Schansspringers na 33 jaar terug in Lake Placid, Wellinger wint na ruim 5 jaar

De afgelopen dagen kwamen de beste schansspringers ter wereld weer in actie in de World Cup, de voorlaatste voor het WK eind volgende week begint in Planica. De vrouwen sprongen in het Oostenrijkse Hinzenbach, de mannen in het Amerikaanse Lake Placid. Daar werd voor het eerst sinds 1990 weer een World Cup gesprongen - de Japanse grootheid Noriaki Kasai was er destijds bij en is nog altijd actief, maar 33 jaar na dato plaatste hij zich helaas niet voor het Japanse World Cup-team.

Vrouwen Hinzenbach, wedstrijd één
Eva Pinkelnig kende een paar lastige weken, maar de Oostenrijkse World Cup-leidster liet in ronde één weer zien toch weer in vorm te zijn en noteerde de beste score. Dat kon ze in ronde twee niet helemaal herhalen, maar het was wel genoeg om de winst binnen te slepen. De Sloveense Ema Klinec verdedigde in ronde twee haar tweede plek, haar jonge landgenote Nika Prevc werd met vooral een dijk van een tweede sprong verrassend derde - haar eerste World Cup-podium.

Vrouwen Hinzenbach, wedstrijd twee
Katharina Althaus was in de eerste ronde de beste, maar de Duitse maakte het niet af: met een matige tweede sprong zakte ze terug naar de zesde plek. Chiara Kreuzer profiteerde en wist van de tweede plek te klimmen naar de overwinning, de eerste individuele zege in ruim drie jaar voor de Oostenrijkse. Landgenote Pinkelnig werd op één tiende van een punt tweede, de Japanse Nozomi Maruyama pakte een uitstekende derde plek.

Mannen Lake Placid, individuele wedstrijd één
In de eerste ronde was de Japanner Ryoyu Kobayashi de beste van het stel, maar hij liet een behoorlijk matige tweede sprong zien. Zijn eerste was wel zo goed dat hij in elk geval de tweede plek vast kon houden, maar de winst ging naar Andreas Wellinger uit Duitsland, diens eerste individuele World Cup-zege sinds december 2017 - kort daarna werd hij wel olympisch kampioen. Daniel Tschofenig uit Oostenrijk wipte in de tweede ronde van de vierde plek het podium op, vlak voor de Sloveen Timi Zajc.

Mannen Lake Placid, superteamwedstrijd
In de nieuwe superteamwedstrijd springen teams van twee in drie rondes: na ronde één mogen er twaalf teams door, na ronde twee gaan acht teams naar de finaleronde. Tschofenig en Stefan Kraft stonden voor Oostenrijk bovenaan na ronde één, maar de Polen Piotr Zyla en Dawid Kubacki - gedragen door een enorme massa aan Poolse fans - gingen er in ronde twee overheen en hielden die positie vast voor de winst. Tschofenig en Kraft werden tweede, de Japanners Naoki Nakamura en Ryoyu Kobayashi pakten vlak voor de Duitsers Karl Geiger en Wellinger de derde plek.

Mannen Lake Placid, individuele wedstrijd twee
Wellinger liet wederom zijn uitstekende vorm zien, misschien wel zijn beste in jaren, maar moest dit keer wel genoegen nemen met plek twee: de Noorse World Cup-leider Halvor Egner Granerud was een klasse apart en vloog met twee keer de beste sprong naar de winst. Stefan Kraft pakte de derde podiumplek weg voor Geiger en Kobayashi, met Zajc dit keer op de zesde plek.