Student wint zaak om energietoeslag: Amsterdam mag studenten niet uitsluiten

De gemeente Amsterdam mag studenten niet uitsluiten van de eenmalige energietoeslag voor huishoudens met een laag inkomen, zo heeft de rechtbank bepaald. Volgens de rechter kan de gemeente onvoldoende onderbouwen dat studenten niet vergelijkbaar zijn met de groep minima. Zo meldt AT5

De 24-jarige student Melle van der Geest spande eind januari een zaak aan tegen de gemeente, omdat hij van mening was dat hij recht had op de eenmalige toeslag. Melle vroeg in 2022 de toeslag aan, maar er volgde een afwijzing omdat hij een student was. "Studenten kunnen vaak een beroep doen op hun ouders, meer lenen of meer werken", reageerde een beleidsmedewerker van de gemeente over de situatie tijdens de zaak. 

De gemeente wees de rechter op het feit dat de studentengroep niet vergelijkbaar is met de groep die moet leven van het minimumloon. "Die minima zijn kwetsbaarder. Daar is geen veerkracht", aldus de beleidsmedewerker. De rechter is het daar niet meer eens en is van mening dat onder de regeling ook jongeren van 21 jaar en ouder vallen die zich in precies dezelfde situatie bevinden als de minima. 

Volgens de gemeente was de woonsituatie van studenten ook 'significant anders' dan minima. "Ze wonen bijvoorbeeld met meerdere mensen en op kamers die een stuk kleiner zijn", zo zei beleidsadviseur Geerten Kruis. Daardoor zou het risico op overcompenseren groter zijn. Volgens de rechter heeft de gemeente dat punt niet duidelijk kunnen maken, omdat de studenten ook aan de overige voorwaarden van de Beleidsregels moeten voldoen.  

Dat Melle de zaak wint betekent nog niet dat hij nu ook de energietoeslag ontvangt. De gemeente Amsterdam moet binnen zes weken eerst opnieuw een beslissing nemen of hij voldoet aan de voorwaarden.