FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 15 februari 2023

AI Picture Gallery #123

Een galerij met afbeeldingen die volledig zijn gemaakt door AI (kunstmatige intelligentie). Bij technologie zoals Midjourney of Dall-E voer je een beschrijving in van wat je wilt en je krijgt een door een computer gegenereerde interpretatie terug van je omschrijving. Elke afbeelding is uniek en volledig gemaakt door kunstmatige intelligentie. Wil je meer weten of zelf aan de slag, dan kun je in ons Digitalforum hier topics over vinden.

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Random Pics van de Dag #861

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

De PlayStation Plus Extra- en Premium-games van februari

Sony heeft de games aangekondigd waar PlayStation Plus-abonnees met een 'Extra' en/of 'Premium' deze maand toegang tot krijgen. De lijst is dit keer vrij indrukwekkend, met als kers op de taart Horizon Forbidden West. Lees het volledige lijstje hieronder. De games zijn vanaf 21 februari beschikbaar.

Extra:

 • Ace Combat 7: Skies Unknown
 • Borderlands 3
 • Earth Defense Force 5
 • The Forgotten City
 • Horizon Forbidden West
 • I Am Setsuna
 • Lost Sphear
 • Oninaki
 • The Quarry
 • Resident Evil 7: Biohazard
 • Scarlet Nexus
 • Tekken 7

Premium:

 • Harvest Moon: Back to Nature (PS1)
 • The Legend of Dragoon (PS1)
 • Wild Arms 2 (PS1)
 • Destroy All Humans! (PS4)

Grote veranderingen op komst voor Destiny 2

Destiny 2 werkt op dit moment toe naar de conclusie van 'The Ligh and Darkness Saga'. Op 28 februari komt Lightfall uit, de volgende grote uitbreiding van de game. 'The Final Shape', voorlopig de laatste uitbreiding, moet dan nog begin 2024 verschijnen. Bungie heeft via een grote blogpost met fans gedeeld wat hun plan is voor de game richting The Final Shape.

Bungie heeft al op dingen op de schop gedaan en Lightfall gaat daar verder aan bijdragen (gratis armor mods en loadouts bijvoorbeeld). Volgens regisseur Joe Blackburn is dat nog maar het begin, want het team wil na Lightfall fundamentele systemen aanpakken. Een daarvan is het 'power'-systeem, oftewel de manier waarop je levelt in deze game. Dat doe je op dit moment nog allerlei activiteiten te grinden, maar Bungie zegt te werken aan iets nieuws. Bungie gaat verder de moeilijkheidsgraad van de meeste activiteiten verhogen, iets dat broodnodig is omdat je bijna kunt slaapwandelen door alle content.

De blog zegt ten slotte dat basis activiteiten zoals de Crucible multiplayer, Strikes en Exotic Missions weer belangrijker moeten worden en daarom gaan ze de boel niet alleen uitdagender maken, maar ook updaten. Destiny 2 is bezig aan zijn zesde jaar, dus het is wel nodig om een paar oudere missies en maps te verversen.

Zeven uit acht voor Duitse rodelaars in Winterberg

Het World Cup-seizoen in het rodelen nadert haar einde, maar met nog twee weekeinden te gaan wordt er nog volop gestreden om de titels. Men streek neer in het Duitse Winterberg, waar ook het laatste weekeinde afgewerkt zal worden, en dat leverde flink wat Duits succes op.

Vrouwen
Voor eigen publiek was Julia Taubitz in de eerste run de snelste. Dat kon ze in run twee niet herhalen, maar haar voorsprong was ruimschoots voldoende om kersvers wereldkampioene en landgenote Anna Berreiter op 0,208 seconden van zich af te houden. De Amerikaanse Emily Sweeney pakte op 0,355 seconden een prima derde plek, voor de Duitse Dajana Eitberger (+0,400).

Mannen
Met Max Langenhan stond er weer een Duitse winnaar klaar en hij maakte dat zonder problemen af door in run twee óók de snelste tijd te noteren. De kersverse Oostenrijkse wereldkampioen Jonas Müller werd op 0,300 seconden tweede, voor de Duitse grootheid Felix Loch (+0,322), die Dominik Fischnaller uit Italië nét van het podium hield (+0,322).

Vrouwendubbels
Het kon niet op met de Duitse zeges en met Jessica Degenhardt en Cheyenne Rosenthal was dat ook bij de vrouwendubbels niet anders. Ze waren in beide runs het snelst en wonnen met 0,220 seconden voorsprong op Selina Egle en Lara Kipp uit Oostenrijk, die in run twee tot op de duizendste dezelfde tijd noteerden als in run één. Plek drie was op 0,246 seconden voor Andrea Vötter en Marion Oberhofer uit Italië.

Mannendubbels
Een Duits 1-2'tje was wel de verwachting, alleen was het verschil beduidend groter dan gedacht: Tobias Wendl en Tobias Arlt versloegen hun aartsrivalen Toni Eggert en Sascha Benecken in beide runs en wonnen met 0,430 seconden voorsprong. Plek drie was op exact een halve seconde voor de Letten Martins Bots en Roberts Plume.

Sprints
Met één run per discipline ging de winst bij de vrouwen naar Taubitz, die 0,121 seconden sneller was dan de Letse Kendija Aparjode. Die verwees Merle Fräbel uit Duitsland daarmee op precies één duizendste van een seconde naar de derde plek.

Ook Langenhan pakte de dubbel: hij was wederom de beste, dit keer 0,060 seconden voor Müller. Loch pakte op 0,088 seconden de derde plek en daarmee was het podium hetzelfde als in de reguliere wedstrijd, een zeldzaamheid.

Anda Upite en Sanija Ozolina noteerden een scherpe tijd en het Letse duo wist daarmee zowaar de winst te pakken, mede geholpen door een grote fout van Degenhardt/Rosenthal. Plek twee was op 0,031 seconden voor Vötter en Oberhofer, voor hun landgenotes Nadia Falkensteiner en Annalena Huber (+0,078).

Ook Wendl en Arlt herhaalden hun zege uit de reguliere wedstrijd, maar het was een heel stuk spannender: Eggert en Benecken werden met welgeteld drie duizendsten van een seconde verslagen. Plek drie was op 0,034 seconden voor Juri Gatt en Riccardo Schöpf uit Oostenrijk.

Nederland gaat Turkse visumaanvragen met voorrang behandelen

Nederland gaat de visumaanvragen van slachtoffers uit het Turkse aardbevingsgebied met voorrang behandelen, zodat de slachtoffers tijdelijk bij familie in ons land kunnen verblijven. 

Tot dusver heeft Buitenlandse Zaken al enkele honderden aanvragen uit het gebied ontvangen. Normaliter gaan er weken tot maanden overheen voor zo’n aanvraag is verwerkt. Meer hierover bij WNL.

Gokken in reisbureau: 40 uur taakstraf

Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft een 50-jarige man veroordeeld tot 40 uur taakstraf. Hij had achter in zijn reisbureau een ruimte ingericht waar mensen konden gokken op voetbalwedstrijden. De rechtbank Oost-Brabant legde hem eerder een taakstraf van 80 uur op.

De man had in een kamer achter in zijn reisbureau in Oss een aantal computers neergezet waarop mensen tegen betaling konden gokken op voetbalwedstrijden. De computers waren hiervoor voorzien van een houten behuizing met een muntinvoer. De man heeft in hoger beroep verklaard dat hij hier geld aan verdiende.

Kortere pleegperiode
De computers en harde schijven zijn tijdens de ontdekking in november 2017 door de politie in beslaggenomen en vernietigd. Nader onderzoek naar de inhoud ervan is daarom niet meer mogelijk. Het hof volgt de verklaring van de man dat hij de computers vanaf half april tot en met 18 november 2017 heeft gebruikt. De rechtbank ging eerder uit van een periode tussen oktober 2015 en november 2017. Anders dan de rechtbank gaat het hof dus uit van een kortere pleegperiode.

Lagere taakstraf
De man heeft zich opzettelijk schuldig gemaakt aan overtreding van de Wet op kansspelen. Nu het hof echter uitgaat van onder andere een kortere pleegperiode, wordt de op te leggen taakstraf ook van kortere duur. Het hof legt hem een taakstraf van 40 uur op.

Stakingsgolf gaat door: Amsterdamse en Rotterdamse ambtenaren gaan staken

Vandaag is een zesdaagse staking in Rotterdam van start gegaan, medewerkers van de Reiniging, Inzameling en Hergebruik in Rotterdam leggen hun werk neer. Daarnaast delen de Boa’s op 17, 18 en 19 februari geen boetes uit.

Marieke Manschot, FNV Overheid cao onderhandelaar: "Rotterdam is er klaar voor. De actiebereidheid is groot. Zoals een medewerker onlangs tegen mij zei : ‘Dit is echt een kantelpunt: tot hier en niet verder. We eisen op wat we verdienen!" Manschot vervolgt: "De inflatie is nog steeds extreem hoog en de krapte op de arbeidsmarkt, met daarbij ook de werkdruk, nog steeds zeer groot. Uit het laatste loonbod van de VNG blijkt volstrekt onvoldoende waardering. Evenmin hebben de werkgevers toenadering gezocht op andere belangrijke onderwerpen zoals vitaliteit."

Gemeenteambtenaren in Amsterdam staken vanaf komende maandag een hele week, onder hen personeel van stadsreiniging zoals vuilnisophalers en handhavers.

De ambtenaren demonstreren daarmee voor een betere cao, "Het vuil zal een week niet worden opgehaald en boa's zullen geen bonnen uitschrijven", aldus de vakbond.

De bond waarschuwt dat parkeerbonnen gedurende de periode in Amsterdam wél worden uitgeschreven, omdat de scanauto's niet van de gemeente zijn. Ook de politie zal gewoon bekeuringen uitschrijven. De actie in Amsterdam start maandag en eindigt de maandag een week later.

Eerder legden ambtenaren van de gemeenten Utrecht en Den Haag al een week lang het werk neer. 

De FNV hield vandaag in Utrecht een landelijke stakingsmanifestatie op het Jaarbeursplein te Utrecht.

Op 11 januari liep het ultimatum van FNV Overheid en de overige betrokken bonden voor een nieuwe cao Gemeenten/SGO aan de werkgevers af. 

De belangrijkste cao-eisen die op tafel liggen

 • Een cao Gemeenten en een cao SGO met een looptijd van 2 januari 2023 t/m 31 december 2023;
 • 12% Structurele loonsverhoging;
 • Een automatische prijscompensatie (APC) ter compensatie van toekomstige inflatie, gebaseerd op cpi afgeleid oktober - oktober;
 • 100 euro per maand structurele nominale loonsverhoging;
 • Indexatie van de in het cao geldende minimumbrutoloon op basis van de contractloonstijging;
 • Het handhaven van de sociale zekerheid: niet afschaffen van de na-wettelijke werkeloosheidsuitkering en geen versobering van de arbeidsongeschiktheidsregeling door het afschaffen van het derde ziekte jaar;
 • Een goede verlof & vitaliteitsregeling voor jong en oud.

In totaal werken er ruim 187.000 ambtenaren in de sector Gemeenten/Samenwerkende Gemeentelijke Organisaties (SGO).

Zie ook: Stakingsstorm op komst, deze week verschillende acties op ruim 100 locaties

Landelijke manifestatie Jaarbeursplein 15 februari 2023 (Foto:DJMO) (Foto: FOK!)
Landelijke manifestatie Jaarbeursplein CNV FNV 15 februari 2023 (Foto:DJMO) (Foto: FOK!)

Vijf actievoerders aangehouden voor bekladding Utrechtsebaan

Gisteren heeft de politie vijf actievoerders van Extinction Rebellion aangehouden op de Utrechtsebaan. Zij waren bezig opnieuw leuzen over fossiele subsidies aan te brengen op de muur. De actie leverde gevaar op voor henzelf en anderen.

De officier van justitie heeft de vijf met een gedragsaanwijzing op vrije voeten gesteld. De gedragsaanwijzing houdt in dat zij negentig dagen niet op de Utrechtsebaan mogen komen. Overtreding van de gedragsaanwijzing levert een nieuw strafbaar feit op.

Ook zullen ze voor de rechter moeten verschijnen op verdenking van onder meer vernieling. Als onderdeel van dat proces kan ook de schade op hen verhaald worden. De kosten van een vorige schoonmaakbeurt bedroegen ruim 25.000 euro.

Rusland stuurt ruim 6000 Oekra´ense kinderen naar heropvoedingskampen

Volgens een Amerikaanse studie heeft Rusland mogelijk oorlogsmisdaden begaan door minstens 6000 Oekraïense kinderen naar heropvoedingskampen te sturen. In een rapport dat dinsdag is gepresenteerd door het Yale Humanitarian Research Lab, noemen deskundigen 43 van dergelijke kampen in Rusland en op het door Rusland geannexeerde schiereiland de Krim.

Sinds het begin van de Russische aanvalsoorlog tegen Oekraïne zijn kinderen vanaf vier maanden oud naar Russische kampen gebracht, zo blijkt uit de studie die door het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken is gefinancierd. Het doel van de heropvoedingskampen is onder andere een 'pro-Russisch patriottische' opvoeding en militair onderwijs. In sommige gevallen hebben kinderen een vuurwapentraining gekregen. Er is echter geen bewijs dat de kinderen de oorlog zijn in gestuurd.

Volgens Nathaniel Raymond, onderzoeker bij Yale, is de Russische actie een "duidelijke schending" van het Vierde Verdrag van Genève betreffende de bescherming van burgers in oorlogstijd. In sommige gevallen kan het "een oorlogsmisdaad en een misdaad tegen de menselijkheid" zijn. Raymond vergeleek de Russische acties met ontvoeringen. De auteurs van de studie roepen op tot toegang tot de kampen door onafhankelijke waarnemers en beëindiging van Russische adopties van Oekraïense kinderen.

Oekraïne meldt bijna 15.000 ontvoerde kinderen
De studie is onder meer gebaseerd op de analyse van satellietbeelden. Volgens Yale is het werkelijke aantal Oekraïense kinderen dat naar kampen is gebracht waarschijnlijk "aanzienlijk hoger" dan de ten minste 6000 die tot nu toe konden worden bewezen.

Oekraïne heeft onlangs verklaard dat meer dan 14.700 kinderen uit het land naar Rusland zijn gedeporteerd. Sommigen van hen zijn seksueel misbruikt.

Rusland heeft gereageerd op berichten dat het land minstens 6.000 Oekraïense kinderen met geweld heeft ontvoerd. "Rusland nam kinderen op die met hun families gedwongen waren de beschietingen te ontvluchten", zegt de Russische ambassade in de Verenigde Staten op Telegram. "We doen ons best om minderjarigen in gezinnen te houden en, in geval van afwezigheid of overlijden van ouders en familieleden, de wezen onder curatele te stellen." Rusland beweert voor Oekraïense wezen te zorgen en kinderen medische zorg te bieden. 

Klimaatprimeur: Denemarken wil miljoenen tonnen CO2 opslaan in de Noordzee

De Deense overheid heeft vorige week de eerste vergunningen afgegeven waarmee bedrijven klimaatschadelijke CO2 kunnen opslaan in de zeebodem van de Noordzee. 

Het Deense Ministerie van Klimaat verwacht dat in een eerste stap vanaf het jaar 2030 tot 13 miljoen ton kooldioxide kan worden opgeslagen onder het Deense deel van de Noordzee. De gecontracteerde bedrijven vangen uitgestoten CO2 op, pompen het in de zeebodem en slaan het daar op. Deze methode wordt CCS genoemd en wordt ook door andere landen, zoals Noorwegen, overwogen om overtollig en klimaatschadelijk kooldioxide te binden.

Coldcase: Wie weet meer over laffe overval op 85-jarige schillenboer?

Folkert Veenstra en zijn vrouw wonen aan de Selmien in het Friese dorp Ureterp in de buurt van Drachten. Zij hebben de vaste gewoonte om elke middag, zo rond 13.30 uur, naar een supermarkt in Drachten te gaan om schillen op te halen voor het vee. In de ochtend van woensdag 9 september 1992, tussen 09.15 en 09.30 uur, staat plotsklaps een onbekend persoon in hun huis. Deze persoon slaat Folkert Veenstra en zijn vrouw met een hard voorwerp op hun hoofd.

De 65-jarige Folkert wordt zo vaak en zo hard geslagen dat hij later die dag in het ziekenhuis overlijdt. Zijn vrouw raakt ook gewond, maar weet toch de buren te waarschuwen die direct de politie bellen. De overvaller heeft een portemonnee buitgemaakt met daarin veel geld. Ook heeft hij geprobeerd om een bed in brand te steken. Wie weet meer over de overval op de Friese schillenboer? Er wordt een beloning uitgeloofd van 15000 euro voor de gouden tip. Deze kan ingezonden worden via het tipformulier op de website van de politie. 

Folkert Veenstra (Afbeelding: Politie)
Folkert Veenstra (Afbeelding: Politie)

Kabinet: 10 miljoen euro extra voor hulp aan slachtoffers aardbeving

Nederland doneert 10 miljoen euro extra voor hulp aan de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië. Het geld is bestemd voor voedsel, water, medische zorg en onderdak.

Dat kondigde minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) woensdag in het tv-programma Goedemorgen Nederland aan tijdens een speciale uitzending in het kader van de landelijke actiedag van Giro555. ‘Dit is echt een hele grote ramp voor de mensen in Turkije en de mensen in Syrië. Maar ook voor de Turkse en Syrische gemeenschap in Nederland. Het is heel mooi om te zien dat zoveel mensen en zoveel landen direct in actie zijn gekomen’, zegt de minister.

‘Maar we zijn er nog lang niet. Er is veel voedsel nodig, water, medicijnen. Mensen zijn er in acute nood. Als kabinet helpen we dat die spullen ook op de goede plek komen, bij de mensen die dat het meest nodig hebben.’ Schreinemacher hoopt dat de actiedag heel veel geld gaat opleveren om ter plaatse nog meer te kunnen doen. ‘Ik hoop echt dat mensen die iets kunnen missen, ook een bijdrage leveren aan de actiedag voor Giro555. Want die hulp is zo ontzettend hard nodig.’

De 10 miljoen euro voor Giro555 komt bovenop de 10 miljoen euro die het kabinet vorige week vrijmaakte voor noodhulp in Syrië. Vlak na de aardbeving stuurde Nederland ook het zoek- en reddingsteam USAR naar Turkije, dat twaalf mensen levend onder het puin heeft gehaald. Ook vliegt een Nederlands transportvliegtuig met medische faciliteiten in Turkije om gewonden uit het rampgebied naar ziekenhuizen te vervoeren.

Random Pics van de Dag #860

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

FOK! Wat een weer: droog, morgen motregen

winterbanner

Goede morgen!

In de provincies Friesland, Groningen, Drenthe, Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht en Overijssel geldt tot 9 uur code geel wegens dichte mist. Het zicht is minder dan 200 meter.


Daarna krijgen we bijna een kopie van gister; 9 tot 14 graden en zonnig. In de middag begint het te betrekken en neemt de wind toe. Wel blijft het droog. In de avond is het dan weer onbewolkt, aan het eind van de avond neemt de bewolking wederom toe.

In de nacht naar donderdag valt er af en toe regen, ook morgen een dag met motregen. De komende dagen meer kans op neerslag, na het weekend is het weer wat droger. Tot morgen!

Je loopt de zonsondergang zo tegemoet in Winterswijk (Foto: Anouk)
Je loopt de zonsondergang zo tegemoet in Winterswijk (Foto: Anouk) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Aantal coronagevallen loopt op, nieuwe virusvarianten in opkomst

Het coronavirus duikt iets vaker op dan in de afgelopen maanden. In de afgelopen week zijn 2904 besmettingen vastgesteld. Dat is het hoogste aantal sinds 13 januari, een maand geleden. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn enkele nieuwe versies van de omikronvariant in opkomst.

Tussen maandagochtend en dinsdagochtend registreerde het RIVM 815 positieve tests. Dat is het hoogste dagcijfer sinds 4 januari. De aantallen liggen nog wel aanzienlijk lager dan bij de laatste twee golven, in oktober en december. Ziekenhuizen behandelen momenteel 428 mensen die het coronavirus onder de leden hebben. Dat is het hoogste aantal sinds 17 januari. Meer hierover bij Skipr

Inflatie ArgentiniŰ loopt op tot bijna 100 procent

In Argentinië is de inflatie op jaarbasis gestegen tot 98,8 procent. Dat heeft het statistiekbureau 'Indec' in Buenos Aires bekend gemaakt. Vooral de huurprijzen, tarieven voor elektriciteit, water en gas en de tarieven voor internet en telefoon zijn fors gestegen.

Argentinië bevindt zich in een ernstige economische en financiële crisis. De op één na grootste economie van Zuid-Amerika heeft een van de hoogste inflatiecijfers ter wereld. Om het begrotingstekort te financieren drukt de centrale bank constant geld bij. De redenen die voor de economisch slechte situatie worden gegeven, zijn onder meer een omslachtig staatsapparaat, lage industriële productiviteit en een grote 'informele' economie die belasting ontduikt. 

Aardbevingen SyriŰ en Turkije: dodental opgelopen tot ruim 40.000

Ongeveer een week na de aardbeving in het Turks-Syrische grensgebied is het aantal doden gestegen tot meer dan 40.000. De Turkse president Erdogan noemde de aardbeving de 'ramp van de eeuw'.

Volgens de Turkse president zijn alleen al in Turkije meer dan 35.000 mensen om het leven gekomen. Meer dan 13.000 gewonden worden behandeld in ziekenhuizen, ongeveer 1,6 miljoen mensen leven in noodopvangcentra en 600.000 mensen zijn geëvacueerd of hebben de regio op eigen kracht verlaten. Er zijn 5.900 doden gemeld uit Syrië.

Er wordt gevreesd voor nog veel meer slachtoffers
Volgens schattingen van de Verenigde Naties kan het dodental oplopen tot meer dan 50.000. Het wordt steeds onwaarschijnlijker dat de helpers nog overlevenden zullen vinden. Desondanks zijn er acht dagen na de eerste aardbeving nog meldingen gedaan van reddingen. In de Zuid-Turkse stad Antakya zijn een 65-jarige man en een meisje na 208 uur levend uit het puin gehaald, volgens persbureau Reuters.

WHO: De ergste natuurramp in de afgelopen eeuw
WHO-regiodirecteur Hans Kluge beschreef de aardbeving en de talrijke naschokken als de ergste natuurramp in de regio in een eeuw tijd. Ongeveer 26 miljoen mensen in Turkije en Syrië hebben humanitaire hulp nodig, zei hij tijdens een online persconferentie. De behoefte aan voedselhulp, medische zorg en onderdak is enorm en groeit met het uur.

EHBO-konvooi bereikt Noordwest-Syrië
Internationale hulp komt traag op gang, vooral in Syrië, een land dat wordt geteisterd door een burgeroorlog. Een eerste VN-hulpkonvooi bereikte Noord-Syrië via de onlangs door de Syrische regering geopende grensovergangen. Elf vrachtwagens waren de Turkse grens overgestoken naar het burgeroorloggebied Bab al-Salama, aldus het VN-noodhulpbureau.

Terwijl hulp bij rampen al is gearriveerd bij de getroffen mensen in de regio's die in handen zijn van Assad, moesten de overlevenden in de door rebellen gecontroleerde provincie Idlib tot het laatste op hulp wachten. Volgens ARD-correspondent Tilo Spanhel kwamen daar eind vorige week zo'n 20 vrachtwagens van de Verenigde Naties aan. Deze waren echter van tevoren gepland en werden alleen opgehouden door de aardbeving, zei hij op Deutschlandfunk. Het ging dus niet om rampspecifieke hulpgoederen. De situatie in Idlib is nog steeds erg moeilijk. Er is een gebrek aan tenten, dekens en dergelijke die de overlevenden ter plaatse nodig hebben.

Gestolen fiets wordt meestal binnen 2 uur alweer gebruikt, blijkt uit onderzoek

Een in Amsterdam gestolen fiets wordt gemiddeld binnen twee uur na diefstal alweer gebruikt. Dat is één van de conclusies uit onderzoek dat in opdracht van de gemeente werd uitgevoerd. Daaruit blijkt ook dat de fiets vaak vlakbij de plek van diefstal verkocht wordt. Zo meldt AT5

De gemeente liet het onderzoek uitvoeren nadat de Amsterdamse Rekenkamer in 2020 concludeerde dat het aantal fietsendiefstallen in de stad sinds 2012 was gestegen. De onderzoekers gebruikten 100 tweedehands fietsen die ze met een GPS-tracker konden volgen. De tweewielers werden neergezet op 20 plekken met een hoog 'diefstalrisico'.

Geen rekje
Van de 100 fietsen werden er 70 gestolen. De fietsen die niet waren vastgemaakt aan een rek, waren het snelst weg.

De meeste fietsen werden daarna in de directe omgeving weer in gebruik genomen. Uit de analyse zou blijken dat ongeveer 30 procent van de fietsen via georganiseerde fietsendiefstal gestolen wordt. Zeventien procent van de fietsen werd doorverkocht op bekende doorverkoopplekken, zoals het Leidseplein, het Waterlooplein, het Rijksmuseum en bij een van de toegangen van het Vondelpark.

Geen bewijs
Wethouder Melanie van der Horst (Vervoer), schrijft in een brief aan de gemeenteraad dat de politie niet op basis van de bevindingen uit het onderzoek kan handelen, omdat er geen genoeg bewijs is: "Voor een vervolgactie is geen capaciteit", aldus de wethouder, "omdat de voertuigdiefstal door de driehoek niet als prioriteit is bepaald."

In een poging de dieven op heterdaad te kunnen betrappen, zet de politie nu lokfietsen in. "Wanneer een eigenaar zijn eigen gestolen fiets op sociale media te koop ziet staan dan onderneemt de politie actie om de verkoper op heterdaad te betrappen, mits er op dat moment voldoende capaciteit beschikbaar is."

Graveren
Volgens Van der Horst toont het onderzoek aan dat er meer fietsenrekken in de stad moeten worden geplaatst. "Daar wordt hard aan gewerkt." Fietseigenaren kunnen hun fiets ook laten graveren. Een graveerteam staat het hele jaar door op verschillende locaties in de stad. Op de website van de gemeente is te zien waar het team te vinden is.

Laatste reviews en specials
review
Payday 3
review
Ballantine's Finest Moxxi's Bar Edition
review
Cobweb: het zijn maar dromen... toch?
review
In het vervolg op The Nun is originaliteit wederom nonexistent
special
VrijMiBabes #174 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1042
©FOK.nl e.a.