Melle van der Geest spande eind januari een zaak aan tegen de gemeente, omdat hij van mening was dat hij recht had op de eenmalige toeslag. Melle vroeg in 2022 de toeslag aan, maar er volgde een afwijzing omdat hij een student was. "Studenten kunnen vaak een beroep doen op hun ouders, meer lenen of meer werken", reageerde een beleidsmedewerker van de gemeente over de situatie tijdens de zaak. 

De gemeente wees de rechter op het feit dat de studentengroep niet vergelijkbaar is met de groep die moet leven van het minimumloon. "Die minima zijn kwetsbaarder. Daar is geen veerkracht", aldus de beleidsmedewerker. De rechter is het daar niet meer eens en is van mening dat onder de regeling ook jongeren van 21 jaar en ouder vallen die zich in precies dezelfde situatie bevinden als de minima. 

Volgens de gemeente was de woonsituatie van studenten ook 'significant anders' dan minima. "Ze wonen bijvoorbeeld met meerdere mensen en op kamers die een stuk kleiner zijn", zo zei beleidsadviseur Geerten Kruis. Daardoor zou het risico op overcompenseren groter zijn. Volgens de rechter heeft de gemeente dat punt niet duidelijk kunnen maken, omdat de studenten ook aan de overige voorwaarden van de Beleidsregels moeten voldoen.  

Dat Melle de zaak wint betekent nog niet dat hij nu ook de energietoeslag ontvangt. De gemeente Amsterdam moet binnen zes weken eerst opnieuw een beslissing nemen of hij voldoet aan de voorwaarden. 

EU-parlement stemt definitief in met CO2-emissievrije auto in 2035

Het Europees Parlement heeft definitief ingestemd met emissievrije nieuwe personenauto’s en lichte bedrijfsvoertuigen in 2035. Vanaf dan worden verbrandingsmotoren die CO2 uitstoten uitgefaseerd en mogen er in de EU geen nieuwe benzine- en dieselauto’s meer worden verkocht. Het parlement stemde met 340 stemmen voor, 279 tegen en 21 onthoudingen.

De EU had vorig jaar al afgesproken dat auto's met klassieke verbrandingsmotoren vanaf 2035 niet meer op kenteken mogen in de EU. Daarnaast wil de Europese Commissie vandaag plannen presenteren voor meer klimaatbescherming bij het gebruik van vrachtwagens en bussen. 

Stookalert 14 februari 2023: geen 'romantisch vuur' met Valentijnsdag

Het RIVM adviseert om op dinsdag 14 februari 2023 in de provincies Drenthe, Overijssel, Gelderland, Utrecht, Zeeland, Noord-Brabant en Flevoland geen hout te stoken. Een domper als je op Valentijnsavond op een berevel voor het haardvuur wilde doorbrengen.

Volgens de verwachtingen van het KNMI (Koninklijk Meteorologisch Instituut) zijn de weersomstandigheden namelijk ongunstig waardoor de rook blijft hangen. Door niet te stoken, voorkom je gezondheidsklachten en (geur)hinder bij de eigen woning en in de omgeving. Als men alleen een houtkachel tot de beschikking heeft om de woning te verwarmen, dan geldt het advies niet, maar blijf ervan bewust dat je buren last kunnen hebben van de rook.

Bij de verbranding van hout komen schadelijke stoffen vrij, zoals fijn stof, PAK’s, benzeen en koolmonoxide. De rook is voor iedereen ongezond, maar vooral voor mensen met luchtwegaandoeningen, hart- en vaatziekten, ouderen en kinderen. Zij krijgen meer en eerder klachten bij het inademen van rook.

Verwachting
In de nacht van dinsdag 14 februari naar woensdag 15 februari wordt in grote delen van het land stabiel weer verwacht. Er is dan weinig wind waardoor rook weinig wordt verspreid. Pas in de loop van woensdagochtend wordt meer wind verwacht, waarmee de luchtkwaliteit verbetert.

Lees meer op www.rivm.nl/stookalert

Ook op locaties die niet in het stookalert worden genoemd kan houtstook tot overlast voor omwonenden leiden. Ga je hout stoken, bekijk dan eerst even de Stookwijzer. 

Stookalert Valentijnsdag 2023
Stookalert Valentijnsdag 2023

Schietpartij op Michigan State University: minstens drie doden en vijf gewonden

Op een universiteit in de Amerikaanse staat Michigan heeft een man zeker drie mensen doodgeschoten. Ook zijn zeker vijf mensen gewond geraakt. De schutter heeft na de schietpartij zichzelf om het leven gebracht.

Chris Rozman, plaatsvervangend  hoofd van de universiteitspolitie, zei dat er op twee locaties is geschoten: in een academisch gebouw genaamd Berkey Hall en in het gebouw van de Michigan State University Union. De politie die ter plaatse kwam na de schietpartij, die kort na 20.00 uur lokale tijd begon, vond slachtoffers op beide locaties. De schutter verliet de campus voordat hij zelfmoord pleegde. Hij werd beschreven als een kleine man met een spijkerjack en een baseballpet en was voor het laatst te voet gezien terwijl hij het MSU Union-gebouw ontvluchtte.

De politie is nog bezig om de identiteit van de schutter te achterhalen en zei dat er nog geen motief voor de schietpartij bekend was. Rozman bevestigde dat ten minste vijf slachtoffers naar het ziekenhuis zijn vervoerd, waarvan enkelen in kritieke toestand.

Wetsvoorstel over verkoop en dragen van gebruiksmessen roept veel vragen op

Raad voor de rechtspraak is kritisch over een nieuw wetsvoorstel dat bezit en gebruik van messen in de openbare ruimte moet terugdringen

De Raad voor de rechtspraak stelt dat duidelijker moet worden gemaakt waarom aanpassing van de wet noodzakelijk is om het bezit en gebruik van steekwapens in de openbare ruimte aan banden te leggen. Dat staat in een vandaag gepubliceerd wetgevingsadvies over de voorgestelde aanpassing van de Wet wapens en munitie. De Raad vraagt zich af hoe de nog op te stellen 'lijst van verboden voorwerpen' zich onderscheidt van dat wat al onder de huidige wet verboden is. Hoewel de Raad het maatschappelijk belang ziet iets te doen aan het toenemende aantal steekincidenten, is het wetsvoorstel op cruciale punten onvoldoende uitgewerkt.

Het wetsvoorstel moet het bezit en gebruik van messen in de openbare ruimte terugdringen. Voorgesteld wordt om het dragen van bepaalde gebruiksmessen (bijvoorbeeld koksmessen of hobbymessen) waarmee ernstig lichamelijk letsel kan worden toegebracht in de openbare ruimte te verbieden. Ook zou er een verbod moeten komen op verkoop hiervan aan minderjarigen. Het wetsvoorstel is op een aantal belangrijke punten nog onduidelijk, stelt de Raad. Daarom wordt de minister gevraagd het wetsvoorstel te verduidelijken en aan te passen.

Wet wapens en munitie
Het is onvoldoende duidelijk wat de toegevoegde waarde van dit wetsvoorstel is ten opzichte van de huidige Wet wapens en munitie. Die verbiedt nu ook al het in de openbare ruimte dragen van voorwerpen waarmee letsel kan worden toegebracht en waarvan kan worden aangenomen dat iemand dit voorwerp alleen bij zich heeft om een ander te bedreigen of letsel toe te brengen. Daarom moet duidelijker worden gemaakt waarom aanpassing van de wet noodzakelijk is. Ook is nog onbekend welke voorwerpen precies onder het nieuwe verbod gaan vallen. Dit zal worden beschreven in de Regeling wapens en munitie, maar de tekst hiervan is nog niet vastgesteld. Het is daardoor ook niet duidelijk hoe de lijst verboden voorwerpen anders is dan het verbod dat al in de huidige wet staat. 

Omgekeerde bewijslast
Daarnaast lijkt in het wetsvoorstel sprake van een omgekeerde bewijslast. Als iemand een voorwerp bij zich heeft dat onder het nieuwe verbod valt, moet diegene zelf aannemelijk maken dat dat louter met vreedzame bedoelingen is. Maar het is onduidelijk in hoeverre die verklaring moet worden onderbouwd. Als iemand bijvoorbeeld een snoeischaar op zak heeft voor groenwerkzaamheden, moet dan een arbeidsovereenkomst overlegd worden waaruit dit blijkt, of voldoet een mondelinge verklaring? Ook staat in het voorstel dat de voorwerpen niet in de publieke ruimte gedragen mogen worden, tenzij ze verpakt zijn. Maar wat deze verpakking inhoudt, staat niet in het voorstel. Mogen aardappelschilmesjes bijvoorbeeld nog los worden verkocht of moeten die worden voorzien van een (gesealde) verpakking? En als je gaat kamperen, moet je dan alle messen in afsluitbare verpakkingen opbergen, of mag je deze ook in een doek wikkelen?

Ten slotte vraagt de Raad zich af of de voorgestelde wijziging van de wet ten aanzien van het verkoopverbod aan minderjarigen soms niet te beperkend is. Denk dan aan een student van 17 jaar die op kamers gaat wonen en daarvoor een messenset wil kopen. Dat is onder de nieuwe wet niet meer mogelijk.

Lees hier het volledige wetgevingsadvies over het wetsvoorstel tot wijziging van de Wet wapens en munitie.

Koninklijke Marechaussee mag bij controles verblijfstatus niet etnisch profileren

Amnesty International en enkele andere personen en belangenorganisaties hebben een procedure aangespannen tegen de Nederlandse Staat over de manier waarop de Koninklijke Marechaussee mensen selecteert voor controle op verblijfstatus na grensovergang. Volgens Amnesty gebruikt de Koninklijke Marechaussee daarbij onder meer ras als selectiemiddel en dat is volgens Amnesty discriminatie op grond van ras en dus verboden. Het gerechtshof Den Haag geeft Amnesty daarin gelijk en verbiedt de Staat dergelijke kenmerken nog langer bij deze controles te gebruiken.

De Koninklijke Marechaussee (KMar) is belast met het Mobiel Toezicht Veiligheid (MTV). Deze zaak gaat over de controle door de KMar op de verblijfstatus na grensovergang binnen de Schengen-zone. De KMar kan personen die net de Nederlandse grens zijn gepasseerd staande houden om hen te vragen naar hun identiteit, nationaliteit en verblijfsrechtelijke positie. De KMar selecteert de personen die zij aan zo'n controle onderwerpt aan de hand van een aantal wisselende indicatoren. In bepaalde gevallen hanteert de KMar als indicator ook persoonlijkheidskenmerken die gebaseerd zijn op ras (zoals huidskleur). Volgens de KMar doet ze dit steeds in combinatie met andere indicatoren en alleen als het noodzakelijk is. De KMar vindt dat uiterlijke kenmerken die aan ras zijn ontleend niet iets hoeven te zeggen maar wel iets kunnen zeggen over de nationaliteit of herkomst van de gecontroleerde persoon. Voor een effectieve uitvoering van het MTV is het volgens de KMar dan ook noodzakelijk dat dergelijke kenmerken kunnen worden gebruikt.

Amnesty International en enkele andere personen en belangenorganisaties (verder: Amnesty) zijn van mening dat de KMar zich door zo op te treden schuldig maakt aan etnisch profileren en rassendiscriminatie. Amnesty vindt dat de handelwijze van de KMar onrechtmatig is, omdat deze in strijd is met diverse mensenrechtenverdragen. Amnesty vordert dat de rechter aan de Staat, onder wie de KMar valt, een verbod oplegt om nog langer aan ras ontleende kenmerken te gebruiken in het kader van MTV-controles.

De rechtbank Den Haag heeft eerder de vorderingen van Amnesty afgewezen, maar het gerechtshof Den Haag geeft in hoger beroep Amnesty alsnog gelijk. Het gerechtshof is van oordeel dat de KMar onderscheid maakt op grond van ras. Gezien de ernstige gevolgen van onderscheid op grond van ras mag dat onderscheid alleen worden gemaakt als daar bijzonder zwaarwegende redenen voor zijn. Dergelijke zwaarwegende redenen heeft de Staat niet aangetoond. Dit betekent dat de KMar zich schuldig maakt aan discriminatie op grond van ras en dat is verboden. Het gerechtshof verbiedt de Staat dan ook om bij de uitvoering van MTV-controles selectiebeslissingen te nemen die (mede) gebaseerd zijn op ras.

'Duurdere vleesvervangers minder in trek bij consument'

De verkopen van plantaardige vleesvervangers lopen terug. Door de oplopende inflatie kijkt de consument kritisch naar de boodschappen. Plantaardige vleesvervangers waren al duurder dan vlees en zijn dat het afgelopen jaar door kostenstijgingen van grondstoffen, energie en logistiek ook gebleven. Hierdoor haakt een deel van de consumenten af, vooral de ‘lichtgroenen’. De verwachting is dat de verkoop van vleesvervangers weer toeneemt wanneer de portemonnee van de consument het toelaat.

Tegenwoordig zijn er ook andere manieren om gezond te eten. Consumenten vinden de CO2-footprint en het dierenwelzijn belangrijk en kiezen daarom bewust voor geen of minder vlees en meer vis, groenten of andere voedzame producten. Ook kijkt de consument kritischer naar de ingrediënten van vleesvervangers, de bewerkingen en toevoegingen. Is dat echt wel zo gezond? Daar komen steeds meer vragen over.

Eerder ING-onderzoek laat zien dat de groei van plantaardige vervangers voor vlees en zuivel langzaam plaatsvindt. Het tempo hangt af van de manier waarop producenten van vleesvervangers omgaan met de toenemende kritiek op ‘superbewerkte’ voeding. Door het aantal bewerkingen te verminderen en minder e-nummers te gebruiken. Ook spelen supermarkten hierin een belangrijke rol met bijvoorbeeld een behapbaar, dus minder breed aanbod. Ook kunnen zij het prijsverschil verkleinen en vleesvervangers náást het vlees leggen, zodat de consument gemakkelijker kan kiezen.

Dubbelslag in halfpipe Japanse snowboarders, Sharpe wint slopestyle

In het Canadese Calgary kwamen de afgelopen dagen 's werelds beste freestylesnowboarders in actie in de World Cup. Er werd eerst een halfpipewedstrijd afgewerkt, vervolgens konden de specialisten op de slopestyle aan de bak op de Canadese sneeuw.

Halfpipe mannen
Ruka Hirano uit Japan stond met de 84,50 punten uit zijn eerste run aan de leiding op het moment dat hij de wedstrijd af mocht sluiten, maar voor een showrun ging hij niet: Hirano gooide er een nog betere run uit en pakte met 88,50 punten de winst én de eindzege in de World Cup voor de halfpipespecialisten. De Australiër Valentino Guseli ging met 82,00 punten in poging drie naar de tweede plek, vlak voor de Japanner Shuichiro Shigeno (81,75).

Halfpipe vrouwen
De Japanse Mitsuki Ono scoorde in haar eerste run 88,00 punten en daar zou niemand meer aan komen, behalve Ono zelf: 89,75 punten in de tweede run. Het leverde haar de winst op én het eindklassement in de World Cup wat de halfpipe betreft. De Canadese Elizabeth Hosking werd met 86,00 punten tweede in eigen huis, ruim voor de 72,50 van de Zwitserse Berenice Wicki.

Slopestyle mannen
De thuisfans konden juichen, want Darcy Sharpe was met de 88,85 punten in zijn tweede van drie finaleruns de beste van allemaal. Bij lastige omstandigheden moest de Amerikaan Dusty Henricksen met 82,66 genoegen nemen met de tweede plek, terwijl Cameron Spalding met 77,33 punten voor nog een Canadese podiumplek zorgde. Sam Vermaat (11e) en Niek van der Velden (17e) strandden in de halve finales.

Slopestyle vrouwen
De Amerikaanse Julia Marino scoorde in haar eerste run 78,36 punten en dat bleek voldoende voor de overwinning. Thuisfavorieten Laurie Blouin en Jasmine Baird kwamen wel in de buurt, maar het Canadese duo bleef met 76,41 en 76,21 punten - beiden verkregen in ronde twee - net achter en moest genoegen nemen met plek twee en drie. De Nederlandse Melissa Peperkamp pakte met 68,48 punten een prima vijfde plek.

Dead Island 2 komt eerder uit

Deep Silver en Dambuster Studios bevestigen dat het zombieslachtavontuur Dead Island 2 goud is gegaan, wat betekent dat de game geheel is voltooid. Om dit te vieren hebben de twee bedrijven besloten de wachttijd voor fans wat te verkorten. Na een erg vroege aankondiging ergens in 2014 en al eerdere releasedatum zoals 3 februari en 28 april dit jaar wordt het nu dan 21 april. Ze weten het nu zeker...

In Dead Island 2 verspreidt een dodelijk virus zich over Los Angeles en verandert zijn bewoners in bloeddorstige zombies. De stad is in quarantaine en het leger heeft zich eruit teruggetrokken. Nadat je zelf ook werd gebeten, bleek je niet alleen immuun te zijn maar juist speciale krachten van de infectie te krijgen. Samen met een zootje andere resistente personages ben je nu verantwoordelijk voor de toekomst van Los Angeles (en de mensheid).

Dead Island 2 is nu beschikbaar voor pre-orders en zal verschijnen voor Xbox Series X en Xbox One, PlayStation 5 en en PlayStation 4 en in de Epic Games Store voor pc.

Schansspringers na 33 jaar terug in Lake Placid, Wellinger wint na ruim 5 jaar

De afgelopen dagen kwamen de beste schansspringers ter wereld weer in actie in de World Cup, de voorlaatste voor het WK eind volgende week begint in Planica. De vrouwen sprongen in het Oostenrijkse Hinzenbach, de mannen in het Amerikaanse Lake Placid. Daar werd voor het eerst sinds 1990 weer een World Cup gesprongen - de Japanse grootheid Noriaki Kasai was er destijds bij en is nog altijd actief, maar 33 jaar na dato plaatste hij zich helaas niet voor het Japanse World Cup-team.

Vrouwen Hinzenbach, wedstrijd één
Eva Pinkelnig kende een paar lastige weken, maar de Oostenrijkse World Cup-leidster liet in ronde één weer zien toch weer in vorm te zijn en noteerde de beste score. Dat kon ze in ronde twee niet helemaal herhalen, maar het was wel genoeg om de winst binnen te slepen. De Sloveense Ema Klinec verdedigde in ronde twee haar tweede plek, haar jonge landgenote Nika Prevc werd met vooral een dijk van een tweede sprong verrassend derde - haar eerste World Cup-podium.

Vrouwen Hinzenbach, wedstrijd twee
Katharina Althaus was in de eerste ronde de beste, maar de Duitse maakte het niet af: met een matige tweede sprong zakte ze terug naar de zesde plek. Chiara Kreuzer profiteerde en wist van de tweede plek te klimmen naar de overwinning, de eerste individuele zege in ruim drie jaar voor de Oostenrijkse. Landgenote Pinkelnig werd op één tiende van een punt tweede, de Japanse Nozomi Maruyama pakte een uitstekende derde plek.

Mannen Lake Placid, individuele wedstrijd één
In de eerste ronde was de Japanner Ryoyu Kobayashi de beste van het stel, maar hij liet een behoorlijk matige tweede sprong zien. Zijn eerste was wel zo goed dat hij in elk geval de tweede plek vast kon houden, maar de winst ging naar Andreas Wellinger uit Duitsland, diens eerste individuele World Cup-zege sinds december 2017 - kort daarna werd hij wel olympisch kampioen. Daniel Tschofenig uit Oostenrijk wipte in de tweede ronde van de vierde plek het podium op, vlak voor de Sloveen Timi Zajc.

Mannen Lake Placid, superteamwedstrijd
In de nieuwe superteamwedstrijd springen teams van twee in drie rondes: na ronde één mogen er twaalf teams door, na ronde twee gaan acht teams naar de finaleronde. Tschofenig en Stefan Kraft stonden voor Oostenrijk bovenaan na ronde één, maar de Polen Piotr Zyla en Dawid Kubacki - gedragen door een enorme massa aan Poolse fans - gingen er in ronde twee overheen en hielden die positie vast voor de winst. Tschofenig en Kraft werden tweede, de Japanners Naoki Nakamura en Ryoyu Kobayashi pakten vlak voor de Duitsers Karl Geiger en Wellinger de derde plek.

Mannen Lake Placid, individuele wedstrijd twee
Wellinger liet wederom zijn uitstekende vorm zien, misschien wel zijn beste in jaren, maar moest dit keer wel genoegen nemen met plek twee: de Noorse World Cup-leider Halvor Egner Granerud was een klasse apart en vloog met twee keer de beste sprong naar de winst. Stefan Kraft pakte de derde podiumplek weg voor Geiger en Kobayashi, met Zajc dit keer op de zesde plek.

Wild Hearts-trailer geeft een beter beeld van het dorp Minato

EA Originals en Koei Tecmo hebben een nieuwe trailer uitgebracht voor hun aankomende hunting game Wild Hearts. De trailer biedt een voorproefje van Minato, het centrale dorp van Azuma en de thuisbasis van spelers.

De belangrijkste dorpelingen van Minato worden in de nieuwe trailer geïntroduceerd. Deze bondgenoten zijn cruciaal voor spelers in hun reis om de Kemono die het dorp teisteren te verslaan. Als spelers de Kemono verslaan, keren de angstaanjagende wezens zogeheten Celestial Thread uit. Deze kunnen jagers weven in verschillende items voor hun eigen doeleinden. Denk hierbij aan upgrades voor het Karakuri-craftingsysteem waarmee het dorp en de mensen van Minato behoed kunnen worden voor een catastrofe.

Wild Hearts is vanaf 17 februari 2023 verkrijgbaar voor PlayStation 5 en Xbox Series X|S tegen een adviesprijs van € 79,99 en pc via de EA app, Steam en Epic Game Store tegen een adviesprijs van € 69,99.

FOK! Wat een weer: eerst mist, daarna een mooie dag

winterbanner

Goede morgen!

In de provincies Friesland, Groingen, Drenthe, Nood-Holland, Zuid-Holland, Flevoland, Utrecht en Gelderland geldt code geel wegens dichte mist tot 10 uur. 

In de loop van de ochtend lost deze mist weer op en zijn we kaar voor weer een mooie, droge dag met temperaturen van 9 graden op de wadden tot 14 in het zuiden. Er is weinig wind, ook vanmiddag en vanavond is het droog. In de nacht naar woensdag kan een graadje vorst voor komen, ook morgen weer droog bij vergelijkbare temperaturen. 

Daarna minder zon en meer kans op neerslag.

Mooie stranden in Tavira Portugal (Foto: qltel)
Mooie stranden in Tavira Portugal (Foto: qltel) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Laatste reviews en specials
review
Payday 3
review
Ballantine's Finest Moxxi's Bar Edition
review
Cobweb: het zijn maar dromen... toch?
review
In het vervolg op The Nun is originaliteit wederom nonexistent
special
VrijMiBabes #174 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1042
©FOK.nl e.a.